گزارشي از بازار اسپيكرهاي پر سروصدا
نام نویسنده: مريم عسگري
بازار رايانه، تجهيزات جانبي آن و همچنين كالاهاي صوتي و تصويري اين روزها شاهد اتفاقاتي است كه تا قبل از اين، يعني قبل از وقوع يك دوره ركود طولاني مدت كه حدود شش تا هفت ماه است دامنگير بازار شده است، شاهد آنها نبوديم.
زير فرشي، عرضه كالاهاي مرجوعي به بازار ( كه بيشتر در مورد لپتاپ اتفاق ميافتد)، افت شديد قيمتها، بروز پديده زير فروشي در بازار و وقوع كلاهبرداري به روشهاي مختلف و… همه و همه از اتفاقاتي است كه بازار رايانه و تجهيزات آن طي ماههاي اخير به ويژه دو ماه اخير با آن مواجه شده است.
البته برخي از اين اتفاقات سابق بر اين نيز رخ ميداد، ولي فعالان بازار بر اين اعتقادند، درگيري بازار با يك دوره ركود بيسابقه از لحاظ مدت زمان باعث افزايش اين اتفاقات شده است.
به هر حال، طبق اعلام فعالان بازار و همچنين بر اساس شواهد تا زماني كه خريد و فروش در بازار به جريان نيفتد و بازار از ركود خلاصي يابد، بايد منتظر وقوع اتفاقاتي از اين دست بود.
اما اين اواخر برخي از فعالان بازار از ورود كالاهاي بي كيفيت به بازار خبر ميدهند كه نه تنها كيفيت چنداني ندارند، بلكه برخي از افراد سودجو با دستكاري در ساختار آن باعث افزايش موقتي كيفيت آن ميشوند، ولي در حقيقت با اين اقدام نه تنها سر مصرفكننده از همه جا بيخبر را كلاه ميگذارند، بلكه باعث بياعتمادي مصرف كنندگان به بازار ميشوند و حتي در مواردي باعث ميشوند مصرف كنندگان در قبال استفاده از اين كالاها آسيب ببينند.
اسپيكرهاي خطرناك
اين اواخر در بازار رايانه و تجهيزات جانبي اخباري مبن بر عرضه اسپيكرهايي با فركانس صداي دستكاري شده به گوش ميرسد.
طبق اعلام برخي از فعالان بازار، طي ماههاي گذشته برخي از واردكنندگان اسپيكر با دستكاري در فركانس صداي اسپيكرها باعث افزايش قدرت صداي پخش شده ميشوند، ولي در حقيقت با اين كار كيفيت و شفافيت صدا كاهش يافته و علاوه بر اين صداي پخش شده پس از گذشت 10 تا 15 دقيقه آزاردهنده ميشود.
فعالان بازار معتقدند، مصرفكنندگان در وهله اول متوجه اين موضوع نميشوند و برخي نيز اصلا تا پايان يافتن عمر اسپيكر به اين موضوع پي نميبرند، اما صداي آزار دهندهاي كه از اين اسپيكرها پخش ميشود در بلندمدت ميتواند باع بروز صدماتي به سيستم شنوايي انسان شود.
محمد محسني، يكي از فروشندگان تجهيزات جانبي كامپيوتر در پاساژ رضا در اين باره ميگويد: عرضه اسپيكرهاي ارزان قيمت ولو بيكيفيت، تنها راه چاره فروشندگان براي ادامه حيات در اين بازار بيسرو سامان است.
چرا كه اسپيكرهاي گرانقيمت و باكيفيت با برندهاي شناخته شده در حال حاضر در بازار مخاطبان زيادي ندارند و به همين دليل اسپيكرهاي ارزانقيمت در بازار به شدت افزايش يافتهاند. وي در مورد اسپيكرهايي كه فركانس صدا در آنها دستكاري شده ميگويد: من به شخصه منكر اين اتفاق نيستم، اما اين موضوع چندان مشكل ساز نيست و فركانس صدا د حد ناچيزي افزايش مييابد. از طرفي مصرفكننده با رضايت كامل كالا را خريداري ميكند و اعتراضي نيز به اين مساله ندارد. چرا كه در هيچ جا نميتواند يك اسپيكر پرقدرت با قيمت مناسب تهيه كند.
يك فروشنده ديگر نيز در تاييد گفتههاي همكارش ميگويد: در حال حاضر اين قيمت پايين است كه نزد اكثر مصرفكنندگان اهميت دارد و برند و قابليتهاي اسپيكر تنها براي قشر محدودي مهم است.
به گفته اين فروشنده، در حال حاضر جنيوس، لاجيتك و فيليپس از برندهاي باقابليت، نام آشنا و گران قيمت اسپيكر در بازار هستند كه طي ماههاي اخير به دليل قيمت بالاي آنها ميزان فروش آنها در حد قابل توجي كاهش يافته است. اين فروشنده همچنين ميكرولب و اديفاير را از برندهاي معروف بازار اسپيكر معرفي كرد كه نسبت به برندهاي قبلي كيفيت و قيمت پايين تري دارند و جزو اجناس درجه دو بازار به حساب ميآيند. به گفته اين فروشنده، در بين برندهاي مذكور دستكاري در فركانس صدا صورت نگرفته است، چرا كه اين كالاها تحت نظارت كمپاني مادر توليد ميشوند، ولي در برندهاي ناآشنايي مانند ويكر، تي وي ام، نكو و… اين اتفاق ميافتد و شاهد عرضه گسترده اسپيكرهايي با فركانس صداي دستكاري شده و قيمت پايين تحت اين برندها هستيم.
محمدرضا غفوري، مديرعامل شركت سروش رايانه واسل، نمايندگي فروش وازم جانبي فيليپس در اين باره ميگويد: از آنجا كه اسپيكرهاي باكيفيت با برندهاي شناخته شده، قيمت بالايي دارند، اكثر مردم امروزه به سمت استفاده از اسپيكرهاي ارزان قيمت رفتهاند و ميتوان ادعا كرد امروزه اسپيكرهاي با كيفيت و گران قيمت نزد عامه مردم مقبوليت ندارند و در مقابل اين كالاهاي ارزان قيمت هستند كه بازار پررونقي يافتهاند.
به گفته وي، اين اواخر با توجه به كاهش تقاضا براي اسپيكرهاي حرفهاي و با قابليت برخي از افراد سودجو اقدام به واردات اسپيكرهاي بيكيفيتي به بازار ميكنند كه نه تنها كيفيت چنداني ندارد، بلكه باعث آسيب سيستم شنوايي كاربران ميشود. وي با تاييد بر اينكه برخي از واردكنندگان فركانس صداي اسپيكرها را افزايش ميدهند و با اين كار كيفيت صدا را كاهش ميدهند، گفت: برخي از تجار ايراني سفارش توليد اسپيكرهاي اين چنيني را به كارخانههاي درجه سه چيني ميدهند و اين كارخانهها در فركانس صداي اسپيكرها دستكاري كرده و اين كالاها را با قيمت پايين به بازار عرضه ميكنند و سود خوبي هم ميبرند، چرا كه قيمت خريد آنها بسيار پايينتر از قيمتي است كه اين اسپيكرها را ميفروشند.
غفوري با اشاره به اين موضوع كه اسپيكرهايي كه فركانس صدا در آنها دستكاري شده است، پس از مدت كوتاهي با ايراد مواجه ميشوند، گفت: در صورت استفاده كاربر از اين اسپيكرها پس از مدت كوتاهي اسپيكر صداي خشدار، بيكيفيت و تيز پخش ميكند كه باعث خستگي گوش كاربر ميشود. در پارهاي موارد نيز اسپيكر پس از مدت كوتاهي بياستفاده ميشود. وي گفت: اداره استاندارد و وزارت بهداشت بايد در اين زمينه اقداماتي كنند تا از ورود چنين اسپيكرهايي به بازار جلوگيري شود.
يك فروشنده ديگر در اين باره گفت: سودي كه بابت عرضه اين كالاها عايد واردكنندگان ميشود، در حدي است كه برخي از تجار ايراني با سرمايهگذاري در چين و سفارش كالا به كارخانههاي بياسم و رسم چيني اين كالاها را توليد و در يك برند انحصاري بي نام و نشان و ن در آوردي آنها را وارد بازار ايران ميكنند.
به گفته اين فروشنده، مصرفكنندگان اسپيكر از اين اسپيكرها استقبال زيادي ميكنند ولو اينكه ميدانند اين كالاها بيكيفيت هستند.
وي افزود: تنها راهي كه براي مبارزه با اين اقدام ميتوان انجام داد، اطلاعرساني به مصرفكنندگان است.
زرق و برق دارهاي بيكيفيت
گويا عرضهكنندگان اسپيكرهاي بيكيفيت به خوبي به اين موضوع واقفند كه بسياري از مصرف كنندگان توجه خاصي به ظاهر دارند و به همين دليل اسپيكرهاي بي كيفيت توليدي را معمولا با ظاهري براق و شكلهاي عجيب و غريب به بازار عرضه ميكنند.
يكي از واردكنندگان اسپيكر در اين زمينه ميگويد، به دليل اينكه نظارت دقيقي روي ورود كالاهاي جانبي و به ويژه تجهيزات فانتزي نميشود، برخي از واردكنندگان هرچه را ميخواهند وارد بازار ميكنند.
وي همچنين با اشاره به اين موضوع كه برخي از سفارشدهندگان توليد كالا به چين از نامهاي نزديك به برندهاي معروف استفاده ميكنند، گفت: در حال حاضر برخي از توليدكنندگان اين اسپيكرها را با نامهايي چون مكسور كه نزديك به نام مكستور، لاجيك كه نزديك به نام لاجيتك و…. است را وارد بازار كردهاند كه قيمت پاييني نيز دارند.
اين واردكننده نيز معتقد است، اگر از ورود اين كالاها به بازار جلوگير شود، نه تنها به مصرف كنندگان بلكه به واردكنندگان تجهيزات با كيفيت خدمت بزرگي ميشود.
پاسخ اداره استاندارد
در حالي كه اكثر واردكنندگان، اداره استاندارد را مسوول ورود چنين كالاهايي به بازار داخلي ميدانند، اداره استاندارد ميگويد كه تنها وظيفه بررسي كالاهايي را دارد كه مشمول قانون استاندارد اجباري هستند و اسپيكر جزو اين كالاها نيست. به گفته مهندس قزلباش، معاون مدير كل اداره نظارت بر اجراي استاندارد، در حال حاضر 568 قلم كالا مشمول قانون استاندارد اجباري هستند كه اسپيكرها جزو اين كالاها نيستند.
به گفته وي، با توجه به اين موضوع اداره استاندارد مسووليتي در قبال واردات اين كالاها به بازار ندارد، ولي بهتر است تصميماتي اتخاذ شود تا وزارت بهداشت و اداره استاندارد اين كالا را نيز بررسي كنند تا چنين كالايي كه با سلامتي كاربران ارتباط دارد، با كيفيت مطلوب وارد بازار شود.
وي افزود: البته اسپيكرهايي كه همراه سينماي خانگي و… وارد بازار ميشوند تحت بررسيهاي اين اداره قرار ميگيرند، اما اسپيكرهايي كه به صورت جداگانه وارد بازار ميشوند، مشمول استاندارد اجباري نيستند.
منبع : دنیای اقتصاد