ميني نوتبوكها بازار جهاني كامپيوتر را نجات ميدهند
نام نویسنده: ندا لهردي
بازار كامپيوترهاي شخصي سالها است كه به عنوان يكي از بازارهاي پر رونق محصولات ديجيتال در دنيا شناخته ميشود. در چند سال اخير اما ظهور كامپيوترهاي شخصي قابل حمل يا همان نوتبوكها تغييراتي را در ميزان تقاضاي كاربران و سليقه خريد آنها به وجود آورده است كه در نهايت باعث تمايل بازار به سمت اين محصولات شده است.
اين اتفاق حتي در اوج ركود اقتصادي ماههاي اخير هم ادامه داشته تا جايي كه بسياري از كارشناسان و تحليلگران اين بازار پيشبيني كردهاند كه اين روند تا پايان سال 2009 هم ادامه پيدا ميكند. درست به همين دليل هم هست كه در روزهاي اخير اقتصاددانان و كارشناسان زيادي اعلام كردهاند كه بازار كامپيوترهاي شخصي به همراه بازار گوشيهاي موبايل در دنيا اولين بازارهايي خواهند بود كه روند بحران را پشت سر گذاشته و رو به بهبود ميروند.
ميني نوتبوكها جلوتر از بقيه
بازار كامپيوترهاي شخصي فصل اول سال 2009 را با كاهش 8/6درصدي پشت سر گذاشت تا اين كاهش حدود 4/1درصد بهتر از پيشبينيهاي انجام شده تا قبل از آن باشد.
با اين حال اما همچنان اين كاهش بيشترين ميزان كاهش در بازار كامپيوترهاي شخصي از فصل سوم سال 2001 بوده است. كاهش رد اين بازار در اولين فصل سال 2009 كمتر از ميزاني كه پيشبيني ميشد در واقع نتيجه تاثير عواملي مانند رونق بازار نوتبوكها به خصوص مينينوتبوكها بوده است؛ اين در حالي است كه به عقيده كارشناسان كاهش ميزان قدرت خريد بخش تجاري و بحران اقتصادي فراگير در شاخصهاي موثر كشورهاي صنعتي و پيشرفته عواملي بودند كه روي روند رشد اين بازار تاثير داشتهاند.
در مقابل اما رشد بازار جهاني مينينوتبوكها نقش مهمي در جلوگيري از سقوط بازار كامپيوترهاي شخصي قديمي داشته است. بر اساس آخرين آمار منتشر شده از سوي موسسه تحقيقاتي IDC در اين مورد، ميزان صادرات جهاني ميني نوتبوكها در فصل اول سال 2009 به 7/5ميليون دستگاه رسيده كه اين رقم از آنچه كارشناسان پيشبيني كرده بودند بسيار بيشتر است. از طرفي اين رشد بيسابقه باعث كاهش 1/3ميليون دستگاهي صادرات نوتبوكهاي قديمي در مقايسه با فصل اول سال گذشته شده است.
به اين ترتيب درآمد حاصل از فروش ميني نوتبوكها در فصل اول امسال به 2/2ميليارد دلار رسيد؛ در حالي كه اين اتفاق همزمان موجب كاهش درآمد حاصل از فروش نوتبوكهاي قديمي تا 4/8ميليارد دلار نسبت به فصل اول سال 2008 شده است.
با اين همه اما تحليلگران اين بازار معتقدند كه قميت ميني نوتبوكها افزايش پيدا ميكند. به نظر اين افراد ورود مدلهاي متنوع و جديد و همزمان رشد ميزان صادرات اين محصولات باعث كاهش حجم عرضه محصولات ارزان قيمت ميشود تا در نهايت كاربران منتظر ورود مينينوتبوكهايي با طراحي سبك و باريك در ماههاي آينده باشند.
طبق آمار منتشر شده IDC در حال حاضر ميني نوتبوكها 5/9درصد از كل بازار كامپيوترهاي شخصي را به خودشان اختصاص دادهاند؛ در حالي كه سهم كامپيوترهاي قابل حمل از اين بازار به طور كلي برابر 3/17درصد است.
همراهي بازارهاي بزرگ با ركود
اين روند گويا در بازارهاي بزرگ سطح جهان كمي شديدتر دنبال ميشود تا جايي كه بر اساس تحقيقات انجام شده بيشترين ركود بازار كامپيوتراي شخصي در اين مناطق را ميتوان در دو فصل اخير به راحتي مشاهده كرد؛ اين در حالي است كه پيشبيني ميشود اين روند ركود رو به ثبات و حتي بهبود در آينده نزديك ميرود.
بازار كشورهاي اروپاي غربي و ايالات متحده آمريكا نمونه خوبي براي اين موضوع هستند كه با وجود تقاضاي چشمگير كاربران براي خريد در بازار ميني نوتبوكها، همچنان حضور ركود را در بازار كامپيوترهاي شخصي خود احساس ميكنند.
كارشناسان هم پيشبيني كردهاند كه بازار كامپيوترهاي شخصي در آمريكا تا پايان سال 2009 كاهش بيش از 2درصدي را تجربه ميكند و اين كاهش در سال 2010 به كمتر از يكدرصد ميرسد تا در نهايت به روند بهبود نزديك شود.
بازار كشورهاي اروپاي غربي هم تاثير اين ركود را از اواخر فصل چهارم سال ميلادي گذشته حس كردند تا بالاخره در فصل اول به صورت مشهودي ظهور كرد. به عقيده كارشناسان، اين روند حداقل تا پايان فصل دوم هم ادامه پيدا ميكند تا به روند ثبات برسد.
اين روند گويا در بعضي از بازارهاي كوچك و در حال توسعه حتي شديدتر هم بوده است. بر اساس نظر كارشناسان كمبود منابع اعتباري همراه با كاهش ارزش مالي ارزهاي اين كشورها و البته افزايش ميزان نقدينگي عواملي هستند كه به ركود در بازار كامپيوترهاي شخصي اين كشورها دامن ميزنند.
در مقابل اما بازار بعضي ديگر از كشورهاي در حال توسعه مانند ژاپن و كشورهاي آسياي پاسيفيك حتي اوضاع بهتري نسبت به پيشبينيهاي انجام شده توسط كارشناسان دارند. دليل اين موضوع هم به افزايش ميزان سرمايهگذاري دولت اين كشورها بر بهبود زيرساختها مربوط ميشود. در اين ميان انگار چين از آنچه تصور ميشد هم بهتر عمل كرده است. كارشناسان IDC اعلام كردهاند كه بازار كامپيوترهاي شخصي در اين كشورها تا پايان سال 2009 روند رشد ثابتي را داشته و تا سال 2010 به رشد 12درصدي ميرسند.
«لورن لوارد» يكي از اين كارشناسان اين موسسه تحقيقاتي در اين مورد ميگويد: «بحران اقتصادي بر ميزان تقاضا در بازار كامپيوترهاي شخصي و ايجاد تغييراتي در اين بازار تاثير ميگذارد. اگرچه بازار كشورهاي توسعه يافته به كمك منابع مالي و سرمايه در جريان، بيشتر اين تغييرات را بهتر از كشورهاي در حال توسعه راهبري و مديريت ميكنند، اما از سال 2010 بايد منتظر تماشاي نتايج خوبي در حجم صادرات و ميزان رشد اين بازار در كشورهاي در حال توسعه باشيم، اين در حالي است كه تمركز روي رشد بازار در بخش كاربران و توسعه بازار در بخشهاي خاصي مانند ميني نوتبوكها كه با اقبال بهتري مواجهند، راهكاري است كه ميتواند به رقابتي شدن بازار و نجات سريعتر از اين وضعيت كمك كند.»
«باب اودونيل» يكي ديگر از اين كارشناسان در ان باره معتقد است كه«صرفنظر از كاهش رشد اين بازار در فصل اول امسال، هنوز من و اغلب همكارانم به رسيدن اين بازار به وضعيت ثبات و حركت آن به سمت بهبود در سال 2010اميدواريم؛ اين در حالي است كه محصولات جديدي كه در نيمه دوم امسال و با شروع فصل پاييز روانه بازار نوتبوكها به عنوان محصولات پر طرفدار اين روزها ميشوند و قطعا ويژگيهايي مانند قيمت ارزان، پردازندههاي پرسرعت، طراحي سبك و باريك و سيستم عامل ويندوز 7 را در اختيار دارند، ميتوانند جان تازهاي به اين بازار ببخشند.»
منبع : دنیای اقتصاد