تکنولوژی

راه‌هاي تكنولوژي براي عبور از بحران اقتصادي

نام نویسنده: ندا لهردي

اين روزها ديگر صحبت از ركود اقتصادي و بحران مالي همه جا و از هر كسي شنيده مي‌شود. اين بحث نه چندان غريب، اما تمام بخش‌هاي زندگي مردم را تحت تاثير خود قرار داده است تا جايي كه كنفرانسها و كميسيون‌هاي مختلفي براي بررسي راه‌هاي مقابله با اين شرايط بحراني برگزار مي‌شود. آخرين اجلاسي كه در اين رابطه برگزار شده، اجلاسي بود كه روز جمعه گذشته با عنوان اجلاس بين‌المللي اقتصاد قاره آمريكا در مونترال برگزار شد.

در اين اجلاس سراني از بزرگ‌ترين مراجع بين‌المللي مانند صندوق بين‌المللي پول، بانك جهاني، موسسات و بنگاه‌هاي تجاري شناخته شده و بزرگ شركت كرده بودند تا پيشنهاد‌ها و طرح‌هاي خود را براي جلوگيري از ادامه تاثيرات منفي بحران موجود ارائه كنند.
در اين ميان اما همان طور كه پيش‌بيني مي‌شود كارشناسان و صاحب‌نظراني از عرصه تكنولوژي هم حضور داشتند تا از تاثير تكنولوژي‌هاي جديد بر كاهش اين اثرات و نزديك شدن به زمان بهبود و بازگشت به دوران رونق بگويند.

سرمايه‌گذاري در تكنولوژي
مديرعامل يكي از بزرگ‌ترين و قدرتمندترين شركت‌هاي فعال در عرصه تكنولوژي در اين اجلاس به راه‌هايي كه تكنولوژي مي‌تواند براي مقابله با اين بحران پيش‌ روي مسوولان قرار بدهد، اشاره كرد. «جفري ايملت» مديرعامل شركت بزرگ جنرال‌الكترونيك (GE) در اين مورد به بررسي عوامل به وجود آورنده اين بحران پرداخت و گفت: «اين روزها ديگر همه ما به اين شرايط سخت كه با افزايش ميزان ماليات‌ها و اعمال مقررات سخت‌تر، غيرقابل تحمل‌ شده است، عادت كرده‌ايم. اين عادت اما بايد از بين برود.

به عقيده من، بايد براي ايجاد تغيير در جامعه همه ما بجنگيم و البته دولت بايد كنار ما و با ما همراه شود.»

او در حقيقت مانند بسياري از كارشناسان ديگر معتقد است كه بهبود بزرگي براي اين شرايط در راه است كه مي‌توان زمان وقوع آن را نزديك‌تر كرد. ايملت معتقد است: «هيچ پيشرفت و بهبودي بدون ثبات اتفاق نمي‌افتد و ما در حال گذر از مرحله ثبات و پايداري هستيم.

با وجود اينكه درست نمي‌دانم اين زمان گذار چقدر طول خواهد كشيد؛ اما كاملا خوش‌بين هستم كه اين مرحله در آينده نزديك ما را به جلو خواهد راند. من و بعضي ديگر از همكرانم اميدواريم كه اين روند يك بهبودي «V» شكل باشد و حالا كه ما در اوج اين بحران قرار گرفته‌ايم، مرحله گذار از آن در راه باشد تا بتوانيم به روزهاي بهتر آينده اميد داشته باشيم.»
او درباره عملكرد دولت آمريكا در برابر اين بحران اقتصادي بي‌سابقه دچار ترديد است، تا جايي كه در اين مورد گفته است: «اين روزها ديگر كمتر هياهويي از تجارت بزرگ قاره ما شنيده مي‌شود و اين براي فعالان عرصه تجارت اين منطقه واقعا خوب نيست. من كمي در اين مورد گيج شده‌ام كه چطور در حالي كه ميزان ماليات‌ها در حال افزايش است، حجم سرمايه‌گذاري دولت در حال كاهش پيدا كردن است.»

مدير عامل شركت جنرال‌الكتريك در اين اجلاس در حقيقت به يك راه حل اساسي براي عبور از اين بحران اشاره كرد. او معتقد است: «توجه بيشتر به استفاده از تكنولوژي‌هاي جديد و منابع طبيعي مي‌تواند راهي براي فعال كردن بخش‌هاي غيرفعال، ايجاد اشتغال و درآمد زايي باشد.

درست به همين دليل هم هست كه اين روزها تمايل اغلب بنگاه‌هاي تجاري، كشورها و حتي افراد به سرمايه‌گذاري در بخش تكنولوژي به عنوان يك صنعت به روز با آينده‌اي روشن افزايش پيدا كرده است تا جايي كه شركت ما به عنوان يك بنگاه تجاري فعال تصميم دارد تا يك دهه آينده در كشور كانادا به خاطر منابع طبيعي مناسب آن سرمايه‌گذاري كند.»
ايملت حتي براي تاكيد بيشتر به تجربه سفرهاي كاري خود به كشور چين اشاره مي‌كند: «من در تمام دوره بيست و پنج ساله همكاري خود با شركت جنرال الكتريك به چين سفر كرده‌ام. هميشه در اين مدت بعد از سفر دچار سردرد مي‌شوم؛ چون هميشه در زمان بازگشت به اين فكر مي‌كنم كه ما چطور مي‌توانيم به وضعيت اميدواركننده صنعت و تكنولوژي آن‌ها برسيم. در واقع چين اين روزها ديگر به راهروي تكنولوژي‌هاي برتر جهان تبديل شده است؛ آن‌ها حتي مهندسان و متخصصان بيشتري هم در مقايسه با ما در اختيار دارند.»

يك طرح تكنولوژيك براي اشتغال‌زايي
در همين راستا مدير عامل شركت جنرال‌الكتريك از طرح شكتش براي ايجاد اشتغال‌زايي و كاهش اثرات منفي اين بحران خبر داد.
او در اجلاس روز جمعه اعلام كرد كه شركتش تصميم دارد يك مركز پيشرفته بزرگ توليد نرم‌افزار و تكنولوژي را در ايالت ميشيگان ايجاد كرده تا از اين طريق راهي براي خروج از اين بحران پيدا كند. طبق بررسي كارشناسان در اين مورد، ايجاد اين مركز مي‌تواند در سال‌هاي آينده بيش از 1100 شغل جديد ايجاد كند كه اين رقم در واقع برابر بيش از بيست درصد از جمعيت بيكار كشور آمريكا است.

ايملت درباره اين طرح گفت: «اين مركز امكان تحقيق و توسعه را به وجود آورده و مي‌تواند دانشمندان و مهندسان بسياري را براي ايجاد نسل‌هاي آينده تكنولوژي دور هم جمع كند تا بتوانيم بيشتر از گذشته روي انرژي‌هاي تجديدشدني و محصولات تكنولوژيكي برتر كاركنيم. آن‌ها در اين مركز همزمان با كار كردن مي‌توانند به مطالعه و تحصيل بپردازند.»
براي ايجاد و اجراي اين طرح گويا جنرال‌الكتريك حدود 100 ميليون دلار سرمايه‌گذاري كرده است كه قرار است در دهكده ويستون در حدود 40 كيلومتري ديترويت واقع شود.
بدترين مرحله بحران گذشته است

درست در همان زماني كه مديرعامل جنرال الكتريك در اجلاس بين‌المللي اقتصاد قاره آمريكا در مونترال صحبت مي‌كرد، «اريك اشميت» مديرعامل گوگل هم در جنوب فرانسه در يك فستيوال تبليغاتي درباره دوره گذار از بحران سخن مي‌گفت.

نقطه اشتراك اين صحبت‌ها در واقع شباهت نظرات اين دو مديرعامل شناخته شده بود.
اشميت هم معتقد است كه دوره بهبود اقتصادي در فصل پاييز آينده و با بهبود اوضاع صنعت الكترونيك آغاز مي‌شود.

او در اين مورد گفته است: «به نظر من بدترين مرحله بحران فعلي گذشته است و به همين دليل هم مي‌توان خوش‌بين بود كه سال 2010 را با شرايط اقتصادي بهتري شروع كنيم. اين در حالي است كه بحران بيكاري در آمريكا هم به نهايت شدت خود رسيده و انتظار مي‌رود در آينده نزديك اين بحران رو به بهبودي بگذارد.»
صنعت الكترونيك اولين بخش رو به بهبود
با تمام اينها اما گويا تحقيقات هم اين موضوع را تاييد مي‌كنند.
آخرين آمار و نتايج تحقيقات موسسه تحقيقاتي Gartner در اين مورد نشان مي‌دهد كه نشانه‌هاي بهبود اين بحران در فصل چهارم سال 2009 ظاهر شده و در نيمه دوم سال 2010 هم به مرحله عمل نزديك‌تر مي‌شوند.

در اين ميان اما صنعت گوشي‌هاي موبايل و كامپيوترهاي شخصي قرار است اولين بخش‌هايي باشند كه روند اين بهبود را در پيش مي‌گيرند.

بازار كامپيوترهاي شخصي در حال حاضر به پايين‌ترين نقطه الگوي رشد خود رسيده است؛ اما بقيه بخش‌هاي صنعت ديجيتال اين شرايط را در نيمه دوم سال 2009 تجربه خواهند كرد.
درست به همين دليل هم هست كه كارشناسان پيش‌بيني كرده‌اند بازار موبايل و كامپيوتر كه به عقيده بسياري مانند نان و كره صنعت الكترونيك هستند، اولين بخش‌هايي باشند كه راه بهبود را در پيش مي‌گيرند.

اين در حالي است كه بخش‌هايي با وابستگي بيشتر به كاربران و محصولات گران‌تر احتمالا زمان بيشتري براي رسيدن به شرايط بهبود را طي خواهند كرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا