تکنولوژی

CB2 پدر ژاپني نسل روبو موجودات

محققان ژاپني يك روبات كودك نما با قابليت تقليد زيستي يا طبيعي ساخته‌اند كه با تعامل با افراد مي‌تواند مهارت‌هاي اجتماعي خود را گسترش دهد.

روبات CB2 با چهره بسيار معصوم و كودكانه، 130 سانتي‌متر قد و 33 كيلوگرم وزن دارد و به گونه‌اي طراحي شده كه همانند يك كودك مسايل را ياد مي‌گيرد. در زير پوست سيليكوني نرم اين روبات، پردازنده‌ها اطلاعات دريافتي توسط روبات را دريافت و آنها را تحليل مي‌كنند.

مينورا آسادا، استاد دانشگاه اوزاكا و يكي از طراحان اين روبات مي‌گويد: از آنجا كه كودكان برنامه‌ريزي كمتري احتياج دارند و زمينه يادگيري در آنها زياد است، سعي كرديم اين روبات را هم به صورت يك كودك طراحي كنيم.

تيم طراحي CB2، بيش‌تر روي ساخت روبات‌هاي كودك نمايي متمركز شده كه رفتار‌هاي كودكانه از خود بروز مي‌دهند و همانند آنها مي‌خندند و يا ناراحتي خود را نشان مي‌دهند.

اين تيم طراحي متشكل از چندين مهندس روباتيك، متخصص مغز و روان‌شناس توسط آژانس علوم و فناوري ژاپن حمايت مالي مي‌شود.

CB2 با 197 حسگر فشار كه زير پوست لاستيكي خاكستري رنگش تعبيه شده، مي‌تواند نحوه لمس افراد نظير نوازش سر را تشخيص داده و عكس‌العمل نشان دهد.

اين روبات همچنين با استفاده از دوربين‌هايي كه در چشم‌اش تعبيه شده احساسات افراد را ثبت مي‌كند، آن را با احساسات فيزيكي تركيب كرده و سپس به بورد‌هاي مداري‌اش منتقل مي‌كند و متناسب با افراد ديگر عكس‌العمل‌ از خود نشان مي‌دهد.

آسادا مي‌گويد: CB2، دو سال پيش راه رفتن را ياد گرفته و هم‌اكنون با استفاده از 51 ماهيچه‌اي كه با فشار هوا كار مي‌كنند، به راحتي در اتاق حركت مي‌كند.

آسادا پيش‌بيني مي‌كند كه در دو دهه آينده شاهد توليد «روبو موجودات» (Robo Species) خواهيم بود كه قابليت يادگيري آنها حد وسط انسان و گونه‌هايي از حيوانات نظير شامپانزه‌هاست.

وي اميدوار است كه CB2 پيش‌درآمدي براي طراحي روبات‌هاي پيشرفته باشد؛ با اين هدف اوليه كه تا دو سال ديگر همانند يك كودك 2 ساله صحبت كند.

ژاپن، مهد روبات‌هاي متفاوت

آسادا اميدوار است تا سال 2050 تيمي از متخصصان روباتيك را تشكيل بدهد تا روبات‌هايي طراحي كنند كه در مسابقات جام‌جهاني فوتبال با بازيكنان واقعي فوتبال بازي مي‌كنند و برنده‌ هم مي‌شوند.

اين در حالي است كه بيش از يك دهه قبل، هوندا سازنده اتومبيل با ساخت روبات انسان نماي P2 كه قابليت راه رفتن داشت و همچنين روبات محبوب ASIMO، دنياي روبات‌‌ها را به مسير تازه‌اي كشانده ولي اصولا محققان ژاپني بيش‌تر روي روبات‌هايي متمركز شده‌اند كه عملكرد‌هاي متفاوتي نظير تصدي‌گري ادارات، نگهبان امنيتي و حتي معلمان مدارس ابتدايي دارند.

توشيبا، غول وسايل الكترونيكي جهان نيز در حال طراحي مدل جديدي از دستيار خانگي با نام AppriAttenda است كه با چرخ حركت مي‌كند و وسايل سنگين نظير يخچال فريزر را با دو دست بلند مي‌كند و حركت مي‌دهد. اين روبات بيش‌تر براي كمك به افراد سالخورده طراحي شده است.

تاكاشي يوشيمي، محقق ارشد لابراتوار توشيبا مي‌گويد: هدف ما طراحي روباتي بود كه به افراد مسن در كار‌ها و امور خانه، كمك كرده و امكان مي‌دهد به تنهايي گليم خود را از آب بيرون بكشند. ماه گذشته نيز ژاپني‌ها اولين روبات مدل لباس را با نام HRP-4C ساختند كه به طور خرامان راه مي‌رود و با كمك 42 موتور حركتي كه در صورت آن تعبيه شده لبخند مي‌زند.

سازندگان اين روبات از موسسه علوم صنعتي و فناوري پيشرفته در توكيو قصد دارند آن را كه 158 سانتي‌متر قد دارد و بسيار شبيه مانكن‌ها است با قيمت 200 دلار به فروش برسانند.

فوميو ميازاكي، استاد رشته علوم مهندسي از دانشگاه اوزاكا پيش‌بيني مي‌كند كه روبات‌هايي كه يك يا دو دهه آينده طراحي ي‌شوند، مي‌توانند علاوه بر برآورده كردن نياز‌هاي اجتماعي افراد، حتي در كنار آنها به كار بپردازند.

Kokoro، يكي از شركت‌هاي فرعي Hello Kitty در توكيو – كه در ژاپن به معني قلب و مغز است- نيز در حال طراحي و ساخت روبات‌هاي انسان‌نمايي است كه به صورت متبحرانه‌اي با افراد صحبت مي‌كنند.

يوكا يوكوتا، مدير شركت Kokoro معتقد است كه روبات‌ها قلب دارند. وي مي‌گويد: روبات‌ها فقط به اين خاطر كاملا شبيه انسان نيستند كه روح ندارند.

وي مي‌افزايد: زماني كه ساخت روباتي را به پايان مي‌رسانيم و لحظه‌اي فرا مي‌رسد كه چشم‌هايش را باز مي‌كند، آن زمان مي‌فهميم كه كارمان نتيجه داده است.

به نظر مي‌رسد كه عقيده عمومي مردم ژاپن در مورد روبات‌ها بسيار بازتر از مردم كشور‌هاي غربي است كه مهد ساخت فيلم‌هاي علمي تخيلي نظير Bladerunner ويا ترميناتور به شمار مي‌آيد.

زيرا اصولا تصويري كه مردم ژاپني در مورد روبات‌ها دارند در قالب شخصيت‌هاي كارتوني Astro Boy بامزه و مهربان جلوه مي‌كند. در مقابل كشور‌هاي غربي اكثرا روبات‌ها را به صورت خشن تصوير‌سازي مي‌كنند.

منبع : فناوران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا