تکنولوژی

شارژرهاي بي‌سيم در راهند

دنیای اقتصاد – اين روزها با گسترش تكنولوژي، موج جديدي براي رهايي محصولات و ابزارهاي ديجيتال از وابستگي به كابل‌ها و شارژرها به راه افتاده است. اين در واقع همان چيزي است كه تقريبا تمام كاربران انواع لوازم مصرفي الكترونيك با آن درگير بوده و هستند.

درست به همين دليل هم هست كه بسياري از كارشناسان صنعت تكنولوژي معتقدند كه اگر «مايكل فارادي» پدر علم الكترومغناطيس مي‌توانست به قرن 21 سفر كند، بدون شك با ديدن گوشي موبايل آيفون متعجب يا حتي وحشت زده مي‌شد! فارادي احتمالا بعد از گذشت حدود پنج سال از حضور اين گوشي پرطرفدار با امكاناتي مانند مرورگر اينترنت، برقراري تماس، انجام بازي‌هاي مختلف، تعيين مكان از طريق مكان‌ياب ماهواره‌اي و از همه مهم‌تر نمايشگر تمام لمسي از اين همه پيشرفت‌ها كاملا گيج و متعجب مي‌شد. دليل اين تحير هم وجود چنين تكنولوژي‌هاي پيشرفته‌ ارتباطي در اين گوشي در برابر وابستگي آن به اتصال يك كابل براي شارژ شدن و ذخيره انرژي است. در واقع اين كارشناسان متعجبند كه اگر يك گوشي موبايل مي‌تواند به صورت بي‌سيم تماس برقرار كند و به اينترنت متصل شود، چرا نتواند به صورت بي‌سيم هم شارژ شود.

اين سوالي است كه اغلب كاربران و توليدكنندگان مدت‌ها است به دنبال پاسخ آن هستند و حتي شركت‌هاي تازه وارد اين صنعت هم اميدوارند كه بتوانند راه‌حلي براي آن پيدا كنند.
يك اصل علمي براي يك كشف جالب
در حقيقت علاقه‌مندان و كاربران صنعت الكترونيك ديگر با قول‌هاي مختلف درباره سيستم‌هاي شارژ بي‌سيم خو گرفته‌اند.

در همين راستا يك شركت انگليسي به نام Splashpower در سال 2004 از تقاضاي بسيار زياد شركت‌هاي فعال در حوزه لوازم مصرفي الكترونيك براي پد شارژ بي‌سيم خود خبر داد.
اين شركت محصول جديد خود را بر اساس اصل الكترومغناطيس غيرمستقيم كه فارادي آن را در قرن 19 كشف كرده بود، طراحي كرده و در آن يك سيم‌پيچ تعبيه كرد كه با ايجاد جريان الكتريكي ميدان مغناطيسي به وجود مي‌آورد. زماني كه يك گوشي موبايل مجهز به سيم‌پيچ متناظر نزديك آن پد قرار مي‌گرفت، فرآيند جريان الكتريكي برعكس شده و به طور همزمان ميدان مغناطيسي موجود در پد يك جريان ثانويه را در سيم‌پيچ درون گوشي موبايل ايجاد كرده و در نهايت باتري اين گوشي بدون استفاده از هيچ كابل و سيمي به راحتي شارژ مي‌شد.

با ان همه اما شركت Splashpower نتوانست اين محصول جالب را به توليد انبوه رسانده و در واقع روند تجاري سازي آن را به خوبي به انجام برساند تا جايي كه اين شركت در سال ميلادي گذشته (2008) بدون عرضه حتي يك نمونه از اين محصول اعلام ورشكستگي كرد.
اين در حالي است كه الكترومغناطيس غيرمستقيم به دليل سادگي و قابليت به روز شدن، هنوز انتخاب اول شركت‌هاي فعال در زمينه سيستم‌هاي شارژ بي‌سيم است. با اين وجود همانطور كه در مورد شركت Splashpower اتفاق افتاد، نزديك كردن اين تئوري به يك فرآيند تجاري و سودآور كار ساده‌اي نيست. يكي از مشكلات اصلي اين شركت‌ها، ترغيب توليدكنندگان به تركيب اين الگوهاي شارژ بي‌سيم در محصولاتشان است؛ هرچند به تازگي بعضي پيشرفت‌هاي اميدبخشي در اين زمينه اتفاق افتاده است.

اولين و مهم‌ترين پيشرفت در اين مورد، شكل‌گيري كنسرسيومي به نام «كنسرسيوم انرژي بي‌سيم» در ماه دسامبر سال 2008 است كه اين كنسرسيوم در واقع در جهت ايجاد يك استاندارد عمومي براي سيستم‌هاي شارژ بي‌سيم و به دنبال آن پيشبرد روند رواج استفاده از آن در بازار تاسيس شده است. در حقيقت قبل از اين كنسرسيوم‌هاي مشابهي براي بلوتوث و ديگر تكنولوژي‌هاي بي‌سيم هم ايجاد شده بودند. اعضاي اين كنسرسيوم جديد شامل شركت‌هاي بزرگ فعال در زمينه لوازم مصرفي الكترونيك مانند فيليپس، سانيو و Texas Instrument ) TI) يكي از بزرگ‌ترين توليدكنندگان چيپ‌ست در دنيا هستند.

«منو ترفرز» رييس اين كنسرسيوم و مدير بخش استانداردسازي شركت فيليپس در اين مورد مي‌گويد: «استانداردهاي عمومي در واقع با اهميت‌ترين لازمه پذيرش چنين سيستم‌هايي در بازار هستند. شركت فيليپس يكي از شركت‌هاي معدود در زمينه تجاري سازي محصولات مجهز به سيستم‌هاي شارژر بي‌سيم است كه مسواك‌هاي برقي و محصولي به نام مسنجر كاملا شخصي نمونه‌هايي از فعاليت‌هاي اين شركت در اين عرصه هستند».

اين در حالي است كه ترفرز معتقد است مهم‌ترين و كاربردي‌ترين امكان اين محصولات متفاوت، قابليت ستفاده از يك شارژر بي‌سيم براي محصولات مختلف مانند انواع گوشي‌هاي موبايل، لپ‌تاپ‌ها و دوربين‌هاي عكاسي ديجيتال است.

رقابت براي شارژرهاي آينده
رقابت شديد ميان توليدكنندگان گوشي‌هاي موبايل در واقع به روند معرفي سيستم‌هاي شارژ بي‌سيم تا حد قابل توجهي سرعت مي‌دهد. ستاره جنجالي نمايشگاه CES يا لوازم مصرفي الكترونيك امسال در لاس‌وگاس يعني گوشي موبايل Palm Pre ، بهترين نمونه براي اثبات اين موضوع است. اين گوشي در كنار امكانات فني پيشرفته‌اي مانند نمايشگر لمسي، اينترنت
wi-fi ،GPS ، بلوتوث و دوربين عكاسي ديجيتال، داراي يك پد شارژي انتخابي به نام Touchstone است كه با استفاده از جريان الكترومغناطيس غيرمستقيم امكان شارژ گوشي موبايل Palm Pre را به صورت بي‌سيم براي كاربرانش فراهم مي‌آورد. به اين ترتيب زماني‌ كه اين گوشي روي اين پد قرار مي‌گيرد هر دوي آن‌ها به وسيله حسگرهايشان يكديگر را شناسايي مي‌كنند. آهنرباهاي تعبيه شده در اين پد با گوشي در يك رديف قرار گرفته و آن را در طول زمان شارژ شدن نگه مي‌دارند.

در حقيقت شركت Palm تنها شركت‌كننده عرضه‌كننده سيستم شارژ بي‌سيم در نمايشگاه امسال لاس‌وگاس نبود. شركت Fulton Innovation يكي ديگر از اعضاي كنسرسيوم انرژي بي‌سيم و مالك شركت Splashpower هم در اين نمايشگاه تعدادي از محصولاتي مانند سيمپيچ‌هايي جهت تعبيه در كنسول خودرو براي شارژ بي‌سيم گوشي‌هاي موبايل در خودرو را به نمايش گذاشت. به عنوان مثال شركت BMW اعلام كرده است كه تصميم دارد اين شارژرهاي بي‌سيم را در خودروهاي سري 7 خود براي يكي از مدل‌هاي گوشي‌هاي موبايل شركت سامسونگ تعبيه كند.

ديگر محصولات جالب در اين زمينه پدهاي شارژ بي‌سيمي هستند كه در پيشخوان‌ آشپزخانه‌ها براي شارژ دستگاه‌هاي همزن و ديگر لوازم برقي آشپزخانه قرار مي‌گيرند.
«برت لوئيس» مدير عامل شركت Fulton Innovation در اين مورد معتقد است كه اين تكنولوژي مي‌تواند در صنايع ديگر و به عنوان مثال براي شارژ خودروهاي الكتريكي هم مورد استفاده قرار بگيرد. به اعتقاد لوئيس و بعضي از كارشناسان ديگر، سال 2009 سال تكنولوژي‌هاي بي‌سيم است و به اين دليل انگيزه‌هاي بسياري براي پيشرفت در اين عرصه و پيدا كردن راه‌حل‌هاي تازه براي بازاريابي و تجاري‌سازي اين تكنولوژي‌ها را پيشكش علاقمندان و فعالان اين صنعت مي‌كند. در همين راستا شركت Texas Instrument (TI)I كه توليدكننده قطعات سخت‌افزاري براي سازندگان بزرگ گوشي‌هاي موبايل است، در ماه نوامبر سال 2008 با همكاري شركت Fulton Innovation از طراحي و توليد مدارهاي الكترونيكي براي شارژرهاي بي‌سيم با هدف كاهش هزينه و حجم قطعات سخت‌افزاري مورد نياز سازندگان موبايل خبر داد.

مسعود بهشتي» مدير بخش مديريت سيستم‌هاي شارژ و باتري شركت TI نیز در اين مورد مي‌گويد: «از نقطه نظر مديريت انرژي و توليد قطعات نيمه رسانا، سيستم‌هاي شارژ بي‌سيم و گسترش آنها يك پيشرفت لازم و البته طبيعي در روند كار ما است و بايد اتفاق بيافتد». به عقيده او همانند بلوتوث، سيستم‌هاي شارژ بي‌سيم هم در آينده بسيار نزديك در محصولات ديجيتال پيشرفته عرضه مي‌شوند قبل از آنكه بخواهند به طور وسيعي در دسترس عموم كاربران قرار بگيرند.

منبع : اکونومیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا