اينترنت هوشمند، نيازمند حمايت بيشتر بخش دولتي و خصوصي
نام نویسنده: فرشاد فكري نجات – www.fekrinejat.com
مقدمه :
طي دو سال اخير، شركت مخابرات بواسطه شبكههاي هوشمند، سرويسي را با ام اينترنت هوشمند در اختيار ISP هاي تهران، مشهد و اخيرا كرج قرار داده است. با پياده سازي اين طرح ، كاربران اينترنت بدون نياز به User و Password و با تلفنهايي كه با 909230 آغاز ميشود، به اينترنت متصل شده و هزينه آن (كه هر دقيقه 5 تومان و هر ساعت 300 تومان ميباشد) هر دو ماه يكبار در قبض تلفن ثابت كاربران لحاظ شده و دريافت ميگردد.
اكثر كاربران قبلي سرويسهاي Dialup كه تا پيش از اين، از كارتهاي اينترنت چند ساعته استفاده مينمودند، و همچنين كاربراني كه به هر دليل قادر به استفاده از اينترنت پرسرعت ADSL نيستند، از مشتريان اصلي اينترنت هوشمند به حساب ميآيند. در همين راستا، بياري از ISP ها، سرويس اينترنت هوشمند را به موازات ارائه اينترنت كارتي (با خطوط E1 كه با شماره 971 آغاز ميشود) در اختيار كاربران قرار ميدهند. اما اينترنت هوشمند داراي مزايا و معايبي است كه توجه به آن براي كاربران و مسئولين امر حائز اهميت است.
مزايا :
1- امكان تست اينترنت :
كاربراني كه از اينترنت هوشمند استفاده نميكنند، براي تست سرعت و كيفيت خدمات يك ISP ، مجبور به دريافت حداقل يك كارت اينترنت ميباشند كه اين خود حق انتخاب مناسب را از بسياري كاربران سلب ميكند. در بسياري مواقع نيز اگر مورد لطف و عنايت مسئولين ISP واقع شوند، يك اكانت چند دقيقه اي جهت تست در يك ساعت مشخص از شبانه روز در اختيارشان قرار ميگيرد. اين روش نه چندان كارآمد نيز تست كيفيت و سرعت اينترنت را تنها در يك بازه زماني مشخص، به كاربران نمايش داده و هيچ تضميني بر ثبات آن كيفيت، در ساعات ديگر شبانه روز وجود نخواهد داشت. اما در طرح اينترنت هوشمند، هر ISP داراي يك شماره تلفن مشخص (كه با 909230 آغاز ميشود) بوده و كاربران با تماس در ساعات مختلف شبانه روز قادر به تست تعداد بيشتري ISP خواهند بود.
2- جلوگيري از هك شدن اكانتها :
معضل هك شدن اكانتهاي اينترنتي از ديرباز تاكنون در حوزه IT و اينترنت مطرح بوده است. هكرهاي نوپا به واسطه قرار دادن تروجانهاي دستنويس و آماده در كامپيوتر كاربران مبتدي و يا هكرهاي مجرب به واسطه هك سرورهاي ISP ، هر كدام به نوعي قادر به استفاده نامناسب از اكانت ديگران بودهاند. اما به دليل عدم استفاده از نام كاربري و كلمه عبور در اينترنتهاي هوشمند، امكان اين نوع سوء استفاده توسط هر نوع هكري تقريبا به غير ممكن مبدل خواهد شد.
3- تاخير در زمان پرداخت هزينه :
بسياري از كاربران اينترنت هوشمند، به دليل پرداخت 2 ماه بعد هزينههاي مربوطه بر روي قبض تلفن، به چشم اينترنت قسطي به آن نگاه كرده و به طرز بي رويه اي از آن استفاده ميكنند.
4- حذف هزينههاي توليد كارت اينترنت :
متاسفانه همه ساله مبلغ قابل توجهي از بودجه ISP ها صرف توليد كارتهاي اينترنتي (از جنس PVC و مقوايي و غيره ..) ميشود كه با رونق اينترنت هوشمند ديگر نيازي به صرف اين هزينهها نخواهد بود. اگرچه اين هزينهها به نوعي به همراه مبالغ پرداختي كاربران، دريافت ميگردد، اما انتظار ميرود كه با حذف اين مولفه در اينترنت هوشمند، با صرفهجويي چشمگيري مواجه شويم كه منجر به كاهش هزينههاي اينترنت به نفع كاربران نيز گردد.
معايب :
1- قيمت نامتعارف :
يكي از مهمترين دغدغهها و مشكلات اينترنت هوشمند، هزينههاي بالاي آن نسبت به اينترنتهاي كارتي ميباشد. اينترنت هوشمند به دليل وجود قراردادي ابين مخابرات (بخش دولتي) و ISP ها (بخش خصوصي) از يك تعرفه قيمت ثابت (ساعتي 300 تومان) براي تمامي ISP هاي تحت پوشش، بهره ميبرد كه امكان كاهش يا افزايش اين تعرفه براي ISP ها وجود ندارد. اما تعرفه ISP ها براي ارائه اينترنت كارتي كاملا متفاوت از يكديگر و همچنين اينترنت هوشمند ميباشد. قانون “هر چه بيشتر بخري، ارزان تر ميبري” در حيطه ارائه اينترنت كارتي شديدا مصداق پيدا كرده و در صورت تمايل به استفاده از اينترنت شبانه نيز با تعرفههاي بسيار متنوع تري برخورد خواهيد كرد.
نكته :
به هنگام نگارش اين مقاله، تعرفه قيمت استفاده از اينترنت هوشمند براي تمامي ISP ها دقيقهاي 5 ومان (ساعتي 300 تومان) ميباشد. اما اخيرا سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي، طبق طرحي پيگير كاهش 30 درصدي تعرفههاي اينترنت هوشمند است. متاسفانه مشاهده شده كه برخي ISP ها قبل از تصميمگيري نهايي در رابطه با اين طرح، اينترنت هوشمند را با احتساب ساعتي ارزانتر از 300 تومان تبليغ ميكنند. اين در حاليست كه تصميمات فرضي جديد در اين رابطه، علاوه بر اطلاعرساني در سايتهاي خبري و سازمانهاي مرتبط، براي تمام ISP ها يكسان خواهد بود.
2- كيفيت نسبتا پائين :
به دليل سير رو به رشد استفاده از اينترنت هوشمند و برخي دلايل فني ديگر، متاسفانه در بسياري مواقع، شاهد كيفيت ن چندان مناسب ISP ها خواهيم بود. قطع شدنهاي مكرر از اينترنت و وجود مشكلاتي به هنگام اتصال (در يك بازه زماني بلند مدت)، نشان از وجود برخي مشكلات فني در اين راستا است.
3- سرعت نه چندان مناسب :
اگرچه اينترنت هوشمند، همچنان در زمره اينترنت (كم سرعت) Dialup بوده و به هيچ عنوان با سرويسهاي ADSL قابل مقايسه نيست. اما متاسفانه سرعت استفاده از اين نوع اينترنت بعضا به مراتب پائينتر از اينترنت كارتي ميباشد. اگرچه اين مسئله در مناطق مختلف مخابراتي و با توجه به زيرساختهاي آن مركز، متفاوت است.
4- عدم توان مشاهده ميزان مصرف :
متاسفانه كاربران اينترنت هوشمند، قادر به مشاهده و كنترل ميزان كاركرد استفاده خود از اينترنت نبوده و در قبض تلفن، بعضا با هزينههاي بالايي مواجه ميشوند. مطمئنا با درايت شركت مخابرات (متولي اين امر) به منظور راهاندازي سرويس نمايش ميزان عملكرد كاركرد كاربران، به زودي شاهد چنين خدمات مفيدي خواهيم بود.
نكته :
امروزه به راحتي ميتوان شماره تلفنهاي اينترنت هوشمند را بر در و ديوار پايتخت ، كارتهاي تبليغاتي و غيره .. مشاهده كرده و در بسباري مواقع از دوستان و آشنايان در مورد آنها شنيده و استفاده نمود. اما توجه داشته باشيد كه در اكثرا مواقع، شماره پشتيباني و نام شركت ISP ، به همراه شمارههاي هوشمند در اختيار كاربران قرار نميگيرد. كه اين خود باعث عدم توان كاربر، جهت كسب اطلاع از وضعيت و مكان ISP ، سرويسدهي آن و حل مشكلات فني ميباشد. گويا برخي ISP ها به شرط و شروط، حاضر به رفتار مشتري مدارانه با كاربران بوده و به محض عدم نياز (جهت دريافت مالي) به كاربران، شمارههاي اينترنت هوشمند خود را به صورت فلهاي در تمامي مكانهاي عمومي Broadcast (پخش) ميكنند.
سخن پاياني :
اگرچه معايب ذكر شده فوق، بسياري از كاربران را به استفاده مجدد از اينترنت كارتي مجاب كرده ولي هنوز بسياري از كاربران تازه كار اينترنت، بدون توجه به هيچ نوع مسئلهاي همچنان به استفاده از اينترنت هوشمند ميپردازند. شايد به جرات ميتوان گفت كه مزاياي استفاده از اينترنت هوشمند، كاربران را پس از يكبار استفاده به خود معتاد ميكند. به واقع، با وجود نزديك شدن به پايان دوران استفاده از اينترنت Dialup و ترويج ADSL و بي سيم ، اينترنت هوشمند نيازمند حمايت بيشتر بخش دولتي در كاهش تعرفهها و بخش خصوصي در افزايش كيفيت سرويس دهي ميباشد.
منبع : ماهنامه وب – شماره 91 (دي ماه 1386)