تکنولوژی

یادداشت‌های پراکنده از بازار دوربین‌های دیجیتال

نام نویسنده: شهرام شریف

دنیای اقتصاد – روز به روز بر جذابیت‌های دنیای عکاسی دیجیتال افزوده مي‌شود.

بالارفتن مگاپیکسل، بالارفتن امکانات الکترونیکی داخل دوربین، بزرگ‌تر شدن صفحات نمایش، افزایش سرعت گرفتن عکس، افزایش سطح سنسورها، افزوده شدن فرمت‌های مختلف عکس به قابلیت‌های عکسبرداری و انبوهی دیگر، از امکانات ریز و درشت دیگر دنیای عکاسی را به جهانی در حال تغییر و رشد تبدیل کرده است. امروزه برای علاقه‌مندشدن به بازار دوربین‌ها و لوزم عکاسی نیازی به عکاس بودن نیست، شیفتگان ابزارهای دیجیتالی حتی بیشتر از عکاسان به دستگاه‌های جدید علاقه‌مند هستند.

تازه واردهای سرشناس

کانن 40D تازه واردترین محصول جهان عکاسی دیجیتال است. هر چند شرکت ژاپنی تازه این هفته کمي ‌درباره این دوربین اطلاعاتی را به رسانه‌ها داده از مدت‌ها قبل در بسیاری از فوروم‌های عکاسی بحث درباره حضور این دوربین سری D کانن به چشم مي‌خورد. کانن تاکنون سه دوربین نسبتا حرفه‌اي در رده D به بازار ارایه کرده که شامل 10D ،20D و30D مي‌شد، بنابراین پیش‌بینی مي‌شد که کانن بخواهد در این رده یک دوربین ده مگاپیکسلی را به بازار عرض کند.
حالا چنین شده و 40D به زودی در بازار خواهد بود. این دوربین 1300 دلاری دارای سنسور بزرگ‌تری نسبت به 30D نیست، اما با افزایش مگاپیکسل به 1/10 در واقع دومیلیون پیکسل بیشتر از 30D را دارد. خیلی‌ها انتظار داشتند این دوربین جدید کانن 12 و حتی بیشتر از این مگاپیکسل داشته باشد، اما به نظر مي‌رسد کانن قصد ندارد بازار دیگر دوربین‌های قدیمي‌خود را (مثل5D) دچار مخاطره کند. نکته قابل توجه در این دوربین استفاده از پردازنده DIGIC III وسبک منوهای 1D (حرفه‌ای‌ترین دوربین کانن) است. صفحه نمایش دوربین جدید کانن نیز به 3.0 افزایش پیدا کرده و امکان دیدن صحنه عکاسی پیش از عکسبرداری از طریق فحه نمایش هم فراهم شده است. همچنان که مي‌دانید هنوز بسیاری از دوربین‌های عکاسی ديجيتالي امکان دیدن کادر عکس را از طریق صفحه نمایش فراهم نکرده‌اند و صاحبان این دسته از دوربین‌ها صرفا مي‌توانند از طریق ویزور صحنه را ببینند. امکان عکسبرداری پشت سرهم با سرعت 5/6 فریم در هر ثانیه و تا حجم 75 عکس در هربار فشار دادن دکمه دکلانشور نیز از دیگر قابلیت‌های این دوربین است.

صفحه نمایش 3 میلیمتری این دوربین شاید یکی از مهم‌ترین امکانات آن باشد. همان گونه که مي‌دانید هر چه صفحه نمایش دوربین بزرگ‌تر باشد، عکاس کنترل بهتری روی منوها و روی عکس گرفته شده (و در این دوربین پیش از گرفتن عکس روی سوژه) خواهد داشت. افزایش سایز عکس 2592×3888 نسبت به مدل قبلی، بهره‌گیری از دو فرمت جدید افزایش حجم عکس‌ها به 3.5 مگابایت و سیستم تمیزکننده سنسور از دیگر قابلیت‌های این دوربین است.
قطعا حضور این دوربین جدید بسیاری از دارندگان مدل‌های قدیمي‌تر را به فکر ارتقا فرو خواهد برد اما بگذارید توصیه‌ای بکنیم. وقتی با دوربین فعلی عکس‌های خوبی مي‌گیرید چه نیازی به ارتقا هست؟

جابه‌جایی پادشاه کانن‌ها

کانن در حال به روز کردن دوربین‌های کاملا حرفه‌ای خود هم هست. کانن 1D که در واقع شماره یک دوربین‌های حرفه‌اي کانن است این روزها در حال پوست‌انازی است و این شرکت اطلاعات مربوط به 1Ds Marklll را به رسانه‌ها داده است. دوربین هشت هزار دلاری جدید کانن دارای 21 مگاپیکسل و در این زمینه ناگهان جهشی کرده که شاید کمتر دوربین DSLR دیگری تا مدت‌ها حتی توان اندیشیدن به آن را داشته باشد. این دوربین
فول فریم در واقع بسیاری از فیچرهایی را دارد که پیشتر در زمینه 40D به آن اشاره کردیم به جز این که اندازه عکس باور نکردنی
(X 3744 (RAW; 21.0 MPا5616 را در اختیار کاربر قرار مي‌دهد. نکته جالب این که این دوربین هم کارت‌های CF و هم کارت‌های SD را پشتیبانی مي‌کند و در واقع عکس‌های با فرمت RAW را روی CF و عکس‌های با فرمت Jpeg را روی SD ذخیره مي‌کند. زن این دوربین بدون لنز در حدود یک کیلو و سیصد گرم است.

عکاس خوب، دوربین خوب

عکاسان حرفه‌اي معمولا برای آنکه عکاسان تازه وارد که قادر به خریداری دوربین‌ها و تجهیزات عکاسی جدید نیستند، چندان مغبون عظمت محصولات نشوند، از این جمله استفاده مي‌کنند؛ «این دوربین خوب نیست که عکس خوب مي‌گیرد بلکه این عکس محصول عکاس خوب است.» من فکر مي‌کنم این جمله صحیح است اما همیشه این پرسش هم برایم پیش مي‌آید كه چرا همان عکاسانی که این حرف‌ها را مي‌زنند، خود معمولا از پیشرفته‌ترین دوربین‌ها بهره مي‌گیرند؟ به تصور من دوربین خوب ابزار مناسبی برای یک عکاس خوب است اما رص زدن برای خریدن جدیدترین محصولات، افتادن در دام شیفتگی‌ها است. عکاس خوب می‌داند چه موقع باید ارتقا بدهد و تا چه موقع مي‌تواند با محصولات قبلی کار کند.

مگاپیکسل همه چیز نیست

بارها گفته‌ایم که مگاپیکسل بیشتر لزوما تصویر بهتری را به همراه ندارد. دو سال قبل، وقتی یک دوربین کامپکت هشت مگاپیکسلی به دستم رسید، کلی ذوق کردم که سرانجام از دست دوربین پنج مگاپیکسلی قبلی راحت شده‌ام. اما از شما چه پنهان که نتیجه عکس‌های آن دوربین محترم که با مارک CREATIVE و احتمالا توسط کارگران زحمتکش چینی به مرحله تولید رسیده بود، فاجعه بار بود. آن موقع بود که فهمیدم بعضی دورین‌ها حتی با مگاپیکسل‌های سه و پنج وجود دارند که از بسیاری از دوربین‌های هفت، هشت و ده مگاپیکسلی فعلی نتایج بهتری به بار مي‌آورند. بهترین روش برای خرید دوربین، آن است که یا با یک عکاس حرفه‌اي مشورت کنید یا عکس‌های دوربین‌های مختلف را با هم مقایسه کنید و یا بهترین روش را انجام دهید و آن خواندن تحلیل‌های مختلف درباره آن دوربین و دوربین‌های
هم عرض آن در سایت‌ها و فوروم‌های عکاسی است. بدترین کار این است که حرف‌های فروشنده‌ای را قبول کنید که عملا کمترین تخصصی در زمینه دوربین‌ها ندارد و یا از روی قیافه دوربین برای خرید آن تصمیم گرفت. یادتان باشد قیافه دوربن به هیچ وجه مهم نیست، چون دوربین هیچ وقت در عکس‌ها دیده نمي‌شود!

سامسونگ و NV20

سامسونگ هم دوربین‌های سری NV خود را به روز کرده و NV20 را به بازار داده است. این دوربین دوازده مگاپیکسلی 249 پوند قیمت‌گذاری شده است. این دوربین به تکنولوژی مجهز است که لرزش دست را حتی تا سرعت حدود يك‌هشتم ثانیه نیز پنهان مي‌کند.

یک توصیه
اگر به عکاسی علاقه دارید و مي‌خواهید دوربین بخرید، نیازی نیست گوشی‌های گرانقیمتی را انتخاب کنید که کیفیت عکس بهتری را به شما ارائه مي‌دهد. بهترین دوربین یک گوشی موبایل در نهایت یک تصویر معمولی ارائه مي‌دهد (اعتراف مي‌کنم بعضی گوشی‌های دوربین‌دار مثل نوکیا N73 واقعا کیفیت بالایی دارند). اما بهتر است کمي ‌با این merge شدن‌های دیجیتالی مخالفت کنیم و هر وسیله‌ای را برای کار مخصوص به خود به کار بگیریم. یک دوربین عکاسی یک دوربین عکاسی است و یک گوشی موبایل یک گوشی موبایل.

کانن یا نیکون: علم یا ثروت

یک عکاس معروف مطبوعاتی چند وقت قبل به من مي‌گفت که کانن دوربین‌های بهتری مي‌سازد اما عکس‌های نیکون به مراتب با کیفیت‌تر است. به نظرم حرف درستی است و باید بین تکنولوژی دوربین و بین کیفیت عکس تمایز قایل شد. یک دوربین خوب لزوما بهترین عکس را به صاحب آن تحویل نمي‌دهد و نکته‌های قابل توجه زیادی برای جذابیت یک دوربین وجود دارد. راحتی استفاده از یک دوربین برای برخی از کارها (مثل کارهای خبری) به مراتب مهم‌تر از کیفیت عکس است. در مقابل کیفیت عکس در برخی دیگر از رشته‌های عکاسی (مثل عکاسی طبیعت یا عکاسی صنعتی) از راحتی استفاده به مراتب بهتر است. نیکون یکی از بهترین سازندگان لنز در جهان و دارای بزرگ‌ترین فیزیکدان‌ها و دانشمندان اپتیک در جهان است و لنزهای نیکون این شرکت که گاه با عدسی‌هایی ساخته مي‌شود که تا ده سال در کوره نگهداری مي‌شوند تا کاملا خالص شوند، زبانزد خاص و عام است .کانن اما استراتژی دقیق‌تری برای حضور در بازار دوربین (در هر رده‌ای) دارد. به نوشته وال‌استریت ژورنال، کانن قصد دارد که با معرفی دوربین‌های رده متوسط برای عکاسان آماتور، نیکون را در منگنه قرار دهد. به گفته IDC سال گذشته کانن 47درصد بازار دوربین‌های تک لنزی انعکاسی را برعهده داشت این در حالی بود که نیکون تنها 33درصد بازار را در اختیار داشت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا