تکنولوژی

خانه‌اي روي وب

نام نویسنده: مينو مومنی

ورود به دنياي مجازي وب در كشور ما داستان پرفراز و نشيبي دارد، چه براي كاربران عادي كه با روي‌آوري به وبلاگ‌نويسي متهم به وقت‌گذراني مي‌شدند چه براي اهل سياست كه متهم به عبور از خط قرمزها، تا آنجا كه وقتي يكي از سياستمدارن همچون محمدعلي ابطحي با وب‌نوشت براي اولين بار در كشور قدم به دنياي بيكران وب‌نويسي گذاشت به يكباره موجي از مخالفت‌ها را با خود همراه ساخت. همان روزها وقتي از‌ابطحي در مورد سختي‌هاي وب نوشت سئوال كردم او در پاسخ گفت،”من بحران سختى را در چند ماه شروع به كار وب نوشت پشت سرگذاشتم از يك سو اين شايعه به طور گسترده رواج يافته بود كه من با اين وبلاگ به دنبال شهرت‌طلبي هستم و از سوي ديگر عده‌اي نيز بر اين باور بودند كه حكومت من را وادار كرده است كه به عنوان سوپاپ اطمينان عمل كنم و از طرف ديگر جريان محافظه كار به اين شايعه دامن مى زد كه من با ورود به اين فضا قصد دارم كه از روحانيت و ارزش هاى انقلابى بكاهم. به هر حال شايعه و بحث‌هاى يادى شكل گرفته بود در حالى كه هيچ كدام از اين شايعات صحت نداشت و تنها دليل اين بود كه من احساس مى كردم اينترنت و وبلاگ يك محيط آزاد است كه مى توانم به راحتى در آن حرف هاى دلم را بزنم و من هيچ كس را مجبور نكردم كه اين مطالب را بخواند حتى اگر كسى يك بار هم روى اين مطالب كليك نمى كرد من باز هم براى دلم خودم مى نوشتم”.
به هرحال از آن روزها مدت زماني سپري شده است و ديگر اينترنت پايگاه شيطاني و وبلاگستان محلي براي جذب افراد بيكار نيست و روي آوري به وب‌نويسي براي اهل سياست عبور از خط قرمز محسوب نمي‌شود. امروزه و در تعريف جديد گفته مي‌شود كه وبلاگ روشي براي برقراري ارتباطي آسان و دو سويه با قشر عظيمي از كاربران است. تعريفي كه در همان روزهاي بدو ورود وبلاگ به كشورمان قالب جامعه نيز بر آن باور و اعتقاد داشتند. باوري كه سبب مي‌شد با وجود تمامي سختي‌ها افراد علاقمند همچنان به وب‌نويسي بپردازند. باوري كه براي باور آن سختي‌هاي بسياري پشت سر گذاشته شد.
يك ضرورت
بهره‌وري از پديده سايت‌نگاري و وبلاگ نويسي پس از انتخابات رياست جمهوري سال 1380 آغاز شد و ناگهان توجه به اينترنت و راه‌اندازي وب‌سايت‌هاي خبري و تحليلي در حوزه سياسي و اجتماعي بسيار قوت گرفت و در همين مدت زمان خبرگزاري‌ها و سايت‌هاي مختلفي راه‌اندازي شدند. رفته رفه تمايل به بهره‌برداري از محيط اينترنت براي تبليغات سياسي تا آنجا پيش رفت كه در انتخابات نهمين دوره رياست جمهوري شاهد بوديم كه تمامي كانديداها علاوه بر استفاده بهينه از تمامي تبليغات رايج و سنتي به يكباره جذب تبليغات گسترده در دنياي مجازي شدند و با راه‌اندازي سايت‌هاي اختصاصي تلاش گسترده‌اي را در جلب مخاطبين داشتند. البته ذكر اين نكته ضروري است كه گرچه راه‌اندازي اين‌گونه سايت‌ها براي جلب آراي بيشتر طراحي شده بود اما اين اقدام در دل خود نويد خوبي را براي دوستداران فضاي مجازي به همراه داشت چرا كه اگر يكي از اين كانديداها بر كرسي رياست جمهوري تكيه مي‌زد چن خود در خلال انتخابات وبلاگ و سايت را براي تبليغات و ارتباط با مخاطبان انتخاب كرده بود يعني به نوعي اين محيط را به رسميت شناخته ، بنابراين سايت‌داران و وبلاگ‌نويسان مي‌توانند براي آينده مدعي يك حاشيه امنيتي باشند.
به هرحال نتيجه انتخابات مشخص شد و منتخب بر كرسي رياست جمهوري تكيه زد و پس از گذشت مدت زماني خبر وبلاگ‌نويس شدن احمدي‌نژاد به سوژه خبري رسانه‌هاي داخلي و خارجي تبديل شد و نشان داد كه اين سياستمدار مي‌خواهد پا را از چارچوب خشك و رسمي يك سايت دولتي بيرون بگذارد و در قالب نوشتاري از نوع وبلاگي با مخاطبين خود به گفتگو بنشيند. گرچه با مراجعه به اين سايت www.ahmadinejad.ir مي‌توان به درستي دريافت كه هنوز به روز رساني و كوتاه نويسي در اولويت اين سايت قرار نگرفته است چرا كه آخرين تاريخ به روزرساني به اسفند 85 باز‌مي‌گردد همان مطلب مفصلي كه در پاسخ به نامه يك مادر آمريكايي نوشته شده است. اما همين نكته يعني راه‌اندازي يك سايت شخصي براي ارتباط با مخاطبين حالا با تمامي اما و اگرها نشان از به رسميت شناختن محيط وب از سوي احمدي نژاد دارد.
غير از عنوان سايت مي‌شود و مي‌توانيم محمود احمدي نژاد مردم بخواهند مهدي كروبي ، دوباره مي‌سازمت مصطفي معين، همه با هم كار علي اكبر هاشمي رفسنجاني، جور ديگر بايد ديد مهر‌عليزاده ، زندگي خوب برازنده ايراني محمد باقر قاليباف، و هواي تازه علي لاريجاني عناويني بودند براي سايت‌هاي 6 رقيب ديگر در طول برگذاري نهمين انتخابات رياست‌جمهوري كه پس از سپري شدن دو سال هنوز تعدادي از اين سايت‌ها با همان شكل و شمايل روزهاي نخست برجا مانده‌اند و تعدادي نيز به طور مرتب به روزرساني مي‌شود و البته عده‌اي ديگر همچون معين نيز سايت خود را با فرمت صدردصد وبلاگي به روزرساني مي‌كنند و به طور كلي بايد گفت حيات متوالي اين سايت‌‌ها حتي بعد از مشخص شدن نتيجه انتخابات نشان دهنده اين واقعيت است كه ضرورت داشتن يك محيط مجازي براي ارتباط با مخاطين و در مواقع خاص براي جلب آراي بيشتر به نوعي براي اكثر مسئولين مشخص شده است.
شهردار آنلاين
اين روزها با گشت‌زني در دنياي وب مي‌توان به راحتي به ده‌ها سايت و وبلاگي دسترسي پيدا كرد كه به نوعي از سوي مسئولين به روزرساني مي‌شود و هرازگاهي خبري از پيوستن ديگران به درياي بيكران وب دارد و در اين ميان سردار سابق و شهردار فعلي تهران يكي از فعالان اين عرصه به شمار مي‌آيد‌.
قاليباف درايام انتخابات و در ميان 6 كانديداي ديگر به نوع چشمگيري از تبليغات گسترده‌اي استفاده كرده بود تا آنجا كه بيشترين تراكت‌هاي خياباني را با بالاترين كيفيت در سطح شهر نصب كرد‌ه ود و اين وضعيت در دنياي مجازي نيز صادق بود چرا كه هر بازديد كننده‌اي بعد از تايپ آدرس سايت با سه انتخاب (سايت بدون فلش، سايت با فلش و سايت انتخاباتي) روبه‌رو بود كه هر فردي بنا به سليقه خود مي‌توانست يكي از سه گزينه را انتخاب كند . بعد از مشخص شدن نتيجه انتخابات اين سايت از گردونه مجازي خارج و پس از مدت زماني نسبتا طولاني بارديگر سايت شهردار با طراحي جديد قدم به دنياي مجازي گذاشت .در صفحه نخست سايت جديد شهردار عمده حجم صفحه به عكس‌هاي تعلق دارد كه مرتبا در حال تغيير است عكس‌هاي كه حضور قاليباف در صحنه‌‌هاي مختلف اجتماعي را نشان مي‌دهد.سمت راست سايت كاربران با زينه‌هاي همچون زندگي، تماس با من، پرسشنامه و… روبه‌رو هستند كه با كيلك بر روي هر گزينه صفحه جديدي به روي كاربران گشوده مي‌شود به عنوان نمونه با فشردن گزينه پرسش و پاسخ مي‌توان به اين صفحه دسترسي پيدا كرد. صفحه‌اي كه در آن سئوالاتي مطرح و شهردار تهران به آن پاسخ داده است مثلا قاليباف در پاسخ به اين سئوال كه براي مهار گرانی و تورم چه راهكارهاي پيشنهاد می‌شود، اينگونه پاسخ داده است:« تورم که باشد، باید منتظر اتفاقات ناگوار بود. طولانی که شود، اتفاقات بد همراهش می‌آید. ریشه‌ بسیاری از ناهنجاری‌ها و بی‌سامانی‌هاست. نباید دست کم گرفتش. تورم که بالا باشد، تولید صرف ندارد و کار اقتصادی رونق. مخل توسعه است. ولی ساده داریم از کنار آن رد می‌شویم. مدت‌هاست که گرفتار آن هستیم و توجه لازم را نداریم. حرف زیاد می‌زنیم ولی عمل نه! علتش هم مشخص است. بزرگ‌ترین عاملش، دولت است. با نوع عملکردش؛ کسری بودجه‌اش، هزینه‌های اضافی و بی‌انضباطی‌های مالی‌اش. راه حلش هم هست. راه‌های عملی و کارشناسی برای کاهش آن وجود دارد. تجربیات دیگر کشورها هم هست. ولی حرف می‌زنیم فقط. از عمل خبری نیست. اگر تورم را مهار کنیم، اصلاحات اقتصادی دیگر هم ممکن می‌شود. باید شهامت داشت. شجاعت داشت. باید تصمیم گرفت و عمل کرد. باید رفت سراغ دولت. باید تولید را رونق داد؛ سرمایه‌گذار را جذب کرد. باید شهامت داشت».
همچنين در صفحه اصلي اين سايت بخش‌هاي مختلفي همچون ديده‌گاه‌ها، وبلاگ، آثار،گالري، دانشگاه، نظرات شما و… نيز به چشم مي‌خورده كه با كليك بر هر كدام از بخش‌ها مي‌توان به صفحه مربوط ارتباط برقرار كرد.به عنوان نمونه با كليك بر روي عنوان وبلاگ صفحه‌اي پيش‌رو بازديدكنندگان گشوده مي‌شود كه در آن صفحه مي‌توان آخرين وب نوشت شهردار را با نثري وبلاگي مورد مطالعه قرار داد كه آخرين نوشته متعلق به سازمان فرهنگي هنري است در اين خصوص قاليباف نوشته است:« شنبه همایش اوقات فراغت تابستان بود. مديران سازمان فرهنگي‌هنري و معاونت اجتماعي آمده بودند تالار ايران‌زمين شهرداري.حرف‌هايي زدم كه گويا خلاف عرف اين‌گونه جلسات بود. شيوه‌ من در جلسات كاري كه با همكارانم دارم، برخورد منتقدانه، چالشي و صريح با مسايل است.اگر قرار باشد همه‌ كارها را با تعارف و سرپوش گذاشتن روي اشكالات انجام بدهيم كه سنگ روي سنگ بند نمي‌شود.هر سيستمي هرچه‌قدر هم كه موفق عمل كند، اگر با نقايص و مشكلاتش برخورد جدي نکند می‌پوسد و…»
به طور كلي سايت شهردار تهران را مي‌توان هم يك سايت رسمي دانست هم يك سايتي كه نويسنده آن سعي دارد با نثري بسيار ساده با خوانندگان خود ارتباط برقرار كند از نطر طراحي نيز اين سايت بسير ساده و در عين حال چشم‌نواز طراحي شده است اما اين سايت با يك مشكل عمده درگير است و آن هم دير بالا آمدن سايت است چون در اين سايت حجم استفاده شده از تصاوير بسيار بالا است و همين مسئله سبب مي‌شود كه سايت به كندي خوانده شود البته اين مشكل براي كاربراني به وجود مي‌آيد كه از اينترنت پرسرعت بي‌بهره هستند و بايد بالا آمدن سايت را با سيتم دايل آپ انتظار بكشند.
***
با پيشرفت روزافزون تكنولوژي‌‌‌هاي همچون كامپيوتر و اينترنت رفته رفته سايت‌ها و وبلاگ‌ها مي‌روند تا جاي رسانه‌هاي سنتي را بگيرند و حجم بيشتري از مخاطبان را به سوي خود جذب كنند مخاطباني كه اكثر آنها قشر جوان جامعه را تشكيل مي‌دهد و در اين ميان ورود سياستمدارن به عرصه وب‌نويسي سبب مي‌شود كه فاصله‌ها رفته رفته ميان اين قشر و مخاطبين كاسته شود و تعاملي در دنياي صفر و يك بين مسئولين و جوانان شكل بگيرد و كساني در اين ميدان موفق‌تر هستند كه در درازمدت در اين دنياي بيكران وب براي خود خانه‌اي در نظر گرفته باشند نه آنكه تنها در مقطعي خاص همچون انتخابات به سراغ اين فضا بروند.

منبع : هم‌ميهن

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا