بازی کامپیوتری برای جلوگیری از ‘شوک فرهنگی’
بی بی سی – یکی از دانشگاه های بریتانیا بازی کامپیوتری طراحی کرده که هدف از آن کمک به دانشجویان تازه وارد خارجی برای سازگاری سریع با محیط و جلوگیری از شوکه شدن احتمالی آنها در مواجهه با پدیده های فرهنگی متفاوت، مانند دیدن بوسه زوج ها در اماکن عمومی است.
بازی کننده در این بازی که “سی شاک” (C-Shock) نام دارد، باید یک سری از مراحل را که یک دانشجوی خارجی ممکن است در اولین روز دانشگاهش با آن روبرو شود، طی کند.
این مراحل، شامل تصاویر کسانی می شود که به صورت سه بعدی در دانشگاه پورتسموث مشغول نوشیدن مشروبات الکلی و یا استعمال دخانیات هستند.
نیپان منیر، یکی از ابداع کنندگان بازی مذکور، می گوید این بازی می تواند به دانشجویان کمک کند تا بدانند ممکن است با چه چیزهایی در محیط جدید روبرو شوند.
آقای منیر که استاد دانشکده خلاقیت و صنایع فرهنگی و اصالتا هندی است، می گوید که او خودش هنگامی که در سال 2000 برای تحصیل در دوره فوق لیسانس به این دانشگاه آمد، یک “شوک فرهنگی عمیق” را تجربه کرد.
وی می گوید: “موضوع فقط بر سر محیط جدید نبود، بلکه همچنین رابطه با استادان هم بود که بسیار غیر رسمی به نظر می آمد.”
وی می گوید بسیاری از دانشجویانی که از مناطقی مانند جنوب آسیا به بریتانیا می آیند، با دیدن سیگار کشیدن زنان، روابط دوستانه دو جنس مخالف و نوشیدن مشروب با یکدیگر، حیرت زده می شوند.
آقای منیر می گوید از آنجا که بسیاری از دانشجویان هندی همواره نگران صحنه هایی هستند که ممکن است در دانشگاه های بریتانیا با آن روبرو شوند، این بازی طراحی شده تا از وارد آمدن شوک فرهنگی عمیق به آنها جلوگیری شود.
وی می گوید که این بازی می تواند چیزی شبیه “مادر الکترونیک” آنها قلمداد شود.
امیلی بنت، پژوهشگر ارشدی که در طراحی نسخه ابتدایی این بازی نقش داشته است، می گوید با واکنش های خوبی از سوی دانشجویان روبرو شده است. این بازی برای سوار کردن بر روی گوشی های موبایل طراحی شده است.
وی می گوید یک نسخه از این بازی هم می تواند برای دانشجویان بریتانیایی طراحی شود.
خانم بنت می گوید: برای یک جوان هجده ساله که برای اولین بار از خانه و خانواده اش دور می شود، این بازی می تواند یاری دهنده باشد.
این بازی در مرحله نهایی تولید است.