بازار فناوری اطلاعات خاورمیانه زیر سایه جیتکس
بزرگراه فناوری -نایشگاه جیتکس(Gitex) بهعنوان بزرگترین رویداد فناوری در خاورمیانه محسوب میشود و همین مسئله باعث شده تا تمامی کشورهای منطقه از این نمایشگاه بهعنوان مهمترین فرصت برای رشد و ارتقای سطح کمی و کیفی فناوری یاد کنند. مرکز تجارت جهانی دبی برای تاثیرگذاری هرچه بیشتر بر فناوری مخابراتی منطقه همزمان با جیتکس نمایشگاه بزرگ GULFCOMMS 2006 را در فضایی به وسعت 15 هزار مترمربع دایر کرده که گفته میشود در این نمایشگاه 400 شرکت از 30 کشور مختلف دنیا حضور یافتهاند.
نمایشگاه اختصاصی GULFCOMMS در تلاش است بزرگترین شرکتهای مخابراتی را که در زمینه ابزارهای ارتباطی، تجهیزات خطوط تلفن ثابت و همراه، وسایل شبکهای، لوازم ماهوارهای و… فعالیت میکنند، گرد هم بیاورد. پایین بودن سرعت رشد فناوری ارتباطات و اطلاعات خاورمیانه نسبت به اروپا و آمریکا موجب شده تا کارشناسان توجه بیشتری را به نمایشگاه جیتکس داشته باشند.
مشکل اصلی
در حالی که مرکز تجارت جهانی دبی نبود مهارت کافی در فناوری را مهمترین عامل منفی تاثیرگذار در این زمینه میداند، نمایشگاه جیتکس سال جاری با هدف افزایش مهارت استفاده از فناوری اطلاعات برگزار شده است. به عقیده ترکسی لوح(Trixee Loh) مدیرعامل مرکز تجارت جهانی دبی، ما امروزه شاهد آن هستیم که تمامی کشورهای منطقه سرمایهگذاریهای فراوانی را در بخش فناوری انجام دادهاند، اما در کنار این مسئله هنوز مهارت استفاده از این فناوریها وجود ندارد. به همین خاطر نمایشگاه جیتکس امسال میکوشد تا آخرین راههای انتقال مهارت را به کارشناسان و عموم مردم نشان دهد.
مشکل مهارتی کارشناسان فناوری منطقه بیشتر در سه بخش اصلی شبکه، مدیریت پروژه و تواناییهای عملیاتی احساس میشود و همین امر موجب شده تا بخشهای پشتیبانی از فناوری IP، امنیت و شبکههای بیسیم با مشکلات عدیده مواجه شود. طبق آخرین پیشبینیهای انجام شده، تا سال 2009 میزان نبود مهارت برای انجام فعالیتهای مرتبط با فناوری ارتبطات و اطلاعات 40 درصد افزایش خواهد یافت که این رقم دو برابر بیشتر از میزان محاسبه شده در اروپاست.
موسسه تحقیقاتی IDC در آخرین بررسیهای خود نشان داده که کشورهای خاورمیانه در سالهای اخیر توانستهاند با افزایش میزان رشد اقتصادی کارشناسان بیشتری را در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات تربیت کنند. بر اساس پیشبینیهای مرکز IDC، بین سالهای 2005 تا 2009 فناوری اطلاعات با نرخ سالانه 9/16 درصد در خاورمیانه رشد خواهد کرد و به دنبال آن، تا پایان سال 2009 میلادی میزان سرمایهگذاری در بخش سختافزار 6/19 درصد افزایش خواهد یافت. در مقابل، رشد سرمایهگذاری برای بخش نرمافزار به 8/10 درصد خواهد رسید که در این میان احتمال میرود تا اواخر دهه جاری میلادی رشد فناوری اطلاعات در خاورمیانه نسبت به اروپای غربی تا دو برابر بیشتر شود.
اینطور که گفته میشود، کشورهای عربی امروزه موفق شدهاند که پس از هند و چین بیشترین سرعت رشد بازارهای فناوری اطلاعات در آسیا را به خود اختصاص دهند. طی سال جاری میلادی میزان سرمایهگذاریهای کشورهای حوزه خاورمیانه برای ارتقای سطح کمی و کیفی فناوری اطلاعات از مرز پنج میلیارد دلار گذشت که 8/46 درصد این رقم در عربستان سعودی و 4/30 درصد آن هم در امارات متحده عربی هزینه شده بود. دو کشور عربستان و امارات در مجموع 77 درصد از هزینههای مربوط به فناوری اطلاعات در خاورمیانه را با صرف رقمی بالغ بر 94/4 میلیارد دلار به خود اختصاص دادهاند.
مرکز IDC همچنین پیشبینی کرده که تا سال 2009 میلادی میزان سرمایهگذاریهای IT در خاورمیانه و شمال آفریقا به بیش از 14/20 میلیارد دلار خواهد رسید و رشد سالانه این بازار از 11 درصد نیز فراتر خواهد رفت. با توجه به آمار و ارقام یاد شده، فناوری اطلاعات امروزه بهعنوان رکن اصلی و اساسی پیشرفت کشورهای منطقه محسوب میشود و به همین خاطر برگزاری نمایشگاه کامپیوتری جیتکس میتواند از شاخصههای مهم این پیشرفت بهحساب آید.
نمایشگاه جیتکس 2005 در پنج بخش سختافزار، شبکه و مخابرات، نرمافزار، گروههای ملی و شهر اینترنتی دبی و کیوسکهای انتشاراتی در 13 سالن مختلف برگزار شد که از میان شرکتکنندگان 74 درصد آنها اهل کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس، هفت درصد اهل ایران، پنج درصد اهل پاکستان و هند، چهار درصد اهل اروپا، یک درصد آمریکایی، چهار درصد از دیگر مناطق آسیا و پنج درصد آفریقایی بودند. در نمایشگاه جیتکس سال گذشته دو کشور چین و هند با حضور 130 شرکت پیشگام کشورهای آسیایی در این رویداد بودند.
بهطور کلی باید توجه داشت که انتقال تجربه و کسب مهارتدو مسئلهای هستند که میتوانند بیشترین نقش را در توسعه فناوریهای نوین بر عهدهداشته باشند، بر این اساس مقامات دبی میکوشند در نمایشگاه جیتکس امسال این اهداف را تحقق بخشند. از مهمترین اهداف برگزاری نمایشگاه GITEX 2006 میتوان به افزایش مهارت استفاده از فناوریهای مخابراتی، توسعه بازار فناوری در خاورمیانه و آفریقای شمالی، تضمین موفقیت فناوری در آینده بازارهای منطقه و… اشاره کرد.
ورود به نمایشگاه جیتکس امسال نیز همانند سالهای گذشته از طریق بلیتهای معمولی و الکترونیکی، ثبتنام و کارتهای ورودی صورت میپذیرد و در حالی که افراد در سال گذشته مجبور بودند برای تهیه بلیت هر روز 25 درهم پرداخت کنند، این قیمت برای سال جاری به 30 درهم افزایش یافته است.
از جمله موارد مهمی که در نمایشگاه جیتکس سال جاری مورد توجه قرار گرفته افزایش تولید محصولات و تجهیزات چندکاربردی وابسته به فناوری ارتباطات و اطلاعات است. اینطور که گفته میشود، تنها بین سالهای 2004 تا 2006 میزان تولید محصولات چندکاربردی ICT در خاورمیانه 40 درصد افزایش یافته و این امر موجب شده تا پتانسیل داخلی کارخانههای این منطقه افزایش یابد.
برخی از شرکتهای صاحبنام و بزرگ نظیر Brother International، Canon، HP، Lexmark Olivetti، سامسونگ، سانیو و اپسون اعلام کردهاند که برای نمایشگاه جیتکس امسال آخرین دستاوردهای خود را با کاربردهای مختل در معرض دید عموم قرار خواهند داد تا از این طریق شرایط لازم برای رونق بازار IT منطقه فراهم شود.
هلال سعید الماری مدیرکل مرکز تجارت جهانی دبی در اینباره میگوید: “رشد و توسعه بازار فناوری ارتباطات و اطلاعات منطقه تنها در گرو تنوع محصولات و افزایش کیفیت آنها خواهد بود. از اینرو جیتکس 2006 میتواند با نمایان کردن نقاط قوت منطقه به کاربران کمک کند تا با آخرین محصولات تولیدی آشنا شوند و به کمک آنها بتوانند کارایی و اثربخشی شرکت خود را بالا ببرند. تولیدکنندگان تجهیزات فناوری بیشترین نقش را در این زمینه خواهند داشت.”
ژوزف هانانیا(Joseph Hanania) مدیرعامل شرکت HP اورمیانه نیز خاطرنشان کرد: “جیتکس که مهمترین رویداد IT در خاورمیانه محسوب میشود، حیاتیترین فرصت برای HP و تمام شرکتهای کامپیوتری بهحساب میآید. اگر بتوان بهدرستی از این فرصت استفاده کرد، بازار مناسب برای فروش محصولات شرکت در سالهای بعدی فراهم خواهد شد.”