توليد داخلي گوشي تلفنهمراه همچنان در ابهام است
دنیای اقتصاد – شش ماه از زمان آغاز پروژه توليد گوشي تلفنهمراه و افزايش تعرفه واردات گوشي همراه ميگذرد در حالي كه هنوز اين پروژه به نتيجهاي نرسيده و حتي يك گوشي هم توليد نشده است.
افزايش تعرفه واردات گوشي در خرداد سالجاري تاكنون نه تنها منجر به توليد داخلي گوشي موبايل نشده است، بلكه موجب افزايش شديد قيمت گوشي در بازار تلفنهمراه كشور شده است. اين در حالي است كه از ابتدا بسياري از كارشناسان معتقد بودند توان لازم براي توليد گوشي در كشور وجود ندارد، اما برخي ديگر افزايش تعرفهها را موجب حمايت از توليد داخلي بر شمرده و به حمايت از اين پروژه برخاستند.
اما تاكنون هنوز هيچ يك از شركتهاي طرف قرارداد در اين پروژه موفق به توليد گوشي نشدهاند در حالي كه طبق تعهدشان به وزارت صنايع بايد تا پايان امسال 6ميليون گوشي تلفنهمراه توليد كنند.
طبق اين قرارداد سه شركت داخلي انتخاب شده براي توليد گوشي در مرحله اول ميتوانند به صورت مونتاژ و با همكاري يك شريك خارجي اقدام به ساخت گوشي موبايل نند، اما هنوز چنين چيزي محقق نشده است.
صادقزاده رييس كميته مخابرات مجلس نيز از ابتدا معتقد بود امضاي اين قرارداد بدون انجام كار كارشناسي لازم صورت گرفته است.
افزايش قيمت گوشي تلفنهمراه موجب نارضايتي اكثر مردم و كاربران موبايل شده است، در حالي كه با واگذاري سيمكارتهاي تلفنهمراه توسط اپراتور اول و دوم و همچنين اپراتور خصوصي تاليا ميزان نياز مردم به اين كالا افزايش يافته است.
قيمت گوشي تلفنهمراه طي 6 ماه گذشته افزايش چشمگيري داشته است و در اين مدت بين 50 تا 100هزار تومان قيمتها افزايش يافتهاند.
شركتهاي طرف قرارداد با وزارت صنايع براي توليد 6ميليون گوشي تلفنهمراه شركتهاي نيمههاي عماد، كارخانههاي مخابراتي ايران و سروش رسانه هستند كه به گفته كارشناسان اين شركتها تجربهاي در زمينه توليد گوشي نداشته و داراي اين توان نيز نيستند.
ديروز نيز مدير عامل كنسرسيوم سروش رسانه و شركت شهركهاي هوشمند گفت: توليد گوشي تلفنهمراه ايراني با برند «نوكيا» تا پايان سالجاري آغاز خواهد شد.
محمد مرزبان در گفتوگو با فارس، با اشاره به مذاكرات مشترك اين شركت و نيمههادي عماد با شركت نوكيا براي توليد گوشي تلفنهمراه اظهار اميدواري كرد كه توليد گوشي تلفنهمراه ايراني با برند نوكيا توسط اين شركها تا پايان امسال آغاز شود.
وي ادامه داد: علاوه بر نوكيا با دو برند اروپايي و آسياي جنوبشرقي نيز در حال مذاكره هستيم.
اين دو شركت از جمله شركتهاي صاحب نام و بازار گوشي تلفنهمراه در دنيا و ايران هستند.
مرزبان در ادامه كاهش تعرفه واردات گوشي تلفنهمراه به صورت SKD و CKD را يادآور شد و اظهارداشت: اين كاهش تاثير بسيار مثبتي بر روند توليد داخل گوشي با همكاري شركاي خارجي ما خواهد داشت و اين تعرفه را به طرفهاي مذاكره خارجي خود ابلاغ كردهايم.
اين در حالي است كه شركتهاي داخلي مورد نظر براي توليد گوشي تلفنهمراه تا پيش از اين تعرفه بالاي SKD و CKD و نيز دم ثبت سريال گوشي تلفنهمراه را از مشكلات اصلي براي نتيجه نرسيدن مذاكرات توليد داخلي گوشي عنوان ميكردند.
مديرعامل كارخانجات مخابراتي ايران نيز از نزديك شدن مذاكرات با شركت MMOBILE مالزي به مرحله قرارداد براي توليد گوشي تلفنهمراه در كشور خبر داده است.
محمد ابراهيم مطلع گفت: در بين شركتهاي طرف مذاكره كارخانجات مخابراتي ايران براي توليد گوشي تلفنهمراه در داخل MMOBILE مالزي بيشترين شانس و اقبال را دارد.
البته مذاكره با ديگر شركتها چون TELME نيز ادامه دارد.
وي نيز كاهش تعرفه واردات SKD و CKD گوشي تلفنهمراه را يكي از اقدامات اساسي براي جلب نظر طرفهاي خارجي جهت سرمايهگذاري و مشاركت در توليد گوشي در كشور بيان كرد.