تکنولوژی

تام کروز دامنه اینترنتی خود را پس گرفت

بزرگراه فناوری- سازمان مالکیت فکری و معنوی یکی از نهادهای وابسته به سازمان ملل است. WIPO‌ د سال 1967 و با هدف گسترش فعالیت‌های مربوط به حفاظت از حقوق معنوی در سراسر جهان راه‌اندازی شده و هم‌اکنون 183 عضو دارد. این سازمان که مرکز آن در شهر ژنو سوئیس است مسؤولیت رسیدگی به اختلافات مربوط به دامنه‌های اینترنتی را نیز برعهده دارد.

توسعه نفوذ اینترنت و پایگاه‌های اینترنتی در بین مردم موجب شده علاقه کاربران به ثبت دامنه‌های اینترنتی افزایش یابد، اما این امر که ممکن است به ظاهر مناسب باشد در برخی مواقع مشکلاتی را به‌وجود می‌آورد که می‌تواند گریبان‌گیر هر یک از افراد شود. تام کروز(Tom Cruise) که یکی از سرشناس‌ترین بازیگران سینما محسوب می‌شود به‌دنبال مواجه شدن با مشکلی در این زمینه مجبور شد پرونده خود را به مقامات قضایی ارجاع دهد.

این پایگاه اینترنتی به نام جف برگر(Jeff Burgar) به ثبت رسیده بود و به‌همین خاطر تام کروز ستاره سینمای جهان به سازمان مالکیت فکری و معنوی(WIPO) شکایت برد تا بتواند دامنه TomCruise.com را از آن خود کند. جف برگر از جمله افرادی محسوب می‌شود که دامنه‌های زیادی را به نام خود به ثبت رسانده و به‌همین خاطر تاکنون ده‌ها فرد سرشناس را به این سازمان کشانده است. با وجود اینکه برگر سابقه طولانی در امر ثبت دامنه با نام افراد صاحب‌نام جهانی دارد، دادگاه سازمان مالکیت فکری و معنوی پس از بررسی این پرونده رای خود را به نام کروز صادر کرد و این سایت اینترنتی را از آن وی دانست.

افرادی که با قوانین ثبت دامنه در اینترنت آشنا هستند و ضوابط موجود در این زمینه را دنبال می‌کنند بر این باورند که اختصاص دامنه TomCruise.com به این ستاره سینمایی امری بدیهی بوده است. اما با این وجود برگر بر این باور است که این قوانین عادلانه نیست و وی می‌توانسته این سایت را از آن خود کند. وکیل تام کروز برای آنکه بتواند این سایت را به موکل خود بازگرداند بر سه عامل کلی تاکید کرد که از مهم‌ترین آن حقوق تام کروز در بازار تجاری برای استفاده از نام و اعتبار خود است. این طور که گفته می‌شود، پیش از اقدام تام برای بهدست آوردن این سایت اینترنتی برگر با انتشار تبلیغات شرکت‌های مختلف بر روی TomCruise.com پول فراوانی را به‌خود اختصاص داده بود و این درحالی بود که بیشتر کاربران تصور می‌کردند این وب‌سایت به ستاره سینمای جهان تعلق دارد.

اقدامات قانونی

برگر ادعا می‌کند در طول دورانی که این سایت را به نام خود ثبت کرده حقوق تجاری تام کروز را زیر پا نگذاشته بود و خلاصه زندگی او را بدون هدف خاصی در این سایت قرار داده بود. او ادعا می‌کند که تاکنون هیچ اقدام خاصی را برای فروش این سایت به کروز انجام نداده و طبق قانون آزادی بیان او می‌تواند در سایتی که به نام خود به ثبت رسانده هر مطلبی را منتشر کند.

برگر همچنین ادعا کرده، کاربرانی که به سایت اینترنتی TomCruise.com مراجعه می‌کنند به‌دنبال شخص بازیگر نمی‌گردند و هرگز تصور نخواهند کرد که این سایت به‌دلیل تشابه اسمی به تام کروز تعلق دارد، در مقابل باید توجه داشت این افراد در جست‌وجوی به‌دست آوردن اطلاعاتی در مورد شخص بازیگر هستند و تنها می‌خواهند که این اطلاعات را در نظر بگیرند، بدون آنکه شخص حامی پایگاه اینترنتی را در نظر بگیرند. او می‌گوید، کروز برای به‌دست آورن این سایت اینترنتی و آغاز اقدامات قانونی در این باره 10 سال دیر آغاز کرده است. برگر پیش از این نیز دامنه‌های اینترنتی نظیر CelineDion.com، MichaelCrichton.com، KevinSpacey.com، JeffreyArcher.com و … را به نام خود به ثبت رسانده بود و علاوه بر پول فراوانی که از این راه به‌دست آورده بود موجب شد تا این افراد در دادگاه سازمان مالکیت فکری و معنوی حضور یابند. تام کروز برای آنکه مدعای خود را آسان‌تر به ثبت برساند تخلفات پیشین برگر را گوشزد کرد و با یاد‌آوری آن‌ها اعلام کرد که می‌تواند این سایت را به نام خود به ثبت برساند.

قوانین دامنه‌ها

اگرچه برگر برای دفاع از حقوق خود و حفظ این سایت دلایل فراوانی را ارایه کرد، سازمان مالکیت فکری و معنوی در نهایت رای را علیه وی صادر کرده و خاطرنشان کرد که فعالیت‌های برگر در این زمنه تنها محدود به تبلیغات اینترنتی نمی‌شده است. به‌طور کلی باید توجه داشت که برگر و اظهارات او در این زمینه ارزش چندانی ندارد و او در این سایت‌های اینترنتی تنها اهداف تبلیغاتی را دنبال نمی‌کرده است. این اقدام ممکن است از جنبه‌های دیگر نیز اهمیت داشته باشد، زیرا با اعلام این رای برگر دیگر نمی‌تواند با بهانه استفاده از قانون آزادی بیان در اینترنت هرگونه فعالیتی را برای خود مشروع کند و به تخلفات مختلف دست زند.

درحالی که برگر به کمک وکیل خود موفق شد تا اندازه‌ای نظر افراد را نسبت به‌خود جلب کند و زمینه ادامه فعالیت‌هایش را فراهم آورد، طبق قوانین موجود وی نم‌تواند از این سایت اینترنتی و اعتباری که به‌واسطه تام کروز به این سایت داده می‌شود استفاده کند و به‌همین خاطر مجبور است آن را به ستاره سینمایی واگذار کند. این قوانین از جانب برخی افراد ناعادلانه به‌نظر می‌رسد و کارشناسان معتقدند که ثبت‌کننده دامنه اینترنتی می‌تواند آن را برای مصارف شخصی خود به کار برد. در مقابل سازمان مالکیت فکری و معنوی اعلام می‌دارد که یک سایت اینترنتی با نامی مشخص می‌تواند از اعتبار افراد سرشناس سوءاستفاده کند که این مخالف قوانین تصویب شده خواهد بود.

اگر این تصمیم برای تصمیمات آتی مورد استفاده قرار گیرد به این معنی خواهد بود که از این پس افراد با استفاده از قانون آزادی بیان در اینترنت سود قابل توجهی را نمی‌توانند به‌خود اختصاص دهند و سایت‌های اینترنی را به مثابه بنگاه‌های اقتصادی به کار برند. در کنار مزایایی که این تصمیم می‌تواند داشته باشد ممکن است بخش تبلیغات گوگل را نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود تا مسؤولان بزرگ‌ترین موتور جست‌وجوی اینترنتی جهان سیاست‌های خود را در این زمینه تغییر دهند.

بخشی دیگر از این پرونده به اظهارات برگر مبنی بر تاخیر 10 ساله تام کروز برای بازپس‌ گرفتن سایت اینترنتی TomCruise.com مربوط می‌‌شود. برگر می‌گوید طبق قوانین موجود در مرکز سیاست‌گذاری دامنه‌ها اینترنتی(UDRP)، اگر یک فرد برای به‌دست آوردن دامنه اینترنتی خود تا دو سال تاخیر داشته باشد دیگر نخواهد توانست در این زمینه اقدامی را انجام دهد. با این وجود مسؤولان سازمان مالکیت فکری و معنوی ادعا می‌کنند که اجرای این قوانین در این مورد خاص می‌تواند باعث نادیده گرفتن حقوق افراد در بازارهای تجاری جهانی شود. WIPO ادعا می‌کند که در این زمینه بسیار محکم عمل می‌کند و هرگز اجازه نخواهد داد کسی از قوانین سرپیچی کند.

سیستم آسیب‌پذیر
اگر قرار باشد که تصمیمات آتی به تصمیمات کنونی اتخاذ شده رجوع داده شود، احتمال می‌رود که سازمان مالکیت فکری و معنوی با مشکلات عدده‌ای مواجه شود و طی آن برخی افراد راه‌هایی را برای سوءاستفاده از این قوانین پیدا کنند. این سیستم که بسیار آسیب‌پذیر به‌نظر می‌رسد تاکنون مورد انتقادهای فراوان صاحب‌نظران در این زمینه قرار گرفته، اما در عین حال هنوز به‌درستی مشخص نیست که تصمیم نهایی WIPO چه خواهد بود. سازمان مالکیت فکری و معنوی همچنین در تلاش است که با در نظر گرفتن جریمه‌های سنگین از بروز اتفاقات مشابه در آینده جلوگیری کند. مسؤولان این سازمان بر این باورند که اگر این جریمه‌ها برای اشخاص در نظر گرفته شود و سازمان‌ها را مخاطب خود قرار ندهد موفق‌تر خواهد بود. با وجود انتقادهای فراوانی که به WIPO شده، این سازمان همچنان می‌کوشد که از حقوق افراد برای ثبت دامنه‌ها دفاع کند و امکان هرگونه سوءاستفاده در این زمینه را از بین ببرد. به‌عقیده این سازمان، سیستم طراحی شده برای تصمیم‌گیری در مورد پرونده‌های آتی در این زمینه هیچ گونه راه نفوذی را برای افراد سودجو باقی نگذاشته است و خود را در مقابل هرگونه آسیب‌پذیری ایمن کرده است. برخی کارشناسان این سازمان در تلاشند با انجام مطالعات و بررسی‌های گسترده‌ای در این زمینه امکان بروز هرگونه مشکل را از بین ببرند.

منبع: TheRegister.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا