جهانگردی و فناوری در عربستان سعودی
بزرگراه فناوری – اگر بهخاطر داشته باشید چند شماره قبل در همین صفحه به تلاشهای عربستان سعودی در زمینه بهرهگیری از دستاوردهای صنعت ICT اشاره کرده بودیم و تاکید کرده بودیم که اگرچه این کشور در این حوزه از برخی همتایان عربش عقب مانده، ولی ظرف یکی دو سال اخیر تلاش کرده تا عقبماندگیهای خود را به سرعت جبران کند.
یکی از جدیدترین نهادهای دولتی عربستان که به همین منظور تشکیل شده کمیسیون عالی جهانگردی عربستان سعودی یا SCT است که قصد دارد با بهرهگیری از جدیدترین پیشرفت عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات درآمدهای این کشور از محل صنعت جهانگردی را افزایش دهد.
عبدا… الموسی معاون دبیرکل IT این کمیسیون فردی است که فناوری ICT را به این سازمان نوپا آورده و از این بابت بهخود میبالد.
او میگوید: SCT پنج سال پیش آغاز به کار کرد و کاربرد فناوریهای مدرن به این سازمان کمک کرد تا اندکاندک بتواند خود را مطرح کند.
عبدا… الموسی میگوید: تمامی برنامههای کاربردی، زیرساختها و سختافزارهای مورد نیاز به دقت انتخاب شده و ما هیچ نگرانی بابت ناارایی احتمالی آنها یا ضرورت مهاجرت زودهنگام از سیستمهای قدیمی به جدید نداریم.
SCT از بسیاری از جهات نمادی از تلاش جدی بخش دولتی در عربستان برای ایجاد تحول است. وظیفه اصلی این اداره ایجاد دگرگونی در صنعت جهانگردی عربستان است. البته مدیریت بخشهایی از مراسم حج هر سال هم به SCT واگذار شده است.
شاهزاده سلطانبن سلمان بنعبدالعزیز السعود دبیرکل این کمیسیون یکی از چهرههای سیاسی برجسته در عربستان است.
در کارنامه او سفر به فضا با یک شاتل آمریکایی در دهه 80 وجود دارد. با این حساب وی تنها عربی است که موفق به حضور در خارج جو زمین شده است. این شاهزاده همچنین در سال 2003 عنوان مرد IT عربستان را بهخود اختصاص داده و بهنظر میرسد یکی از گزینههای مناسب برای ریاست بر SCT بوده است.
عبدا…الموسی معتقد است سلمان بنعبدالعزیز SCT را به الگویی ایدهآل در حوزه IT و دولت الکترونیکی مبدل خواهد کرد، زیرا وی در یک نهاد مشورتی دولتی در مورد دولت الکترونیکی نیز عضویت دارد و معمولا نظراتی که ارایه میدهد مورد توجه و پذیرش دیگر اعضای این نهاد هم قرار میگیرد.
الموسی معتقد است تحقق تمامی اهداف دولت الکترونیکی در عربستان و از جمله ارایه خدمات جهانگردی بر بستر وب کار بسیار دشواری است، زیرا ادارات دولتی در این کشور تاکنون بهصورت جزیرههای مجزا عمل میکردند و گرد آوردن آنها زیر یک سقف چندان آسان نیست. علاوه بر این SCT باید سیاستهای خود را با وزارت بازرگانی عربستان هماهنگ کند و دو طرف در این زمینه هم با یکدگیر اختلافنظرهایی دارند.
علیرغم تمامی این مشکلاتSCT تعدادی طرح جامع را به اجرا گذارده که از جمله آنها میتوان به نصب سیستم اختصاصی ERP شرکت اوراکل اشاره کرد. بزرگترین چالش این سازمان تاکنون متوجه کمبود نیروی انسانی متخصص برای اداره سیستم یاد شده بوده است.
همین مسئله موجب شده تا مدیران SCT برای جمعآوری نیرو از شرکتهای دولتی و خصوصی دست بهکار شده و در صدد تربیت نسل جدیدی از نیروهای متخصص باشند که آشنایی کافی با فناوری اطلاعات داشته باشند.
وظیفه مهم دیگری که SCT برعهده دارد آماده کردن مردم برای تغییر است. بدون شک صنعت جهانگردی در ارتباط مستقیم با شهروندان یک کشور است و موفقیت آن بدون همکاری مردم ممکن نخواهد بود. SCT برای ارایه آموزشهای اولیه ICT به عموم مردم و بهخصوص جوانان هم برنامههایی دارد، هرچند که این کار بهطور مستقیم وظیفه این سازمان بهحساب نمیآید.
از جمله دیگر اقدامات SCT برای تسهیل فرآیندهای اداری و رسیدگی سریع به وضعیت جهانگردان خارجی و حجاجی که همهساله به این کشور میآیند، خرید نرمافزارهای مختلف از شرکتهایی مانند File Net، GIS و غیره است. این نرمافزارها برای انجام امور متعددی اعم از مدیریت اسناد، مدیریت محتوا و تسهیل جریان کار مورد استفاده قرار میگیرند. الموسی میگوید بهکارگیری نرمافزارهای یاد شده چهرهی مدرن و موثر به SCT بخشیده است. هرچند که هنوز هم در برخی زمینهها نقصهایی وجود دارد.
توجه به ارتقای سیستمهای ارتباطی و مخابراتی هم از جمله نکاتی بوده که مدیران SCT به آن توجه کردهاند. به گفته الموسی در ابتدا از سیستمهای مخابراتی سنتی در این سازمان استفاده میشد، اما بهتازگی از نرمافزارهای مبتنی بر وب برای این کار استفاده میشود ا کارکنان SCT بتوانند بهراحتی با هر نقطه از جهان تماس برقرار کرده و وظایف شغلی خود را انجام دهند.
علاوه بر استفاده از سیستمهای یاد شده کارکنان SCT در هر زمان و مکانـ اداره، منزل یا در حین سفرـ میتوانند وظایف شغلی خود را با استفاده از یک نوتبوک متصل به شبکه انجام دهند.
الموسی خود امکان انجام فعالیتهای شغلی کارمندان SCT از راه دور را بزرگترین موفقیت این سازمان میداند که در عربستان بیسابقه بوده است. SCT بهدنبال آن است که با بهرهگیری از سیستمهای ویدئوکنفرانس و شبکههای WAN ضمن صرفهجویی در وقت و هزینه ارتباطات تجاری بیشتری را بهمنظور تبلیغ در مورد جاذبههای جهانگردی عربستان با کشورهای مختلف جهان برقرار کند.
الموسی معتقد است SCT محرک دیگر ارگانهای دولتی در عربستان برای حرکت بهسوی تحقق اهداف دولت الکترونیکی این کشور خواهد بود. یکی از رویاهای وی اجرای برنامه ویزای الکترونیکی است. با عملی شدن این طرح در چند ماه آینده صدور ویزا و کلیه فرآیندهای آن بهصورت الکترونیکی انجام خواهد شد. با این کار از مشکلات اداری سفر به عربستان تا حد زیادی کاسته خواهد شد و بهطور قطع جهانگردان و صاحبان مشاغل از آن استقبال خواهند کرد.
بد نیست بدانید SCT بهعنوان یک سازمان پیشرو در عربستان تا بدانجا شناخته شه که برای ارایه سرویسهای مختلف دولت الکترونیکی در ارگانهای مختلف طرحهای خاصی را به این سازمانها ارایه میکند و این طرحها در اکثر موارد با استقبال مواجه میشوند. به گفته الموسی: اگر شما از اطلاعات، تحلیلها و درک صحیحی برخوردار باشید، بهطور قطع از دیگران جلوتر خواهید بود و استفاده از ICT چنین قدرتی را به ما اعطا کرده است.