اول تصمیم بعد کارشناسی
نام نویسنده: علی شمیرانی
هفته نامه بزرگراه فناوری – براساس اخبار، تعرفه تجهیزات مخابراتی در کتاب مقررات صادرات و واردات با بیشترین افزایش مواجه شدند. در نگاه اول بهنظر میرسید بیشترین مشکل برای اپراتورهای خصوصی مخابرات پیش آمده و طرح تجاری (Bussines Plan) ایشان را با اشکال همراه میکند.
اگرچه این اتفاق قطعا رخ داده و اپراتورهای خصوصی سردرگم شدهاند، ولی این پایان ماجرا نبوده و برخلاف تصور که اپراتور دولتی (مخابرات) با مشکلی از این بابت مواجه نخواهد شد، شرکت مخابرات نیز با توقف در طرحهای توسعهای خود، وضعیت مبهمی پیدا کرد.
یکی از بارزترین مشکلات مخابراتیها به عدم حضور پیمانکاران در مناقصات این شرکت بازمیگردد. بهنحوی که مدیرعامل شرکت مخابرات ایران اعلام کرد بهعلت انتظار در تغییر تعرفهها، پیمانکاران درحال حاضر برای حضور در مناقصات مصمم نیستند.
از سوی دیگر مخابرات بهعلت افزایش 70 درصدی تعرفه برخی از اقلام، با صدها میلیارد تومان هزینه اضافی مواجه شده که هنوز امکان برآورد دقیق این هزینه میسر نیست.
لذا بهعلت بستن بودجه سال جاری شرکت مخابرات در بهمنماه سال گذشته و براساس تعرفه ده درصدی این شرکت دو راهکار بیشتر پیش روی خود ندارد.
براساس طرح توسعه شبکههای مخابراتی و تعهد واگذاری هشت میلیون سیمکارت ثبتنامی، شرکت مخابرات اعلام کرده که با توجه به افزایش تعرفهها و محدودیت بودجه، یا باید واگذاریها به یک میلیون تقلیل یابد و یا اینکه بودجه جدیدی برای این شرکت تعیین و به تصویب مجلس شورای اسلام برسد. انتخاب هر کدام از این دو راه نیز تبعات، هزینه، زمان و مشکلات خاص خود را در پی خواهد داشت.
براساس جدیدترین اخبار و با انتقال مشکلات بهوجود آمده برای توسعه شرکت مخابرات به تیم تشکیل شده با دستور معاون اول رییسجمهور، ظاهرا این هفته تکلیف افزایش ناگهانی تعرفهها مشخص میشود.
اگر رییس هیاتمدیره شرکت مخابرات ایران اظهار امیدواری کرده که تعرفه تجهیزات مخابراتی از 80 درصد به زیر 50 درصد کاهش یابد.
لیکن در این خصوص و با قطعیت کاهش تعرفهها به زیر 50 درصد باز هم، تفاوت در بستن بودجه شرکت مخابرات ایران بر مبنای تعرفههای قبلی (10درصد) پابرجا خواهد ماند و لذا مشخص نیست که در آن صورت میزان پیشرفت طرحهای توسعهای شرکت مخابرات چه مشکلی خواهد داشت.
اپراتورهای خصوصی تلفن ثابت و همراه نیز بهطور حتم با مشکل اساسی در طرح تجاری (Business Plan) خود مواجه شدهاند و نحوه ادامه راه آنها با شکل جدید چندان مشخص نیست. چهبسا افزایش تعرفه تجهیزات مخابراتی با افزایش تعرفه خدمات مخابراتی به خدماتگیرندگان (مردم) مواجه شود.
مخلص کلام آنکه بحث افزایش ناگهانی و جهشی تعرفهها نشان داد که در این خصوص اول تصمیمگیری شده و سپس کار کارشناسی انجام شده است که بدیهی است روش کار باید معکوس بوده و قبل از هر تصمیمی، علاوه بر کارشنسی، نظر سازمانهای ذیربط نیز اخذ شود.