مسووليت تكفا به شوراي عالي فناوري اطلاعات واگذار ميشود
نام نویسنده: مرجان رباني
دنیای اقتصاد – اوايل سال جاري شوراي عالي اطلاعرساني در ادامه اجراي طرح تكفا كه از سال 81شروع شده بود اقدام به آغاز پروژه تدوين برنامه جامع فناوري اطلاعات كشور كرد تا براساس بررسي نتايج طرح نخستين تكفا به تدوين تكفا2 بپردازد اما هنوز شركت پيمانكار اين پروژه نتوانسته به تعهدات قرارداد عمل كند و پروژه در فاز صفر به سر ميرد.
اين در حالي است كه اخيرا نيز كميسيون صنايع و معادن مجلس به منظور رفع موازيكاري در شوراهاي فعال در حوزه IT تصميم به اختصاص بودجه سال آينده به شوراي عالي فناوري اطلاعات در بخش فعاليتهاي اجرايي IT گرفته است و طبق اعلام اين كميسيون طرح تكفا و مسائل مربوط به اين طرح به دليل داشتن جنبه اجرايي از اين پس بايد در شوراي عالي فناوري اطلاعات وزارت ICT پيگيري شود.
با توجه به اينكه شوراي عالي اطلاعرساني با تاخير در تدوين پروژه تكفا2 توسط شركت پرورش دادهها مواجه شده و از سويي نيز مجلس اعتقاد بر واگذاري طرح تكفا به شوراي عالي فناوري اطلاعات دارد پيشبيني ميشود طرح جامع توسعه و كاربري فناوري اطلاعات كشور در شوراي عالي اطلاعرساني به نافرجامي بيانجامد.
تضمين اجرايي براي تكفا2 وجود ندارد
از سوي ديگر خسرو سلجوقي معاون فني دبيرخانه شوراي عالي اطلاعرساني با توجه به نظر كميسيون صنايعومعادن مجلس معتقد است: طرح تكفا براساس مصوبه هيات دولت و مجلس آغاز شده و از سوي اين شورا ادامه خواهد يافت. اما به دليل تدوين طرح جامع IT در شوراي عالي فناوري اطلاعات وزارت ICT و موازيكاري اين شورا با شوراي عالي اطلاعرساني هيچگونه تضميني براي مورد استفاده قرار گرفتن خروجي پروژه تكفا2 كه در شوراي عالي اطلاعرساني انجام ميپيرد وجود ندارد.
وي با اشاره به هزينه 6ميليارد تومان براي تدوين طرح جامع IT در شوراي عالي فناوري اطلاعات گفت: شوراي عالي فناوري اطلاعات در حال موازيكاري با شوراي عالي اطلاعرساني است در حالي كه در شوراي عالي اطلاعرساني 2 تا 3ميليارد براي اين طرح هزينه شده است.
طبق گفته سلجوقي همانند بسياري از خروجيهاي بدون استفاده پروژههاي IT در كشور احتمال مورد استفاده قرار نگرفتن خروجي پروژه تكفا2 از سوي مسوولان IT كشور وجود دارد.
اين در حالي است كه رمضانعلي صادقزاده نائب رييس كميسيون صنايعومعادن مجلس در اينخصوص معتقد است: نظر مجلس به انجام طرحهاي اجراي در حوزه IT توسط شوراي عالي فناوري اطلاعات است و با توجه به اينكه هدف اصلي تقسيم كار و جلوگيري از موازيكاري است پيشبيني ميشود به دليل آغاز تدوين طرح جامع IT توسط شوراي عالي اطلاعرساني نتيجه اين طرح مورد استفاده شوراي عالي فناوري اطلاعات قرار گيرد اما طبق نظر كميسيون صنايع و معادن تمامي امور اجرايي IT و طرح تكفا به شوراي عالي فناوري اطلاعات وزارت ICT مربوط است و بايد از فاز ارزيابي، طراحي تا فاز اجرايي در اين شورا انجام پذيرد.
وي اجراي پروژه تدوين برنامه جامعIT را در شوراي عالي فناوري اطلاعات بعيد دانسته و معتقد است اين شورا تازه تشكيل شده و با توجه به حضور نمايندگان چندين وزارتخانه در اين شورا امكان انجام موازيكاري وجود ندارد.
مديريت برنامههاي توسعه IT برعهده سازمان مديريت است
اما در اين ميان، دبير شوراي عالي اطلاعرساني براساس مطالعات انجام شده توسط اين شورا معتقد است: اداره فناوري اطلاعات در بسياري از كشورهاي جهان زيرنظر مستقيم رييسجمهور است.
اخيرا نصرالله جهانگرد توسعه فناوري اطلاعات را به عنوان يك مبناي اقتصادي و اجتماعي از جنس زيرساخت دانسته و در گفتوگو با نشريه تكفا ميگويد: مديريت اصلي IT بايد در سازمان مديريت و برنامهريزي انجام شود. اما در مرحله اجرا حتما بايد بين وزارت ارتباطا و فناوري اطلاعات و سازمان برنامه و دستگاههاي اصلي هماهنگي باشد.
وي دليل توفيق برنامه فناوري اطلاعات در دولت گذشته را حل اين مناقشه ذكر كرد و افزود: توفيق بزرگ ما در تحقق آنچه كه امروز به چشم ميآيد محصول حمايت مستقيم سازمان مديريت و برنامهريزي، شخص رييس دولت، معاون او و بقيه اعضاي هياتوزيران در مرحله اجرا بود.
وي در مورد دلايل اختلاف بين وزارت ارتباطات با سازمان مديريت گفت: وزارت ارتباطات در درجه اول مسووليت توسعه زيرساخت و حمايت از شبكههاي دسترسي و توسعه سرويسهاي جديد ارتباطي را دارد اگر وزارتخانه بخواهد مديريت توسعه كاربرد را برعهده يرد دفاتر سازماني، نيروي انساني، اختيارات قانوني و شان اداري لازم را براي اين كار در اختيار ندارد و از سوي ديگر با كنار كشيدن سازمان مديريت و برنامهريزي عملا هيچ كاري انجام نميشود چرا كه هيچ دستگاهي حاضر نيست كه از دستگاه هم عرض خودش برنامه بگيرد در حالي كه از سازمان مديريت و برنامهريزي اين كار را ميكنند.
وي افزود: در تمام دنيا برنامههاي توسعه فناوري اطلاعات دستاورد يك هماهنگي ملي بين چند بخش اصلي است كه تعارضي با يكديگر نداشته باشند.
پرورش دادهها در فاز صفر تكفا2 مانده
قرارداد پروژه تدوين برنامه جامع فناوري اطلاعات كشور توسط دبير شوري عالي اطلاعرساني اوايل سال جاري با شركت پرورش دادهها امضا شد كه طبق اين قرارداد شركت ايراني پرورش دادهها به عنوان مجري در قالب كنسرسيومي به تدوين اين برنامه و بررسي نتايج طرح تكفا1 ميپردازد.
قرار بود تا پايان سال جاري شركت مجري بخش نخست اين پروژه را به پايان برساند ولي به گفته سلجوقي شركت پرورش دادهها در اجراي تعهدات قرارداد خود تاخير داشته و هنوز در فاز صفر اين پروژه هستند در حاليكه پروژه داراي 5فاز است.