تکنولوژی

آغازى براى پايان عمر محصولات مايكروسافت

دنیی اقتصاد -مايكروسافت در حال حاضر به صداى افرادى چون لينوس تروالدس، ريچارد استالمن، اريك ريموند و بقيه افرادى كه در زمينه نرم‌افزارهاى كدباز زحمت كشيدند و به عنوان رهبران اين عرصه محسوب مى‌شده‌اند، گوش نمى‌دهدبا اتفاقاتى كه به تازگى افتاده و پيشرفت‌هايى كه در زمينه نرم‌افزارهاى كدباز صورت گرفته، مايكروسافت چگونه مى‌تواند اين مشكلات را حل كند؟

گروه كامپيوتر- سيد مهدى نجفى:‌در حالى كه روز به روز تمايل مردم براى استفاده از نرم‌افزارهاى كدباز افزايش مى‌يابد، برخى كارشناسان بر اين باورند كه شايد نسخه جديد ويندوز كه چندى پيش به ويستا تغيير نام داد، نتوند با نرم‌افزارهاى كدباز مختلف رقابت كند.

با وجود تمام اخبارى كه در مورد برنامه‌هاى كدباز از رسانه‌ها به گوش مى‌رسد، بايد اعتراف كنيم كه بيشتر ما تا پايان سال آينده ويندوز ويستا را بر روى رايانه‌هاى شخصى خود نصب خواهيم كرد. البته توجه داشته باشيد، در اين ميان بسيارى از متخصصانى كه اين ويندوز را از ابتدا با نام لانگهورن مى‌شناختند نيز سيستم عامل رايانه خود را به ويستا تبديل خواهند كرد.

اما مشكل مايكروسافت بسيار بزرگ‌تر از كاهش و يا افزايش تمايل مردم براى استفاده از ويندوز ويستا است. اين قبيل مشكلات كه در زمان ارائه ويندوز 95 هم براى مايكروسافت با همين شدت به وجود آمده فقط با اتلاف ميليون‌ها دلار از جانب مسوولين مايكروسافت در بازارهاى بين‌المللى عرضه نرم‌افزار مى‌تواند از بين برود.

بزرگ‌ترين مشكلى كه در اين ميان شركت مايكروسافت و نرم‌افزار جديدش را تهديد مى‌كند، GNU/Linux است. اين رقيب بزرگ كه هر لحظه نفوذ خود را در بازارهاى نرم‌افزار بيشتر مى‌كند، به دشمنى سرسخت تبديل شده و موجب شده كه مايكروسافت ديگر نتواند با استفاده از روش‌هاى قديمى از پس آن بر آيد.

نظر شما

يكى از فوايدى كه نرم‌افزارهاى كدباز نسبت به ديگر نرم‌افزارها دارد، مطابقت آن با استانداردهاى بين‌المللى آزاد است كه در اين ميان، وقتى شما براى مثال دو نرم‌افزار Firefox و Internet Explorer مايكروسافت را با هم مقايسه مى‌كنيد، به وضوح اين تفاوت را در خواهيد يافت.

در گذشته‌اى نه چندان دور يعنى زمانى كه هنوز نرم‌افزارهاى كدباز قوت نگرفته بودند، روش‌هاى مايكروسافت براى دست‌يابى به استانداردهاى جامع و همه‌پسند بسيار آسان بود. اما آيا اين روش‌ها هنوز هم مى‌توانند كاربرد داشته باشند؟

حال كه رقابت بين اين عرصه كاملا متفاوت بالا گرفته است، به نظر شما مايكروسافت چگونه مى‌تواند Linux را مغلوب كرده و آن را مثل هميشه در بازار مغلوب كند؟

هسته اصلى و مركزى لينوكس به‌همراه كليه نرم‌افزارها و ابزارى كه در آن به كار رفته، از GNU تبعيت مى‌كندGNU. در اصل مخفف سه كلمه General Public License و به معنى مجوزهاى كلى عمومى براى ساخت يك‌ نرم‌افزار است.باتوجه به اين قانون، هر كس كه فكر كند مى‌تواند به نوعى سيستم عامل لينوكس را ارتقا دهد و يا سطح كيفى آن را بهبود بخشد، مى‌تواند به آسانى كدهاى منبع آن را داشته و با فعاليت‌هايى كه در اين زمينه انجام مى‌دهد، آن سيستم عامل را تغيير داده و به شكل دلخواه خود درآورد.

اگر كسى بعد از ايجاد تغييرات در اين سيستم عامل، قصد داشته باشد كه برنامه جديد خود را در اختيار همگان بگذارد، بايد از قانون ياد شده استفاده كند. از اين‌رو، شما هرگ نمى‌توانيد با ايجاد تغيير در كدهاى اين نرم‌افزار آن را وارد بازار كرده و در اختيار ديگران قرار دهيد.

اگرچه اين قانون براى توليد نرم‌افزارهاى كدباز وجود دارد، اما بد نيست بدانيد هر كس هر تغييرى كه در كدهاى منبع اين نرم‌افزار بدهد، مى‌تواند آنها را به وسيله اينترنت در اختيار ديگران قرار داده و از آنها بخواهد كه اين كدها را تكميل كنند. اين كدها كه به هيچ كس تعلق ندارد، مى‌تواند توسط هر شخصى تغيير يافته و در اختيار شخصى ديگر قرار بگيرد.

اين وضعيت كه در مورد برنامه GNU/Linux حاكم است، براى همه علاقه‌مندان به‌ Red Hat و Ubuntu نيز به همين صورت انجام مى‌شود، اگر چه يچ شخص به خصوصى را نمى‌توان خالق اصلى نرم‌افزارهاى كدباز دانست،‌ اما اگر برنامه‌نويسان با استفاده از قانون مذكور تغييرات خود را در كدهاى منبع اين قبيل نرم‌افزارها لحاظ كنند، مى‌توانند پس از فروش نرم‌افزار درآمد قابل ملاحظه‌اى را از آن خود كنند.

اما مايكروسافتى كه هرگز كدهاى منبع خود را در اختيار افراد عادى قرار نمى‌دهد و سعى مى‌كند بازار را به صورت انحصارى به خود اختصاص دهد، چگونه مى‌تواند در خانه‌هاى مردم دنيا نفوذ كند؟

انتقادات عادى و عمومى‌
مسوولين شركت مايكروسافت براى آنكه بتوانند گوى رقابت را از سازندگان برنامه‌هاى كدباز بربايند، مجبورند سالانه ميلياردها دلار در زمينه توليد ويندوز و امكانات آن هزينه كنند و در نهايت،‌ براى آنكه محصولات خود را به بهترين سيستم عامل دنيا تبديل كنند، مجبورند كه طبق GNU قسمتى از كدهاى منبع سيستم عامل خود را به اشتراك بگذارند.

روى كارآمدن برنامه‌هاى كدباز موجب شده كه در چند سال اخير انتقادات زيادى به شركت مايكروسافت وارد شود، اما به هرحال بايد توجه داشت كسانى كه در توليد برنامه‌هاى Windows و Office شركت دارند، ‌به عنوان بهترين برنامه‌نويسان كنونى بر روى اين كره خاكى محسوب مى‌شوند.

به نظر شما وقتى كه مايكروسافت از عرضه نسخه جديد لينوكس به نام Micrix (كه mick-rix خوانده مى‌شود) مطلع مى‌شود، چه كار بايد بكند؟ اين نسخه از لينوكس همه آنچه را كه شما از يك سيستم عامل انتظار داريد در خود جاى داده است.

اين برنامه بزرگ‌ترين رقيب براى سيستم عامل ويندوز و ديگر سيستم عامل‌ها محسوب مى‌شود.

اگر شما در حال حاضر يكى از برنامه‌هاى شركت مايكروسافت را روى رايانه شخصى خود به كار مى‌بريد، اين برنامه تحت قانونى موسوم به SCO به اجرا در مى‌آيد. بر پايه اين قانون گفته مى‌شود، لينوكس و در اصل كليه نرم‌افزارهاى كدباز قانون كپى‌رايت را رعايت نكرده و در اين زمينه تخلف مى‌كنند.

شركت مايكروسافت براى آنكه خدمات بهترى را به كاربران ارائه دهد، با در نظر گرفتن شماره تلفن مستقيم 24 الى 27 به كليه ساكنان آمريكا امكان مى‌دهد كه تنها با گرفتن اين شماره‌ها از خدمات رايگان اين شركت بهره‌مند شوند. اين برنامه نيز سالانه يك ميليارد دلار هزينه براى مايكروسافت در پى خواهد داشت، ولى به گفته مديران مايكروسافت، اين پول در مقابل درآمد ساليانه اين شركت رقم چندان قابل ملاحظه‌اى نيست.

علاوه بر هزينه‌هاى گفته شده، مايكروسافت به منظور تزئينات ظاهرى نرم‌افزارهاى خود و همچنين توسعه آن‌ها در بخش‌هاى مختلف، در هر سال 2ميليارد دلار ديگر نيز هزينه مى‌كند كه اين رقم نيز مى‌تواند سود اين شركت را كاهش دهد.

اگر چه با كمى دقت مى‌توان دريافت كه هم اكنون بخش عمده‌اى از بازارهاى نرم‌افزار دنيا به برنامه‌هاى كدباز تعلق دارد، اما بيل گيتس و همكاران او هرگز نمى‌خواهند به صداى لينوس تروالدس، ريچارد استالمن، اريك ريموند و كليه افرادى كه از بنيان‌گذاران و رهبران برنامه‌هاى كدباز محسوب مى‌شدند، گوش دهند.

اگر چه در حال حاضر تنها كدهاى منبع قديمى برنامه لينوكس در اختيار همه قرار مى‌گيرد، اما بايد توجه داشته باشيم كه همين كدها موجب شد پس از تلاش‌ ده‌ها نفر نسخه Micrix اين سيستم عامل راهى بازار شود.

انتخاب باز

اين طور كه كارشناسان اعلام كرده‌اند، Micrix از يگر برنامه‌هاى كدباز نظير Linux، OpenSolaris، FreeBSD و يا كليه سيستم عامل‌هايى كه تحت برنامه Unix اجرا مى‌شوند، بهتر بوده و آسان تر مى‌تواند نياز كاربران را پاسخ دهد.به هر حال اگر چه برخى آمارها نشان مى‌دهد كه ضريب نفوذ رايانه در بين اشخاص افزايش يافته، اما بايد اعتراف كنيم كه هنوز خيلى از افراد نمى‌دانند سيستم عامل آنها Windows است و يا Micrix.

چون سيستم عامل Micrix از سرورهاى DNS استفاده مى‌كند، كاربران عملكرد بيشترى در دنياى وب دارند و آسان‌تر مى‌توانند به تغيير ساختار فضاهاى مجازى بپردازند. گفته مى‌شود پايگاه اينترنتى گوگل نيز هم اكنون خود را به سرورهاى Googleplex كه بر اسا ساختار سرورهاى Micrix كار مى‌كند، مجهز كرده است. اين قبيل سرورها امكان هماهنگى هر چه بيشتر و آسان‌تر وصله‌هاى امنيتى را با سيستم عامل فراهم مى‌كنند.

با تمامى اين صحبت‌‌ها، بايد بگوييم كه مايكروسافت يك شركت كدباز نيست. اگر چه برخى نرم‌افزارهاى اين شركت نظير Office علاوه بر ويندوز مى‌توانند بر روى سيستم عامل Micrix هم نصب شوند، ولى اين هماهنگى نمى‌تواند دليلى بر كدباز بودن نرم‌افزارهاى شركت مايكروسافت باشد.

منبع : BBC News

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا