تکنولوژی

بازى‌هاى كامپيوترى بازار نرم‌افزار ايران را اشغال كرده‌‌اند: از قايم‌باشك تا ايكس‌باكس‌

نام نویسنده: ندا لهردى‌

دنیای اقتصاد – حالا ديگر كمتر بچه‌اى را مى‌توان يافت كه بازى‌هايى چون عمو زنجيرباف و قايم‌باشك را جذاب بداند و شايد به جرات بتوان گفت اين دسته بازى‌ها در حال محو شدن هستند و اين به دليل رشد و نفوذ تكنولوژى است كه بازى‌ها را هم تحت تاثير قرار داده است.

امروز براى بازى كردن هم بايد هزينه كرد، بازى‌هاى كامپيوترى مختلف با كنسول‌ها، دستگاه‌ها و البته قيمت‌هاى متفاوت در دسترس قرار دارند. به هر حال جذابيت‌هاى اين بازى‌ها به اندازه‌اى نزديك به دنياى واقعى هست كه هيجان و لذت آن را چند برابر كرده تا جايى كه بسيارى حاضرند هزينه‌هاى زيادى را براى چند ساعت بازى كردن صرف كنند. همين است كه حالا گيم‌هاى كامپيوترى بخش قابل توجهى از بازار نرم‌افزار را تشكيل داده‌اند.

پلى استيشن(Play station)

از حدود چهارسال پيش بود كه دستگاه‌هاى ميكرو، سگا، آميگا و نينتندو جاى خود را به پلى‌استيشن دادند و كم‌كم شركت سونى به عنوان توليد كننده اين كنسول و بازى‌هاى مربوط به آن نمايندگى خود را در كشور افتتاح كرد. از يكسال و نيم قبل هم دومين دستگاه پلى‌استيشن به بازار كشور آمد و طبيعتا باعث كاهش قيمت دستگاه اول شد تا جايى كه حالا اين دستگاه با قيمت 50هزار تومان به فروش مى‌رسد.

دومين دستگاه اما در روزهاى اول ورودش به كشور با قيمت 400هزار تومان در بازار فروخته مى‌شد. ولى از آنجايى كه اين دستگاه امكانات جديدى مانند: قابليت پخش3 MP، DVD و اتصال به اينترنت را دارد و از طرفى بازى‌هاى پلى‌استيشن يك هم ديگر توليد نمى‌شوند، تقاضا براى خريد آن بالا رفته و در نتيجه قيمت آن پايين آمد. حالا مى‌توانيد با هزينه‌اى در حدود 170هزار تومان اين دستگاه را بخريد.

مسلما سود عمده شركت سونى هم از فروش كنسول‌هايش است.

بازى‌هاى مختلف كه با قيمت 2 تا 3هزار تومان و البته به صورت كپى در بازار موجودند. شركت سونى هم با توجه به اينكه بازى‌هاى اورجينال طرفداران زيادى ندارند، احتمالا خودش را به آوردن تعداد محددى سى‌دى‌هاى مستر قانع مى‌كند.

ايكس باكس(X BOX)

سال گذشته شركت مايكروسافت كنسول جديد خود را با عنوان ايكس باكس وارد بازار كرد. اين دستگاه با داشتن قابليت‌هايى مثل: در اختيار داشتن بيشتر از 450بازى در ژانرهاى مختلف ورزشى، اكشن، مسابقه، داستانى تخيلى و … با كيفيت بسيار بالا، پخش انواع DVD و VCD و انواع فايل‌هاى موسيقى توانست بازار خوبى را در سطح جهان و نه در ايران پيدا كند.

از آنجا كه كشور ما در تحريم است و قيمت بازى‌هاى كنسول XBOX هم بالاست، اين دستگاه به تعداد كم در بازار يافت مى‌شود، اما همين تعداد هم از طريق مرزهاى جنوبى كشور و مخصوصا مرز پاكستان قاچاق مى‌شوند. امين‌فر يكى از فروشندگان نرم‌‌افزار بازى‌ها در اين مورد مى‌گويد: كشور پاكستان قدرت زيادى در توليد و كپى سى‌دى‌هاى مختلف دارد و آنها را با قيمت كمترى در اختيار كشور ما قرار مى‌دهد. بخشى از اين بازى‌ها هم از طريق كشورهاى حوزه خليج‌فارس وارد مى‌شوند، البته بعد از آنكه قديمى شدند. در داخل كشور هم كه بازى‌ها مثل تمام سى‌دى‌هاى ديگر موجود در بازار از كپى‌رايت مستثنا نيستند. به هر حال XBOX و بازى‌هايش را در مجتمع كامپيوتر پايتخت و البته ميدان امام (ره) – توپخانه – و پشت شهردارى مى‌توان پيدا كرد.

اينجااين دستگاه 260هزار تومانى را مى‌توانيد با قيمت 240هزار تومان به همراه سى‌دى بازى‌هاى آن با قيمت 2 تا 3هزار تومان خريدارى كنيد، در حالى قيمت بازى‌هاى اصل آن حدود 30هزار تومان بيشتر است. مشترى‌هاى اين دستگاه بيشتر قشر مرفه و افرادى هستند كه با اين كنسول در خارج از كشور آشنا شده‌اند.

اما اين افراد اغلب دلهره دارند بازى‌هاى خريدارى شده در دستگاهشان اجرا نشود. آنها احتمالا به ترس از خراب شدن دستگاه و قطعات جانبى آن هم عادت كرده‌اند. هرچه باشد هيچ پشتيبانى از طرف شركت، نمايندگى‌ يا موسسه خاصى براى ايكس‌باكس وجود ندارد.

كدام بازى، كدام كنسول‌

اغلب بازى‌هاى موجود در بازار با فرمت‌هاى مختلف در كنسول‌هاى متفاوت قابل اجرا هستند، اما بعضى از آنها خاص يك دستگاه يا كنسول هستند. به عنوان مثال بازى‌هاى استراتژيك مخصوص PC هستند و هيچ‌وقت در فرمت‌هاى ديگر توليد نمى‌شوند. چون سبك انجام اين بازى‌ها به مكان نماى ماوس، 4جهت اصلى در كيبورد و مخصوصا ماوس احتياج دارند.

علاوه بر اين طرفداران ايكس باكس و پلى‌استيشن غالبا افراد حرفه‌اى هستند كه به بازى‌هايى با گرافيك بالا علاقه‌مندند و بازى‌هاى استراتژيك فاقد اين ويژگى‌هستند.

در مقابل بازى‌هاى اكشن به خاطر گرافيك بالا و حجم زياد فقط روى DVD اين كنسول‌ها اجرا مى‌شوند. به خاطر آنكه نصب چنين بازى‌هايى روى PC و آوردن آنها روى سى‌دى از لحاظ فنى و اقتصادى به صرفه نيست، مانند بازي5 GTA كه شامل يك DVD در پلى‌استيشن و 6سى‌دى براى PC است.

پرفروش‌ترين بازى‌ها

بازى‌هاى اكشن سال‌ها است كه به خاطر گرافيك بالا و محيط سه‌بعدى طرفداران زيادى دارند، مانند بازى‌هاي1: DOOM،3 Hitman،3 DooM و5 GTA.

فوتبال هم جزو پرطرفدارترين بازى‌ها در تمام كنسول‌ها است مثل: Fifa، winining Eleven وsoccer ها.

بازى‌هاى استراتژيك قديمى مانند Room:، Empire eareth و Age of Empire و سبك جديد آنها مثلGeneral: و Blitske هم هميشه هواداران خود را دارند.

طرفداران هيجان و سرعت هم بازى‌هايى مانندunder ground : و Need for Speed را با ويژگى‌هايى مثل: انتخاب نوع ماشين، لوازم جانبى و اسپرت كردن هيچ وقت فراموش نمى‌كنند.

البته بازى‌هاى داستانى تخيلى هم مانندDraculla : و Time machine اگرچه جزو پرفروش‌ترين‌ها نيستند، اما طرفداران خاص خودشان را دارند.با تمام اينها، به گفته فعالان بازار، بازى‌هاى كامپيوترى 70 تا 80 درصد از سهم بازار نرم‌افزار كشور را در اختيار دارند. سهمى كه براى فروشگاه‌هاى فروش نرم‌افزار قطعا خوشايندتر خواهد بود، چون اين كار براى فروشگاه‌هاى خدمات كامپيوتر كه تنها 25درصد از درآمد روزانه‌شان از فروش بازى‌ها است مسلما چندان سودى ندارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا