ابراز نگرانى فعالان دانشجويى از فراگير شدن سيستمهاى هرمى بازاريابى در دانشگاهها
ایسنا – تنى چند از فعالان و اعضاى شوراى صنفى دانشجويان دانشگاههاى كشور نسبت به شيوع سيستمهاى هرمى بازاريابى و تبعات منفى آن در دانشگاهها ابراز نگرانى كردند.
نيما شايان، نايب دبير مجمع صنفى دانشگاههاى تهران با ابراز نگرانى نسبت به شيوع سيستمهاى هرمى يا network marketing در دانشگاهها به ويژه خوابگاههاى دانشجويى، به خبرنگار صنفى آموزشى خبرگزارى دانجويان ايران، گفت: متصور نبودن آينده كارى، وضعيت اقتصادى پايين نخبگان دانشجويى، هزينههاى بسيار بالاى زندگى در شهرهاى بزرگ براى دانشجويان خوابگاهى، استفاده نكردن از پتانسيلهاى دانشجويى در طرحهاى بزرگ ملى در ابعاد مختلف و فضاى ضعيف علمى پژوهشى در دانشگاهها، باعث شده تا عدهاى از دانشجويان از اصالت علمى – فرهنگى خود فاصله گرفته و به اميد سراب زندگى بى دغدغه از سوى سران اين سيستمها، تمام وقت و توان خود را جهت بارور كردن اين راه صرف مىكنند.
وى افزود: حذف ترمهاى متوالى و افت تحصيلى شديد در ميان دانشجويان درگير در اين سيستمها كه تعدادشان كم نيز نيت، دليلى بر اين ادعاست.
شايان، اشتغالزايى كم از طرف دولت براى دانش آموختگان و نخبگان كشور را دليلى براى كشيده شدن آنان به سمت اينگونه سيستمهاى بازاريابى غير علمى عنوان كرد و گفت: اين سيستمهاى بازارياى هرممى مانند گلدكوئيست نه تنها براى جامعه دانشجويى بلكه براى جريان فرهنگى جامعه ايران يك سم مهلك است. چرا كه اگر اين فعاليت غيرعلمى و غيرتوليدى فراگير شود ضمن اينكه مقادير هنگفتى از ثروت كشور را به صورت ارز خارج مىكند و زيانهاى جبران ناپذيرى را به بدنه اقتصادى كشور وارد مىكند، مىتواند زمينههاى افول روحيه عدالت طلبى و حق جويى را در ميان دانشجويان و كليه اقشار جامعه به وجود آورد.
وى شيوع گلدكوئيست در ايران را گونهاى از فاجعه اقتصادى در كشور عنوان كرد و گفت: در اين عرصه بيش از آنكه بازاريابى علمى صورت گيرد، نوعى جلب مشترى براساس نزديكى روابط و عواطف موجود بين افراد انجام مىشود و باعث تبديل كليه روابط دوستانه قبلى به روابط كارى كاذب مىشود.
شايان در ادامه با بيان اينكه اين سيستم بازاريابى در سال 2002 توسط يك دانشجو وارد ايران شد و به سرعت رشد كرد، گفت: هم اكنون تنها در تهران نزديك به 300 هزار نفر عضو اين شبكه خريد هستند و طبق آمار منتشره از سوى روابط عمومى دادسراى عمومى انقلاب در مهر 83 حدود 84 ميليون دلار ارز از طريق اين سيستم از كشور خارج شده است.
وى با بيان اينكه اين سيستم در كشورهايى مانند ايران كه اقتصاد بيمارگونه دارند رسوخ پيدا كرده است، تصريح كرد: اين گونه سيستمها در كشورهايى مانند ايتاليا يا انگلستان كه يك مدير ارزان قيمت در سال حدود 320 هزار دلار حقوق مىگيرد جواب نمىدهد، چرا كه گلدكوئيست در حالت ايدهآل در سال حدود 260 هزار دلار سوددهى خواهد داشت.
سيستمهاى هرمى بازاريابى در دانشگاهها به اعتياد دانشجويان تبديل شده است
مسعود وكيلى نيا، دبير مجمع صنفى دانشگاههاى تهران نيز با بيان اينكه فراگير شدن اين سيستمهاى هرمى بازاريابى در داشگاهها به اولين اعتياد دانشجويان تبديل شده است، خاطر نشان كرد: اين گونه سيستمها در بين كليه دانشجويان و اقشار دانشگاهى چه مذهبى و يا غير مذهبى همه گير شده است و متاسفانه با موانع و برخوردهاى قانونى نيز روبرو نيست و حتى توجيهات شرعى و قانونى نيز براى آن مطرح مىشود.
وى در گفتوگو با ايسنا با بيان اينكه امروزه نيروهاى انسانى متخصص اولين منابع و شاخصهاى توسعه در كشورها تبديل شدهاند، گفت: متاسفانه شيوع اين سيستم در بين دانشجويان باعث درگير شدن آنها در اين سيستم و عدم بهره ورى و بكارگيرى تخصص آنها در عرصههاى علمى و توليدى كشور شده و خواهد بود.
وى سيتمهاى هرمى بازاريابى را نوعى استثمار و قمار عنوان و خاطر نشان كرد: فعالان و اعضاى صنفى دانشجويان دانشگاههاى كشور آمادگى هرگونه همكارى براى رفع اين معضلات در دانشگاهها را اعلام مىكنند.
سيستمهاى هرمى بازاريابى دغدغه اصلى بسيارى از دانشجويان شده است
در همين خصوص فراز چنگيزى دبير اسبق شوراى صنفى دانشكده برق دانشگاه صنعتى اصفهان با بيان اينكه شيوع سيستمهاى هرمى بازاريابى باعث شده تا دغدغه اصلى دانشجويان از درس خواندن به سمت اينگونه شغلهاى كاذب تغيير جهت يابد، گفت: دستيابى به درآمدهاى زودرس و ناگهانى و توقعات بالاى دانشجويان براى اشتغال در شلهاى پردرآمد، عامل گرايش آنان به سمت اينگونه سيستمهاى بازاريابى كاذب و غير علمى شده است.
چنگيزى در خاتمه گفتوگو با ايسنا خاطر نشان كرد: در اين راستا برگزارى جلسات آموزشى و كارگاههاى آموزشى از سوى مراكز كارآفرينى دانشگاهها براى بررسى تبعات و ساير جنبههاى اينگونه سيستمهاى هرمى بازاريابى و همچنين افزايش آگاهى دانشجويان و آشنايى آنان با سيستمهاى بازاريابى علمى درجهت رفع اين معضل در دانشگاهها كشور بسيار كمك كننده خواهد بود.