تکنولوژی

گزارشى از اجلاس مقدماتى جامعه اطلاعاتى در ژنو

ایسنا – هفته قبل دومين اجلاس ‌مقدماتى جامعه اطلاعاتى به منظور كسب آمادگى براى اجلاس تونس و به همت سازمان ارتباطات بين‌المللى در محل دبيرخانه اين سازمان در ژنو برگزار شد.

به گزارش خبرگزارى دانشجويان در اين اجلاس كه مسوولان ICT و جامعه اطلاعاتى كشور‌هاى جهان حضور داشتند، وزير ارتباطات و فناورى اطلاعات غنا گفت: همزمان با برگزارى اين اجلاس پيش مقدماتى آفريقا نيز راه‌كارهاى خود را پيشبرد جامعه اطلاعاتى ارائه مى‌كند.

آلبرت كان داپا طى سخنرانى خود گفت: غنا نيز به عنوان يكى از كشورهاى عضو كنسول دول سازمان جهانى ارتباطات بر روى پياده‌سازى جامعه اطلاعات در قاره آفريقا و تمامى جهان تاكيد دارد و تا كنون نيز حركت‌هايى را در اين مسير كرده است.

وى گفت: غنا از دوم تا چهارم فوريه اجلاس پيش مقدماتى نشست ژنو را در آكرا برگزار كرد و در آن نشست كه با حضور 57 كشور مختلف آفريقايى و غيرآفريقايى حضور داشتند به بررسى مسائل مربوط به جامعه اطلاعاتى و راه‌كارهاى پيشبرد فناورى‌هاى اطلاعاتى و ارتباطى در كشورهاى در حال توسعه و كمتر توسعه يافته پرداخت.

داپا افزود: غنا گزارش كار نشست آكرا را به همراه خود آورده است و آن را براى تصميم‌گيرى بهتر در اين نشست تقديم مسوولان خواهد كرد.

وزير ICT غنا با اشاره به اين مطلب كه تمامى كشورها نمى‌توانند مانند يكديگر در خصوص جامعه اطلاعاتى تصميم‌گيرى كنند، گفت: از اين رو م از تمامى كشورهاى قدرتمند در اين زمينه درخواست كرده‌ايم كه كشورهاى آفريقايى را در خصوص تصميم‌گيرى‌هاى جامعه اطلاعاتى و تحقق اين جامعه يارى كنند.

وى افزود: نيروها و متخصصان خوبى در اجلاس ژنو شركت كرده‌اند كه همگى اميدواريم با شركت اين نيروها در اجلاس تونس نيز بتوانيم نتيجه خوبى در خصوص جامعه اطلاعاتى بگيريم.

رييس نشست پيش‌مقدماتى جامعه اطلاعاتى ژنو نيز در اين نشست گفت: امروز كه همگى اعم از دولت‌ها، جوامع مدنى،NGO ها و ساير دست‌اندركاران، دست به دست هم داده و فعاليت مى‌كنيم مطمئن باشيد كه در جامعه اطلاعاتى موفق خواهيم بود.

در اين نشست گفت: اين افتخار بزرگى است كه مسووليت نشست پيش‌مقدماتى اجلاس تونس به من واگذار شده است و من نيز قبل از هر چيز از دولت تونس و وزراى اين كشور و همچنين دبيركل سازمان ارتباطات بين‌المللى تشكر مى‌كنم كه اين نشست را براى كسب آمادگى بيشتر براى اجلاس تونس ترتيب داده‌اند.

وى افزود: آزادى اطلاعات و آزادى بيان دو اصل مهم جامعه اطلاعاتى است كه بايد به آن توجه ويژه‌اى داشته باشيم چرا كه اصولا تحقق جامعه اطلاعاتى، اشاعه فرهنگ استفاده از اطلاعات و دسترسى آزاد به اطلاعات بدون لحاظ اين دو امر مهم غير ممكن به نظر مى‌رسد.

كاركلسين گفت: اجلاس اول پيش مقدماتى كه در حمامت برگزار شد ما را به اين نتيجه رساند كه بايد طى نشست مقدماتى بعدى از اهداف و ساختارهاى جامعه اطلاعاتى حمايت كنيم، از اين رو در اين نشست بايد تلاش كنيم تا با حمايت از اهداف جامعه اطلاعاتى تصميمات مفيد و سازنده‌اى در خصوص جامعه اطلاعاتى و دولت الكترونيك بگيريم.

همچنين من اميدوار هستم بعد از اتمام اين نشست مقدماتى توانسته باشيم قدم ديگرى براى تحقق جامعه اطلاعاتى برداشته باشيم.

وى در پايان صحبت‌هاى خود گفت: تحقق و اشاعه جامعه اطلاعاتى مطلبى است كه بدون مشاركت تمامى كشورهاى جهان امكان‌پذير نيست از اين رو بايد همگى با كمك هم براى توسعه جامعه اطلاعاتى تلاش كرده و سعى كنيم آن را در كشورهاى در حال توسعه و نقاط دور افتاده پياده كنيم.

وزير ارتباطات و فناورى اطلاعات تونس نيز در اجلاس پيش‌مقدماتى ژنو گفت: اين نشست مقدماتى گام بسيار موثرى براى نتيجه‌گيرى مطلوب اجلاس تونس در نوامبر سال جارى ميلادى خواهد بود.

در سخنرانى عربى خود در اجلاس پيش مقدماتى ژنو گفت: در ابتدا از آقايان كاركلسين و اوتسومى به خاطر تلاش‌هاى چند ساله در زمينه جامعه اطلاعاتى و برگزارى اين اجلاس تشكر مى‌كنم.

وى در ادامه صحبت‌هاى خود گفت: مرحله اول اين كنفرانس توانسته مفاهيم و چارچوب‌هاى مربوط به مساله پر كردن شكاف‌هاى مربوط به آمار انسانى در تشكيلات مختلف دولتى جامعه شهرى و بخش‌هاى خصوصى را امكان‌پذير كند و مجموعه بين‌المللى هم توانسته‌ است در چارچوب روند آماده‌سازى مقدمات مرحله اول، اصول و طرح عملى را براى انجام مشورت‌هاى بين‌المللى چند جانبه امكان‌پذير كند.

هر كدام از 64 كشور عضو آسياى مركزى كه تمايل به شركت در اين كنفرانس داشته باشند گزارش فعاليت‌هاى خود را پيرامون پياده‌ كردن برنامه عمل ارائه مى‌دهند، همچنين اين كنفرانس در پايان اعلاميه‌اى را با عنوان اعلاميه تهران در قالب خروجى كنفرانس ارائه خواهد داد.

در اين كنفرانس كه معاون يونسكو و عده‌اى از وزرا حضور خواهند اشت، چند همايش علمى و ميزگرد نيز برگزار مى‌شود و البته مذاكراتى نيز در زمينه برگزارى ميزگردها انجام شده است.

اين كنفرانس از تجارب سه اجلاس منطقه‌اى ديگر كه پيش از اين برگزار شده است استفاده خواهد كرد و در نهايت نتيجه كنفرانس تهران به PrepCom سوم ارائه مى‌شود كه كشورمان مى‌تواند بسيارى از مسائل را كه در درجه اول بخشى از مسائل منطقه است را در آنجا مطرح كند.

لازم به ذكر است كه بخش خصوصى و نهادهاى جامعه مدنى كه در ايران فعاليت دارند ولى بخاطر مسافت زياد و يا هزينه نمى‌توانند در چنين كنفرانس‌هايى در كشورهاى ديگر حضور داشته باشند مى‌توانند در اين كنفرانس شركت كرده و نظرات خود را مطرح كنند.

گفتنى است، زمان دقيقى براى اين كنفرانس تعيين نشده است اما پيشنهاد مسوولان ايران براى برگزارى اين كنفرانس خردادماه سال آينده است.

در ششمين روز برگزارى اين نشست نيز پيرامون سه زيرگروه در حوزه اجتماعى و اقتصادى كه پيش از اين اجلاس تشكيل شده و در آن شاخص‌هاى اندازه‌گيرى پيشرفت ICT در كشورها مطرح شده بحث و بررسى شد كه اين كميسيون در نظر دارد روش جديدى را براى مديريت IT در دنيا پيشنهاد كرده و ابعاد جديد IT را در حوزه‌هاى مختلف براى شكل گرفتن دانش و سوادى جديد باز كند و البته بايد اين نكته را ذكر كرد كه در اين زمينه كنفرانس‌هايى از جمله پياده‌سازى اقتصادى – اجتماعى ICT برگزار شده است.

بررسى پيرامون عدم تبعيض انتقال تكنولوژى از ديگر مباحث و مواد مورد بررسى در جلسه روز گذشته بود و علاوه بر آن بررسى بيشترى نيز بر روى پيشنهاد گروه آفريقايى به منظور صندوق كمك‌هاى مالى براى توسعه ICT صورت گرفت كه يكى از مهمترين موضوعات به نتيجه رساندن اين مبحث است.

متنى پيرامون تحريم اينترنتى ايران در نشست مقدماتى دوم WSIS تهيه شده و توسط روزنامه‌نگاران حاضر در ژنو در كميته رسانه‌هاى جامعه اطلاعاتى توزيع شد.

اين متن كه مورد توجه اعضاى كميته رسانه‌ها قرار گرفت به مسدود‌سازى سايت‌هاى ايران و متناقض بودن اين كار با اهداف جامعه اطلاعاتى اشاره كرده و از ادامه اين روند به ويژه در مورد رسانه‌هاى ايرانى مثل سايت خبرگزارى دانشجويان ايران اظهار نگرانى شده و خواستار توجه بيشترى به اينگونه مباحث شد.

اين متن از كميته رسانه WSIS درخواست حمايت از اين موضوع را كرده و همچنين برخورد شركت‌هاى آمريكايى ارائه دهنده سرور را در مورد مسدود كردن برخى سايت‌هاى ايرانى را مغاير با توافقات انجام شده در فاز اول WSIS ژنو 2003 مطرح كرد.

مطرح شدن اين موضوع در جلسه كميته رسانه‌ها باعث تعجب بسيارى از حضار شده و آن‌ها نيز از اين موضوع اظهار نگرانى كرده و خواستار پيگيرى جدى اينگونه مباحث شدند.

در اين اجلاس همچنين، نظرات ايران درباره گزارش اوليه كارگروه راهبرى اينترنتى (WGIG) در نشست پيش‌مقدماتى دوم WSIS در ژنو توسط جواد صفايى، معاون اداره سازمان‌هاى تخصصى بين‌المللى وزارت امور خارجه قرائت شد.

كار گروه WGIG به دنبال مقايسه و ارزيابى تعهدات كشورها در زمينه مسائل حكومت اينترنتى است كه اين مساله در بيانيه فاز اول اجلاس WSIS عنوان شده و اين كارگروه امكان ارائه آنلاين نظرات در زمينه فناورى اطلاعات و ارتباطات به ويژه اينترنت را فراهم كرد.

در بخشى از اين گزارش آمده است WGIG بايد بر روى مسائلى چون مديريت منابع اينترنتى، SPAM ا هرزنامه‌ها، امنيت شبكه و زيرساخت‌ها كه به همكارى‌هاى بين‌المللى نياز دارد، تمركز و دقت بيشترى كرد.

اين گزارش به اين موضوع تاكيد كرده كه زمانيكه اينترنت را به عنوان ابزارى براى توسعه علم استفاده مى‌كنيم عدم به اشتراك گذاشتن آن امرى صحيح محسوب نمى‌شود و نبايد اين حق دسترسى را ناديده گرفت.

همچنين در بخش ديگرى از اين گزارش آمده است با اينكه اينترنت به شكل مستقيم و غيرمستقيم زندگى مردم را در سراسر جهان و در ابعاد مختلف تحت تاثير قرار داده ولى نبود چارچوب‌ها و حقوق بين‌المللى را در اين ميان شاهد هستيم و امروز زمانى است كه نظم و ساماندهى به اين موضوع سيار احساس مى‌شود بنابراين بايد در اين باره برنامه‌ريزى و توجه بيشترى صورت بگيرد.

يكى ديگر از دستاورد‌هاى PrepCom دوم براساس اين بود كه بر اساس توافقات هيات ايرانى در نشست پيش‌مقدماتى دوم WSIS، نشست كارشناسى حقوق بين‌الملليWIPO به منظور آشنايى مديران ارشد و مسوولان كشور با اين موضوع در تهران برگزار خواهد شد.

طى روزهاى برگزارى نشست مقدماتى WSIS دبير شوراى عالى اطلاع‌رسانى با مسوولان بخش‌هاى مختلف سازمان ملل و اتحاديه جهانى مخابرات (ITU) مذاكراتى را انجام دادند.

همچنين طى ملاقاتى كه وى با معاون سازمان بهداشت جهانى انجام داد مذكراتى براى توسعه E-health (سلامت الكترونيك) در ايران انجام شد.

مهندس جهانگرد، با اشاره به مذاكرات و ملاقات‌هاى انجام شده در اين اجلاس تاكيد كرد: سعى داريم اين ملاقات‌ها را به فرصت كارى در كشور تبديل كنيم.

شايان ذكر است كه طى روزهاى گذشته نيز بيانيه مقدماتى كارگروه حاكميت اينترنت در اين نشست منتشر شد كه دو هدف عمده اين كار گروه بود.

اين كار گروه قصد برگزارى دو نشست ديگر را دارد كه در ماه ژوئن بيانيه نهايى آن منتشر مى‌شود.

ايده تاسيس يك سازمان جهانى جديد زير نظر سازمان ملل براى اداره اينترنت كه يك زيرگروه پيشنهادى است در نشست پيش‌مقدماتى دوم WSIS مطرح شد.

يكى ديگر از بحث‌هاى مطرح شده در اين اجلاس پيش‌مقدماتى بحث تاسيس صندوق مالى كمك به توسعه ICT در كشورهاى در حال توسعه بود كه اين موضوع تقريبا قطعى شده و چارچوب بحث حاكميت بر اينترنت نيز در حال تكميل و قطعى شدن است و بحث در مورد اينكه ادامه اين راه از نظر مديريت بين‌المللى بايد به چه صورتى باشد از جمله موضوعات بسيار جدى و مهمى است كه مورد بحث قرار گرفته است.

گفتنى است كه برزيل در سند يك صفحه‌اى، تندترين اتهامات را به نظام اداره اينترنت جهان وارد كرد. سخنرانى جوامع مدنى و كنفرانس‌هاى خبرى آخرين فعاليت‌هايى بودند كه PrepCom دوم شاهد آن بود.

در پايان اين مراسم اين احساس ب حاضران دست داد كه جامعه اطلاعاتى مى‌تواند با بازگشت به ريشه‌ها و مبانى خود پلى ميان شكاف ديجيتالى ايجاد كرده و يا اصلا آن را از ميان ببرد چرا كه با تشكيل جامعه اطلاعاتى و دسترسى آزاد همگان به اطلاعات و وسايل ارتباطى ديگر فقر اطلاعاتى مفهومى نخواهد داشت.

منبع : سيدمحمد قره‌باغ‌

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا