گفت و گو با مدیر سایت IranASP.NET :بستر فارسى براى تبادل تجربيات
نام نویسنده: مينومومنى
شرق – از بدو تولد اينترنت تا كنون در اين فضاى مجازى ميليونها سايت با كاربردهاى فراوان پيش روى كاربران قرار گرفته است و اين اتفاق در كشور ما نيز از سوى علاقمندان با جديت در حال اجرا است اما متاسفانه به هر ميزان كه ما در ايجاد سايتهاى سرگرمى و يا حضور در تشكلهاى چون اوركات در مقايسه با كشورهاى ديگر از رتبههاى خوبى برخوردار هستيم اما در مقابل چندان تمايلى به ايجاد سايتهاى آموزشى و تخصصى و پيگيرى آنها نداريم ولى با اين وجود اگر در دنياى وب چرخى زده باشيد از اين نمونه سايتهاى آموزشى و تخصصى را مىتوانيد با كمى حوصله بيابيد به همين علت ما نيز به سراغ يكى از اين سايتهاى آموزشى(IranASP.NET ) رفتيم تا در مورد قدمت سايتهاى آموزشى و انگيز اصلى در ايجاد چنين سايتىهاى با مديريت آن (ساسان يگانگى) گفتوگويى داشته باشيم.
***
-فعاليت سايت شما از چه زمانى به طور رسمى آغاز شد؟
آغاز رسمى سايت IranASP.NET از تاريخ اول آبان 1380 است و تاکنون اين سايت بى وقفه به کار خود ادامه داده است. البته کار برنامه نويسى و تهيه برخى مطالب تقريبا سه ماه پس از افتتاح سايت شروع شد, اين سايت در طول سه سال عمر خود سه بار بطورکلى آن هم تماما توسط خودم برنامه نويسى و مديريت شده است و سعى بر آن بوده که نواقص نسخ قبلى برطرف گردد. بار اول و با توجه به تکنولوژى موجود در آن زمان، اين سايت با استفاده از ASP که امروزه به آن ASP کلاسيک هم مى گويند پياده سازى شد. در دو مرحله بعد از ASP.NET براى پياده سازى سايت استفاده شده است.
سايتهاى آموزشى فعاليت خود را از چه زمانى آغاز كرده اند؟
سايتهاى آموزشى متنوع و زيادى را از ديرباز مى توان در اينترنت و وب برشمرد اما شايد بتوان گفت که سايت IranASP.NET اولين سايت آموزشى فارسى و ايرانى بدين شيه بوده است و در آن از ابتدا هدف اين بوده که مطالب سايت با همکارى ديگر علاقمندان و بازديدکنندگان آن تهيه گردد و تا به امروز هم نيز همين روش را ادامه داده است و خواهد داد در اينجا جا دارد که از همه افرادى که در طول اين سه سال همواره يار و ياور من و سايت بوده اند و IranASP.NET را جهت انتشار مقالات و مطالب خوب خود برگزيدند تشکر و قدردانى کنم. بدون کمک و يارى اين عزيزان مطمئنا امروز سايتهاى آموزشى فارسى اينجا نبودند و اين فرهنگ نهادينه نمى شد.
-چرا شما به دنبال يك سايت آموزشى رفتيد آيا اين كار علت خاصى داشت؟
شايد بهترين دليل اين کار اين بود که مى خواستم در وهله اول خوم آموزش ببينم و تجربياتم در اين زمينه را بيشتر کنم. اواسط دوران تحصيل من در دانشگاه با روزهاى اوليه ورود اينترنت به ايران همزمان بود و خوشبختانه ديرى نپائيد که اينترنت به دانشگاه ما هم وارد شد و توانستم اولين تجربه هاى خود را با اين پديده داشته باشم. با توجه به رشته تحصيلى ام و علاقه اى که به مقوله اينترنت و بعدها وب داشتم تصميم گرفتم که در اين زمينه فعاليت کنم.
همواره دنبال کتابهاى مرتبط با برنامه نويسى تحت وب بودم اما چيزى زيادى بدست نمى آوردم. تا اينکه با سايتهايى آشنا شدم که مطالبى آموزشى را ارائه مى دادند. آنچه را که مى خواستم يافته بودم و به مطالعه و يادگرى در اين زمينه مشغول شدم. از طرفى به دنبال راهى مى گشتم تا آموزه هاى خود را به طور عملى و در يک محيط واقعى پياده سازى و تجربه کنم. پس از آنکه با سايت www.coveryourasp.com آشنا شدم و مطالب زيادى از آقاى James Shaw در قالب مقالات ايشان ياد گرفتم، هنگامى که در قسمت About اين سايت مراحل شکل گيرى و ايده اوليه آن را خواندم و ديدم که ايشان چگونه توانسته اند از تجربيات شخصى و صفحات ساده HTML خود به چنين سايت خوبى برسند، من هم تصميم گرفتم که يک سايت آموزشى مانند ايشان راه اندازى کنم با اين تفاوت که مخاطبين اين سايت افراد فارسى زبان باشند. چيزى که فکر کنم تا آن موقع نداشتيم يا حداقل من نديده بودم.
اينگونه شد که به فکر راه اندازى IranASP.NET برآمدم. تا به امروز هم بيشترين فايده اين سايت حداقل براى خودم بوده است و توانستم مطالب زيادى را در زمينه برنامه نويسى تحت وب ياد گرفته و عملاً تجربه کنم. همچنين مايل بودم که دانسته هاى خود را هرچند اندک در اختيار ديگران هم قرار دهم و بسترى فارسى و بومى براى تبادل تجربيات و انديشه ها فراهم آورم بلکه از راه آورد آن خود من هم نصيبى ببرم.
–جايگاه مطالب آموزشى و تخصصى فارسى در اينترنت كجاست و سايتهاى مثل IRANASP تا چه حد مورد استقبال قرار مىگيرند؟
به نظر من مقوله آموزش و سايت هاى آموزشى در جامعه IT ايرانى هنوز چندان جدى گرفته نشده است. بعنوان مثال شرکت هاى نرم افزارى مى توانند بخش آموزش خود را با راه اندازى يک سايت آموزشى توسعه دهند و از کارکنان خود در کنار بازديدکنندگان آن سايت بخواهند که مطالب و مقالات خود را در چنين سايتهايى منتشر کنند. حداقل حاصل اين کار احتمالا پويايى بيشتر کارکنان و افزايش توان فنى آنها و نيز يابش و جذب نيروهاى علاقمند و خلاق از ميان بازديدکنندگان يا مقاله نويسان آن سايت خواهد بود.
به نظر من يکى از مهمترين مشکلات شرکتهاى نرم افزارى ما عدم توجه در جذب نيروهاى علاقمند، خلاق و باهوش است و به همين دليل است که در جامعه IT ايرانى کمتر شاهد نوآورى و خلاقيت هستيم از طرفى عصر مخفى کردن دانسته ها گذشته است و جامعه IT ايرانى بايد از آن دوران خارج شود. شما ببنيد که شرکتها و متخصصين خارجى با چه اشتها و رقابتى به ارائه دانش و تجربه خود همت گمارده اند. بايد قبول کنيم که سطح رقابت به مرحله ديگرى ارتقاء پيدا کرده است و مسابقه در جاى ديگرى است. آنها دريافته اند که جامعهى آموزش ديده مى تواند مشترى بهترى براى آنها باشد.
در مورد استقبال از سايتهاى آموزشى نيز بايد گفت در حاليكه IranASP.NET يک سايت تخصصى است و مخاطبين خاص خود را دارد. با توجه به تخصصى بودن موضوع آن و نيز ميزان ضريب نفوذ اينترنت در جامعه ايرا و اينکه افراد چقدر ياد گرفته اند که براى يادگيرى هم مى توان از اينترنت استفاده کرد، مى توان استقبال از آن را در حد قابل قبولى دانست.
متاسفانه عليرغم استقبال خوب اوليه از سايتهاى آموزشى فارسى و تولد پى در پى چنين سايتهايى پس از راه اندازى IranASP.NET، که الگوى عملى مناسبى به نظر مى رسيد، اين عطش هم اکنون در ميان افراد علاقمند به راه اندازى سايتهاى آموزشى فروکش کرده است بگونه اى که برخى از اين سايتها پس از مدتى از حرکت بازماندند و باقى مانده هم به جز يکى دو سايت، فعاليت شان بسيار کند و ايستا شده است. با اين حال همين چند سايت باقى مانده هم با وجود انبوه سايتهاى آموزشى خارجى که البته منابع اصلى همه امور اين چنينى هستند، باز هم کارکرد خوبى دارند و براى خيلى ها بعنوان نقطه شروع و ورود به مبحث مى باشند. دليل آن هم فارسى بودن زبان اين سايت ها است و اين که افراد مبتدى زودتر با مبحث مورد نظر ارتباط برقرار مى کنند.
–به نظر مىرسد با آن كه اين سايت از مدتها قبل فعاليت دارد اما از رونق بالاى بازديد كننده برخوردار نيست اين مشكل را از سايت خود مىدانيد يا اين مشكل تمامى سايتهاى آموزشى است؟
ببنيد سايت IranASP.NET يک سايت “آموزشى” است و البته در زمينه آموزش مبحث خاصى که همان ASP.NET است گام برمى دارد. يعنى من از ده ها موضوع آموزشى در زمينه کامپيوتر تنها يک مورد خاص آن را برگزيده ام که البته مبحث کم طرفدار و کم کاربردى هم نيست. با اين وجود بديهى است که نبايد انتظار داشت که تعداد بينندگان اين سايت در حد سايتى باشد که در همه زمينه هاى کامپيوترى مطالبى را ارائه نموده است و نيز نمى توان آن را با سايتهاى پورتال يا خبرى و يا تفننى مقايسه نمود. بعبارت ديگر موضوع سايت IranASP.NET کاملاً تخصصى است و افرادى به سراغ آن مى آيند که دنبال مطلب خاصى در اين زمينه هستند و تخصصى به اين فناورى پرداخته اند. با اين حال فکر مى کنم استقبال خيلى خوبى از اين سايت شده است. البته استقبال مى توانست بهتر از اين باشد و دليل آن را بايد در ساير مسائل و نيز روحيه ما ايرانيها در انجام کارهاى گروهى و ميزان نهادينه شدن فرهنگ استفاده از اينترنت و بکارگيرى شيوه هاى نوين در امر يادگيرى توسط افراد دانست. فکر مى کنم براى ساير سايتهاى آموزشى نيز همين مساله صادق باشد.
–هزينه سايت از كجا تامين مىشود؟
سايت به طور عمده دو نوع هزينه دارد يکى هزينه ريالى جهت موارد هاستينگ و امور مربوطه که بصورت ساليانه است و هزينه دوم که در واقع هزينه اصلى سايت هم محسوب مى شود همان وقت و انرژى که لازم است بر روى موارد برنامه نويسى، مديريت و نگهدارى، جستجو و تهيه و انتشار مطالب جديد و پاسخ دهى به خيل نامه هاى دريافتى صرف شود. کليه هزينه هاى نوع دوم به جز مطالبى که توسط همکاران افتخارى من به صورت مقاله و خبر ارسال شده است، شخصا توسط خودم تا کنون پرداخت شده است. هزينه هاى ريالى هم که البته با رعايت صرفه جويى چندان نبوده است در ابتدا توسط خودم و اندکى هم از طريق معدود آگهى هايى که تا کنون جذب شده است پرداخت شده است. خوشبختانه شرکت ايران ميزبان (سازين سابق) که از ابتدا تامين کننده فضاى هاستينگ سايت و بانک اطلاعاتى آن و ساير موارد مى باشد از دو سال پيش بعنوان حامى سايت تامين کننده موارد فوق بوده است که جا دارد در اينجا از اين شرکت و مسؤولين و کادر فنى آن تشکر کنم.
–چه طور شما از يك ساي آموزشى به فكر ايجاد وبلاگ افتاديد؟
تولد اين سايت تقريباً با تولد وبلاگ فارسى همزمان بوده است و خود من همواره خواننده بسيارى از وبلاگها بوده ام. به مرور زمان و با گسترش وبلاگها کم کم بودن يک وبلاگ در کنار يک سايت رويه معمولى گشت. با اصرار مراجعه کنندگان و اينکه احساس مى شد که سايت به نوعى نياز دارد که از آن حالت خشک آموزشى و رسمى اندکى بيرون بيايد و به نوعى به يک روابط عمومى نياز بود تا بتوان در مورد برخى مسائل آزادانه تر به صحبت و کنکاش پرداخت، تصميم گرفتم که وبلاگ سايت را هم راه اندازى کنم. از طرفى به جهت اينکه مى خواستم فقط از ASP.NET در پياده سازى همه اجزاى سايت استفاده کرده باشم لذا .Text را با اندک تغييراتى که در آن دادم انتخاب کردم. ابزار .Text ابزارى جهت وبلاگ نويسى است که تماما با ASP.NET پياده سازى شده است و مورد استفاده وبلاگ نويسان شرکت مايکروسافت نيز هست.
به نظر شما آيا كار آموزشى را مىتوان در قالب وبلاگ هم ارايه داد؟
کار آموزشى را مى توان در هر قالبى ارائه داد ولى بايد دقت داشته باشيم که کارکرد رسانه ها با يکديگر متفاوت است و بايد متناسب با اين تفاوتها عمل نمود و به نوعى از وجود تفاوتها بهره هم برد. اصولا وبلاگ فضايى خودمانى تر دارد و شخص خوانندهى وبلاگ احتمالا مى داند که در چه فضايى قرار گرفته است و بايد ه همان نسبت متوقع باشد. اما سايت شکلى رسمى تر و جدى تر دارد و مجبور است طبق اصول اعلام شده خود حرکت نمايد. اگر مى خواهيم آموزشى مدون و جدى داشته باشيم و در پى آن دنبال هدف خاصى هستيم، بهتر است در قالب سايت حرکت کنيم. آموزشهاى سايتى و وبلاگى را نبايد خلط کنيم.
–شما به وبلاگ نويسى يا وبلاگ خوانى علاقه داريد آيا در وبلاگهاى معرف صاحب وبلاگ هستيد؟
تنها وبلاگى که من دارم و در آن مطلب مى نويسم همان وبلاگ سايت به آدرس http://weblog.iranasp.net است که همواره سعى دارم مطالبى در آن بنويسم که بتواند مفيد باشد و حول وحوش ASP.NET و اخبار دنياى آن باشد. البته بعضا مطالبى هم در مورد مسائل روز يا مسائل جامعه IT ايرانى هم مى نويسم که نظرات شخصى من هستند.