سرمایه گذاری وزارت آی سی تی برای ایجاد دانشگاه فناوری اطلاعات
ایسنا – تفاهمنامهى اجرى گام اول برنامهى اجرايى توسعهى فناورى اطلاعات در بخش علوم، تحقيقات و فناورى ميان وزير علوم و وزير ارتباطات و فناورى اطلاعات در حضور ”ابراهيمي” رئيس هيات مديرهى شركت ارتباطات دادهها، ”رشيدي” مديرعامل شركت ارتباطات دادهها، ”صدري” رئيس مركز تحقيقات مخابرات و ”نقوي” مديركل دفتر توسعهى IT وزارت ICT به امضا رسيد.
به گزارش خبرنگار سرويس فناورى اطلاعات خبرگزارى دانشجويان ايران (ايسنا)، ”دكتر توفيقي” در مراسم امضاى تفاهمنامهى توسعهى فناورى اطلاعات در وزارت علوم، اظهار داشت: امروز توسعهى علمى كشور به توسعهى ICT گره خورده و كشورى كه توسعهى ملى را دنبال مىكند بايد آن را به شكل ادغام شده با توسعهى ICT پيگيرى كند. بحث پژوهش در اين بين از اهميتى برخوردار است كه رسيدن به آن به پايگاهها، كتابخانهها و مجلات الكترونيك مربوط مىشود، تا بدين ترتيب امكان هرگونه فعاليت غير الكترونيك به سرعت سلب شود.
وى، ادامه داد:بحث افزايش دسترسى به آموزش عالى و دسترسى به شاخصهاى مدنظر، جز با استفاده از آموزش مجازى امكانپذير نيست، زيرا در بخش توسعهى آموزشهاى كلاسيك و سنتى در كشور با محدوديت مواجهايم، لذا به سرعت به بهرهبردارى از آموزش الكترونيك و توجه به زيرساختها و توسعهى محتواى الكترونيك نياز خواهيم داشت و در بحث مديريت در نظام علمى كشور نيز بايد به سمت استفاده از IT براى اجراى مديريت با كارآيى و بهرهوى والا حركت كنيم.
وى، يادآور شد: پيچيدگى مسائل مديريتى در سازمانهاى مختلف از جمله دانشگاهها، بدون دسترسى به مديريت و پايگاههاى اطلاعاتى الكترونيك با مشكل مواجه مىشوند، لذا بايد زيرساختهاى مناسب در كشور براى مراكز تحقيقاتى ايجاد شود، در نتيجه در پروژهى مذكور نيز توسعهى مناسب زيرساختها ديده شده كه با اجراى آن گامى اساسى براى توسعهى فناورى اطلاعات و كابرد آن در توسعهى ملى برخواهيم داشت.
توفيقى، در مورد نقش اجراى طرح توسعهى مذكور در افزايش ظرفيت دسترسى به دانشگاهها و مراكز آموزش عالى، اظهار داشت: بخشى از پروژه به افزايش قابليتهاى تربيت نيروى انسانى در حوزهها و رشتههاى مرتبط با IT و قابليتهايى است كه توسعهى IT براى دسترسى به ساير رشتهها ايجاد خواهد كرد. در حال حاضر برخى از دانشگاهها مانند دانشگاه شيراز و علم و صنعت نسبت به راهاندازى آموزش الكترونيك اقدام كردهاند و از طريق الكترونيك دانشجوى مجازى پذيرفتهاند، اما اين مقدار به جهت محدوديتهاى موجود در زيرساخت شبكه قابل توجه نبوده، اما با اجراى پروژهى مذكور و تكميل زيرساختها اين قابليتها افزايش خواهد يافت و يكى از دستوردهاى آن افزايش دسترسى دانشجويان به آموزش عالى با استفاده از زيرساختهاى فناورى اطلاعات مىباشد.
وى، تصريح كرد: در حال حاضر حدود 2 ميليون و 200 هزار دانشجو در كشور وجود دارند كه بر اساس پيش بينىهاى انجام گرفته در برنامهى چهارم توسعه اين ميزان بايد به 30 درصد پوشش جمعيت 18 تا 24 سال يعنى حدود 3 ميليون و 700 هزار نفر تا پايان برنامهى چهارم توسعه برسد، اما اينكه دقيقاð چه ميزان از اين رقم از طريق آموزش الكترونيك انجام مىگيرد مشخص نيست و آمار نهايى نشده است.
در ادامه ”دكتر معتمدي” وزير ارتباطات و فناورى اطلاعات، اظهار داشت: وزارت ICT در چارچوب برنامههاى وسعه و كاربردى فناورى اطلاعات با انجام مطالعات و برنامهريزى پس از تغيير شرح وظايف وزارت وظايفى كه قبلاð به توسعهى زيرساختهاى مخابراتى مربوط مىشد گسترش داد. يكى از اين بخشها به آموزش الكترونيك مربوط شده كه در چند وزارتخانه از جمله آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و وزارت علوم با 70 ميليارد ريال با سرمايهگذارى از طرف وزارت ICT علاوه بر سرمايهگذارى وزارت علوم با هدف كمك به تربيت نيروى انسانى در بخش ارتباطات با توجه به توسعهى خوب اتفاق افتاده در كشور انجام شده است.
وى، ادامه داد: طبق پيشبينىهاى انجام گرفته در برنامهى چهارم توسعه اگر بر روى تربيت نيروى انسانى در اين بخش سرمايهگذارى لازم انجام نشود اين بخش در آيندهاى نه چندان دور به يكى از مشكلات ما تبديل خواهد شد.
معتمدى، يادآور شد: قطعا وزارت علوم متولى توسعهى كاربرد آموزش الكترونيك در كشور و راهاندازى رشتههاى آموزش از راه دور مىباشد و ما سعى مىكنيم علاوه بر زيرساختهاى مخابراتى، زيرساختهاى توسعهى فناورى اطلاعات در دانشگاه، راهاندازى شبكهى داخلى دانشگاهها و سايتهاى لازم، نرمافزارها و آموزشهاى لازم را در چارچوب مجوزهايى كه از سوى وزارت علوم ارائه خواهد شد انجام دهيم تا اين طرح ظرف مدت 10 ماه سريعتر انجام شده و بر اساس آن ظريت ارتباط بينالمللى دانشگاهها و مراكز تحقيقاتى 4 برابر افزايش پيدا كرده و ظرفيت پهناى باند آنها به يك گيگابيت بر ثانيه توسعه يابد.
معتمدى، در مورد منابع هزينههايى كه از طرف وزارت ICT براى توسعهى IT در سازمانهاى مختلف هزينه مىشود، گفت: منابع مذكور از بودجهى عمومى دولت نيست بلكه اين هزينه از محل بودجهى شركتهاى وابسته به وزارتخانه و از طريق شركت ارتباطات دادهها پرداخت مىشود كه در مجموع حدود 500 ميليارد ريال براى كمك به توسعهى كاربردهاى IT پيشبينى شده است، البته از طريق طرح تكفا نيز كمكهايى گرفته مىشود كه كافى نيست.