نخستين كنفرانس ملى كسب و كار الكترونيك گشايش يافت
ایسنا – كنفرانس ملى كسب و كار الكترونيك صبح امروز با قرائت پيام ”دكتر عارف” معاون اول رييس جمهور و با حضور ”مهندس جهانگرد” دبير شوراى عالى اطلاع رسانى، ”دكتر دژپسند” معاون برنامهريزى و بررسىهاى وزارت بازرگانى به مدت دو روز كار خود را دانشگاه علم و صنعت آغاز كرد.
به گزارش خبرنگار سرويس فناورى اطلاعات ايسنا، ”دكت محمدتقى صالحي” سرپرست دانشگاه و رييس كنفرانس پيام دكتر عارف را قرائت كرد؛ در بخشى اين پيام آمده است: همزمانى اين كنفرانس با شروع قريبالوقوع اجراى برنامهى چهارم توسعه و نيز ابلاغ چشم انداز 20 سالهى توسعهى كشور كه در آنها فناورى اطلاعات و ارتباطات از جايگاه ويژهاى برخوردار بوده و نقش آن در توسعهى تمامى بخشهاى كشور نقشى تعيين كننده است، موثر تلقى شده است.
همچنين دكتر عارف در پيام خود با بيان اينكه كسب و كار در عرصهى پيشرفت و نوآورى و جولانگاه پيشگامان فرصت انديش است يادآور شده بود: امروزه پيشرفتهاى بشر در عرصههاى فناورى اطلاعات و ارتباطات، دنيايى نو با كاركردها، امكانات، قابليتها و هنجارهاى جديد آفريده است.
معاون اول رييس جمهور در پيام خود به اين موضوع اشاره كرده بود كه رواج كسب و كار الكترونيكى كه محور آن استفاده از اين فناورى در عرصهى توليد و خدمت رسانى و تامين معاش اعضاى جامعه است، جايگاهى ويژه و در خور تامل و تاكيد دارد و كسب و كار الكترونيكى توان آن را دارد كه مشكل زمان و مكان را از پيش روى ارايهدهندگان كالا و خدمات و مشتريان آنها بردارد و از اين رهگذر رضايت و بهرهمندى روز افزون دو طرف را به دنبال داشته باشد.
عارف در اين پيام آورده بود: دسترسى به اطلاعات در اين عرصه از طريق جلوگيرى از تكرار و موازى كارى و امكان حضور غيرفيزيكى و تعامل از راه دور از طريق صرفهجويى در وقت و هزينهى رفت و آمد و همچنين امكان بهرهگيرى از توان و انرژى تمامى فعالان عرصهى كسب و كار و استفادهى بهينه از سرمايههاى انسانى را فراهم مىكند. رواج كاربرد فناورى اطلاعات و ارتباطات علاوه بر آن كه بر بازار و اقتصاد جوامع مستقيما موثر است، مستلزم داشتن حداقلى از دانش و تخصص اين فن بوده و به اين ترتيب راه را براى تحقق جامعهى دانايى محور هموار خواهد كرد.
در ادامهى اين پيام، آمده بود: تامين و تمهيد زيرساختهاى كسب و كار الكترونيك به ويژه گسترش شبكه و ارتقا كارآمدى آن، پول الكترونيكى كه ركن اصلى كسب و كار الكترونيكى است و نيازهايى چون گواهى الكترونيكى و امضاى الكترونيكى در زمرهى ملزومات كسب و كار در فضاى مجازى است كه نيل به آنها عزم ملى، هماهنگى كليهى فعالان اين عرصه اهم از دستگاههاى دولتى، دانشگاهيان و بخش خصوصى را مىطلبد.
در ادامه ”معاون برنامهريزى و بررسىهاى اقتصادى وزارت بازرگاني” گفت: هدف از به كارگيرى تجارت الكترونيكى، گسترش روشهاى قديمى نيست بلكه مقصود ارايهى روشى جديد در انجام امور بازرگانى است.
”دكتر فرهاد دژپسند” دربارهى تجارت الكترونيك از ديدگاه فرآيندهاى كسب و كار گفت: اين نوع تجارت علاوه بر مبادلهى كالا، خدمات و اطلاعات مسايلى نظير خدمات مشتريان، همكارى بين شركاى تجارى، انجام آموزش الكترونيكى و نيز فعاليتهاى تجارى در داخل بنگاه به صورت الكترونيكى را نيز شامل مىشود.
وى، همچنين به مفهوم تجارت الكترونيكى از ديدگاه بازرگانى و تجارت اشاره كرد و گفت: تجارت الكترونيكى به معنى انجام فرآيند مبادلهى كالا، خدمات و اطلاعات ازطريق شبكههاى رايانهيى، اينترنت و ابزارهاى الكترونيكى مثل MC و TVC است.
دژپسند، گفت: بسيارى از مردم تصور مىكنند كه تجارت الكترونيكى منحصر به خريد و فروش از طريق شبكهى اينترنت است اما بايد گفت كه تجات الكترونيكى خيلى گستردهتر از اين موارد ساده است و هرگونه تراكنش مالى و تجارى بين مؤسسات و افراد مختلف را دربر مىگيرد.
وى به ويژگىهاى تجارت الكترونيكى اشاره كرد و گفت: در اين تجارت كاهش قيمت منابع جهت خريد، جهانى كردن تجارت و برداشتن محدوديتهاى زمانى و مكانى، افزايش درصد فروش و عدم وجود محدوديت زمانى را نيز خواهيم داشت.
دژپسند، تجارت كالا و خدمات و اطلاعات بين بنگاهها، بنگاه و مصرف كننده، مصرف كنندگان، بنگاهها و سازمانهاى دولتى، مصرف كنندگان و سازمانهاى دولتى را از انواع تجارت الكترونيكى برشمرد.
وى افزود: بيشترين سهم در تجارت الكترويكى از نوع B2C يعنى تجارت كالا و خدمات و اطلاعات بين بنگاه و مصرف كننده را خرده فروشى تشكيل مىدهد و تجارت بين فروشنده و خريدار كه در حال حاضر جز متداولترين تراكنشها در حيطهى تجارت الكترونيكى بر روى اينترنت است يك نوع B2C محسوب مىشود.
وى، دربارهى مزاياى تجارت الكترونيكى گفت: در اين نوع تجارت تاخير ناشى از تهيهى مدارك از بين رفته و زمان لازم براى ورود مجدد دادهها در سيستم صرفهجويى مىشود و همچنين هزينهى نيروى كار به واسطهى عدم ورود مجدد دادهها به كامپيوتر كاهش مىيابد.
“مهندس نصرالله جهانگرد“ در ادامه گفت: حوزهى تجارت الكترونيك برا ايران مىتواند به عنوان پيش برندهاى مهم در اصلاح ساختارها باشد كه پيش ساختارهاى اين توسعه نيز فراهم شده است.
دبير شوراى عالى اطلاع رسانى با تاكيد بر اينكه بحث به كارگيرى فناورى اطلاعات در همهى قلمروها به عنوان يك انتخاب لاجرم در توسعهى اجتماعى – اقتصادى است، گفت: هيچ راه حلى جز پرداختن به استفاده از فناورى اطلاعات در توسعه نيست.
وى، افزود: تا قبل از دههى 80 در هيچ كجاى دنيا درآمدى بالاتر از سرانهى 10 هزار دلار وجود نداشت چون تا قبل از ظهور و بروز فناورى اطلاعات و مكانيزم ارزش افزوده به صورت عمومى مبتنى بر مؤلفههايى بود كه ارتباط مستقيمى با موقعيت جغرافيايى و سرزمين داشت.
جهانگرد، ادامه داد: طى 2 دههى گذشته جهش بزرگى در جهان به وجود آمد، به طورى كه امروزه سرانهى نزديك به 40 هزار دلار نيز به وجود آمده كه بخش اعظمى از اين ارزش افزوده مبتنى بر وجود فضا و محيطى است كه خلاقيت و نوآورى در همهى حوزهها را به واسطهى تجميع و تمركز اطلاعات در افزايش، بهرهورى و كارآمدى به دست آورده است.
دبير شوراى عالى اطلاع رسانى گفت: در شرايط فعلى دولتهاى متعددى در دنيا در حال تدوين برنامهى توسعهى مبتنى بر بهكارگيرى فناورى اطلاعات هستند و از اواخر دههى 90 تقريبا هيچ كشورى نيست كه بخش مهمى از برنامهى توسعه يا همهى آن را به فناورى اطلاعات موكول نكرده باشد.
وى، تصريح كرد: حوزهى تجارت الكترونيك براى ايران مىتواند به عنوان پيش برندهيى مهم در اصلاح ساختارها باشد كه پيش ساختارهاى اين توسعه فراهم شده است.
وى افزود: در طول 3 سال فعاليت طرح تكفا كارهاى زيادى صورت گرفته كه از توجه به بستر حقوقى كار از اين نوع فعاليتها بوده كه در اين راستا قانون تجارت الكترونيكى با كمك كارشناسان تجارت الكترونيكى مطرح شد و امروز هم منتظر آييننامههاى آن هستيم كه در آن مباحث مهمى مطرح شده كه توصيه مىكنم همهى دانشگاهها اين قانون را مورد بررسى قرار دهند.
جهانگرد در اداه با بيان اينكه، علاوه بر توسعهى شبكهى دسترسى، فعاليتهاى متعددى در اتوماسيون دستگاههاى اجرايى صورت گرفته، تصريح كرد: مهمترين اقدام تكفا در سال جارى برپايى خدمات پول الكترونيكى در بازار اقتصاد ايران است.
وى در ادامه اظهار اميدوارى كرد: اميدواريم هر چه زودتر زمينهى اجرايى اين كار فراهم شود كه اين باعث مىشود مردم به طور مستقل از دولت توانايى رشد يابند و هر چقدر كه ما تلاش كنيم كه مردم بيرون از امر و نهىهاى دولت به طور مستقل رشد كنند براى توسعهى ساخت يافتهى ايران بهتر خواهد بود و از طرف ديگر اين امر دستگاههاى دولتى را نيز مجاب به پاسخگويى بهتر راى مردم خواهد كرد.
وى در پايان گفت: در همهى اين موارد نيروى انسانى مهمترين فاكتور محسوب مىشود و اميدوار هستيم دانشگاهها در اين بخش توجه بيشترى به فعاليتهاى بين رشتهيى و چند رشتهيى و گسترش آنها كنند تا از اين طريق ما به عوامل انسانى پرمهارت دست يابيم.
دبير علمى كنفرانس كسب و كار الكترونيك، نيز گفت: ايران به عنوان كشورى در حال توسعه مىتواند با برنامهريزى صحيح و استفادهى خردمندانه از فناورى اطلاعات بر توسعهى اقتصادى و اجتماعى خود بيفزايد.
”دكتر محمد فتحيان” با بيان اينكه سدهى بيستم، تغيير و تحولات شگرفى را مبتنى بر فناورى مولد در جامعهى بشرى رقم زده است گفت: همچنان كه انقلاب صنعتى موجب روى آورى به منابع طبيعى، استفاده از ماشين آلات و توليد محصولاتى بود كه زندگى انسان را دستخوش تحولات جدى كرد.
وى گفت: از ديد فرهنگى نيز تحولاتى كه در پرتو فناورى اطلاعات به وقوع پيوسته تحولاتى عميق را نيز در ارزشهاى فرهنگى و آداب و رسوم ملتها و اقوام به وجود آورده به گونهيى كه هوشيارى اطلاعاتى جهانيان رو به افزايش گذاشته است.
فتحيان با بيان اينكه فناورى اطلاعات امكان حفظ و گسترش خرده فرهنگها را نيز از طريق شبكه مهيا كرده است گفت: اين رخداد مباركى است كه چنانچه با دور انديشى از آن بهرهجوي شود گام مهمى در جهت توسعهى جهانى فرهنگها و گفتوگوى تمدنها خواهد بود.
دبير علمى كنفرانس خاطر نشان كرد: در اقتصاد جديد كه مبتنى بر شبكههاى كامپيوترى است محيط كسب و كار در حال تبديل به محيطى ديجيتالى (رقمى) است و اقتصاد ديجيتال يا اينترنتى (مبتنى بر وب) گوياى يك تحول اقتصادى است؛ تحولى كه در كليهى مؤلفههاى اكوسيستم اقتصادى و فرآيندهاى آن موثر خواهد بود.
وى با بيان اينكه ساختار مطالعهى شبكهيى كه مولود همگرايى و پيوند رايانه و مخابرات است زندگى اجتماعى را در معرض تحولات فراوان قرار داده، اظهار داشت: بسيارى از شيوههاى زندگى در آستانهى تغيير قرار گرفته و بر همين اساس الگوهاى نوينى از گذران اوقات فراغت در حال ظهور است.
فتحيان به برگزارى كنفرانس اشاره كرد و گفت: طرح اوليهى برگزارى كفنرانس در اواخر سال گذشته و همزمان با آغاز دورهى كارشناسى ارشد مهندسى تجارت الكترونيك در دانشكدهى صنايع دانشگاه علم و صنعت و درگروه تحليل سيستم مطرح شد كه از آن پس با تلاش برخى از اساتيد و همچنين مشاركت موسسهى مطالعات نوآورى و فناورى ايران مراحل اجراى آن انجام شد.
دبير علمى كنفرانس كسب و كار الكترونيك، آشنايى با مفاهيم و نظريات، بررسى چالشها و فرصتهاى توسعهى كسب و كار الكترونيك در ايران،بررسى و تبيين راهبردهاى بسترسازى و گسترش در اين حوزه، شناخت و بومىسازى لوازم و ابزارهاى اين نوع توسعه را از جمله اهداف مهم اين كنفرانس عنوان كرد.
وى گفت: اين كنفرانس شامل مقالات، كارگاهها و ميزگردهايى مبتنى بر چهار محور “راهبردها و چالشها، زيرساختها، كاربردها و توسعه و پشتيباني“ كسب و كار الكترونيك است.
فتحيان افزود: در رابطه با اين محورها حدود 150 چكيدهى مقاله دريافت شد كه از اين ميان 100 مقالهى كامل به دبيرخانهى كنفرانس ارسال شده و با انجام داورى 35 مقاله به صورت منتخب برگزيده شد و همچنين از ميان بيش از 30 عنوان كارگاه آموزشى 22 عنوان انتخاب و در برنامهى ارايه شده قرار گرفتهاند.