پيوند مديريت استراتژيك هزينهها و مديريت استراتژيك بازاريابى: هزينهيابى هدف
نام نویسنده: محمدرضا شاهينى
* كارشناس ارشد مديريت استراتژيك
بخش مقاله همکاران سيستم – سودآورى، رويا و آرزوى همهى شركتها و مديران است، اما مانع بزرگى بهنام هزينهها، مىتواند تمام روياها و آرزوهاى يك شركت را دست نيافتنى كند. وقتى نمودارها روند صعودى هزينههاى سازمان را نمايش مىدهند نه تنها نشان مىدهند كه سلامت سازمان در خطر است بلكه مىتوانند زنگها را براى مديران نيز، به صدا در آورند. هزينه، نزد مديران وسهام داران، واژهيى دوست داشتنى به شمار نمىرود. اما همانقدر كه صاحبان شركتها نسبت به هزينهها حساسيت نشان مىدهند، مشتريان نيز احساسى مشابه نسبت به واژهى ” قيمت ” دارند. در دنياى كسب و كار، هرچه شرايط رقابتىتر مىشود، اهميت مسائلى چون كيفيت، قيمت و زمان تحويل به شدت افزايش مىيابد.
امروزه سازمانها بايد هر چه سريعتر كالاهايى باكيفيت و قيمت مناسب را به بازار عرضه كنند و گرنه در عرصهى رقابت حرفى براى گفتن نخواهند داشت. در بازاريابى مدرن نيز، برآورده ساختن نياز مشتريان، مسير استراتژيك شركتها به شمار مىرود. با نگاهى ساده به آميخته چهارگانه بازاريابى درمىيابيم كه قيمت (Price)، يكى از عنار مهم آن به شمار مىرود. به عبارت ديگر مىتوان گفت مشترى براى تصميم گيرى در مورد خريد كالا تنها به محصول و كيفيت آن نمىانديشد بلكه مناسب بودن قيمت را نيز در نظر دارد. بنابراين ضرورت دارد كه شركتها براى كسب موفقيت در بازار، برنامهيى جامع و هوشمندانه براى قيمت گذارى و همچنن انطباق با قيمتهاى رقابتى بازار داشته باشند.
از سوى ديگر، ترفندهاى مهمى در حسابدارى مديريت ارائه شده است كه مىتواند سازمانها را در حفظ توان رقابتى خود در بعد قيمت، يارى دهد. تكنيكهايى مانند هزينهيابى برمبناى فعاليت (ABC)، هزينه يابى هدف (Target Costing)، هزينهيابى كايزن و غيره، رويكرهايى نوين در حسابدارى مديريت، درمقايسه با هزينه يابى سنتى، به شمار مىروند. اين نوشتار به معرفى تكنيك هزينهيابى هدف و كاربرد آن در مديريت هزينهها خواهد پرداخت