تکنولوژی

پاسخ فرهاد دژپسند به يک مقاله

نام نویسنده: فرهاد دژپسند

مرتبط:
جناب آقاى دژپسند، از پروژه تجارت الكترونيكى چه خبر؟

بخش مقاله آى تى ايران – به دنبال انتشار مطلبى با عنوان آقاى دژپسند از پروژه تجارت الکترونيکى چه خبر که در تاريخ 7 اسفند در بخش مقالات آى تى ايران منتشر شده بود ، آقاى دژپسند معاو برنامه ريزى وزارت بازرگانى و مسئول پروژه تجارت الکترونيکى اين وزارتخانه پاسخى را ارسال کرده اند که ضمن تشکر از پاسخ گويى ايشان مى خوانيد:

اشاره: ضمن اينكه بر خود لازم مى دانم در ابتداى مطالب، پس از عرض تسليت بخاطر ايام سوگوارى سالار شهدا و نيز فاجعه خونين اماكن مقدسه، از نويسنده مطلب و نيز ناشران آن، يعنى سايت ITIran و روزنامه دنياى اقتصاد نيز بطور خاص تشكر كنم، زيرا كه اعتقاد دارم اين نوع ديالوگ‌ها كمك زيادى به توسعه كشور، و در اين زمينه توسعه كاربرد فناورى اطلاعات در كشور مى‌كند.
براى مزيد اطلاع نويسنده محترم و ساير خوانندگان بايد اشاره شود كه در وزارت ازرگانى براى گسترش تجارت الكترونيكى و ايجاد شبكه جامع اطلاع‌رسانى بازرگانى هفت پروژه در دست اجرا مى‌باشد، كه يكى از آنها، پروژه مطالعه امكان‌سنجى تجارت الكترونيكى است. اين پروژه در ماههاى پايانى سال 81 با تامين بودجه لازم از محل اعتبارات بند ” و “ تبصره 13 قانون بودجه سال 1381 و براساس سياست‌نامه تجارت الكترونيكى كشور موضوع تصويب‌نامه شماره 21067/ت 25598 هـ مورخ 6/5/81 دولت جمهورى اسلامى ايران تعريف و براساس سياستهاى وزارت بازرگانى به مناقصه گذاشته شده و نهايتا” پس از طى مراحل ذيل برنده مناقصه اعلام گرديد.
1. اعلام مناقصه به همراه RFP طرح از طريق جرايد كثيرالانتشار (22 شركت طى مدت زمان تعيين‌شده اقدام به خريد اسناد مناقصه نمودند).
2. دريافت پيشنهادات فنى از شركتها (به دليل نوبودن پروژه‌هايى از اين دست، على‌رغم تمديد زمان ارسال اسناد و مدارك به درخواست شركتهاى حاضر در مناقصه طى دونوبت، تنها هفت شركت اقدام به ارايه اسناد و مدارك نمودند).
3. تشكيل كميته داوران متشكل از اساتيد معروف دانشگاههاو صاحب‌نظران بنام كشور در موضوعات مورد مناقصه.
4. دعوت از شركتها براى ارايه طرح پيشنهادى بصورت حضورى در موعد مقرر.
5. جمع بندى امتيازات فنى شركتها، ارايه شده از سوى كميته داوران برمبناى مستندات ارايه شده و ارايه حضورى پيشنهادا در دو مرحله.
(معيارهاى مختلف تعيين شده جهت ارزيابى پيشنهادات شركت‌كنندگان در مناقصه توسط كميته داوران شامل سوابق سازمانى و مديريتى، قابليتهاى فنى، درك صحيح از موضوع و سوابق و توانايى همكاران داخلى و خارجى پيشنهاددهنده بوده و امتيازدهى براساس مستندات و مدارك ارسالى شركتها و ارايه حضورى پيشنهادات فنى طرح صورت گرفته است).
6. رتبه بندى شركتها از نظر فنى و اعلام شركتهاى حائز شرايط فنى طبق نظر كميته داوران.
7. دريافت پيشنهادات قيمت شركت هاى برنده فنى در مرحله قبل.
8. تشكيل كميسيون مناقصه و اعلام برنده براساس رتبه‌هاى فنى و قيمت‌هاى پيشنهادي.
بنابران معيارهاى فنى و علمى و بررسى مستندات ارايه شده بهمراه اشراف كامل به طرحهاى پيشنهادى و قوت سابقه فعاليت موجبات انتخاب بوده و لذا به سرمايه انسانى (Human-Capital) توجه خاصى مبذول شده است.
نكته بسيار مهم در تمام مناقصه‌هاى برگزار شده، الزام به تشكيل كنسرسيوم (متشكل از همكاران داخلى و خارجى) و استفاده از يك يا چند شركت معتبر و باتجربه خاص
به منظور انتقال تكنولوژى و دانش فنى و بكارگيرى تجارب روزافزون بين المللى بوده است، به نحوى كه مسئوليت شريك خارجى در شرح خدمات تفصيلى موضوع قرارداد به طور واضح ذكر و تعهد گرديده است. در پروژه مذكور همكاران خارجى شركت برنده مناقصه بارتند از: شركت Devoteam از فرانسه، MSCMS از مالزى و شركت E&Y مالزي.
نكته قابل توجه ديگر اينكه، برنده مناقصه شركتى بوده است كه اولا از نظر فنى (مطابق با معيارهاى ذكر شده بالا) و امتياز شوراى عالى انفورماتيك داراى رتبه لازم بوده و ثانيا ضمن برخوردارى از بالاترين امتياز فنى در فرآيند داورى از نظر قيمتى قابليت رقابت داشته‌ است. لذا بايد گفت بجز مسايل فنى و نيز مالى و اقتصادى، ساير مسايل از جمله نوع مالكيت شركت‌ها هيچگونه تاثيرى در نتيجه مناقصه نداشته است و بايد تاكيد شود، شركتى كه اكنون شما به آن اشاره داريد به دليل درك صحيح موضوع و از آن مهمتر همكارشدن با 3 شركت معتبر بن‌المللى از كشورهايى كه در زمينه تجارت الكترونيكى فعاليت و پيشرفت خوبى دارند، به اجماع تمامى داوران به عنوان بهترين شركت براى اجراى پروژه، داراى بيشترين امتياز گرديد.
حال سوال اينجاست كه اگر شركتى از نظر فنى بالاترين امتياز را دارا باشد و از نظر قيمت نيز، قريب به يك دوم قيمت پيشنهادى دومين شركت حايز امتياز فنى، پيشنهاد داده باشد انتخاب نشود، در آنصورت نويسندة محترم و ساير مطلعين صنعت IT نمى‌توانستند بپرسند كه چرا بر خلاف نتايج مناقصه عمل شده است، و آيا اين شبهه مطرح نمى شد كه شايد بخاطر برخى مسايل خاص، نتايج مناقصه زيرپا گذاشته شد، و …
اگر نويسنده محترم از شركتهايى باشد كه در مناقصه شركت كردند، خوب مى دانند كه اينجانب بارها و بارها در جلسات توجيهى شخصا” به اين نكته اشاره داشتم كه لازمه موفقيت در مناقصه، انتخاب همكار توانمند بين‌المللى و ارايه پيشنهاد با كيفيت‌ و قيمت مناسب است و از سوى ديگر پيشنهاد مى‌نمودم كه اگر فكر مى‌كنيد به تنهايى توان اجراى پروژه را نداريد، به همراه يك يا چند شركت داخلى و انتخاب همكار يا همكاران بين‌المللى توانمند اقدام كنيد.
بايد اضافه شود كه پروژه تجارت الكترونيكى، پيش‌نيازهاى زيادى را مى‌طلبد تا به مرحله اجرا برسد. يكى از مهمترين پيش‌نيازها، امكان‌سنجى آن است. بررسى ساختا دستگاههاى دولتى و خصوصى درگير با امر تجارت، بسترهاى زيربنايى مانند سيستم‌هاى مخابراتى و شبكه، تطبيق تجارت نوين با تجارت كشور، مبانى حقوقى، بسترهاى لازم فرهنگى، نيازهاى آموزشى، قوانين و مقررات لازم براى اجراى عملى تجارت از طريق الكترونيكى، مسايل حمل و نقل، بيمه، پرداختهاى الكترونيكى، مالياتها،‌ گمركات، مجوزها، امنيت شبكه، امضاى الكترونيكى، هماهنگى بين دستگاهها وغيره از مواردى است كه در طرح امكان‌سنجى تجارت الكترونيكى در كشور مورد بررسى قرار گرفته و استفاده از تجارب كشورها در طراحى و اجراى پروژه‌هاى مرتبط با شركتهاى خارجى از ديگر پيش نيازهاى لازم‌الجراى پروژه است. اگر مشكلى در اين زمينه بنظر مى‌رسد به دليل ضعف اين صنعت (IT) در كشور مانند بسيارى ديگر از صنايع نسبت به كشورهاى نه تنها پيشرفته، حتى كشورهاى در حال توسعه مى باشد. بدينوسيله با صراحت تمام اعلام مى‌دارد كه هيچ مواردى براى پنهان‌كردن وجود نداشته و به دفعات در مجامع علمى، رسمى و قانونگذارى از پروژه‌هاى ICT وزارت دفاع و آنرا به چالش گذاشته‌ايم.
چنانكه راجع به يكى ديگر از پروژه‌هاى وزارت، يعنى پروژه مربوط به فاز دوم شبكه جامع اطلاع‌رسانى بازرگانى كشور، با تفصيل لازم در قالب مصاحبه‌اى با مجله تكفا، به ارايه مطالب اقدام كردم. همچنين در آينده نزديك طلاعات همه پروژه‌ها در سايت معاونت برنامه‌ريزى و بررسيهاى اقتصادى (prd.moc.gov.ir www.) قرار مى گيرد و با همه اين اوصاف همانگونه كه قبلا” نيز اعلام داشته‌ام، اين پروژه متعلق به يكايك مردم به ويژه متعلق به فعالان بخش بازرگانى كشور است. بدينوسيله مجددا” از دقت نظر نويسنده و پيگيرى موضوع تشكر نموده، اميدوار است با همكارى و همفكرى كليه دست‌اندركاران در عرصه فعاليت هاى انفورماتيكى كشور بتوانيم زمينه و بستر لازم براى ورود به عرصه تجارت الكترونيكى را فراهم سازيم.

و من ا…توفيق

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا