گوگل
نام نویسنده: جول اچينباچ
بخش مقاله آى تى ايران – آيا مىدانيد كه گوگل و ديگر موتورهاى جستجو، چگونه زندگى روزانهى ما را متحول كردهاند؟ آيا تاريخ دانان، از دورهى پيش از آفريده شدن گوگل، به عنوان سالهاى تاريك انتشار دانش، يادخواهند كرد؟
آيا در مورد چنين پديدهى جديدى، گواهى داده و آن را پيروزى و موفقيت جاودان مىانگاريم، يا تنها راهى نو در نزد كودكان، براى بررسى گزارشهاى نگاشته شده در كتابهاب درسى مىشناسيم؟
جول اچينباچ، يكى از اعضاى نويسندهى واشنگتن پست، دربارهى استفاده از موتور جستجوى اينترنت و بازتاب آن در كتابخانهها، مقالهيى نوشته است.
جول اچينباچ در زمينهى مقالهى خود پرسش و پاسخ آنلاين ترتيب داده كه در اين بخش، چكيدهى از آن نگاشته شده است.
اجازه دهيد پيش از گشودن در صحبت، داستانى از خود را براى شما بازگو كنم. چندى پيش به دنبال شعرى بوده و آن را در گوگل جستجو مىكردم اما موفق نشدم و شعر را نيافتم. در نهايت به كتابخانهى محل سكونت خود مراجعه كردم. من عاشق كتابخانهها بوده و از ودكانى كه نمىدانند چگونه در خارج از محيط اينترنت، جستجو كنند، متنفر هستم. مسول كتابخانه موفق به پيدا كردن اطلاعات مورد نياز من نشد و فكر مىكنيد پس از آن چه كرد؟ به اينترنت متوسل شد و بران من مضحك بود كه ليست شعرهاى مورد نياز خود را به او بگويم!
جول اچينباچ: موضوع خندهآوريست! در حقيقت گوگل به مقدار كافى براى پيدا كردن شعر مورد نياز كارا و خوب است.
در مقالهى خود بيان كرده بوديد كه هدف آسان كردن جستجو در وب، براى انسان و نيز براى ماشينها است. آيا اين سخن مشكل آفرين نخواهد بود؟ اكر واسطه تنها يك برنامه باشد، چگونه پرسش به روشنى بيان خواهد شد؟ آيا تصميمگيرى كليدها در پاسخ به سوال موثر خواهد بود؟
جول اچينباچ: منظور من اين بود كه از تگهايى استفاده خواهد شد كه افزون بر انسانها، براى ماشينها نيز قابل فهم باشد.
آخرين مرتبهيى كه موتور جستجويى به غير از گوگل استفاده كردهايد، چه زمانى بوده است؟ همچنين مىتوانيد از گوگل براى جستجوهاى پيشرفته نيز استفاده كنيد؟
جول اچينباچ: به اين نتيجه رسيدهام كه گوگل براى من و بسيارى از افراد به خوبى كار كرده و بيشتر از ياهو جوابگو است. به طور معمول تنها از گوگل كمك گرفته و به موتورهاى جستجوى ديگر سر نمىزنم، اما بسيارى از مردم، موتورهاى ديگر را باور داشته و از آنها استفاده مىكنند.
متاسفم كه مقالهى شما را در اين زمينه نخواندهام، اما مسول يك كتابخانه بوده و تجربه به من ثابت كرده است كه رفته رفته نوجوانان درمىيابند كه تنها جستجو در اينترنت پاسخگوى تمامى نيازهاى آنان نيست. اطمينان دارم كه موتورهاى جستجو جايگزين شغل من نخواهند بود. موضوعى كه موجب خاطر پريشى من مىشود، تجارى شدن موتورهاى جستجو است. هنگامىكه از گوگل استفاده مىكنم مرور كردن سايتهاى تجارى كه براى ارسال اولين نامه، پول دريافت مىكنند، آزارم مىدهد. نظر شما در اين باره چيست؟
جول اچينباچ: در پاسخ بايد اشاره كنم كه موتورهاى جستجو جيگزين حرفهى شما نخواهند شد و بيشتر زمينهيى براى شكوفايى اين شغل، خواهند بود. در اين خصوص نيز با برخى از كتابخانه داران صحبت كردهام، اما آنان چيزى شبيه به گفتههاى شما نگفتهاند. موضوعى كه به روشنى قابل مشاهده است، علاقهى چشمگير مردم براى به دست آوردن بازيابى اطلاعات يا هر اسمى كه به آن مىدهيد( مديريت دانش يا كتابدارى)، است.
گوگل يكى از نخستين منابعىاست كه كتابداران از آن استفاده مىكنند. من نيز يك كتابدار بوده و بسيار از آن استفاده مىكنم. دليل كه برخى كتابداران از آمدن فنآورى جديد و استفادهى آن توسط بسيارى از مردم، مىترسند، اين است كه بيشتر دانشآموزان از آن استفاده مىكنند. گوگل نخستين و تنها منبع جستجوى آنان است.
جول اچينباچ: از قرار معلوم، برخى از دانشآموزان فكر مىكنند، جستجو در اينترنت، همان تحقيق كردن است. آنان بايد بدانند كه براى تحقيق كردن، راه طولانى و دور و درازى در پيش روى هواهد داشت.
فيش كتابخانه (فهرست برگهيى) خود را گم كرده و برخى از كتابهاى مورد علاقهى خود را به طور اتفاقى و در هنگام جستجو در بارهى موضوعهاى ديگر، پيدا كردم. زمان بسيارى به جستجو درميان فهرست مورد علاقهى خود، اختصاص مىدهم. اما نگران هستم كه چگونه توجه جوانانى كه از نتيجهى لذت بخش جستجو بىخبر بوده را به اين كار جلب كرد؟
جول اچينباچ: ما از جوانان بىتجربه و راحت طلب بيزار هستيم. به ويژه كه بيدار ماندن تا ديروقت براى آنان مشكل نيست. پربىجا نيست كه بگويم، من نيز چندى پيش فيش (فهرست برگهيى) خود را گم كرده و فكر مىكنم، بهترين راه حل اين مشكل، جستجو در ميان قفسههاى يك كتابخانهى بزرگ است.
در يكى از دانشگاههاى بزرگ بومى، دورههاى آموزش رايانه تدريس مىكنم. دوست دارم دراين باره، دو نكته را بيان كنم. نخست، با افرادى كه در ارتباط بوده و به آنان درس مىدهم، چيزهايى را تحسين مىكنند كه در دسترس دارند و به سادگى به آن مىرسند. هر چيز كه سريعترو آسانتر باشد. اما بسيار بد است كه آنان هر روز و هر شب، تنها درميزهاى خود و پشت رايانه نشسته و بيرون نمىروند.در نتيجه ما همچون نسل غار نشين، قادر به ارتباط برقرار كردن با هيچ چيز نبوده و تنها مىتوانيم با مانيتور خود تعامل كنيم. نكتهى ديگر، با وجود نوشتن باسرعت و بدون درست كردن اشتباههاى گرامرى، نگران وضعيت نگارش، در 10 سال آينده هستم. بيشتر ما نمىتوانيم جملههاى مرتبط را در كنار همديگر قرار داده و با نگارش واژههاى ساده، علامتگذارى و پاراگراف نويسى مشكل داريم. برنامهى پردازشگر نگارش بسيار خوب بوده اما كارهايى كه برخط تحويل داده مىشوند، اجعه هستند.
جول اچينباچ: به نكتهى بسيار با اهميتى اشاره كرديد. موضوع برجستهى بحث بالا اين است كه فنآورى سريع، ما را به شتاب كردن ترغيب كرده و وسايل راحتى، جامعه را به محل غارنشينان تبديل كرده است.
گوگل چهگونه موفق شده است؟ تا چند سال پيش بسيار متداول بود كه مردم دربارهى موتور جستجوى مورد علاقهى خود گفتگو مىكردند. اما، امروزه هنگام كه فردى از گوگل استفاده نمىكند، احساس شرمندگى مىكنيد.
جول اچينباچ: مادر من نيز از گوگل استفاده نمىكند. اما… آرى، فكر مىكنم اين موضوع، كمى موجب خاطر پريشى من شود. بدون ترديد به او، احساسم را، بازگو خواهم كرد.
از آنجايى كه من نيز كتابدار بوده، مايل هستم به شما بگويم كه دليل مخالف بودن نظريههاى همكاران من در بارهى مقالهى شما اين است كه آنهايى كه علاقمند مطالب بوده، اندكى تنبلى كرده و نامه ارسال نكردهاند. فراموش نكنيد كه تعداد آنان، چندان كم نيست.
جول اچينباچ: سپاسگذارم! احساس ناخوشايندى مىكنم كه ديگران مىپندارند، مقالهى من انتقاد از كتابداران بوده است. بايد بگويم كه همواره به آنان وابسته بوده و لقب قهرمانان قرن 21، را برايشان انتخاب كردهام.
منبع : واشنگتن پست