انکوباتورها و پارک هاى فناورى
نام نویسنده: بابك سرخپور*
بخش مقاله ITiran – ما ناچار به پذيرش اين اصل هستيم كه عصرى كه در آن زندگى مى كنيم عصر ارتباطات مى باشد ، با كمى دقت به اين موضوع پى خواهيم برد كه هر كشورى در زمينه فن آورى اطلاعات و ارتباطات پيشرفت داشته ، سرانه آن كشور نيز به صورت چشمگير افزايش پيدا كرده و چون درآمد كشور عمدتا” بر پايه صدور نفت خام مى باشد و تقريبا” كشور تك محصولى است بايد فكرى به حال اقتصاد پيشرفت نكرده كشور خود بكنيم .
در جامعه ما روزبه روز به تعداد افراد تحصيلكرده افزوده مى شود ولى آيا تنها تحصيلات سبب پيشرفت جامعه مى شود ؟
بدون شك همه ما بر اين باور هستيم كه علم زمانى مفيد خواهد بود كه با سرمايه مورد نياز به صورت منطقى تلفيق گشته و باعث توليد محصولات يا خدمات مورد نياز جامعه گردد . با توجه به وضاع كنونى جامعه خود در مورد ايجاد مشاغل مولد پى به لزوم گسترش مراكز رشد مى بريم . تعريف مراكز رشد :
به طور كلى دو پديده تحت عنوان مراكز رشد و پارك ها در اين گروه تعريف شده است :
– مراكز رشد شركت ها ( انكوباتورها )
– پارك هاى علمى و تحقيقاتى
اين دو نهاد اجتماعى كه بيش از چهل سال از تولد آنها در دنيا مى گذرد ، امروزه در كشورهاى صنعتى و در حال توسعه ، يك ركن اصلى در توسعه فن آورى و اقتصاد به حساب مى آيند . اين دو پديده در حقيقت حلقه واسط دانشگاه و صنعت هستند كه به صورت ساختارى ، رسالت انتقال علم از دانشگاه به صنعت و تعامل آنها را بر عهده دارند و بدين وسيله است كه لم و پژوهش را به ثروت و رشد اقتصادى تبديل مى كنند . از سوى ديگر هدف از تشكيل اين نهادها دستيابى به يك اقتصاد سازنده و رقابتى ، ايجاد بخش خصوصى و ….. توسعه كار آفرينى و اجاد موسسات و صنايع كوچك و متوسط ( يا همان SME ها ) مى باشد .
SME ها به ويژه در كشور هاى كمتر توسعه يافته و در حال گذار داراى اهميت هستند . اين صنايع نيروى كار بالايى را جذب كرده و قسمت بزرگى از بخش خصوصى را تشكيل مى دهند ، لذا انگيزه خصوصى سازى را ايجاد مى كنند .
نقش مراكز رشد در توليد و انتقال فناورى :
يكى از موثرترين شيوه هاى كمك به كار آفرينان در شروع يك كسب و كار جديد از طريق ايجاد و فعال نمودن انكوباتورهاست .
عمده ترين اهداف انكوباتورها ( مراكز رشد فناورى ) عبارتند از :
1 – ايجاد شغل .
2 – تاسيس شركت هاى نوپا و حمايت از آنها براى افزايش شانس موفقيت .
3 – توسعه يك محصول يا فرايند قابل عرضه به بازار .
4 – نوسازى ، انتقال فناورى و استفاده از اكتشاف علمى جديد .
البته اهداف ديگرى از قبيل رشد اقتصادى مطقه ، تنوع بخشيدن به اقتصاد منطقه ، تنوع سرمايه گذاران ، كمك به اقليت ها و تشويق و توسعه اقتصاد هاى محلى ، ملى و منطقه ايى رت نيز مى توان نام برد ولى در عين حال مهمترين هدف يك مركز رشد فناور همانا ايجاد، پرورش و توسعه شركت هاى نوپا به صورت واحدها و و موسست كوچك و متوسط است .
نقش مراكز رشد در اشتغال موثر :
در خصوص نقش مراكز رشد فناورى در اشتغال موثر مى توان موارد زير را نام برد :
1 – بستر سازى جهت تجارى كردن دستاوردهاى تحقيقاتى .
2 – ايجاد زمينه كارآفرينى و حمايت از نوآورى و خلاقيت نيروهاى محقق جوان .
3 – ايجاد فضاى لاز جهت گسترش SME ها در زمينه هاى فناورى .
4 – بستر سازى جهت ايجاد فرصت هاى شغلى مناسب به منظور جذب كار آفرينان و دانش آموختگان دانشگاهى .
5 – رونق و توسعه اقتصادى .
در حقيقت مراكز رشد حلقه مفقود شده كشور براى طى كردن مراحل رشد مى باشد زيرا در آن مكان افراد تحصيلكرده كه توانايى و استعداد اينكه شركتى را به ثبت برسانند را دارند مى توانند با توجه به اينكه كليه امكانات و خدمات از قبيل خدمات عمومى ، خدمات شبكه ايى ، مشاوره هاى پايه حقوقى و اقتصادى حمايت هاى مالى و اعتبار خدماتى در اختيار آنان قرار داده مى شود با خيالى آسوده استعداد و نبوغ فكرى خود را براى ايجاد و توسعه محصولات يا خدمات علمى ، تجارى مورد نياز جامعه به كار ببرند و جاى مناسبى خواهد بود براى استفاده موثر از افرادى كه از سازمان كار وام خود اشتغالى گرفته زيرا صرف اينكه بخواهيم در زمينه اشتغال مبلغى را هزينه كنيم عملا” اشتغال زايى صورت نمى گيرد بلكه زمانى به اهداف خود مى رسيم كه اشتغال مولد ايجاد نماييم و بتوانيم مكانى را در اختيار افراد تحصيلكرده به خصوص جوانان تحصيلكرده قرار بدهيم كه بتوانند نياز هاى روز جامعه را لمس كرده و به فكر راه چاره براى ايجاد موانع موجود باشند ، كه مراكز رشد اين مهم را بر عهده دارند ، و بستر مناسبى براى پيشرفت كشور ايجاد كرده تا به اميد خدا جزء كشورهاى پيشرفته در زمينه ICT باشيم .
بر آنيم تا استان گلستان را در زمينه ICT شكوفا تر ببينيم .
*مدير مركز رشد تجارى ICT استان گلستان