مديريت بازارهاي الکترونيکي در سازمان (8)
نام نویسنده: فرنود حسنى*
بخش مقاله ITiran – يکى ديگر از خدماتى که مى توان به آن اشاره کرد گسترش همگام با شبکه هاى بانکى و نظام هاى دريافت و پرداخت اعتبارى است. به عنوان مثال سازمان ها و شرکتهايى که دارى شعب فراوان و فعاليت زنجيره اى هستند و با حضور مستقيم مشترى مواجه هستند. بايد با ارتباط گسترده با شبکه هاى بانکى و يا نظام هاى دريافت و پرداخت اعتبارى اين امکان را براى مشتريان فراهم کنند که در هر زمانى اقدام به خريد خود کنند ودر زمان ناسب هزينه آن را پرداخت نمايد. شرکت فدرال اکسپرس از طريق پايگاه اينترنتى خود اين امکان را بوجود آورده است تا مشتريان در منزل خود اقدام به معامله و پرداخت و پى گيرى کالا نمايند. آنها سفارش خود را در سايت به اطلاع مسئولين مربوطه مى رسانند و نهايتاً کالاى مورد نظر را در منزل خود دريافت مى کنند.
يکى از شرکتهاى زنجيره اى که سرويس fast food راه اندازى کرده است در ارئه يک ارزش براى آن دسته از مشتريانى که خريد سفارشى انجام دهند علاوه بر سرويس حمل و نقل رايگان يک نوشابه را به عنوان هديه به مشترى ارئه مى کند. شرکت خودرو سازى کرايسلر با طراحى يک نرم افزار رايانه اى که روى کامپيو تر هاى شخصى هر مشترى نصب مى شود. زمان مناسب براى مراجعه به مراکز سرويس اتومبيل را به او اطلاع مى دهد.
يکى از شرکتهاى معتبرى که در زمينه عرضه بذور کشاورزى فعال است يکى از دلايل افزايش بازدهى در فروش را اطلاعاتى مى داند که در کنار فروش عادى بذرها در اختيار مشتريان خود مى گذارد. مشترى در کنار دريافت اطلاعات تخصصى در مورد بدر خاصى از قبيل قيمت، قوه ناميه و… مى تواند اطلاعاتى همچون نحوه کاشت، داشت، برداشت را نيز از طريق وب سايت فروشنده دريافت کند.
در دنياى مراودات اقتصادى شبکه اى يکى از مواردى که مى تواند در شفاف سازى و ترغيب مشترى براى خريد موثر باشد دريافت فکتور خريد به صورت online است شما بايد تمهيداتى را براى اين موضوع بيند يشيد تا بتوانند افرادى را که مايل هستند خريد هاى خود را معتبر تر و با کنترل بيشتر انجام دهند راضى کنيد و به خريد مجاب کنيد. اين شيوه مشترى را در مقايسه هزينه هاى پرداختى نسبت به شرکتهاى رقيب يارى مى رساند.
يکى از روشهايى که بسيارى از شرکته و موسسات اعتبارى مثل بانک ها، صندوق هاى قرض الحسنه و …پيش مى گيرند استفاده و ارائه کارت هاى الکترونيکى براى مشتريان است. مهمترين هدفى که اشاعه اين نوع کارتها در بين مشتريان بايستى تامين کنند نزديک شدن ورسيدن به اصل مشترى مدارى است. تکيه و تاکيد بر اين اصل در مدلات الکترونيکى موجب افزايش کمى و کيفى خدمات به مشتريان مى شود و براى آنها خلق ارزش مى کند ضمناً باعث گسترش تعداد مشتريان نيز مى شود.
چون با استفاده از اين ابزار سرعت و دقت مبادلات را براى مشترى فراهم کرده ايد. براى رسيدن به اين اهداف بايد کارکردهاى کارت ها را مظايق نظر و انتظار مشتريان انتخاب کنيد. در غير اين صورت شما در استفاده از کارت الکترونيکى اصل را بر فروشنده محورى گذاشته ايد. به طور مثال اگر مجبور شويد براى استفاده از کارتهاى ارئه شده از جانب شما مبلغ معينى بابت اشتراک بپردازد و اين نگرانى را نيز با خود داشته باشد که براى پرداخت اشتراک هاى بعدى با مشکل واجه باشد. ضمن اينکه شرکتهايى نيز که به عنوان شغب و پايانه هاى فروش شما محسوب خواهند شد در خريد دستگاههاى کارت خوان دچار مشکل خواهند شد. بنابراين اين سرى از محدوديت ها باعث مى شود تا موسسه شما در گسترش و جذب مشترى و رضايت مندى آنها موفق نباشد. نمونه اين مسئله طرحى بود که با ارائه کارت بليط به مسافران اتوبوس درون شهرى تهران احرا شد. کارت ها در ابتدا با دريافت مبلغى به مردم ارئه مى شد که در صدى از مبلغ را هزينه اشتراک و درصدى را نيز اعتبار کارت تشکيل مى داد.
اين طرح به دلايل متعدد شکست خورد و يکى از دلايل آن عدم توجه به نياز مشتريان(مسافران اتوبوس درون شهرى) است. در مدتى که استفاده از اين کارتها براى سوار شده به اتو بوس اجبارى بود تعداد مسافرين تا حد قابل توجهى کاهش پيدا کرد و نارضايتى زيادى را نيز براى مسافرين اتوبوس درون شهرى به وجود آورد. در واقع مى توان گفت اين طرح به علت عدم توجه به مشترى محورى و عدم ايجاد ارزش در بين مشتريان با اقبل عمومى مواجه نشد. ضمن اينکه آموزشها ى لازم براى فرهنگ سازى استفاده از کارت بليط نيز صورت نگرفته بود.
ادامه دارد….
*مسئول روابط عمومى مرکز ملى فناورى اطلاعات