وبلاگ دنيآى جديد
نام نویسنده: کيوان نيّرى
بخش مقاله – Itiran در دنياى تکنولوژى امروز و در صدر آن تکنولوژى ارتباطات ، هر روز پديده اى جديد بروز مى کند يکى از اين پديده هاى معروف و جذاب که در طى يکى دو سال اخير هر روز ب طرفداران آن اضافه مى شود وبلاگ نويسى است.
اگر به اخبار و مقالات مربوط به کامپيوتر سرى زده باشيد مى بينيد که اين پديده ارتباطاتى ظرف مدتى کوتاه رشد قابل توجهى داشته است ؛ در اين مقاله نگاهى به جنبه هاى مختلف اين پديده داريم:
وبلاگ چيست؟
وبلاگ يادداشتهاى روزانه صاحب (صاحبان) سايتها در مورد تخصص آنها و يا زندگى شخصى آنهاست.
چرا وبلاگ به وجود آمد؟
در سالهاى نه چندان دور صاحبان سايتهاى شخصى و کوچک براى درج هر خبر يا مطلب جديد در سايت حود بايد صفحه اى جديد ايجاد مى کردند که لازمه اين کار صرف زمان نسبتا طولانى بود که با توجه به محدوديت زمان صاحبان سايتهاى شخصى و بيينندگان آنها معمولا پس از مدتى باعث تنبلى صاحبان سايتها و بروز نشدن سايتهاى آنها مى شد!
تنها راه حل اين موضوع برنامه نويسى تحت شبکه و طراحى نرم افزارهايى جهت درج اطلاعات جديد بود که تنها در سايتهاى بزرگ و پربييننده تر صورت مى گرفت چرا که اين کار نيز نياز به تخصص و صرف زمان داشت و از عهده صاحبان سايتهاى کوچک خارج بود.
با افزايش تعداد سايتهاى شخصى و به بازار آمدن زبانهاى برنامه نويسى تحت شبکه و در راس آن مجموعه Visual studio .NET شرکت Microsoft و افزايش امکانات برنامه نويسى تحت شبکه در آنها نسبت به نسخه هاى مشابه يا پيشين تعداى از سايتهاى خدمات دهنده تصميم گرفتند که با نوشتن اين برنامه ها و اهداى رايگان آن به کاربران سايتهاى خود و در مقابل درج تبليغات در قسمتى از صفحات اين مشکل را از سر راه صاحبان سايتهاى کوچک بردارند و از اين رهگذر سود اقتصادى قابل توجهى هم براى خود به دست آورند.
اينگونه سايتهاى خدمات دهنده ظرف مدت خيلى کوتاهى رشد کردند و مورد استقبال قرار گرفتند و توانستند جاى خود را در دنياى IT باز کنند و حتى با استفاده از ترفندهاى تبليغاتى مثل برگزارى مسابقات بهترين وبلاگ در سايت خود به جذابيت اين کار افزودند.
چگونه يک وبلاگ بسازيم؟
اولين شرط ايجاد يک وبلاگ داشتن يک سايت شخصى روى اينترنت است اگر چنين سايى نداريد هيچ نگران نباشيد! چون تمام سايتهاى خدمات دهنده وبلاگ يک ساطت مجانى را در صورت نياز شما در اختيارتان مى گذارند.
براى ايجاد يک وبلاگ ابتدا وارد يک سايت خدمات دهنده وبلاگ شويد معروفترين سايت در جهان در اين زمينه سايت Blogger.Com مى باشد ، در ايران نيز سايتهايى مثل Persianblog.Com و Blogsky.Com اين خدمات را ارائه مى کنند.
در مرحله يايد بعد مراحل عضويت را پشت سر گذاشت و نام سايت و آدرس Ftp آن و Path مربوط به ذخيره صفحه وبلاگ خود را وارد کرد.سپس قالب (Template) سايت خود را انتخاب کنيد که البته اين قالب قابل تغيير است و خودتان مى توانيد قالب جديدى را جايگزين کنيد يا قالب فعلى را تغيي دهيد ؛ اين قالبها صفحاتى با پسوند htm مى باشد که اساس اين صفحات شامل Tag هايى است که توسط شرکت خدمات دهنده نوشته شده اند و Case sensitive هستند پس براى تايپ آنها بايد در بزرگ يا کوچک بودن حروف دقت کرد.
سپس در قسمت يادداشتها مى توانيد مطالب خود را تايپ کرده و با زدن دکمه ذخيره و بازيابى اطلاعات آنها را به روز کنيد.
اين روش کلى ايجاد يک وبلاگ است که البته اگر از يک سايت خارجى و غير فارسى خدمات بگيريد بايد مراحل ديگرى را براى فارسى کردن قالب خود و صفحه تايپ يادداشتها دنبال کنيد!
اگر اين مراحل را درست انجام داده باشيد و موفق به قرار دادن مطالب خود شده باشيد تفاوت زمان لازم براى اين روش و روش سنتى طراحى صفحات و بروز کردن آنها را درک مى کنيد!
محتواى وبلاگ چيست؟
محتواى وبلاگها بستگى به سليقه و تخصص صاحب(صاحبان) آنها دارد البته معمولا وبلاگها متعلق به يک نفر هستند ولى اگر گروهى هم روى يک وبلاگ کار کنند موضوع فعاليت آنها يکى است.
وبلاگها مى توانند شامل مطالب خصوصى و روزانه افراد ، اخبار سياسى، هنرى،علمى،کامپيوتر،اينترنت،ورزش و… ، ادبيات،شعر و خيلى موضوعات ديگر يا ترکيبى از همه اين موضوعات يا تعدادى از آنها باشد.
در کل شرط داشتن يک وبلاگ خوب و موفق با بيننده هاى زياد و هميشگى اين است که هر فرد از طريق حضور در جهان و جامع مطالب و اخبار جديدى را در مورد موضوع وبلاگ خود به دست آورده و در آن قرار دهد. وبلاگ نويسانى موفق بوده اند که خودشان اخبار را به دست آورده اند و با ظاهرى زيبا روى سايت خود قرار داده اند و وبلاگ خود را دائما بروز کرده اند،البته بايد توجه داشت که نبايد براى بروز رسانى دائمى اطلاعات از کيفيت آنها صرف نظر کرد.
استقاده از اخبار و مطالب ديگر سايتها و رسانه هاى مختلف در وبلاگ نويسى چندان مرسوم نيست.
خلاصه اينکه صاحب وبلاگ بايد در زندگى علاوه بر فعاليت شخصى خود يک خبرنگار در مورد موضوع وبلاگ خود باشد.
ولى در نهايت معمولا وبلاگها جنبه منطقه اى و خاص پيدا مى کنند يعى بينندگان وبلاگ معمولا محدود و منحصر به منطقه اى خاص مى باشند چرا که وبلاگها اساسا در سايتهاى شخصى پياده سازى مى شوند و بينندگان سايتهاى شخصى هم معمولا از قشر خاصى از جامعه و منطقه اى خاص مى باشند.
جنبه اقتصادى وبلاگ
سايتهاى خدمات دهنده وبلاگ سود مناسبى از اين خدمات خود مى برند چرا که در قبال اهداى خدمات رايگان تبليغات ديگر سايتها را روى وبلاگها قرار مى دهند پس اين براى آنها سود رسانى قابل توجهى به دنبال دارد.
صاحبان وبلاگها هم به نسبت تعداد بينندگان سايت خود از اين کار سودى مى برند اگر چه بينندگان اين سايتها منطقه اى و خاصند ولى در هر صورت اين سايتها مکان خوبى براى شرکتهايى است که آنها هم به صورت منطقه اى و محدود فعاليت مى کنند.
آينده وبلاگ
اين پديده که با سرعت قابل توجهى در حال رشد است در حال وارد شدن به مرحله جديدى مى باشد و آن مرحله به وجود آمدن نرم افزارهاى حرقه اى تر بدون نياز به استفاده از سايتهاى خدمات دهنده و امکان تغييرات بيشتر روى وبلاگ است به نظر مى رسد اين پديده بيشتر از قبل در بين بينندگان روز افزون اينترنت گسترش پيدا کند.
وبلاگ در ايران
مدتى کوتاه پس از باب شدن وبلاگ نويسى در جهان ، وبلاگ نويسى در ايران هم وارد شد و خيلى زود گسترش يافت.اکنون در ايران وبلاگ نويسان ماهرى وجود دارند که تعداد آنها هم قابل توجه مى باشد.دو سايت مطرح فارسى در زمينه ازائه خدمات وبلاگ قارسى موجودند Persianblog.Com و Blogsky.Com .اخيرا هم کتابى تحت عنوان”راهنماى ساخت وبلاگ” توسط آقاى مهندس يعسوبى نوشته شده است که راهنماى خوبى براى وبلاگ نويسان فارسى است.