تشديد اختلافات در بخش خصوصي فاوا:صنف در برابر صنف
نام نویسنده: علي اصلان شهلا
اختلاف در بخش خصوصي فناوري اطلاعات و ارتباطات ايران هر روز بيپردهتر، سياهتر، خشنتر و زيانبارتر ميشود.
در حالي كه به نظر ميرسيد جنگهاي لفظي دو نوع طرز تفكر در صنف به پرچمداري سازمان نظام صنفي رايانهاي از يك سو و مجمع تشكلهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات ايران از سوي ديگر كه در چند وقت اخير شدت گرفته بود، به دليل موج الكامپ باشد و با خاتمه نمايشگاه موج هم فروكش كند، اما انگار دو طرف شمشير را از رو بستهاند تا بالاخره يكي از ميدان بدر شود.
در هفتهاي كه گذشت، دو اتفاق سبب شد تا نگراني صنف بخش خصوصي در مورد آسيبهاي ناشي از اختلافات صنفي تقويت شود كه يكي حكم سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور به تعليق فعاليت شركت ميكرو نرمافزار و ديگري بروز شايعاتي در مورد اختلاف مجمع ناشران الكترونيكي با اتحاديه تازه تاسيس توليد كنندگان نرمافزار و رسانههاي ديجيتال در برگزاري بخش نشر الكترونيكي نمايشگاه “ياد يار مهربان” بود. اتفاقاتي كه جلوگيري از آنها پربارتر شدن و رونق بيشتر صنف را تضمين خواهد كرد.
“فناوران” با توجه به اهميت موضوع در روزهاي آينده با انتشار گزارشهايي راههاي احتمالي حل اختلافات صنفي را بررسي خواهد كرد.
گزارش خبرنگار فناوران را از دو اتفاق نگران كننده صنفي در هفته گذشته ميخوانيد.
اتفاق اول: چشم در برابر چشم
ر پي انتشار خبري در روزنامه “فناوران اطلاعات” به تاريخ 21 تيرماه 1386 كه در آن مسعود شنتيايي از قول رييس شوراي عالي انفورماتيك نقل كرده بود عضويت در سازمان نظام صنفي رايانهاي الزامي نيست، سهيل مظلوم به نمايندگي از هيات مديره سازمان نظام صنفي رايانهاي استان تهران از شنتيايي به دليل “تشويق و ترغيب به ارتكاب تخلف صنفي (عدم عضويت در سازمان نظام صنفي)” شكايت كرد. شنتيايي نيز حاضر به شركت در جلسه دادرسي نشد و در گفت و گوي تلفني با ذوالفقاريان، رييس شوراي انتظامي سازمان تاكيد كرد كه در اين جلسه حاضر نميشود.
در نهايت شوراي انتظامي استان نيز اين مصاحبه را مصداق تخف صنفي ندانست اما با توجه به عدم عضويت شركت ميكرونرمافزار در سازمان نظام صنفي رايانهاي، با استناد به بند 2 ماده 51 آيين نامه، اين شركت به محروميت موقت از فعاليت صنفي به مدت يك ماه محكوم شد.
مسعود شنتيايي ترجيح داد واكنشي به اين حكم نشان ندهد و بر اساس سياست به رسميت نشناختن سازمان نظام صنفي رايانهاي، تقاضاي تجديد نظرهم نكند. به همين دليل در روز 16 آبان، ذوالفقاريان در نامهاي به شنتيايي هشدار داد در صورت متوقف نشدن يك ماهه فعاليت، نسبت به پلمب اين شركت اقدام خواهد شد؛ هشداري كه تا امروز به واقعيت نپيوسته است.
همزمان با اين هشدار، سعيدي نائيني، رييس سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور در نامهاي به اعضاي سازمان، از آنها خواست تا پايان مدت محكوميت شركت ميكرونرمافزار، از انعقاد قرارداد با اين شركت بپرهيزند.
از سوي ديگر سنديكاي توليد كنندگان فناوري اطلاعات نيز روز پنجشنبه با انتشار بيانيهايي حكم شوراي انتظامي سازمان نظام صنفي را فاقد وجاهت قانوني دانست و هشدار داد از سازمان نظام صنفي به خاطر نامه به اعضا و تشويق آنها براي منعقد نكردن قرارداد با ميكرونرمافزار شكايت خواهد كرد.
در اين بيانيه آمده است: “اقدام نظام صنفي در اجراي اين راي ناعادلانه و ساختگي و فاقد هرگونه محمل قانوني و نامه پراكني به اخاص حقيقي و حقوقي و سازمانهاي دولتي طرف قرارداد با اين شركت و درج نكات مبهم در نامه تحت عنوان متخلف بدون توضيح موضوع و مدت اعتبار باعث هتك حيثيت و خسارت به يكي از اعضاي اين سنديكا شده كه صرفا يك تسويه حساب شخصي بوده و چطور ممكن است رييس آن تشكل تماميت خواه در مصاحبههاي تبليغاتي و مصاحبههاي سياسي اعلام ميكند “ما نمي خواهيم از زور و قدرت براي اين كار – عضويت در نظام صنفي – استفاده كنيم بلكه در نظر داريم طي يك دوره فعاليت سازمان عملكردي داشته باشيم كه شركت و نهادهاي غيرعضو خود براي عضويت در سازمان ترغيب شوند ”
به نظر اين سنديكا، چنين اقدامي از يك نوع خودكشي صنفي در برابر برگزاري موفق و با صلابت نمايشگاه الكامپ با تلاشهاي مجمع تشكلها و شخص مسعود شنتيايي است.
اين سنديكا عنوان كرده ضمن تاكيد بر اينكه طبق اصل 26 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران هيچ كس را نميتوان به عضويت در تشكل و نهاد خاصي مجبور كرد، عملكرد نظام صنفي در صدور حكم عليه يك شركت توليدي كه داراي مجوز هاي قانوني از سازمانهاي دولتي و غيردولتي مرتبط حتي قبل از تاسيس نظام صنفي بوده و نامه پراكني و ايراد تهمت و تبليغات منفي عليه اين شركت، حركتي غير اخلاقي و غيرصنفي بوده كه حتي مورد حمايت و وثوق اعضاي همان نظام صنفي نيز نخواهد بود. بر همين اساس در حمات از شركت ميكرو نرم افزار و ديگر اعضا، اقدامات قضايي عليه صادر كنندگان اين حكم غيرقانوني و نويسندگان آن شبنامه در راس امور اين سنديكا قرار گرفته و تا حصول اطمينان براي ديگراعضاي صنف كه تمايلي به عضويت در نظام صنفي ندارند ادامه خواهد يافت.”
سعيد عبداللهي دبير سنديكاي توليد كنندگان فناوري اطلاعات و ارتباطات ايران در اين باره به خبرنگار ما گفت: اين حركت رييس سازمان دو دليل بيشتر ندارد؛ يكي اين كه الكامپ خوب برگزار شده است و دوم اين كه چون توانايي اجراي حكم و پلمب شركت ميكرونرمافزار را ندارد نامه ميزند كه كسي با ميكرونرمافزار قرارداد نبندد.
امير حسين عيدي نائيني رييس سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور در گفت و گو با خبرنگار ما در پاسخ به اين سوال كه “آيا غير متعارف نيست رييس سازمان در مورد حكم يك پرونده به اعضايش نامه بنويسد”، گفت: اين كار در ايران شايد كمي عجيب باشد. اما به هر حال ما ميتوانيم اطلاعرساني كنيم و اين خلاف قانون نيست.
وي افزود: سازمان وظيفه ساماندهي وضعيت بازار را دارد و به همين دليل بايد جلو عقد قرارداد با شركتهاي متخلف را بگيرد.سعيدي ادامه داد: تعداد زيادي پرونده در شوراي انتظامي استان بررسي ميشود و نميدانم چرا فقط اين پرونده بايد مطبوعاتي شود.رييس سازمان نظام صنفي رايانهاي در پاسخ به اين سوال كه چرا هنوز حكم شركت ميكرو نرمافزار اجرا نشده است، گفت: اين مساله ربطي به سازمان ندارد و شوراي انتظامي كه مستقل از سازمان تصميم ميگيرد، بايد پاسخگو باشد. به علاوه اين كه شوراي انتظامي از لحاظ قانوني ميتواند حكم دهد يا نه يك مساله است و اين كه چرا حكم اجرا نميشود، يك مساله ديگر.
اتفاق دوم: شايعه در شهر
هفته گذشته در صنف شايع شد كه قرار بوده برگزاري بخش نشر الكترونيكي نمايشگاه “ياد يار مهربان” را اتحاديه توليد كنندگان نرمافزار و رسانههاي ديجيتال برعهده بگيرد اما مجمع ناشران وارد عمل شده و خود قرارداد برگزاري نمايشگاه را بسته است.
روز چهارشنبه گذشته مهرداد اميني مدير نشر فرارسانه برگ نيز با ارسال يادداشتي به روزنامه فناوران، از اختلافات به وجود آمده در برگزاري نمايشگاه “ياد يار مهربان” ميان مجمع ناشران الكترونيكي و اتحاديه توليد كنندگان نرمافزار و رسانههاي ديجيتال ابراز نگراني كرد. اميني در اين مورد به خبرنگار ما گفت: محمد امين شهرستاني رييس اتحاديه توليد كنندگان نرمافزار پيشنهاد بررسي لوحهاي فشرده عرضه شده و كنترل انبار و نمايشگاه اين آثار را به شركت نشر شهر، مجري اين نمايشگاه ارايه كرد كه مورد پذيرش اين شركت قرار گرفت. اما در نهايت اين مجمع ناشران بود كه قرارداد بررسي و برگزاري قسمت نشر الكترونيكي اين نمايشگاه را منعقد كرد.
وي افزود: اين موضوع سبب اختلاف ميان اين دو تشكل شد و حتي خود مديران نشر شهر نيز از اين اختلاف ابراز ناخشنودي كردند.
اميني ادامه داد: قرار است نمايشگاه سال آينده ياد يار مهران همزمان با تهران در پنج شهر بزرگ كشور برگزار شود و اين نگراني وجود دارد كه اختلاف ميان اين دو تشكل صنفي سبب از دست دادن فرصت حضور ناشران الكترونيكي در اين نمايشگاه باشد.
اما دكتر اتفاق رييس مجمع ناشران الكترونيكي در مورد اين نگراني نظر ديگري دارد. وي به فناوران گفت: نمايشگاه ياد يار مهربان در دورههاي گذشته با حضور كمرنگ نشر الكترونيكي برگزار شده است. اما امسال مديران نشر شهر مجري نمايشگاه از ما خواستند تا در پربارتر شدن قسمت نشر الكترونيكي كمك كنيم.
وي افزود: اين توافق ابتدا در بخش داوري آثاري بود كه در بخش نشر الكترونيكي به نمايشگاه فرستاده شده بود. سپس مديران نشر شهر به ما پيشنهاد دادند در برگزاري خود نمايشگاه نيز كمك كنيم كه
ما هم پذيرفتيم.
اتفاق ادامه داد: اين كه اين شايعات مطرح ميشود كه يكي نهادي پيش از ما قصد داشته بخش نشر الكترونيكي نمايشگاه ياد يار مهربان را انجام دهد و ما نگذاشتهايم، درست نيست. اين موضوعات شيطنتهايي است كه برخي از آقايان مطرح ميكنند. مجمع ناشرا نماينده صنف نشر الكترونيكي است. داوري محصولات ارايه شده در اين نمايشگاه توسط مجمع از مدتها پيش از نمايشگاه رسما اعلام شده بود و طبيعي بود كه برگزاري نمايشگاه هم به ما پيشنهاد شود كه ما هم پذيرفتيم.