گزارشی از عملكرد بخش ارتباطات و آيتي در دولت نهم
دنیای اقتصاد – وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با ارائه گزارشی به تشریح فعالیتهای صورت گرفته طی یک و نیم سال نخست فعالیت دولت نهم پرداخت.
در این گزارش که به هیات دولت ارائه شده است عمکرد وزارت آیسیتی در چهار بخش مخابرات، پست، فناوری اطلاعات و فضا مورد بررسی قرار گرفته است.
بخش مخابرات
در بخش مخابرات و در قسمت تلفن ثابت، تعداد دایری تلفن ثابت از 3میلیون و 207هزار شماره در دولت هشتم به 4میلیون و 78هزار شماره تا اسفند ماه سال 85 افزایش یافته که بیانگر 27درصد رشد در این زمینه است.
تعداد دایری تلفنهمراه دولتی نیز از 3میلیون و 317هزار 848 شماره در شهریور ماه سال 84 به 8میلیون و 617هزار و 565 شماره در اسفندماه سال 85 افزایش یافته که شاهد افزایش 160درصدی عملکرد دولت نهم هستیم.
گزارش وزارت ارتباطات وفناوري اطلاعات از فعاليت دولت نهم در يك و نيم سال نخست فعاليت دولت در اين بخش نشان ميدهد، شمار تلفنهاي همراه داير شده بخش غيردولتي، بهترتيب در اپراتور دوم (ايرانسل) ۱۰درصد و در تاليا، ۳۷درصد برنامه دولت بوده است. دايري تلفنهمراه بخش غيردولتي بهترتيب درايرانسل ۲۰۰هزار شماره بوده كه ۱۰درصد اهداف و در تاليا، ۹۳۲هزار شماره بوده كه ۳۷درصد اهداف را محقق كرده است.
ضريب نفوذ تلفن ثابت در اين مدت 25/5درصد نسبت به قبل افزايش يافته كه ۱۰۱درصد اهداف برنامه را برآورده كرده و ضريب نفوذ اين وسيله ارتباطي را در كشور به 6/32درصد رساند.
ضريب نفوذ تلفنهمراه نيز در اين مدت 23/12درصد افزايش يافت كه ۲۳۶درصد اهداف را محقق ساخت و ضريب نفوذ كلي تلفنهمراه را در ايران به ۲/۲2درصد رسيد.
وزارت ارتباطات در گزارش خود اعلامكرده است متوسط زمان انتظار براي دريافت تلفنهمراه پيش فروش به متقاضيان نيز طي ۱۸ماه فعاليت دولت نهم ۵/۵ماهنسبت بهقبل كاهش يافت كه ۱۰۶درصد اهداف برنامه دولت را در اين زمينه تحقق بخشيد.
ميزان تماسهاي موفق با تلفنهاي ثابت ۳/۳درصد و ميزان تماسهاي موفق با تلفنهاي همراه نيز در اين مدت هشتدرصد بهبود يافت كهبهترتيب ۸۳درصد و ۱۳۳درصد اهداف برنامه در اين دو زمينه محقق شد.
بر اساس این گزارش تعداد دفاتر ایجاد شده ICT روستایی تا آخر اسفند 85، 2هزار و 282 دفتر بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه در دولت هشتم صددرصد رشد داشته است.
تعداد تلفن همگانی موجود در کل کشور نیز 33هزار و 428 دستگاه تا پایان سال 85 گزارش شده که از این تعداد 18هزار و 578 دستگاه مربوط به پیش از شهریور ماه سال 84 بوده است.
براساس اين گزارش، ۱۲هزار و ۵۵۰كيلومتر نيز بر جادههاي اصلي كشور كه داراي پوشش تلفنهمراه هستند در يكونيم سال نخست عمر دولت نهم افزوده شد كه ۶۷درصد بيش از اهداف برنامه براي اين مقوله (۱۶۷درصد) بوده است.
شبكه فيبرنوري كشور نيز در اين مدت سههزار و ۷۰۰كيلومتر افزايش يافت كه سهدرصد بيش از اهداف معين شده باي اين منظور بوده و ۱۰۳درصد اهداف را عينيت بخشيد.
ضمن اين كه در اين مدت دو كشور بهكشورهاي متصل بهشبكه فيبرنوري ايران اضافهشد. براساس برنامه بايد سهكشور بهشبكه فيبرنوري ايران افزوده ميشد و اين برنامه ۶۷درصد اهداف برنامه را محقق كرد.
۴۲۱دفتر ارتباطات و فناوري اطلاعات شهري نيز در ۱۸ماه فعاليت دولت نهم تاسيس شد كه به ۸۷درصد اهداف برنامه جامه عمل پوشاند.
اين گزارش نشان میدهد، بسياري از شاخصهاي عملكردي 5/1سال نخست عمر دولت نهم در بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات، در قياس با 5/1سال آخر دولت هشتم، رشد دارد كه دست كم در بخش دايريها و بهبود كيفيتهاي ارتباطي، به تمركز دولت هشتم به ايجاد بسترها و زيرساختهاي ارتباطي و فناوري اطلاعاتي ارتباط مييابد.
طبق اين گزارش، دايري تلفنهاي ثابت و همراه دولتي و همراه غير دولتي به ترتيب ۱۶۰، ۲۷ و ۴۶۱درصد و ضريب نفوذ تلفنهاي ثابت و همراه به ترتيب ۲۳درصد و ۱۵۶درصد در قياس با مدت مشابه درپايان دولت پيشين افزايش يافتهاند.
همچنين در حاليكه افزايش پوشش تلفنهمراه در جادههاي اصلي كشور ۹۹۰درصد را نشان ميدهد، بر تعداد شهرهاي تحت پوشش شبكه تلفنهمراه كشور نيز ۱۵درصد در قياس با 5/1 سال آخر دولت هشتم افزوده شده است.
بر اساس گزارش منتشر شده افزايش سرويس پيام كوتاه (SMS)، در مقايسه عملكرد دولت نهم نسبت به عملكرد مشابه دولت هشتم 585درصد رشد داشته است.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، از اقدامات مهم و اساسي انجام شده بر اساس سند ملي توسعه بخش ICT در برنامه چهارم توسعه كشور از ابتدای شهریور ماه سال 84 تا ابتدای سال 85 میتوان به اين موارد اشاره کرد:
تشكيل جلسات كارشناسي پيوسته در كليه معاونتهاي وزارتخانه از تاريخ 19/4/85 براي تبيين چگونگي اجراي بند (ج) سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات، بررسي موردي شرايط آزادسازي و خصوصيسازي مخابرات در چند كشور منتخب توسعه يافته و در حال توسعه، مطالعه و بررسي نحوه واگذاري شركتهاي مخابراتي و تهيه و تدوين پيشنويس «چارچوب كلي نحوه واگذاري شركتهاي مخابراتي قابل واگذاري»، تدوين و ويرايش اوليه لايحه جامع ارتباطات کشور، تدوين لايحه صيانت از حريم مسيرهاي شبكه فيبر نوري كشور، بهروزرساني واگذاري تلفنثابت در 27 استان كشور، صدور پروانه موافقتنامه اپراتور دوم تلفنهمراه (شركت ايرانسل) پس از واريز مبلغ 3158400ميليون ريال، معادل هم ارز ريالي مبلغ سيصدميليون يورو به عنوان مبلغ اوليه حق امتياز به حساب خزانه دولت و شروع به كار آن در سال 1385 به عنوان اولين اپراتور غير دولتي تلفنهمراه در سراسر كشور، شروع عمليات نصب و راهاندازي شبكه هوشمند IN، حمايت از توليدكنندگان داخلي تجهيزات مخابراتي از طريق اولويت استفاده از تجهيزات داخلي نسبت به تجهيزات مشابه خارجي، نظارت بر تداوم فعاليت 11 شركت داراي پروانه (PAP)، صدور و تمديد پروانه ارائه خدمات دسترسي به اينترنت رسا (ISP) براي تعداد 1144 فقره شركت متقاضي بخش فناوری اطلاعات بخش فناوري اطلاعات براساس گزارش منتشر شده برخی از اقدامات صورت گرفته در این بخش در یک سال ونیم عمر دولت نهم، به تشكيل جلسات شوراي فناوري اطلاعات و فعال نمودن كميسيونهاي ذيربط و همكاري و تعامل با ساير نهادها و شوراها به منظور جلوگيري از موازي كاري باز میگردد. همچنین، تدوين نظام جامع فناوري اطلاعات، تدوين سند راهبردي براي استقرار دولت الکترونيکي، تدوين طرح مفهومي شبکه ملي اينترنت و آغاز اجراي آن، همكاري با مجلس شوراي اسلامي، وزارت دادگستري و ساير نهادهاي ذيربط و پيگيري براي تصويب قوانين و مقررات حوزه فناوري اطلاعات از قبيل: قانون جرايم رايانهاي و قانون حفظ حريم خصوصي و ساير قوانين و مقررات مربوطه، اتصال 271 دانشگاه به اينترنت و ارتباط دهي به 2570 شبعه بانكهاي كشور از طريق فيبر نوري و نیز تدوين و اجراي پروژه اتصال مدارس آموزش و پرورش كشور به شبكه ملي اينترنت از اقدامات صورت گرفته در این بخش است.
براساس آمار منتشر شده در این گزارش، ضريب نفوذ كاربران اينترنت در پایان سال 85 به 1/16درصد افزایش یافته است.
روستاهاي متصل به شبكههاي اطلاعرساني بالاي 100 نفر جمعيت نیز تا پایان سال 85 به 3هزار و 703 روستا افزایش یافته است.
بخش فضا
از بخشهای جالب توجه این گزارش بخش فضا است.
اهم فعالیتهای صورت گرفته وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این بخش را میتوان به پيگيري و تلاش در جهت تعيين و ارتقاي سهم كشور از فعاليتهاي فضايي در سطح بينالمللي، پيگيري و اقدامات عملي براي اجرايي شدن پروژه ماهواره زهره، تدوين برنامه كلان عملياتي – اجرايي پروژ آزمايشگاه ملي فضايي در دو بخش فني و عمراني، انتخاب مشاوران داخلي و خارجي تاسيس آزمايشگاه ملي و عقد قرارداد خدمات مشاوره در طراحي آزمايشگاه و شناسايي و مكانيابي سايت احداث آزمايشگاه عنوان کرد.
در حالی که در این بخش تامين نيازهاي كشور به پهناي باند ماهوارهاي استاندارد از طريق ماهوارههاي ملي 15درصد رشد داشته و ميزان آرشيو ظرفيت سالانه اطلاعات ماهوارهاي از 3200صحنه در دولت هشتم به 6120 در دولت نهم افزایش یافته است اما همچنان سرنوشت دو ماهواره ایرانی زهره و مصباح درهالهای از ابهام قرار دارد. در گزارش ارائه شده پیرامون این دو ماهواره فقط به پيگيري براي اجرايي شدن ماهواره زهره و در نوبت پرتاب قرار گرفتن ماهواره مصباح اشاره شده و هیچ اطلاعات دیگری در این باره منتشر نشده است.