یک داروی ضد ویروس تجربی ممکن است به درمان ویروس کرونا کمک کند
به اولین بیمار در ایالاتمتحده با یک مورد تایید شده ویروس کرونا یا کووید 19 به عنوان بخشی از درمان خود در بیمارستانی در ایالت واشنگتن، یک داروی آزمایشی ضد ویروس کرونا تزریق شد. یک روز پس از مصرف دارو، بیمار شروع به بهبود کرد. چهار روز بعد تب او از بین رفت.
یک مطالعه موردی برای اثبات هیچ چیزی کافی نیست. مشخص نیست که آیا این دارو، به نام “remdesivir”، واقعا به بیمار کمک کردهاست یا بهبودی او تصادفی بودهاست. اما این دارو که شامل ترکیبی از داروهای ضد HIV است، یکی از چند دارویی است که پزشکان فکر میکنند ممکن است به بیماران مبتلا به کرونا ویروس جدید کمک کند.
داروی درمان ویروس کرونا
remdesivir توسط شرکت داروسازی Gilead به عنوان درمانی برای ابولا توسعه داده شد. این یک داروی ضد ویروسی طیف گسترده است، و فعالیت پروتئینی را مسدود میکند که به کرونا ویروسها کمک میکند تا نسخههایی از خودشان بسازند. گروههای تحقیقاتی این دارو را به عنوان یک کاندیدای بالقوه برای درمان کوروناویروسها پس از شیوع مرس در سال ۲۰۱۲، زمانی که یک کرونا ویروس دیگر در خاورمیانه شیوع پیدا کردهبود، شناسایی کردند. در مدلهای سلولی، این ویروس فعالیت MARS، SARS (یک کروناویروس در سال ۲۰۰۲) و دیگر کوروناویروسهایی که در خفاشها یافت میشوند را مسدود میکند.
آزمایشها بر روی کروناویروس جدید نشان میدهد که remdesivir فعالیت کروناویروس را حداقل در آزمایشگاه نیز متوقف میسازد. این نتیجه، همراه با نتایج مثبت در بیمار واشنگتنی، برای Gilead کافی بود تا یک آزمایش کلینیکی بزرگتر از این دارو را در بیماران کرونا ویروسی جدید آغاز کند. این شرکت این دارو را در یک گروه ۲۷۰ نفره از بیماران در بیمارستان دوستی چین – ژاپن در پکن آزمایش خواهد کرد. به یک گروه یک دارو و به یک گروه دارونما داده خواهد شد.
آیا اثربخشی داروی درمان کرونا ویروس تایید شدهاست؟
این دارو توسط اداره غذا و دارو یا هر نهاد نظارتی دیگری تایید نشده است. با این وجود، این کشور پیش از این در طی شیوع ابولا در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ آزمایش ایمنی انجام دادهاست. به همین دلیل است که Gilead میتواند آن را در بیماران سرپایی آزمایش کند.
فلوریان کرامر، استاد و کارشناس توسعه واکسن در مدرسه پزشکی ایکان در مونت سینایی میگوید: “این دارو قبلا در انسانها برای درمان ابولا استفاده میشدهاست. با وجود این که کار زیادی انجام نداد، اما این کار بیخطر است.” اپیدمی ابولا همچنین نقشه راه جدیدی را برای آزمایش مواد مخدر در زمان شیوع بیماری نشان داد.
یک کارآزمایی بالینی دیگر، ترکیبی از دو داروی ضد اچ آی وی نیز در یک بیمارستان چینی در جریان است. کارشناسان چینی توصیه کردند که این دو دارو به بیماران مبتلا به کرونا ویروس داده شود. به گفته پزشکان تایلندی، آنها همچنین به تعداد کمی از بیماران مبتلا به کرونا ویروس در تایلند از جمله یک زن ۷۰ ساله کمک کردهاند.
یک متخصص ریه در بانکوک گفت: ” این درمان نیست، اما وضعیت بیمار بسیار بهبود یافتهاست. از نتیجه مثبت آزمایش در ۱۰ روزه تحت مراقبت ما، پس از استفاده از این ترکیب دارو، نتیجه آزمایش ظرف ۴۸ ساعت منفی شد. یک متخصص ریه در بیمارستان راجاویثی در بانکوک، به رویترز گفت.
ترکیب لوپینویر و ریتونوویر در تعدادی از بیماران سارس، در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ موثر به نظر میرسید، و مانع از شیوع ویروس مرس در مطالعات حیوانی شد.
نتیجه این درمان چیست؟
اهمیت این مطالعات قبلی توسط آنتونی فاچی، مدیر موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی، در یک کنفرانس مطبوعاتی در هفته گذشته مورد تاکید قرار گرفت. محققان از صفر شروع نمیکنند چون در طول دو دهه گذشته داروهای مورد آزمایش در سلولها، حیوانات و بیماران فردی را امتحان کردهاند. در حال حاضر، محققانی که زندگی حرفهای خود را وقف این کار کردهاند با ضرورت جدیدی درباره مهمترین سوال مواجه هستند: آیا داروها واقعا بر افراد موثر هستند؟ فاجی گفت: ” هیچ درمان قطعی برای عفونتهای کرونا ویروسی وجود ندارد.”
از آزمایش remdesivir تا پایان ماه آوریل نتیجهای انتظار نمیرود و ممکن است معلوم شود که هیچ یک از داروهای تحت بررسی در درمان ویروس جدید موثر نیستند. اما گزینههای موجود (که به سرعت در دسترس هستند) گواهی بر تمام تحقیقاتی است که قبلا انجامشده.