تحليل انتقادى WSIS :اجلاس جهانى جامعهى اطلاعاتى در ژنو تنها يك بازار گفت وگو بود
ايسنا – با گذشت كمتر از 3 ماه از اولين مرحله برگزارى اجلاس جهانى جامعهى اطلاعاتى و جذب شمار زيادى از شركت كنندگان از سراسر جهان در اين اجلاس، هنوز هيچ تغييرى در جهان اطلاعات رخ نداده است.»
به گزارش سرويس بينالملل ايسنا، پايگاه اينترنتي“وان وورد“ در انگليس با ارايهى تحليلى دربارهى اين اجلاس آورده است:« اين اجلاس در دسامبر سال گذشته (2003) در ژنو به منظور گفتوگو در زمينهى توجه به روشهايى كه به كمك آنها جامعهى اطلاعاتى مىتواند به موارد قابل دسترسى و نحوهى كاربرد آسانتر اطلاعات براى توسعهى بيشتر نسبت به گذشته در جهان از طريق استفاده از ابزار ارتباطاتى از قبيل اينترنت، راديو، تلويزيون، تلفن و غيره كه در مجموع به فناورىهاى ارتباطاتى و اطلاعاتى تعبير مىشوند، برگزار شد.
علىرغم حضور گستردهى نمايندگان كشورهاى مختلف از سراسر جهان و اميدهاى فراوان براى كشورهاى در حال توسعه كه با شكاف وسيع اطلاعاتى درگير هستند، جو پس از اين اجلاس در حال حاضر راكد است و همه چيز بدون ايجاد تحول در جهان اطلاعات به شرايط گذشتهى خود بازگشته است.
در آن زمان در جريان آماده سازى اجلاس، فعاليتهاى انجام گرفته پيرامون اين اجلاس اكثريت مردم را در اين تصور فرو برد كه امكان دسترسى به فناورى اطلاعات و ارتباطات به ويژه دسترسى به اينترنت به راحتى براى همگان و يا دست كم شمار انبوهى از مردم در اين جامعهى اطلاعاتى فراهم خواهد شد، به طورى كه هيچ كس از اين دايرهى اطلاعاتى خارج نخواهد ماند.
فناورىهاى ارتباطاتى و اطلاعاتى به طور بالقوه مىتوانند به پيشرفت جوامع كمك كنند و زندگى افراد را بهبود ببخشند؛ چرا كه اطلاعات يك قدرت است و مردم مىتوانند از اين فناورىها براى بسيارى از فعاليتهاى قابل پيشرفت از جمله گسترش و توسعهى بازار محصولاتشان، آموزش مهارتها، به اشتراك گذاشتن ايدههاى توسعهيى وهر نوع برقرارى ارتباط از راه دور، استفاده كنند.
در اين روش نقاط دور افتادهى جهان به يكديگر نزديك مىشوند و كشورهاى در حال توسعه مىتوانند با كل اين جامعه به شيوههاى مختلف ارتباط بگيرند و به استانداردهاى اقتصادى برتر دست يابند.
پيش از برگزارى اجلاس جهانى جامعهى اطلاعاتى فعاليتها و هزينهى زيادى براى آماده سازى اجلاس با برگزارى جلسات مقدمهيى از جمله نشستهاى كميتهى آماده سازى اجلاس جهانى جامعهى اطلاعاتى در كشورهاى مختلف يكى پس از ديگرى و همه با صرف هزينه صورت گرفت.
در آن هنگام اميد و اشتياق فراوانى به بازدهى اين اجلاس و آيندهى جامعهى اطلاعاتى وجود داشت؛ از تمام نقاط جهان در ژنو اجتماع كردند؛ گويى اين اجلاس به سرعت نتايج و راهحلهايى را براى مشكلات موجود به ويژه براى جهان در حال توسعه ارايه خواهد داد و گويى مردم نيز مىتوانند به سرعت به فناورىهاى ارتباطاتى و اطلاعاتى دسترسى پيدا كنند، در حالى كه مردم كشورهاى در حال توسعه هنوز همان مشكلات را دارند؛ مرحلهى دوم اين اجلاس نيز در سال 2005 برگزار خواهد شد.
همانند گذشته ما هنوز در جهانى هستيم كه در آن هزينههاى هنگفتى براى كنفرانسهاى بزرگ هدر مىروند اما هيچ نتيجهى سودمندى از آنها حاصل نمىشود. كشورهاى در حال توسعه به اين قبيل اجلاسها نياز ندارند بلكه مىتوانند با اندك هزينهيى به برگزارى نشستهايى بپردازند كه نيازهاى فورى و اساسى آنها را مورد توجه قرار هد.
اگر اجلاس جهانى جامعهى اطلاعاتى هنوز ضرورى است بنابراين مرحلهى دوم اين اجلاس بايد با رويكردى متفاوت و بهتر و ديدگاهى شفافتر برگزار شود.»