تکنولوژی

دکتر منتظمی : بسیاری از سازمانها برداشت درستی از سیستم های اطلاعاتی ندارند

آی تی ایران – یک متخصص طراحی و توسعه سیستم های اطلاعاتی معتقد است: علی رغم آنکه اغلب سازمان ها نیاز به سیستم های اطلاعاتی را احساس کرده اند اما بسياري از آنها برداشت درستي از سيستم هاي اطلاعاتي ندارند و با شنيدن آن بلافاصله به ياد رايانه و اتوماسيون كارهاي دستي خود مي افتند.

دکتر علیرضا منتظمی استاد دانشگاه McMaster کانادا که در سمینار مدیریت اجرای سیستم های جامع در تهران سخن می گفت افزود : اين سازمان ها بدون شناخت درستي از نيازهاي خود و نيز بدون بررسي اينكه سيستم هاي اطلاعاتي متداول چه امكاناي را براي سازمان فراهم مي كنند، اقدام به خريداري و پياده سازي تعدادي از آن ها مي کنند.

به گفته منتظمی اين امر بدون توجه به نياز به يكپارچگي اين سيستم ها دركنار يكديگر، نه تنها به سازمان در جهت رفع مشكلاتش كمك نخواهد كرد بلكه سازمان را دچار مشكلات بيشتري می کند.

استاد دانشگاه McMaster همچنین گفت : سازمان‌ها بايد توجه كنند كه مهمترين كار قبل از پياده سازي سيستم‌هاي يكپارچه اطلاعاتي آن است كه فرآيندهاي موجود خود را به درستي شناسايي نمايند و وضع موجود را كاملا تشخيص دهند و سپس به انتخاب راهكار مناسب خويش بپردازند. اين راهكار دربرگيرنده وضعيت مطلوب((Best Practice خواهد بود.

به گفته منتظمی نكته قابل توجه در پياده سازي سيستم‌هاي اطلاعاتي آن است كه اين امر جنبه‌هاي مختلف سازمان از جمله فرآيندها و ساختار سازماني را تحت تاثير قرار مي دهد. لذا پياده سازي اين سيستم‌ها نيازمند دانش هايي از جمله مديريت تغيير، مديريت پروژه و بازمهندسي فرآيندها خواهد بود.

وی با اشاره به این که بخش مهم پياده سازي نرم افزار توجه به موارد Soft(نرم) از جمله فرهنگ سازماني، منابع انساني است اضافه کرد : در انتخاب و پياده‌سازي اين راهكارها نقش IT Governance در سازمان‌ها از اهميتي حياتي برخوردار است.

منتظمی افزود : IT Governance بستر مناسب پياده سازي موفق سيسم‌هاي اطلاعاتي را فراهم می کند.

دکتر علیرضا منتظمی استاد مدیریت سیستم های علوم و اطلاعات دانشگاه McMaster کاناداست و تخصص وی طراحی و توسعه سیستم های اطلاعاتی جهت بهبود اثربخشی و کارآیی فرآیندهای کسب و کار است.
وی به دعوت شرکت همکاران سیستم در سمینار مدیریت اجرای سیستم های جامع در تهران به سخنرانی پرداخت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا