تولیدکننده دستوری ساخته نمیشود
نام نویسنده: شهرام شریف
بزرگراه فناوری – در این نقطه از جهان بهظاهر رسم بر این است که اگر تصمیمی اتخاذ شود، حتی اگر همگان بر اشتباه بودن آن تصمیم اصرار ورزند، صاحب تصمیم همچنان حرف خود را میزند.
در زمینه افزایش تعرفههای گمرکی که از زمان اعلام آن تاکنون نظم بازار را بههم ریخته و هشدار کارشناسان (اعم از دولتی و خصوصی) را نیز برانگیخته چنین مسیری طی شده، چنانکه حتی انتقاد تلویحی بخشهای دولتی و نیمهدولتی به آن نیز تاثیری در تصمیم وزارت صنایع نداشته و همچنان وقت و انرژی مدیران رده بالای این وزارتخانه بر دفاع از این تصمیم بنا شده است. تغییر تعرفهها هر چند با کالایی فراگیر چون گوشی تلفنهمراه در جامعه ظهور یافت اما در عمل بخشهای گستردهای را دربر میگیرد که به مرور انتقاد لایههای مختلف اقتصادی کشور را نیز برانگیخته است. درحالی که پیش از این اعلام شده بود هدف اصلی از این تغییر تعرفهها حمایت از صنعت داخلی است حالا وزیر صنایع اعتراف میکند که 16 درصد بودجه کشور باید از طریق تعرفهها تامین شود. به گفته طهماسبی از آنجا که هماکنون 11 درصد از بودجه کشور از این طریق تامین میشود نیاز به این افزایش تعرفه احساس میشود.
همین اعتراف برای آگاهی از دلایل این اقدام کافی است و بهطور کامل مواردی چون انعقاد قرارداد با شرکتهای داخلی (همانند موردی که درباره ساخت تلفنهمراه در داخل کشور اتفاق افتاد) را بلااثر میکند.
در بخش مخابرات افزایش تعرفه تجهیزات مخابرات به گفته یکی از مسؤولان ارشد وزارت ارتباطات صد درصد به ضرر تالیا و ایرانسل اپراتورهای جدید تمام میشود چرا که مخابرات دولتی برای واردات تجهیزات تعرفه مذکور را نمیپردازد. توجیه وزیر صنایع برای افزایش تعرفههای مخابراتی استفاده از محصولات چینی و بیکیفیت در شبکه ارتباطی است، این درحالی است که در این زمینه هم مقامات دولتی و هم تولیدکنندگان داخلی نیز به این موضوع انتقاد دارند. در واقع از آنجا که هنوز محصولات پیشرفته مخابراتی در داخل تولید نمیشود و یا در بهترین شرایط در داخل کشور مونتاژ میشود تغییر تعرفه در عمل بهضرر تولیدکنندگان فعلی داخلی است، مگر آنکه در این زمینه نیز وزارت صنایع(همچون گوشی تلفنهمراه) بخواهد تصمیم به ساخت تولیدکننده بگیرد درحالی که تولیدکننده دستوری ساخته نمیشود و باید زمینه ایجاد تولید هر محصولی فراهم باشد. در این زمینه (افزایش تعرفه تجهیزات مخابراتی) تغییر تعرفه در نهایت بهضرر مشترکان تمام میشود چرا که مصرفکننده تامینکننده نهایی هزینهها مشترکان هستند.
بهنظر میرسد داستان تغییر تعرفه همچنان ادامه داشته باشد و تازه تبعات میانمدت این تصمیم نیز بر همگان مشخص میشود.