رسانه ها مورد اعتمادترين نهاد در دنيا
بی بی سی- بر اساس يک نظرسنجی بين المللی، مردم دنيا بيش از دولت های خود به رسانه ها اعتماد دارند.
به طور متوسط ۶۱ درصد از شرکت کنندگان در اين نظرسنجی به رسانه ها اعتماد دارند. در مقابل ۵۲ درصد، آنچه دولت هايشان می گويند را باور دارند.
اين نظرسنجی همچنين حاکی از رشد فزاينده استفاده از منابع خبری اينترنتی نظير وبلاگ ها، خصوصا در ميان نوجوانان است.
حدود ده هزار و ۲۳۰ نفر از ۱۰ کشور در اين نظرسنجی که برای بی بی سی، خبرگزاری رويترز و مرکز رسانه (The Media Center) در آمريکا صورت گرفه و رسانه ها و مسئله اعتماد مردم به آنها را مورد بررسی قرار داده شرکت کرده اند.
گلوب اسکن (Globescan) سازمانی که اين نظرسنجی را انجام داده همچنين از درخواست زياد مخاطبان برای کسب اطلاعات و اخبار و افزايش قابل توجه آگاهی و استفاده از منابع خبری اينترنتی خبر داده است.
بر اساس اين نظرسنجی تقريبا سه چهارم مردم (۷۲%) گفته اند که هر روز اخبار را با استفاده از تلويزيون های ملی (۸۲%) يا روزنامه های محلی (۷۵%) که قابل اعتمادترين خروجی اخبار محسوب می شوند به دقت دنبال می کنند.
منابع خبری اينترنتی اولين انتخاب ۱۹% از جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله بوده در حالی که تنها ۳% از ۵۵ تا ۶۴ سله ها آنها را بعنوان منبع خبری خود معرفی کرده اند.
حفظ اعتماد
اين نظرسنجی حاکی است سطح اعتماد به رسانه ها در مجموع طی چهار سال گذشته افزايش يافته است.
نتايج اين نظرسنجی در کشورهای مختلف متفاوت بوده است. اعتماد به روزنامه نگاران بالاترين حد را در نيجريه داشته است (۸۸% در مقابل ۳۴% اعتماد به دولت) و بعد از آن اندونزی (۸۶% در مقابل ۷۱%)، هند (۸۲% در مقابل ۶۶%) و مصر (۷۴%، در مورد دولت سوال نشده بود) قرار گرفته اند.
تنها در سه کشور منابع دولتی مورد اعتمادتر از رسانه ها بوده اند. در ايالات متحد آمريکا ۶۷% گفته اند به دولت اعتماد دارند و در مقابل ۵۹% از اعتماد خود به رسانه ها خبر داده اند.
در بريتانيا ۵۱% به دولت اعتماد دارند (۴۷% به رسانه ها) و در آلمان ۴۸% منابع رسمی را مورد اعتماد دانسته اند (۴۳% رسانه ها).
در سه کشور ديگر شرکت کننده در اين نظرسنجی يعنی روسيه، کره جنوبی و برزيل، تنها ۳۰% گفته اند به روايت دولتی اخبار و رويدادها اعتماد دارند.
اين نظرسنجی ارزيابی کرده که به رغم اين نتايج حفظ اعتماد سخت تر و سخت شده است.
بيش از يک چهارم يا ۲۸% گفته اند که بخاطر از دست دادن اعتماد، استفاده از يکی از انواع منابع خبری را در ۱۲ ماه گذشته کنار گذاشته اند.
مردان شهری ۱۸ تا ۲۴ ساله گروهی هستند که بيشتر از ديگران استفاه از يک نوع منبع خبری را کنار گذاشته اند.
برد جهانی
درحالی که تلويزيون و روزنامه ها همچنان در دنيا حرف اول را می زنند، بسياری از مخاطبان در حال يافتن راهی برای دستيابی دقيق تر به منابع خبری هستند.
حدود ۷۷% ترجيح می دهند بجای تکيه بر تنها يک منبع، منابع خبری متفاوتی را موررد وارسی قرار دهند. پديده ای که خصوصا در ميان استفاده کنندگان از اينترنت رواج دارد.
وبلاگ ها نيز درميان منابعی هستند که مردم از آنها استفاده می کنند، هرچند اعتماد کامل به محتويات آنها کمتر ديده می شود. ۲۵% گفته اند به وبلاگ ها اعتماد دارند و تقريبا همان حدود (۲۳%) نيز به آنها بی اعتمادند.
تنها ۳% همه پاسخگويان گفته اند وبلاگ ها منبع خبری اصلی آنها هستند. تنها استثنای اين جريان کره جنوبی است که کسب اخبار آن لاين از محبوبيت زيادی (۱۷%) در آن برخوردار است.
حدود يک سوم پرسش شوندگان در کره جنوبی (۳۴%) اينترنت را بعنوان اولين منبع خبری خود معرفی کرده اند که فاصله قابل توجهی (۱۴%) با کشور بعدی يعنی ايالات متحده در اين زمينه دارد.
در مجموع، ۵۶% از شرکت کنندگان در اين نظرسنجی تلويزيون های خبری را نخستين منبع دريافت اخبار اعلام کرده اند. روزنامه ها با ۲۱% جايگاه دوم را به خود اختصاص داده اند.
مورد اعتمادترين رسانه های خبری در جهان، سازمان های بين المللی خبری نظير بی بی سی و سی ان ان بوده اند.
در سطح بين المللی، ۴۸% بی بی سی را رسانه مورد اعتماد خود معرفی کرده اند و سی ان ان با ۴۴% دومين رسانه مورد اعتماد مخاطبان در جهان بوده است.
نام های نوپای اينترنتی نيز اعتماد قابل توجهی را به خود جلب کرده اند. گوگل (۳۰%)، ياهو! (۲۸%) و مايکروسافت/ام اس ان (۲۷%).