کليدهاى مشکل گشا
نام نویسنده: سيد محمد رضا رشتى
جام جم آنلاين – فقط 5 دقيقه طول کشيد. طى اين مدت کوتاه ، ديويد برادلى (David Bradley) کدى را براى رايانه ها نوشت که تا به حال مورد استفاده کاربران رايانه هاى خانگى قرار دارد.
نتيجه کار ، اختراع مشهورترين ترکيب کليدها روى صفحه کليد بود؛ بله ترکيب مشهور Ctrl+Alt+Delete.
ترکيبى که هر زمان رايانه شما به دستوراتتان پاسخ نمى دهد آن را به کار مى گيريد تا دوباره شروع به کار کند.برادلى در ژوئن سال 1975 به عنوان يک مهندس کامپيوتر به شرکت IBM ملحق شد.
سال 1980 وى يکى از 12 مهندسى بود که روى پروژه توليد رايانه شخصى IBM کار مى کردند. تمامى افراد مشغول در پروژه مى دانستند که بايد راه ساده اى براى بازآغازى رايانه اى که با مشکل روبه رو شده است ، پيدا کنند.
برادلى کى بود که اين مسووليت را پذيرفت و تنها در 5دقيقه برنامه مربوط به آن را نوشت. وى در اين باره مى گويد: من هيچ گاه فکر نمى کردم که اين اختراع به يک نماد در فرهنگ رايانه تبديل شود. من کارهاى بسيار ديگرى هم انجام داده ام اما به خاطر اين 3 کليد مشهور شده ام. در واقع شهرت وى مبتنى بر خرابکارى ها و اشتباهات ديگران است.
چند سال پيش در جشنى که به مناسبت 20 سالگى رايانه شخصى IBM گرفته شده بود ، برادلى همراه بعضى افراد مشهور ديگر از جمله بيل گيتس بر روى سن رفت.
صحبت به اين 3 کليد کشيده شد. برادلى در اين باره گفت:«ممکن است من مخترع اين 3 کليد بوده باشم ، اما بيل آن را مشهور کرده است.» يتس اصلا به اين حرف نخنديد چون مفهوم حرف برادلى آن بود که اگر توليدات مايکروسافت دچار مشکلات نرم افزارى مختلف نبودند و باعث هنگ کردن يا Crash کردن رايانه ها نمى شدند، هيچ گاه اين 3 کليد به اين اندازه مورد استفاده قرار نمى گرفتند و مشهور هم نمى شدند.
برادلى بالاخره پس از حدود 28 سال و نيم کار با IBM روز جمعه 30 ژانويه (10 بهمن) بازنشسته شد. اين خبر تيتر بسيارى از مجلات و سايتهاى رايانه اى شد: « مخترع CtrlAltDelete اين 3 کليد را روى کارش نيز به کار برد.»
وى با پايان دادن به کارش در IBM قصد دارد به تدريس در دانشگاه کاروليناى شمالى ادامه دهد.حال که با برادلى آشنا شديم ، بد نيست آشناى بيشترى هم با کار وى پيدا کنيم و ببينيم بهتر است در چه مواقعى و چگونه از اين اختراع استفاده کنيم.
هر فردى که مدتى هر چند کوتاه را به کار با رايانه گذرانده است به مشکل Crash کردن يا هنگ کردن کامپيوتر برخورد کرده است.
مشکلى که بسيارى از کاربران را به صورت مکرر آزار داده و مى دهد. در بعضى موارد دليل پاسخ ندادن رايانه به دستورات کاربر، تنها بروز يک اشکال کوچک مانند قطع شدن کابل موس يا صفحه کليد است که براحتى مشخص مى شود، اما در بسيارى از زمانها مشکل و حل آن به اين سادگى نيست. شما کليدهاى مختلف را مى فشاريد، کليد Esc را فشار مى دهيد تا عمليات در حال اجرا قطع شود، کليدها Num Lock و Caps Lock را مى فشاريد و روشن شدن چراغ مربوط روى صفحه کليد را چک مى کنيد و…
اما هيچ پاسخى از سوى رايانه نمى بينيد. در اين زمان است که به فکر استفاده از کليدهاى مشهور Ctrl+Alt+Delete مى افتيد و آنها را با هم مى فشاريد.
در زمانى که رايانه ها از سيستم عامل DOS استفاده مى کردند، فشردن اين 3 کليد باعث بازآغازى رايانه مى شد و دوباره شروع به کار مى کرد.اما ويندوزهاى 95 و 98استفاده بهترى از اين 3 کليد مى کنند.
زمانى که در محيط ويندوز اين سه کليد را با هم فشار دهيد فهرستى از برنامه هاى در حال اجرا را مشاهده خواهيد کرد. اگر ويندوز برنامه اى را بيابد که مشکل دارد و نمى تواند پاسخگويى به کاربر را انجام دهد، عبارت not responding را مقابل آن مى نويسد و شما مى توانيد با انتخاب کردن آن برنامه و فشردن دکمه End Task به کار آن خاتمه دهيد.
البته با اين کار هر گونه تغييراتى را در محيط آن برنامه داده باشيد و ذخيره نکرده باشيد، از دست خواهيد داد. اگر با اين روش هم نتوانيد رايانه را به حالت عادى برگردانيد آن موقع مجبوريد با فشردن دوباره اين 3 کليد ، آن را بازآغازى کنيد. البته در بعضى موارد حتى از اين 3 کليد هم کارى بر نمى آيد و شما مجبوريد دکمه Reset را بر روى رايانه تان بفشاريد.
در انتها به شما توصيه مى کنيم ، از آنجايى که رايانه ها قابل اعتماد نيستند و هر لحظه امکان Crash کردن آنها وجود دارد ، بهتر است هر کارى که انجام مى دهيد، به طور مرتب ذخيره کنيد تا داده اى را از دست ندهيد.
بعضى اوقات از دست Ctrl+Alt+Delete هم کارى بر نمى آيد.