تکنولوژی

ده دليل مهم براي خريداري و نصب “ويندوز ويستا”

نام نویسنده: وان باقري

با نزديك شدن زمان عرضه نهايي سيتم‌عامل جديد شركت “مايكروسافت” در پاييز آينده با نام “ويندوز ويستا”، بسياري كارشناسان رايانه‌اي عقيده دارند ويژگي‌هاي مثبت و قابليتهاي گسترده اين سيستم‌عامل دليل خوبي براي جايگزين كردن نسخه‌هاي قديمي‌تر “ويندوز” با “ويندوز ويستا” است.

سيستم‌عامل جديد “ويندوز ويستا” داراي نكات مثبت فراواني است كه شاي ذكر همه آنها به صورت يكجا ممكن نباشد اما از نكات مثبت مهم اين سيستم عامل مي‌توان به ‪ ۱۰‬مورد زير اشاره كرد:

‪ – ۱‬ضريب امنيت بالا: به رغم آنكه شركت مايكروسافت تلاش كرد با انتشار مجموعه اصلاحي و به روزكننده “سرويس پك ‪ “۲‬براي “ويندوز اكس‌پي” اين سيستم‌عامل را از لحاظ امنيتي به حد قابل قبولي برساند، اما حتي ضريب امنيت “ويندوز اكس پي” مجهز به “سرويس پك ‪ “۲‬نيز با ضريب امنيت “ويندوز ويستا” قابل مقايسه نيست.

برخورداري از يك ديوارآتش (فايروال) قدرتند و دو طرفه كه اطلاعات ورودي و خروجي از رايانه را بررسي مي‌كند، فن‌آوري “ويندوز سرويسز هاردنينگ” كه ا اجرا شدن مخفيانه كدهاي مخرب در رايانه و تغييرات ناخواسته تنظيمات سيستم‌عامل جلوگيري مي‌كند، رمزنگاري تمامي اطلاعات موجود در هارد ديسك رايانه به منظور جلوگيري از سوء‌استفاده از اطلاعات شخصي كاربران، فن‌آوري “يوزر اكاونت پروتكشن” به منظور محدود كردن اختيارات امنيتي كاربر با هدف حفاظت از رايانه، تنها بخشي از توانمندي‌هاي جديد امنيتي سيستم‌عامل “ويندوز ويستا” هستند.

‪ – ۲‬برخورداري از اينترنت اكسپلورر ‪ :۷‬مايكروسافت با تقليد از مرورگر محبوب “فايرفاكس” تلاش كرده‌است نگارش جديد “اكسپلورر” را به قابليتهايي نظير مشاهده چند وب سايت در يك پنجره مرورر(‪ ،(Tab Browsing‬مديريت بهتر ويژگي‌هاي امنيتي، امكان شناسايي وب سايتهاي مشكوك به حملات “فيشنگ” و جلوگيري از دانلود و اجرا شدن كدهاي مخرب از اينترنت بدون آگاهي كاربر، مجهز كند.

‪ – ۳‬كيفيت گرافيك بسيار بالا: شركت مايكروسافت براي نخستين بار كيفيت گرافيك سيستم‌عال “ويندوز” خود را به حد بالايي رسانده‌است. در “ويندوز ويستا” محيط گرافيكي زيبايي به نام “ايرو گلس”(‪ (Aero Glass‬وجود دارد كه فعال كردن آن تصاوير متحرك، جلوه‌هاي سه‌بعدي و تصاوير شفاف
(‪ ،(Transparencies‬آيكن‌ها و پنجره‌هاي شفاف را به ارمغان مي‌آورد و نه تنها ظاهر “ويندوز” را دگرگون مي‌كند بلكه كار كردن با آن را نيز بهبود مي‌بخشد.

(فعال كردن قابليت “ايرو گلس” نيازمند كارت گرافيكي و پردازنده قدرتمند است)
‪ – ۴‬قابليت جستجوي دسكتاپ: شركت مايكروسافت جستجوگر دسكتاپ بسيار قدرتمندي را در “ويندوز ويستا” گنجانده كه به هيچ وجه با گزينه كند و ناكارامد “جستجو”(‪ (Search‬در “ويندوز اكس‌پي” قابل مقايسه نيست و كاربران مي‌توانند با استفاده از آن با سرعت و دقت بالا در ميان انواع فايلها، ايميل‌ها و مطالب اينترنتي موجود در هارد ديسك رايانه خود و يا شبكه رايانه‌اي مورد استفاده، به جستجوي موارد مورد نظر خود بپردازند.

‪ – ۵‬به روزنگاري اينترنتي: “ويندوز ويستا” بر لاف “ويندوز اكس‌پي” از مرورگر “اينترنت اكسپلورر” براي دانلود به روز نگارها(آپ ديت) استفاده نكرده و خود به يك برنامه به روزنگار مجزا مجهز شده كه نتيجه آن به روز نگاري متمركز و سريعتر ويندوز و برنامه‌هاي جانبي آن است.

‪ – ۶‬بهبود قابليتهاي صوتي تصويري: نرم‌افزار “مديا پلير” در “ويندوز ويستا” از ابزار نه چندان محبوبي كه هم‌اكنون در “اكس‌پي” مي‌بينيم، به يك برنامه صوتي و تصويري كامل و جذاب بدل شده‌است. برنامه “ويندوز فوتو گالري”(‪ (Windows Photo Gallery‬سرانجام قابليت مديريت عكسهاي ديجيتالي را به “ويندوز” آورده كه به كمك آن مي‌توان به راحتي عكسها را مديريت، طبقه بندي، ويرايش و چاپ كرد. برنامه “دي وي دي ميكر”(‪ (DVD Maker‬نيز امكانات جالبي را براي ساخت و ويرايش تصاوير ويدئويي در اختيار كاربران “ويستا” قرار مي‌دهد.

‪ – ۷‬كنترل دسترسي اطفال: “ويندوز ويستا” به قابليتي مجهز شده كه والدين، معلمان و مسئولان كتابخانه‌ها مي‌توانند از جهات مختلف بر نحوه دسترسي اطفال به رايانه نظارت داشته‌باشند. به كمك اين ويژگي مي‌توان وب سايتهاي خاص را در اينترنت فيلتر كرد، دانلود فايل را محدود نمود، برنامه‌ها و بازي‌هاي رايانه‌اي قابل اجرا در رايانه را مشخص كرد و حتي روز و ساعت دسترسي كودك به رايانه را نيز تعيين نموده و محدود نمود.

‪ – ۸‬قابليت پشتيباني از اطلاعات هارد ديسك: زماني كه “ويندوز ‪ “۹۵‬به بازار آمد، رايانه‌هاي شخصي داراي هاردديسكهاي حداكثر ‪ ۳۰۰‬مگابايتي بودند اين درحالي است كه هم‌اكنون رايانه‌هاي جديد داراي هارد ديسكهاي ‪ ۳۰۰‬يا ‪۴۰۰‬ گيگابايتي هستند و به همين علت “ويندوز ويستا” به منظور حفاظت از كاربر در برابر احتمال فاجعه پاك شدن و يا از بين رفتن ناگهاني اين حجم اطلاعات، به قابلت پشتيباني(‪ (Back up‬جديدي مجهز شده و به علاوه ويژگي “سيستم ري‌استور”(‪ (System Restore‬در آن براي بازگرداندن رايانه به بهترين وضعيت قبلي در هر لحظه، بهينه‌سازي شده‌است.

‪ – ۹‬به اشتراك‌گذري هارد ديسكها: “ويندوز ويستا” به توانايي به اشتراك‌گذاري هارد ديسكها(‪ (Peer-to-peer‬مجهز شده كه كاربران گروه‌هاي مشخص شده مي‌توانند با استفاده از آن از طريق اينترنت به تبادل فايل و پيغام ميان يكديگر بپردازند.

‪ – ۱۰‬نصب در تنها ‪ ۱۵‬دقيقه! : هرچند نگارشهاي آزمايشي فعلي “ويندوز ويستا” براي نصب شدن روي رايانه همانند “ويندوز اكس‌پي” دست كم به حدود يك ساعت زمان نياز دارند اما مايكروسافت وعده داده‌است نسخه نهايي اين سيستم‌عامل به گونه‌اي طراحي شده كه كاربران مي‌توانند در حدود ‪ ۱۵‬دقيقه آن را روي رايانه خود نصب و راه‌اندازي كنند.

با تمامي اين تفاسير، برخي نكات منفي نيز در “ويندوز ويستا” به چشم مي‌خورند كه اگرچه در مقايسه با نكات مثبت چندان به چشم نمي‌آيند اما توجه به آنها ارزشمند است:
– به خاطر داشته باشيم “ويندوز ويستا” براي عملكرد بهينه نيازمند يك رايانه قدرتمند است و به همين علت كاربران رايانه‌هاي قديمي‌تر بهتر است پيش از نصب آن به فكر ارتقاء رايانه خود باشند.

– “ويندوز ويستا” هنوز به يك نرم‌افزار ضد ويروس متمركز مجهز نشده و شما همچنان مجبور خواهيد بود پس از نصب آن از يك نرم‌افزار آنتي‌ويروس جداگانه براي حفاظت از رايانه خود بهره بگيريد.

– كار كردن با “ويستا” به ويژه با قابليتهاي در ظاهر پيچيده‌اي نظير “فلدرهاي مجازي”(‪ ،(Virtual folders‬اندكي مشكل بوده و تغييرات فراوان در منوي “استارت” ممكن است كاربران نسخه‌هاي قديمي‌تر “ويندوز” را دچار سردرگمي كند.

– مايكروسافت برخي ويژگي‌هاي استاندارد شده در “ويندوز”هاي قبلي را در “ويستا” تغيير داده كه اين امر مي‌تواند سبب نارضايتي كاربران شود. به طور مثال پيش تنظيمات “ويندوز ويستا” به گونه‌اي است كه “ويندوز” به جاي خاموش كردن (شات داون) رايانه، آن را “هايبرنيت” مي‌كند و كاربر مجبور است براي “شات داون” كردن كامل رايانه، پيش تنظيمات “ويندوز ويستا” را تغيير دهد.

– برخي ويژگي‌هايي كه مايكروسافت با تبليغت فراوان به “ويستا” افزوده در واقع نگارشهاي به روز شده ويژگي‌هاي قديمي‌تر هستند. به طور مثال برنامه “ويندوز ميل”(‪ (Windows Mail‬در حقيقت همان “آوت لوك اكسپرس” با تغييرات جزيي است و “ويندوز ديفندر”(‪ (Windows Defender‬نيز همان “مايكروسافت آنتي‌اسپاي‌ور” است كه تنها به روزنگاري شده‌است.

به هر ترتيب، سيستم‌عامل جديد “مايكروسافت” در پاييز سال جاري وارد بازار مي‌شود و با توجه به استفاده بيش از ‪ ۹۰‬درصد رايانه‌هاي شخصي جهان از سيستم‌عامل “ويندوز”، ميليونها كاربر رايانه‌هاي شخصي بايد كم‌كم خود را براي آشنايي با “ويستا” آماده كنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا