یوشیو اوتسومی: فوروم پیگیری “راهبری اینترنت”تشکیل می شود
نام نویسنده: ايمان بيک
گزارش از خاک تونس – دوم اجلاس جهانی درباره جامعه اطلاعات در حالی از فردا ( 16 نوامبر 2005 ) بدون حضور محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری اسلامی ایران آعاز به کار می کند که روسای دولت 50 کشور جهان برای شرکت در این اجلاس راهی تونس شده اند.
هیات های عالی رتبه نمایندگی از بیش از 170 کشور جهان در ساختمان شش گوش Kram Palexpo گرد می آیند تا بر تعهد و عزم خویش مبنی بر استفاده از ICT برای توسعه جهانی تاکید کنند. از ایران نیز هیاتی برای شرکت در WSIS 2005 راهی تونس شده که پس از لغو سفر رییس جمهور، همچنان از حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و معاون اول رییس جمهور خبری در دست نیست.
محمود احمدی نژاد قرار بود طبق برنامه در نخستین روز این اجلاس به ایراد سخن بپردازد.
بر اساس این گزارش، نشست مقدماتی سوم (تکراری) نیز از سه روز پیش از نشست اصلی( 13 تا 15 نوامبر) آغاز به کار کرده تا به بررسی موضوعات پر سر و صدایی همچون راهبری اینترنت و مکانیزم های مالی بیردازد. از سوی دیگر صبح امروز ( سه شنبه) نیز نمایشگاه جانبی اجلاس تونس با شعار “فناوری اطلاعات و ارتباطات برای همه” (ICT for ALL) در زیر سالنی چادری در کنار ساختمان الکرام دایر شده که در قالب 302 غرفه به عرضه دستاوردها و قابلیت های کشورها، سازمان های مردمی و بخش خصوصی می پردازد.
اجلاس WSIS تونس و 300 رویداد جنبی آن را 1040 روزنامه نگار از کشورهای مختلف جهان پوشش می دهند.
اجلاسی برای آینده
یوشیو اوتسومی، دبیرکل اتجادیه جهانی ارتباطات راه دور، امروز در یک کنفرانس خبری، به بیان موضوعات مختلف درباره این اجلاس و پاسخگویی به سوالات خبرنگاران پرداخت.
وی ابتدا به بیان آماری از تعداد مشارکت کنندگان،افراد ثبت نام کرده، بازدیدکنندگان و روزنامه نگاران حاضر در این اجلاس پرداخت و گفت: دور دوم اجلاس از هر نظر نسبت به دور اول (ژنو 2003 ) رشد کرده است.
اوتسومی، هدف این اجلاس را افرایش توجه جهانی به اهمیت فناوری اطلاعات و ارتباطات و فرصت هایی که به وجود می آورد همچنین تعهد جهانی برای استفاده از ICT در توسعه است.
وی درباره تفاوت های اجلاس جهانی درباره جامعه اطلاعات با سایر نشست ها و اجلاس های سزمان ملل گفت: در تمامی اجلاس های سازمان ملل درباره مسایل و موضوعات جاری یا پیشین جهان بحث می شود درحالی که WSIS به آینده می نگرد.
وی افزود: این اجلاس مختص دولت ها نیست بلکه بخش خصوصی و جامعه مدنی هم در آن حضور فعال دارند.
وی این رویکرد را یگانه خواند.
اوتسومی با بیان اینکه برگزاری اجلاس در دو فاز نیز رویکردی ویژه بوده است، گفت: در نشست تونس ما به عملیاتی کردن موضوعات می اندیشیم.
اوتسومی تاکید کرد که در 300 رویداد موازی و جنبی WSIS نیز درباره تعهدات برنامه ها و اقدامات تازه دولت ها بحث های مهمی جریان خواهد یافت.
اوتسومی همچنین به موضوع Stocktaking ( مجموعه اقدامات دولت ها در جهت نیل به اهداف اجلاس) و کتاب اینترنتی Golden Book اشاره کرد و آن را که حاوی اقدامات و تعهدات جدید دولت هاست بسیار مهم خواند.
راهبری اینترنت، تاکید بر حق برابر دولت ها
دبیرکلITU درباره نسشت مقدماتی سوم (تکراری) که از 13 نوامبر در تونس آغاز به کار کرده نیز گفت: به نتایج توافقات این نشست بسیار خوشبینم.
وی بابیان اینکه سند مقدماتی این نشست – که به موضوعات راهبری اینترنت و مکانیزم های مالی و پیگیری می پردازد- در خال تهیه است: گفت سند نهایی در روز 18نوامبر ارائه خواهد شد.
وی بحث ها حول دو موضوع راهبری اینترنت و مکانیزم های پیگیری را بسیار داغ عنوان کرد و افزود: پس از پایان نشست ها جلسه دیگری را به منظور تشریح نتایج برگزار خواهیم کرد.
اوتسومی گفت: در این نشست بر سر ایجاد فورومی برای ادامه بررسی موضوع راهبری اینترنت توافق شد. همچنین درک ضرورت توسعه همکاری برای حضور همه دولت ها با حق برابر و مسوولیت پذیری آنان در راهبری اینترنت، از نتایج مهم این نشست بوده است.
وی البته گفت که این اجلاس به هیچ وجه به موضوع راهبری اینترنت پایان نخواهد داد و نباید منتظر برنامه اجرایی و عملیاتی در این رابطه بود. تنها هدف این است که راه برای توسعه و پیشرفت مذاکرات درباره راهبری اینترنت هموار شود.
وی اقدامات سازما ملل را در جهت شفاف سازی موضوع راهبری اینترنت بسیار ارزشمند دانست و گفت: تا چندی پیش هیچ کس به مساله مدیریت اینترنت و ساختار آن توجه نداشت اما این موضوع امروز به دغدغه مهم دولت ها و ملت ها، دانشمندان و حقوقدانان تبدیل شده است.
وی افزود : من مطمئنم که در 5 سال آینده وضعیت کاملا تغیبیر خواهد کرد.
وی دومورد مکانیزم های پیگیری هم گفت: کشورهای صنعتی خواهان طرح کلی موضوع هستند و نمی خواهند مکانیزم ها جزء به جزء مشخص شود؛ ولی مابر این موضوع تاکید داریم.
صندوق نوپا
اوتسومی سپس به تشریح مسایل مرتبط با صندوق مشترک توسعه دیجیتال پرداهت و گفت: این صندوق سیست جدیدی است که نیاز به مراقبت دارد.
وی با بیان اینکه کقامات دولت های محلی به عنوان تامین کنندگان اعتبارات این صندوق سه هفته پیش در بیلبائو اسپانیا موضوعات مرتبط با صندوق و روش های حمایت از آن را به بحث گذاشتهاند، گفت: پیش بینی می کنم که گزارش آن نشست در آخرین روز اجلاس تونس ارائه شود.
وی با بیان اینکه هم اکنون 800 هزار روستادر سرتاسر جهان بهاینترنت دسترسی دارند، افزود: هدف ما اتصال تمامی مردم دنیا تا سال 2015 است.
اوتسومی توضیح داد: این هدف به یک میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد در حالی که هر سال 100 میلیارد دلار در صنعت موبایل سرمایه گذاری می شود. به این تتیب با یک صوم سرمایه گذاری یک سال صنعت تلفن همراه می توان به این هدف دست یافت.
گفتنی است در نخستین روز اجلاس (فردا) پس از کوفی عنان و رییس جمهوری تونس (زین العابدین بن علی ) دکتر شیرین عبادی به عنوان نماینده سازمان های غیر دولتی به ایراد سخن خواهد پرداخت.