بازار گرم در آستانه فصل سرد
نام نویسنده: زهره ديداري
دنیای اقتصاد همان طوري كه دو هفته گذشته پيشبيني شده بود بازار كامپيوتر طي روزهاي اخير روند خوبي را پشتسر گذاشت و عرضه و تقاضا به خوبي صورت گرفت و كلا تقاضا براي خريد قطعات و تجهيزات كامپيوتري افزايش چشگيري يافت.
به گفته آقازاده مدير عامل شركت همراه طلايه سيستم (HST)، بازار در هفته گذشته رونق خوبي يافت و به دنبال تعطيليهاي هفتههاي گذشته و وجود كسادي در بازار، خوشبختانه مردم براي خريدهاي عادي خود و اماكن و سازمانهاي دولتي براي خريد تجهيزات مورد نيازشان روي به بازار آوردند و بازار به تكاپو و جنب و جوش افتاد و از آن حالت ركود چند هفته گذشته خارج شد.
بازار CPU همچنان داغ
اوضاع و احوال بازار CPU همچنان خوب است و حال و روز اين قطعه در بازار فعلا مناسب است دليل اين امر هم كمياب شدن CPU در بازار است كه طي هفته اخير تقاضاي كاربران و سازمانها و هادهاي دولتي براي خريد اين محصول افزايش يافته كه نتيجه اين امر هم كمياب شدن CPU در بازار است.
در اين مدت همچنين هارد هم با 4هزار تومان افزايش قيمت مواجه شد.
بازار داغ سرورهاي اينتل
در طي هفته گذشته بازار سرورها به خصوص سرورهاي اينتل هم داغ بود و تقاضا براي خريد اين سرورها روبه افزايش گذاشت. البته لازم به يادآوري است كه با توجه به تحريم اقتصادي ايران از طرف آمريكا، سرورهاي شركتهاي HP و compac كمتر وارد ميشوند ولي نمايندگان واردكننده محصولات كامپيوتري روي سرورهاي اينتل متمركز شدهاند چون ميتوانند اين محصول را از كشورهايي همچون مالزي، نگاپور و كشورهاي آسيايي وارد بازار كنند و ديگر لزومي ندارد كه سرورها از كشورهاي اروپايي وارد شوند. بازار سرورهاي اينتل با توجه به سهولت دسترسي به قطعات و لوازم جانبي آن پر رونق بود ولي برخلاف سرورهاي اينتل، سرور سوپر مايكرو و بازار سرورهاي شركت HP فوقالعاده كساد بود و اين سري از سرورها خريدار چنداني نداشت.
مانيتورهاي LCD همچنان خواهان دارد
همان طور كه طي هفتههاي گذشته اشاره شد بازار مانيتورهاي LCD همچنان پررونق است و مخصوصا تقاضا براي مانيتور5 LCD1اينچ رو به افزايش است كه اين افزايش تقاضا باعث شده اين محصول در بازار كمياب شود چون شركتهاي توليدكننده مانيتور از جمله هانسول، سامسونگ و LG قدرت توليد بيشتر (و شايد واردات بيشتر) را به طور كل در هفته گذشته كاربران به مانتيورهاي LCD، 15اينچ بيشتر روي خوش نشان دادهاند و همين امر باعث كمياب شدن اين محصول در بازار شد البته برخي كارشناسان بروز مشكل براي واردات كالاهاي كرهاي را هم در اين زمينه موثر ميدانند. گفته ميشود برخي محمولههاي شركتهاي توليدكننده مانيتور در گمرك اجازه ترخيص نگرفتهاند. همين موضوع باعث شده كه وضعيت كاري در اين بازار به وجود بيايد. در مقابل بازار موفق LCD، بازار مانيتورهايCRT همچنان بد است و هيچ خريد و فروشي صورت نميگيرد و بيشتر مصرفكنندگان از جملهuser هاي معمولي و اماكن و سازمانهاي دولتي به خريد مانيتورهاي LCD روي آوردهاند.
يك پيشنهاد براي خريداران مادربرد
به پيشنهاد آقازاده، اكثر كاربران چه مردم عادي و چه نهادهاي دولتي بايد از مادربردهايي با مشخصه سوكت 577LGA استفاده كنند كه اين مشخصه بايستي با chip اينتل با شماره 519G به بالا همراه باشد و دليل اين امر هم اين است كه شركت اينتل بيشتر توليد CPU دمكش را روي اين مدل از chip متمركز كرده و مصرفكنندگان بايستي از مادربردهايي با اين مشخصه استفاده كنند چون cpu دمكش اين سرورها را ساپورت ميكند و مصرفكنندگان ديگر نيازي به تغيير مادربردهايشان ندرند چون حدود 70درصدcpu ها از نوع دمكش است.
بازار لپتاپها هم تابع اوضاع هفتههاي گذشته بود و همانطور كه در هفته گذشته اعلام شد يك مدل از لپتاپهايي كه وارد بازار شده بود و هم از لحاظ مدل و هم از لحاظ قيمت نسبت به لپتاپهاي قديمي ارجحيت داشت و با اين وجود در هفته گذشته نيز اوضاع بازار لپتاپها تغيير خاصي را شاهد نبود.
بازار وبكم بدون تغيير
در بخش وبكمها در بازار اوضاع بد نيست ولي اوضاع بازار اين محصول در بازار كامپيوتر در تعطيلات عيد و تابستان پررونقتر از فصلهاي ديگر است. ولي در فصول ديگر به دليل بازگشايي مدارس تقاضا كمتر است و كلا بازار اين محصول رونق چشمگيري ندارد.
اوضاع بازار كامپيوتر در سالهاي گذشته
بازار كامپيوتر به صورت غير رسمي از سال 1368 شكل گرفت كه اين بازار از 90درصد نرمافزار و حدود 10 يا 5درصد سختافزار تشكيل شده بود و اين روند همچنان ادامه داشت تا اينكه در سال 1371 كفه ترازو براي هر دو محصول سختافزار و نرمافزار برابر شد و برعكس در سال 1374 بازار كامپيوتر را 80درصد محصولات سختافزاري و 20درصد محصولات نرمافزاري اشغال كرد. سالهاي 74 تا 80 به دوران طلايي بازار كامپيوتر معروف است چون طي اين سالها تقاضا براي خريد تجهيزات و قطعات كامپيوتري بسيار افزايش يافت چون تكنولوژيهاي جديدي از جمله مولتي مديا شدن كامپيوتر بهخصوص قابليت پخش موسيقي و فيلم از طريق كامپيوتر و خصوصا قابليت دسترسي اينترنت باعث شد كه مردم و سازمانهاي دولتي به خريد كامپيوتر بيشتر ترغيب شوند اما از سال 80 به بعد بازار كامپيوتر اشباع شد و اگر خريد و فروشي صورت ميگرفت گذري بوده و اوضاع بازار از اين سال به بعد بدتر و بدتر ميشد. براي برطرف شدن شوك حاكم به بازار بايستي يك دوره 4 تا 5 ساله طي شود و شرايطي بر بازار حاكم شود تاUser ها خريدهايشان را ارتقا دهند و يا تكنولوژي جديدي به وجود بيايد تا باعث شكوفايي مجدد بازار شود.