تکنولوژی

نمايشگاه هاى خارجى غيرت سنج ملى

نام نویسنده: محمد ثروتى

شرق – فوايد برگزارى نمايشگاه چيست و چه دستاوردى از حضور در نمايشگاه هاى خارجى مى توان به دست آورد و اين كه چقدر شركت هاى ما در اين ميدان آبديده و دنياشناس مى شوند و چقدر مى تواند اين نوع حضورها در كيفيت و كميت محصولات داخلى تاثيرگذار باشد مواردى است كه بارها و بارها از سوى اصحاب اهل قلم و ساير صاحب نظران اين حوزه به خوبى به آن پرداخته شده است و شايد گفتن اينها براى چندمين بار لطف و خاصيتى نداشته باشد. اما انگيزه مجدد از نوشتن، پرداختن به زواياى ديگرى است كه شايد توجه به آنها خالى از فايده نباشد.

۱- سه سال قبل كسى نمى انديشيد كه حضور رسمى در يك نمايشگاه بين المللى بتواند براى ساليان بعد هم تداوم يابد و دولت بر اين حمايت خود مداومت بخشد و شركت هاى بخش خصوصى روزبه روز بر ميزان علاقه منديشان افزوده شود. لااقل در مقايسه با خيلى از كارهايى كه در كشور به طور مقطعى انجام مى شود اما اين تكرار همراه با توسعه كار بود و موجب شد تا حضور رسمى ايران در اين نمايشگاه ها به عدد شش برسد كه فكر مى كنم براى تصميم گيران دولتى داخل كشور و نيز براى مخاطبين خارجى، كم نظير تداعى شود و موجب شود نگاهى ويژه به آن ايجاد گردد. برگزارى موفق نمايشگاه ها موجب شده است تا بحث صادرات نرم افزار در كشور و در ميان نهادهاى دولتى و بخش هاى خصوصى جايگاهى بيشتر يافته و اين موضوع براى خيلى از شركت ها تبديل به يك هدف قابل برنامه ريزى شود.

۲- از ديگر نتايج قابل توجه حضور در نمايشگاه هاى بين المللى، همراهى يك يا دو نفر از خبرنگاران تخصصى نشريات مرتبط با فناورى اطلاعات بود كه شايد براى اولين بار با اين كيفيت و كميت و با نگاهى متفاوت انجام مى شد. جدا از بداخلاقى ها و غر زدن هاى عده اى از خبرنگاران جوان و البته خوش سفر و يا از قافله جا مانده، اما اين همراهى ها توانست در ايجاد ديدى بازتر و واقعى تر نسبت به آن چه در اطراف ما در جريان است موثر و مفيد واقع شود و امروز به وضوح مى توان نتايج و تاثيرات آن را در نوشتارها و نگاه هاى افراد مشاهده كرد. ضمن آن كه اين ابتكار باعث شد تا خبرنگاران جوان ما در كنار خبرنگاران حرفه اى و كارآزموده رسانه هاى دنيا قرار گيرند و به كسب تجربه بپردازند.

۳- نمايشگاه Gitex كم كم در حال تبديل شدن به يك غيرت سنج ملى شده است. براى آنانى كه رشد و پيشرفت افسانه اى عرب هايى كه تا چندى پيش در برهوت كوير باد و خاك مى خوردند و امروز در بهشتى از امكانات و منابع و رفاهيات زندگى مى كنند و هنوز هم خواب هاى رنگى چرب و شيرينى مى بينند تبديل به يك آرزو و حتى كابوس شده است. نمايشگاهى مانند جيتكس تبديل شده است به ابزارى براى سركوفت زدن بخش خصوصى به متوليان دولتى برگزارى نمايشگاه هاى كشور كه چرا براى برگزارى چنين نمايشگاهى طى ساليان متمادى برنامه ريزى درستى انجام نمى شود و اين كه ما چه چيزى از عرب هاى همسايه كم داريم و اميدوارم اين راه جوابى خوب داشته باشد. اما نمايشگاهى مانند جيتكس به الگويى نيز تبديل شده است تا بتوان بر آن اساس براى نمايشگاه هاى داخلى هم برنامه ريزى كرد. مطمئنم آنانى كه مستقيم و غيرمستقيم در جريان برگزارى نمايشگاه هاى داخلى هستند ايده هاى خوبى از نمايشگاه هاى خارجى گرفته اند و خلاقيت هاى ويژه اى خواهند داشت.

۴- حضور در نمايشگاه هاى بين المللى خصوصاً Gitex، البته حساسيت هايى را هم به دنبال داشته است. عده اى از باب آن كه خود در اين بازى حضور نداشتند و يا از توانى برخوردار نبودند نمايشگاه جيتكس را بهانه كردند و علم مخالفت با كل اين ماجرا و متوليان امر را برداشتند و تلاش كردند در پشت اين نقاب مخفى شوند. جالب است كه حتى تعدادى از اين مخالفين اندك، در حالى كه در كار واردات از مين كشور امارات به ايران مشغولند اما از ناسزاگويى شان در حقيقت به عنوان پوششى براى توجيه امور وارداتى خود سود مى برند و تلاش مى كنند چهره هاى موجه براى خود و براى كارهاى خود بسازند.

۵- در طول برگزارى اين نمايشگاه ها حداقل ۴۰ شركت نرم افزارى مورد حمايت قرار گرفتند. با توجه به آمار رسمى تعداد شركت هاى موجود نرم افزارى كشور كه رقمى در حدود ۳۰۰ شركت است مى توان به نسبت ۱۲ درصدى شركت هايى دست يافت كه در اين سال ها مورد حمايت بوده اند و توانسته اند براى يك بار در نمايشگاه هاى بين المللى حضور يابند. اين نسبت براى صاحبان امور آى تى كشور بسيار معنى دار و ارزشمند است.

– با نگاهى سرانگشتى به تعداد حضورهاى ايران در شش نمايشگاه، تعداد كل بازديدكنندگان خارجى اين نمايشگاه ها، تعداد كل غرفه دارانى كه بازديدكننده نيز بوده اند مى توان به اين آمار دست يافت كه ايران در معرض ديد متخصصانى از بيش از ۱۰۰ كشور دنيا و بازديدكنندگانى معادل ده ها هزار نفر بوده است كه توانسته اند لااقل نام و پرچم ايران را براى يك بار ببينند و بينديشند كه ايران هم در حوزه فناورى اطلاعات داراى توانمندى است.

اين تبليغاتى بسيار فراگير و گسترده و بسيار ارزشمند و كم هزينه است كه شايد با نرم هاى ديگر تفاوت بسيار زيادى دارد. به عبارتى اگر در اين سال ها مى خواستيم نسبت به معرفى توان تخصصى ايرانيان به خارجى ها اقدام كنيم مجبور بوديم هزينه هاى بيشترى را متحمل شويم. به هر حال نمايشگاه هاى خارجى تنها حلقه اى از توسعه صادرات نرم افزار است و عدم توجه به قبل و بعد آن موجب كم رنگ شدن اثرگذارى آن خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا