ديگر پشت درهاي مدرسه نميمانيد
دنیای اقتصاد – مرزها برداشته ميشوند و محدوديتها معنايي ندارد. حالا ديگر هيچ محدوديت اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، جسمي، جنسيتي و شرايط محيطي نميتواند دانشآموزان را پشت درهاي مدرسه نگه دارد.
ايجاد فرصتهاي برابر و عدالت آموزشي شايد همان دلايلي باشند كه باعث شدهاند 100درصد دانشآموزان در دوره راهنمايي و 88درصد آنها در دبيرستان تحت پوشش يستم آموزش از راه دور سازمان آموزش و پرورش قرار بگيرند.
در طول سال گذشته آموزشهاي از راه دور سه مرحله را تجربه كرده است.روش مكاتبهاي يا كتاب پايه كه در آن آموزش از طريق متون چاپي، كتابهاي خودآموز و كلاسهاي هدايت تحصيلي انجام ميشود، سيستمهاي راديو و تلويزيون آموزشي كه در آن مخاطبان به صورت فرد يا گروهي از برنامههاي زنده و يا ضبط شده استفاده ميكنند و بالاخره سيستمهاي چندرسانهاي و مبتني بر اينترنت كه در آن مواد آموزشي به شكل چند رسانهاي (متن، تصوير و صدا) و در قالب الكترونيكي ارائه ميشوند. سيستمي كه تعامل معلم و دانشآموز و دانشآموزان با كديگر ميتواند به صورت همزمان و يا ناهمزمان به وجود بيايد. اين تعامل حتي ميتواند با استفاده از پست الكترونيكي، تخته الكترونيكي، كتابخانه الكترونيكي، كنفرانسها و جلسات گروهي هم ايجاد شود.
در واقع به دنبال پيشرفت فناوري، بالا رفتن نيازهاي آموزشي، تعداد زياد فراگيران، حجم بالاي اطلاعات، هزينههاي پايين و درگيري زماني استاد و دانشآموز دلايل مناسب و البته كافي هستند براي آنكه آموزش الكترونيكي بخش بزرگي را در سيستم آموزش از راه دور به خودش اختصاص دهد.
حالا چند روز است كه درهاي مدارس باز شدهاند، اتفاقي كه براي آموزش الكترونيك موازي با راهاندازي سايتهاي آموزشي بوده است.
الحسيني مدير موسسه آموزش از راه دور آموزش و پرورش در اين مورد ميگويد:
سياستها و راهبردها
اقدامات اوليه اما كاملا برنامهريزي شدهاند و براي آنكه به مرحله اجرا برسند با سياستها و روشهاي از پيش تعيين شده موسسه آموزش از راه دور براي سيستم آموزش الكترونيك همراه ميشوند.
اين سياست و راهبردها عبارتند از: فراهم كردن مقدمات با ايجاد موسسهاي مستقل و پذيرش رويكرد تلفيقي آن به روشهاي مختلف آموزشي، ارائه رسميE-Learning در خارج از كشور و به صورت تكميلي در داخل، شكلگيري مراكز مجري براساس آموزش در خارج از محيط مدرسه، تريف سياست اجراي آموزشها با حفظ عنصر جوابگويي در مسايل زيرساختها سختافزارها و نرمافزارهاي توليد محتوا، مديريت و سازماندهي متمركز براي ايجاد روشها تعريف استانداردها تفكيك و واگذاري تصديگري در اجرا طراحي و تدوين سيستم مديريت يادگيري فراگير كنترل و نظارت و ارزيابي و رتبهبندي مراكز و در نهايت استفاده از محتواي دو زبانه براي مقاطع راهنمايي دبيرستان و پيشدانشگاهي و البته فراگيران خارج از كشور.
در اين سيستم همه چيز با شكلي نو و متفاوت ظاهر شدهاند. برنامههاي درسي هم از اين قاعده مستثني نيستند. اين برنامهها شامل: كلاسهاي مجازي به صورت هممان و ناهمزمان، مشاوره در ابتداي ورود و در طول تحصيل، ارائه محتواي درسي به شكل E-book و مولتي مديا، ارزشيابيهاي مستمر، تعامل از چند جهت از طريق كنفرانس، پست الكترونيك، فرمهاي مباحثه و گفتوگوهاي علمي، امتحانات پاياني به صورت حضوري و بالاخره دادن مدرك رسمي هستند.
اين برنامهها به لحاظ استانداردهاي آموزشي كاملا منطبق بر برنامهريزي و هدفهاي پيشبيني شده وزارت آموزش و پرورش براي دورههاي تحصيلي است. تفاوت اما تنها از جهت روشها و نوع جامعيت دادن محتوا در فضاي آموزشي است. گرچه با تمام اينها نگرانيها هنوز وجود دارند. نگرانيهايي كه با تكميل و ايجاد زمينههاي لازم براي آموزش الكترونيك مانند: توليد محتواي الكترونيك، بستر اينترنتي و مخابراتي و فرهنگسازي به تدريج از بين ميروند.
آغازي ديگر
سال تحصيلي جديد شروع شده است، براي فراگيران آموزش الكترونيك هم امسال بيشتر از 570مركز آموزش الكترونيك در سراسر كشور كه تنها 6مركز آن در تهران فعاليت ميكنند، همزمان با شروع سال تحصيلي براي اولين بار كار خود را شروع كردهاند.
شروعي براي يك آغاز جديد. حالا ميتوانيد در يك مدرسه مجازي خودتان تصور كنيد، زنگها به صدا در ميآيند.