برنامه كامل وزير ارتباطات و فن آورى اطلاعات
آی تی آنلایز – متن برنامه دكتر سليمانى وزير ارتباطات و فن آورى اطلاعات به شرح زير اعلام شد.
اگر بتوانيم فرهنگ عمومى جامعه را با مفاهيم و کاربردهاى صحيح و گسترده فناورى ارتباطات و اطلاعات آشنا کنيم و تسهيلات را بحدى گسترش دهيم و استفاده از آنرا در جامعه نهادينه نمائيم تا آحاد مردم اين فناورى را همچون استفاده از برق و تجهيزات حمل و نقل در زندگى روزمره بکارگيرند, نه تنها موجب صرفه جوئى هاى فراوان در مقياس ملى مى گردد, بلکه آرامش و آسايش جامعه و دقت, صحت و سرعت امور و عدالت و رفاه اجتماعى را بدنبال خواهد داشت. عصر حاضر عصر دانائى نام گرفته و اگر اختراع ماشين چاپ تحول شگرفى در توليد و انتشار علم پديد آورد, اموز فناورى ارتباطات و اطلاعات توانسته است توليد علم را در هر دوره چهارساله به دو برابر برساند. فناورى ارتباطات و اطلاعات شيوه و فضاى زندگى را بکلى دگرگون ساخته و فاصله زمانى و مکانى را از ميان برداشته است. قدرت ذهنى و عملياتى بشر را تا فراسوى مرزها و اقصى نقاط عالم کشانده است. امروز تحصيل در يک دانشگاه معتبر و کارکردن در بنگاه هاى اقتصادى و صنعتى جهان و يا برخوردارى از يک کسب و کار با ارزش افزوده بالا و حضور در بازار جهانى و يا تجارت و خريد و فروش کالا حتى براى يک نوجوان با هوش ايرانى دور از ذهن نيست. سوار بر مرکب ارتباطات و اطلاعات مى توان در چشم بهم زدنى در هرکجاى جان حضور داشت. دسترسى به يک کتاب آسان تر از آنست که آنرا از قفسه کتاب مجاور خودمان برداريم و نگاه از آسمان به زمين ديگر يک رؤيا نيست.
دستيابى به رشد اقتصادى مورد نظر برنامه چهارم توسعه به گونه اى كه مشاركت خواهى ناشى از رشد و تحرك اجتماعى جوانان را دربرگيرد، نوگرائى ناشى از جوانى جمعيت را پاسح گويد و اشتغال آنان را با اين شرايط ميسر سازد، مستلزم رويكرد جديدى در توسعه اقتصادى است. از آن جمله توسعه تكنولوژى و دستيابى به فناورى هاى برتر و ايجاد صنايع مربوط و بهره بردارى از محصولات آن است كه نه تنها زمينه رشد اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى را در داخل بوجود مى آورد بلكه فرصت هاى تازه اى را در تعاملات جهانى فراهم خواهد ساخت. آنچه امروز در چشم انداز تحولات جهانى كاملا مشهود است، توسعه فناورى ارتباطات و اطلاعات است. اين فناورى زير ساخت اصلى توسعه به شمار مى رود و موجب توسعه بسيارى از فناورى ها و صنايع جديد ديگر شده است. فناورى ارتباطات و اطلاعات موجب افزايش سرعت، صحت و دقت در همه امور گرديده است. به همين دليل است كه كشورهاى توسعه يافته و يا در حال توسعه، توجه اصلى خود را به اين بخش از صنعت معطوف داشته اند. همه مديران نوگرا در اين مورد اتفاق نظر دارند که اداره موفقيت آميز سازمانهاى بزرگ در محيط پويا و رقابتى جهان امروز، توان خلاقيت و نوآورى در همه زمينه ها و استفاده مطلوب از فناورى ارتباطات و اطلاعات است.
در جمهورى اسلامى ايران پس از انقلاب شكوهمند اسلامى، با همت و تلاش مسئولين مربوطه با اجراى برنامههاى اول، دوم و سوم توسعه شاهد رشد خوبى در بخش ارتباطات و فناورى اطلاعات بودهايم. در برنامة توسعه چهارم اهداف بلندى براى مخابرات و ارتباطات و فنآورى اطلاعات كشور در نظر گرفته شده است. طوريكه در پايان برنامه بايد ضريب نفوذ تلفن ثابت از 7/26 درصد كنونى به 50 درصد و ضريب نفوذ تلفن همراه از 5/7 به 35 درصد و ضريب نفوذ اينترنت به 30 درصد برسد ايجاد ارتباطات پرظرفيت و چند رسانهاى در شهرهاى بالاى پنجاه هزار نفر و افزايش ظرفيت خدمات پستى و همچنين تهيه لايحه قانون جامع ارتباطات از اهم وظايفى است كه در اين برنامه برعهده مسئولين وزارت ارتباطات و فنآورى اطلاعات گذاشته شده است.
ملاحظه مىشود كه جهش بسيار عظيمى در بخش مخابرات در برنامه توسعه چهارم ديده شده است كه نيازمند برنامهريزى و اقدامهاى جهشى است.
لذا رسالت دولت فراهم نمودن امکان دستيابى آحاد جامعه به فناورى جديد ارتباطات و اطلاعات است تا هر ايرانى با هر ظرفيت ذهنى قادر باشد مهارتهاى خوب انديشيدن, خوب ياد گرفتن و خوب ارتباط بر قرار نمودن را فراگيرد و خلاقيت, مسئوليت پذيرى و سجاياى اخلاقى را در خود تسعه دهد تا به عنوان يک عضو فعال در جامعه جهانى حضور داشته و براى روياروئى با چالشهاى عصر حاضر آماده باشد. و اين ممکن نيست مگر با همت و همراهى همة نهادها, سازمان ها, مديران, کارگزاران و مربيان جامعه. ياد گيرى و ياد دهى مبتنى بر فناورى اطلاعات يکى از راهبرد هاى اساسى ما براى تجهيز جوانان به اين مهارتهاست.
بکارگيرى ارتباطات و فناورى اطلاعات به منظور خدمت رسانى بهتر به مردم، ايجاد اشتغال, ايجاد رفاه اجتماعى, توسعه روابط اجتماعى – اقتصادى و بهره گيرى از مزاياى فناورى اطلاعات براى تسهيل درامور علمى، فرهنگى، اقتصادى و اجتماعى، با ديدگاهاى زيردنبال مى شود:
-خدمت سانى بيشتر به مردم و بالا بردن کيفيت خدمات و تنوع بخشيدن به آن
-تقويت شبکه ملى ديتا و افزايش ظرفيت انتقال داده در سطح شهرها و روستاهاى کشور
-توسعه و پرورش منابع انسانى براى بالا بردن کيفيت خدمات
-تهيه, تدوين و اجراى طرح هاى ترويجى براى استفاده گسترده سازمان ها و ادارات از فناورى ارتباطات و اطلاعات در جهت توسعه عدالت و رفاه اجتماعى
-فراهم نمودن زمينه استفاده از فناورى هاى جديد براى گسترش خدمات
-همکارى در اجراى زير ساخت هاى لازم براى طرح هاى دولت الکترونيک, تجارت الکترونيک, آموزش الکترونيک, بهداشت الکترونيک و …
-توسعة تحقيقات فضائى براى استفاده مطلوب و صلح آميز از فضا و تثبيت حقوق جمهورى اسلامى ايران در استفاده از فضا و بسيج استعدادها و ظرفيت هاى علمى و صنعتى کشور و جلب مشارکت مراکز علمى و تحقيقاتى جهان براى ساخت ماهواره هاى مورد نياز جمهورى اسلامى ايران
-سالم سازى و گسترش خدمات اينترنت و استفاده بهينه از اين فناورى براى توسعه اقتصادى, اجتماعى، سياسى و فرهنگى
-فراهم نمودن زمينه ايجاد شغل هاى نو با ارزش افزوده بيشتر در فضاى فناورى ارتباطات و اطلاعات.
-حضور فعال و مؤثر در مجامع بين المللى مرتبط با ارتباطات و فناورى اطلاعات.
اينجانب بر اين باور هستم که با توکل به خداوند متعال، با رهنمودها و دتورات رهبر فرزانه حضرت آيت اله خامنه اى و مديريت جناب آقاى دکتر احمدى نژاد رئيس جمهور محترم و محبوب و دانشمند، حمايت و پشتيبانى نمايندگان محترم مجلس شوراى اسلامى، و با اتکاء به مدبران مخلص و کارآمد و کارمندان پر تلاش اين وزارت و همچنين يارى و توجه اساتيد و دانش پژوهان و جوانان کشور و اعتماد مردم شريف و آگاه ايران، ميتوانيم به اين مهم دست يابيم. لذا برنامههاى اين وزارتخانه در عنوانهاى ذيل تقديم مىگردد:
– سياستهاى مورد ملاحظه در تنظيم برنامه
– اهداف كلان
– راهبردها
– برنامه هاى اجرائى
همچنين در خاتمه مشخصات فردى و علمى و تجربى اينجانب آمده است.
انشاا… بتوانيم به حول و قوه الهى در راه خدمتگزارى به ملت عزيز ايران اسلامى موفق و مؤيد باشيم.
سياستهاى مورد ملاحظه در تنظيم برنامه :
-برنامه ها بايد داراى اهداف با معنا در راستاى پاسخگويى موثر تر به نيازهاى مردم وجامعه باشد
– برنامه ها بايد داراى اهداف متوازن كوتاه مدت و بلند مدت باشد
-تمركز برنامه ها بر روى جند محور اساسى باشد
-برنامه ها بايد در راستا و محقق كننده چشم انداز كشور باشد
اهداف كلان:
-پاسخگويى موثرتر به نيازهاى مردم در زمينه ارتباطات و فناورى اطلاعات
-پاسخگويى موثرتر به نيازهاى جامعه و توسعه كمى و كيفى خدمات ستاندارد موردنياز متقاضيان بخشهاى مختلف كشور.
-نقش افرينى موثرتر و استفاده بهتر از فرصتهاى جهانى و منطقه اى
-توانمند سازى وزارت و شركتهاى وابسته در راستاى تحقق اهداف 1و2و3
راهبردها :
– آزاد سازى فعاليتها پايين دستى به منظور:
• مشاركت بيشتر مردم در فعاليتهاى اقتصادى
• ايجاد اشتغال
• افزايش بهره ورى
• كوچك سازى بدنه دولت و كاهش تصدى
– پويا سازى و كيفى سازى وزارت و شركتهاى وابسته به منظور:
• كاهش هزينه ها
• مولد سازى داراييها
• اصلاح ساختار تشكيلاتى و منابع انسانى
• توانمند سازى سازمانى
– عرضه سهام شركتها در ازار بورس به منظور:
• شفاف سازى فعاليتها
• افزايش بهره ورى در انجام فعاليتها
• مشاركت بيشتر مردم در فعاليتهاى اقتصادى
-استفاده از فناوريهاى نوين به منظور:
• توسعه كيفيت و تنوع خدمات متناسب با نياز مردم
• توسعه بنيه اقتصادى کشور
• ايجاد ساختار زير بنايى موثر تر براى بخشهايصنعتى، تحقيقاتى، اقتصادى و…
برنامه هاى اجرايى:
با توجه به برنامه چهارم توسعه، چشم انداز 20 ساله، و سياستهاى كلى نظام ، سند ملى توسعه ارتباطات و فنآورى اطلاعات نهائى خواهد شد كه در آن برنامه هاى زير به اجا در مى آيد:
– سازمان و مديريت:
مدريت اجرايى كشور مشكلات فراوانى دارد. تاخير در اجراها و عدم پاسخگويى مناسب به مسؤوليتها از مشكلاتى است كه بايد به آن توجه جدى داشته باشيم. ارتقاء راندمان مديريتها، ساده و روان کردن سيستمها، توسعه و بهرهگيرى بهينه در سطح مديريت ICT يک راه حل اساسى رفع معضلات مذكور است که بايد مورد توجه قرار ميگيرد.
جلوگيرى از رانتهاى موجود در صنعت ارتباطات و فنآورى اطلاعات باعث بهبود صنعت و جايگاه آن در جامعه مىشود. افراد متعهد و با سواد در كشور ما در اين صنعت فراوان هستند، آنها بايد در جايگاه واقعى خود قرار گيرند. همچنين افزايش قدرت هماهنگى ميان بخشى در تحقق سياستها وزارتخانه از ديگر برنامه هاى وزير ارتباطات و فنآورى اطلاعات خواهد بود. به روحيهى تعامل و همفكرى با اهل نظر، روحيهى همكارى با ديگر ارگانها و سازمانهاى مرتبط و ايجاد روحيهى مديريت كارآمد بها داده خواهد شد.
مديران ارتباطات و فنآورى اطلاعات بايد كسانى باشند كه با اشراف به مخابرات از مقولهى ارتباطات و فنآورى اطلاعات و توسعهى اقتصادى و اجتماعى شناخت خوبى داشته باشند و بايد اعتقاد داشته باشند كه «ايرانى مىتواند».
انتخاب و بکارگيرى مديران شايسته, موضوع مهمى است که با کمک آنان مىتوان ساير موارد را تحقق بخشيد. همچنين مشاركت مردم با رعايت عدالت اتماعى و استفاده از متخصصان داخلى در راستاى استفاده از فناورىهاى روز و دور كردن مخابرات كشور از سياستزدگى از جمله مواردى است كه بايد مدنظر واقع شوند.
براى تحقق برنامه خود در وزارت ارتباطات و فناورى اطلاعات و دستيابى به جايگاه ممتاز در اين بخش, لازم است نظام مديريتى وزارت ارتباطات و فناورى اطلاعات مبتنى بر اين فناورى که خود متولى آنست مهندسى مجدد شود و خود به الگو و نمونة قابل قبولى براى ساير دستگاهها تبديل گردد. و بدور از جنجال سياسى با تکيه بر دانش و پژوهش و مديران خردمند و کارکنان ماهر که دغدغه آنها خدمت به مردم و رشد و تعالى نظام مقدس جمهورى اسلامى ايران است کارها را به پيش ببريم.
توجه به حقوق مشترى و مشترى مدارى و عرضه خدمات به مشتركين مخابراتى به صورت مكانيزه با رعايت كيفيت سرويس در حد استانداردهاى جهانى و فراهمنمودن امكان دريافت سرويسهاى مخابراتى از طريق شبكههاى ارتباطى نظير پستالكترونيك, تلفن و غيره اجتناب ناپذير است.
ـ نظامات ، قوانين و مقررات :
نياز جدى و روز افزون جامعه به خدمات ارتباطات و فناورى ارتباطات از يک طرف و پيچيدگى امور و تعدد مؤلفه هاى مؤثر در اين حوزه از قبيل تحولات فناورى که بصورت روزانه تغيير مى کند, تنوع خدمات, نياز به نيروهاى متخصص و کارآزموده, سرعت عمل در اجراى امو و در ارتباط بودن ميليون ها کاربر و صدها شرکت خدمات دهنده و خدمات گيرنده, حقوق مادى و معنوى اشخاص حقيقى و حقوقى, ايجاد مى نمايد کليه فعاليت هاى مرتبط در اين حوزه تنها در پرتو نظامات و قوانين و مقررات شفاف و قابل اجرا و مترقى صورت گيرد و مدام به روز شوند. تلاش خواهد شد در چارچوب سياستگزارى و قوانين مربوط, اصلاح امور صورت گرفته و نظامات لازم طراحى و قوانين و مقررات مناسب تدوين و اجرا گردد. بعضى از اين موارد بشرح زير خواهد بود:
• تدوين برنامة جامع توسعه زيرساخت ارتباطات مخابراتى و پستى
• ايجاد و تقويت نظام حقوقى و قضايى متناسب با توسعهى شبكههاى اطلاعرسانى بويژه در جهت مقابلهى كارآمد با جرائم سازمان يافتهى الكترونيكى
• ايجاد نظام جامع ارتباطات مخابراتى و پستى هماهنگ با نظام فنّاورى اطلاعات با توجه به تحولات ساختارى شبكههاى ارتباطى دنيا و رعايت طبقهبندى اطلاعات و ضوابط فرهنگى، سياسى، دفاعى و امنيتى در زيرساختها.
• اصلاح نظام قيمتگذارى خدمات ارتباطى و فنّاورى اطلاعات جهت ارتقاى نرخ بازدهى سرمايهگذارى در بخش با رعايت حقوق مشتريان و شرايط بازار توسط كميسيون تنظيم مقرراتِ ارتباطات
• تدوين مقررات و آييننامههاى اجرايى براى آزادسازى و خصوصىسازى و رفع انحصار دولتى از فعاليتهاى مخاراتى با هدف تحقق فضاى رقابتى
• تدوين و اعمال مقررات، استانداردها و ضوابط در سرويسهاى راديويى در مراحل صدور مجوز، نظارت و استفاده از طيف فرکانسي.
• تدوين قانون جامع ارتباطات کشور
• تدوين و روزآمد كردن قوانين و مقررات مناسب براى تسهيل سرمايهگذارى داخلى و خارجى در زمينه خدمات ارتباطى و فنّاورى اطلاعات
• بازنگرى در قوانين، آئيننامهها، دستورالعملها و رويههاى پستى در راستاى اجراى الزامات برنامه چهارم
• اصلاح قوانين موجود و تدوين قوانين جديد براى انطباق با نيازهاى فنّاورى اطلاعات.
• طراحى نظام تعرفههاى خدمات ارتباطي.
– منابع انسانى، آموزش، تحقيقات و تكنولوژى :
مخابرات در چند سال اخير از بعد كمى توسعهى خوبى داشته، ولى از بعد كيفى و كيفيت سرويسها با مشكلاتى روبرو بوده است. اين مشكل در درجهى اول به دليل رشد سريع تكنولوژى مخابرات و عدم تسلط كامل بر تمام جنبههاى آن است. داشتن نيروى انسانى و دانش كافى براى طراحى مناسب بخشهاى مخابراتى شبكهى مخابراتى يكى از عوامل كليدى براى داشتن سرويس مناسب است. سرمايهگذارى در زمينهى آموزش و پژوهش يكى از مهمترين عوامل توسعهى علمى در اين زمينه است. براى توسعهى علمى مخابرات بايد علاوه بر آموزشهاى كلاسيك دانشگاهى آموزشهاى تخصصى ان حوزه پيشبينى شود.
نقش تحقيق و پژوهش در امر توسعه, کاهش هزينه ها و بالا بردن کيفيت بر کسى پوشيده نيست. اختصاص بودجهى دو درصد درآمد وزارت و شركتهاى تابعه به امر تحقيقات نيز موضوعى است كه به عنوان منبع مالى قابل توجه ساختار اجراى پروژه هاى تحقيقاتى و تربيت نيروى انسانى را دگرگون خواهد ساخت. سياست برون سپارى پروژههاى تحقيقاتى منطبق با برنامهى توسعه نيز در دستور كار قرار خواهد گرفت. در اين راستا، با تکيه بر تجارب فردى گذشته در مديريت تحقيقات کلان و اجراى پروژه هاى ملى و توسعه تکنولوژى رويکرد کاملا جديد و پويايى در ارتباط با دانشگاهها و مراکز آموزشى و تحقيقاتى اتخاذ خواهد شد که محور آن تشکيل و توسعه کانونهاى ماموريت گرا با ترکيب کارشناس صنعتى، استاد و دانشجو خواهد بود.
توسعه مبتنى بر دانائى نيازمند توسعه پايگاههاى اطلاع رسانى است. توسعهى علمى مخابرات مستلزم انجام كارهاى تحقيقاتى است و انجام تحقيقات نيازمند حمايت و صرف هزينه مىباشد.
در چارچوب برنامهى چهارم در حوزهى ارتباطات و مخابرات به موضوعاتى نظير بومىسازى و انتقال تكنولوژى شبكههاى مخابراتى پرداخته خواهد شد و در نتيجه به سمت دسترسى به تكنولوژىهاى جديد فناورى اطلاعات بر اساس توسعهى فنآورى اطلاعات و ارتباطات و دولت الكترونيك، شامل كاربردهاى خاص و عام گام برداشته خواهد شد. بومىسازى در عرصهى توسعه و تحقيق و توجه به توليد داخل در اين بخش از اولويتهاى برنامه اى است تا به اين ترتيب سهم اساسى از مساله اشتغال نيز فراهم شود.
براى توسعه و تحکيم زير ساخت هاى اساسى و مهم ارتباطات و فناورى اطلاعات و بومى سازى فناورى هاى استراتژيک در اين حوزه, تمهيداتى انديشيده مى شود، از جمله:
• اولويتدهى به انجام تحقيقات كاربردى و راهبردى و توجه به تحقيقات بنيادى در زمينه فنّاورى اطلاعات و ارتباطات در كشور .
• برنامهريزى و اجراى آموزشهاى تخصصى بدو و حين خدمت با استفاده از فنّاورىهاى نوين.
• تقويت ارتباطات بين المللى از طريق گسترش همکارىهاى دوجانبه, منطقهاى و بينالمللي.
• بستر سازى براى نگهداشت نخبگان علمى كشور كه عمدتا در حوزه مخابرات هستند.
• توسعه و پرورش منابع انسانى براى بالا بردن کيفيت خدمات.
• حمايت از ارتقاى دانش تخصصى و حرفهاى منابع انسانى ارتباطات و فنّاورى اطلاعات.
• گسترش سطح فرهنگ و سواد عمومى فنّاورى اطلاعات براى عموم جامعه بهويژه در بدنه اجرايى كشور
• جذب، حفظ و حمايت از نيروهاى مخابراتى متخصص داخلى و متخصصين ايرانى خارج از كشور.
ـ کيفيت و بهره ورى :
در زمينه توسعه کيفيت و ارتقاء بهره ورى در مجموعه وزارت و در زمينه خدمات اقدامات زير صورت مى گيرد:
• جلب مشارکت مردمى براى شناخت مشکلات و ناهنجارى هاى خدمات دهى در بخش ارتباطات و فناورى اطلاعات و سازماندهى مناسب براى رفع مشکلات در کوتاه ترين زمان ممکن.
• بازنگرى و بهينهسازى رويهها، دستورالعملها و آييننامهها در راستاى اجراى الزامات سيستم مديريت کيفيت
• پاسخگويى و اطلاعرسانى به مشتريان پستى با بهرهبردارى از فنّاورىهاى نوين و سامانههاى اينترنتي.
• ايجاد نظام كد و استانداردهاى فنّاورى اطلاعات
• تهيه و تدوين استانداردهاى ملى در حوزه كاربردها و فنّاورى اطلاعات.
– اخلاق و فرهنگ :
توسعهى تكنولوژىهاى اطلاعات و ارتباطات در جهان سبب شده حوزههاى مختلف سياسى، فرهنگى، اقتصادى را تحت تاثير خود قرار دهد. هرگاه هدفهاى اخلاقى در فناورى اطلاعات تغيير كند بر مبناى آن نيز ماهيت آن فناورى تغيير خواهد كرد بنابراين مباحث اخلاقى در حوزههاى فناورى اطلاعات تاثيرگذار است. در ايران كمتر به مقولهى اخلاق در فناورى اطلاعات پرداخته شده در حالى كه ضرورت دارد برنامه ها و الگوهاى مختلف و متنوعى در اين حوزه تدوين شود. زمينههاى مهم اخلاقى در ارتباطات و فناورى اطلاعات نظير جرايم رايانهيى، حقوق مالكيت معنوى، حريم خصوصى، محتواى غيراخلاقى، بازىها و سرگرمىهاى رايانهيى ،….. وجود دارد که بايد به آنها پرداخته شود.
در هر جامعهاى فرآيندهاى اخلاقى حاكم بر فرآيندهاى توسعهيى تاثير گذار است. بنابراين اگر در جامعهى موسوم به جامعهى اطلاعاتى مباحث اخلاقى مورد توجه قرار نگيرد آن جامعه در مسير توسعهيى خود با مشكلات فراوانى مواجه مىشود. در اين زمينه سعى خواهد شد با جلب مشارکت نهادها و دستگاههاى ذيربط براى پيشگيرى از موارد نامطلوب تمهيدات لازم انديشيده شود.
– اقتصادى و تجارى :
بازار خدمات مخابراتى بازارى چند صد ميليارد تومانى است كه متناسب با اين حجم بايد خصوصىسازى انجام شود و شركتهايى كه وارد اين بازار مىشوند بايد توانايى كافى و ساز و کار مناسب را داشته باشند و در عين جلوگيرى از تخلفات احتمالى بايد حمايتهاى لازم جهت رشد آنها انجام شود.بايد تلاش شود تا با توجه به امكانات موجود، كشور را به يک قطب ارتباطات مخابراتى و پستى منطقه تبديل كنيم چون افزايش و تقويت ارتباطات بينالملل نيز به همين مقوله برمىگردد، به اين معنا كه كشور بتواند مركز ترانزيت ارتباطات مخابراتى و پستى منطقه باشد. ايران با توجه به جايگاه ويژه خود در مسير بسيارى از كشورها قرار گرفته و اين امر مىتواند به فعال شدن و تقويت نقش ايران بيانجامد.
توسعهى علمى و تسعهى تجارى مخابرات بايد همراه با هم صورت گيرد تا موثر واقع شود. بايد شرايطى فراهم شود كه هر واجد شرايطى در اين حوزه بتواند آزادانه وارد اين حركت شود، و از انحصارگرايى جلوگيرى شود.
در توسعهى مخابرات، رضايت و نفع مصرف كننده و مشتريان بايد در نظر گرفته شوداست. با اعمال و ايجاد رقابت سالم ميتوان انتظار داشت که كاهش قيمتها، افزايش خدمات و كيفيت و مشترى مدارى صورت گيرد.
نيروى انسانى، فناورى و قابليتهاى تكنولوژيكى و مديريت از جمله مقولاتى است كه در راستاى توسعهى مخابرات كشور بايد مدنظر قرار داده شود.
براى توسعه دولت الكترونيك و تجارت الكترونيك ازم است که جابهجايى مسائل مالى كشور از طريق اينترنت پذيرفته شود. براى رسيدن به اين هدف دگرگونى و تحول در قوانين كشور و همکارى با مراجع ذيربط لازم است.
ارتباطات و فنآورى اطلاعات بستر وسيعى براى ايجاد فرصت شغلى و گستردهتر كردن فعاليتهاى چند بعدى است. امروز ارتباطات و فنآورى اطلاعات به عنوان زير ساخت همهى روابط اقتصادى و اجتماعى است و حتى ساير روابط را در سيستم زندگى امروزى تعريف مىكند يا تحت تاثير مى گذارد.
سرمايهگزارى در حوزهى مخابرات حساس است و قطعا بايد در فعاليت خود از تكنولوژىهاى روز دنيا استفاده كرد و كار را با مطالعه و تحقيق، با تطبيق با شرايط اقليمى، جغرافيايى و فرهنگى جلو برد و همين نكته عاملى براى توسعهى علمى مخابرات خواهد بود.
براى تحقق برنامه بخش ارتباطات و فناورى اطلاعات, توجه به موارد زير ضرورى است:
• كاهش تصدىگرى مخابراتى و پستى دولت در زمينههايى كه بخش خصوصى و تعاونى توان عرضه آن را دارند.
• آمادهسازى شركتهاى مخابراتى استانها، شركت ارتباطات سيار و شركت ارتباطات دادهها براى واگذارى سهام آنها در بورس
• تدوين و روزآمد كردن قوانين و مقررات مناسب براى تسهيل سرمايهگذارى داخلى و خارجى در زمينه خدمات ارتباطى و فنّاورى اطلاعات .
• همكارى در تدوين سياستها و ايجاد سازوكارهاى حمايتى و هدايتى توليدكنندگان تجهيزات مخابراتى براى ارتقاى دانش فنى و قابليت رقابت محصولات آنان در بازار .
• تدوين و اجرا مكانيسمهاى كنترل و بهبود اقتصادى در كليه شركتها.
ـ شبکه هاى ارتباطى :
شبکه ديتا يکى از اساسىترين بخشها