تکنولوژی

همکاران سیستم: بازار Cloud ایران را می‌سازیم

نام نویسنده: مهیار مهرجو

روز گذشته همکاران سیستم در نشست سالانه خود روبه روی خبرنگاران نشست تا ضمن ارایه گزارشهای مالی به تازه‌ترین رویکردهایش در بازار نرم‌افزار و ERP ایران هم اشاره کند. در همین جلسه بود که همکاران سیستم از برنامه خود برای توسعه زیرساخت‌های تولید محصولات مبتنی بر Cloud خبر داد.
در ابتدای این جلسه مهدی امیری مدیرعامل این شرکت به ارایه آمارهایی از سال ۹۴ این شرکت پرداخت و گفت: « سال گذشته این شرکت در بخش فروش 21 درصد، در بخش استقرار 29 درصد و در بخش پشتیبانی 22 درصد رشد را تجربه کرده است. مجموع این پیشرفت‌ها رشد بیش از 20 درصد در درآمد را برای این شرکت به همراه داشته است. به گفته امیری درآمد اصلی همکاران سیستم از فروش لایسنس، استقرار، پشتیبانی و بخش کوچکی هم از آموزش و فروش RFID و… است که مجموع درآمدهای این شرکت نرم‌افزاری را نشان می‌دهد.
 
 
 
راهکاران بزرگتر می‌شود
مدیرعامل همکاران در این نشست گفت:‌ « برای ما خیلی مهم است که از کجا پول در می آوریم چون این استراتژی را داریم که درآمد محصولات جدیدمان افزایش پیدا کند و اگر حالا به میزان درآمد سال ۹۳ و ۹۴ نگاه کنیم می بینیم که «راهکاران» (محصولی که همکاران به آن ERP می‌گوید)  قرار است جای محصول قدیمی را بگیرد به تدریج (‌از نظر فروش و درآمد) در حال بزرگ تر شدن است و نسبت به سال قبل ۷۵ درصد رشد (در فروش لایسنس) داشته است.»
به گفته مدیرعامل همکاران محصول استراتژیک این شرکت یعنی راهکاران هنوز جای کار دارد و توسعه آن برای صنایع دیگر همچنان در دستور کار است.
امیری همچنین در مورد درآمد همکاران گفت:« برای ما مهم است که پول را از مشتری جدید در می آوریم یا مشتری قدیم. ما اعتقادمان این است که باید مشتری جدید بگیریم تا اینکه صرفا از مشتری قدیم پول در بیاوریم. رویکردهایی مثل توسعه کانال‌های فروش یا تکمیل محصولات از طریق مشارکت را در دستور کار دارد.»
 
 
پروژه‌های بزرگ
مدیرعامل همکاران در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: ما سال گذشته ۲۰ پروژه بزرگ از ۲۰۰ میلیون تا بالای ۳ میلیارد داشتیم. اینجا جایی است که برای همکاران سیستم پول شیرینی دارد اما کار در آن هم سختتر است. با این حال همکاران حتی در اجرای پروژه‌های بزرگ به وضعیت صنعت هم نگاه می‌کند و صنایعی که از نظر اقتصادی دورنمای بهتری دارند برای انتخاب اولویت دارند.
 
مذاکره با ۵ شرکت اول جهان
محمود نظاری بنیانگذار و رییس هیات مدیره همکاران سیستم نیز در این نشست از مذاکره جدی‌تر با شرکتهای بزرگ نرم‌افزاری برای همکاری خبر داد. نظاری گفت: «فقط با ۵ شرکت اول جهان در زمینه ERP مذاکره میکنیم و تاکنون مذاکرات خیلی جدی هم داشتیم»
نظاری درباره اینکه آیا این شرکتها برای حضور در بازار ایران آمادگی دارند گفت: «این شرکتها تا ۳ ماه قبل با دست بازتر به حضور در ایران فکر می‌کردند اما الان محتاط‌تر شده‌آند. البته همچنان این شرکتها نسبت به همکاران سیستم و بازار ایران بسیار خوش‌بینند و از این جهت که همکاران را به عنوان شرکتی که شباهت مدیریتی مثبتی به خودشان دارد احساس نزدیکی می‌کنند.»
 
 
به رغم این خوش‌بینی‌ها اما به گفته نظاری وضعیت نامتعادل داخل و خارج این شرکتها را برای حضور در بازار ایران تا اندازه‌ای مردد کرده است ضمن اینکه به گفته نظاری فقدان قوانین مربوط به سرمایه‌گذاری خارجی و نبود رگولاتوری مناسب در این زمینه کار را بسیار دشوار کرده است.
 
ساخت بازار Cloud
بخش قابل توجهی از جلسه مطبوعاتی همکاران سیستم به صحبت درباره بازار Cloud مربوط شد. مدیرعامل این شرکت معتقد بود اهمیت Cloud به اندازه ای است که این موضوع از تکنولوژی جدا شده و به یک نیاز مهم در بازار تبدیل شده است. همکاران سیستم حالا به طور جدی توسعه محصولات مبتنی بر کلاد را در دستور کار دارد هر چند به نظر نمی‌رسد تا سال آینده شاهد حضور این محصولات در بازار باشیم.
امیری گفت: «امسال فاز یک توسعه محصولات کلاد  را به پایان می‌رسانیم و برنامه مان این است که در سال  ۹۶ این پروژه به سرانجام برسد.»
 
 
فرید فولادی مدیر مارکتینگ این شرکت نیز درباره کلاد می گوید: « مشتریان هنوز آنقدر از کلاد شناخت ندارند که بتوانند اظهار نظر کنند و ممکن است هنوز ذهنیت اجاره (در عوض مالکیت) از آن داشته باشند به همین دلیل نیاز است ابتدا مشتریان را با کلاد کاملا آشنا کرد. با این حال به گفته فولادی انتظار برای حضور در بازار کلاد از سمت بازار به همکاران سیستم منتقل شده است.
مدیرعامل همکاران سیستم نیز درباره کلاد گفت: «وقتی همکاران سیستم در دهه شصت شروع به کار کرد بازار نرم افزار وجود نداشت و به همین دلیل همکاران سیستم برای فروش نرم‌افزار مجبوب به ایجاد بازار نرم‌افزار شد. امروز هر چند بازار کلاد  قابل مقایسه با بازار نرم افزار در دهه شصت نیست و بسیار بالغ‌تر است اما همکاران سیستم برای حضور در بازار کلاد هم نیاز دارد ابتدا این بازار را درست کند و ما این مسولیت را برای خودمان قایل هستیم و پس از اینکه بازار را آماده کردیم با اطمینان به آن ورود پیدا خواهیم کرد.
امیری گفت: «تمام دنیا هم موضوع کلاد را به سادگی نپذیرفتند و سالها طول کشید تا این تکنولوژی خودش را نشان داد و فراگیر شد.»
 
 
سرمایه گذاری مطلوب خارجی
بخش دیگری از پرسش و پاسخ‌های این جلسه به موضوع سرمایه‌گذاری خارجی اشاره داشت. محمود نظاری که تا به حال چندین تلاش برای حضور بین‌المللی همکاران سیستم را راهبری کرده (البته به گفته مدیران همکاران به دلیل شرایط حاکم بر ایران موفق نبوده) درمورد سرمایه‌گذاری مطلوب خارجی می‌گوید: « ورود سرمایه خارجی باید به شکل متعادل باشد و در شرایط رقابتی این سرمایه به کشور وارد شود.» او بلافاصله مدل صنعت خودرو را مثال می‌زند که رانت و مسدود شدن فضای تعرفه‌ای باعث ایجاد فضای غیر رقابتی شد. محمود نظاری معتقد است  در صنعت آی تی فعلا کسی سرمایه‌گذاری نمیکند چون رانتی وجود ندارد. نظاری گفت: «الان شرکتهای دلال بورسی داریم که سرمایه خارجی را از سود منفی خارجی به اینجا می آورند تا مثلا ۲۰ درصد سود تضمین شده به آنها بدهند و ۲۰ درصد از آن ۲۰ درصد را هم همین دلال‌ها برمی‌دارند.» به گفته نظاری اینها سرمایه‌گذاران نهادی نیستند بلکه سرمایه‌گذاران گذری هستند و این روش  کارشان به بازار سرمایه آی تی هیچ کمک مثبتی نمیکند.
به گفته نظاری همکاران سیستم تمام این نوع درخواست‌ها را رد کرده است. او می‌گوید: «ما در این شرکت به دنبال شریک استراتژیک هستیم. یعنی اگر کسی در شرکت ما سرمایه گذاری کند باید بتواند بازار ما را در اروپا یا آمریکا باز کند. الان هرکدام از این شرکتها که برخی شان در حال بازکردن دفتر در تهران هستند باید حداقل 3 تا 4 سال کار جدی انجام دهند تا بتوانند محصولاتشان را با فرهنگ مدیریتی سازمان های ایرانی پیش ببرند. به همین جهت ااگر این شرکتهای خارجی به همکاران سیستم بیایند ۵ سال جلو هستند اما ما همکاری نمیکنیم، مگر اینکه (در این نوع سرمایه‌گذاری خارجی)‌ انتقال تکنولوژی صورت بگیرد.»
نظاری در مورد مدل مناسب حضور شرکتهای خارجی گفت:« در زمینه حضور شرکتهای بین المللی در ایران، نقش دستگاه‌های رگولاتوری باید این باشد که با یک برنامه معین سه ساله بتوانند متوجه شوند که بازار ایران برای شرکتهای بین الملللی چه قوانینی باید داشته باشد. اگر این درک به وجود نیاید ممکن است با بی برنامه‌گی به اغتشاش بازار منجر شود.»
به عقیده نظاری  دستگاه رگولاتوری باید سیاست داشته باشد که الان نه تنها این سیاست دیده نمی شود و حتی هیچ سندی مربوط به این موضوع تنظیم نشده و یا با شرکتهای بخش خصوصی که بازیگران اصلی این صنعت هستند در میان گذاشته نشده است.
وی ادامه داد: «اتحادیه اروپا برای گوگل قانون و جریمه چند میلیاردی قرار می‌دهد تا از منافع شرکتهای داخلی دفاع کند، حالا چطور در بازار ایران تصویری از گام‌های انتقال به سمت سرمایه‌گذاری خارجی نداریم و هیچ قانونی تنظیم نکرده ایم؟
دستگاه های رگولاتوری حتی یک بار تا به حال از ما نپرسیده‌اند که چه مدلی مد نظر شما است؟ حتی جلسه ای درباره این موضوع تشکیل نداده‌اند. نظاری در پایان می‌گوید: ما از خود شرکتهای خارجی که با ما مذاکره میکنند می‌شنویم که با دولت هم جلسه داشته‌اند و این درست نیست.

منبع : آی تی ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا