ال جی : QLED سامسونگ همان LCD است
رقابت بین سامسونگ و ال جی همواره وجود داشته و این رقابت به خصوص در زمینه تلویزیون بسیار نزدیک به هم هست. تقریبا هر سال شاهد اضافه شدن تکنولوژیهای جدیدی به این عرصه هستیم و هر دو شرکت تلاش میکنند در این زمینه نوآوریهایی را داشته باشند.
حالا اما به نظر میرسد ال جی حداقل به نامگذاری یکی از این تکنولوژیهای رقیب خود معترض است و آن را صرفا تاکتیکی بازاریابی میداند. این شرکت با انتشار مطلبی تفاوتهای تکنولوژی تلویزیونهای خود و سامسونگ را شرح داده است. شاید بد نباشد این مطلب را بخوانید هر چند به هر حال این ادعای یک سوی ماجراست و آن سوی ماجرا یعنی سامسونگ فعلا در این زمینه توضیحی نداده است:
توضیح ال جی :
« علامتهای اختصاری در دنیای تلویزیونها بسیار معمول هستند و بهتازگی سامسونگ اصطلاح جدیدی به اسم QLED به این لیست اضافه کرده است. ولی این علامت به چه معنی است و چه تفاوتی با OLED دارد؟
اشتباه گرفتن این دو علامت بسیار محتمل است و اگر کمی با دیده شک بنگرید شاید فکر کنید سامسونگ به خاطر همین این اسم را انتخاب کرده است. بههرحال بهتر است بدانید که این دو فناوری کاملاً با یکدیگر متفاوتاند. به حدی که یکی از آنها کلاً فناوری متفاوتی باکیفیتی خارقالعاده به دنیای تلویزیونها آورده و دیگری نسخه بهروز شده یک فناوری قدیمی است و آنچنان حرف جدیدی برای زدن ندارد.
تفاوت اصلی این دو تلویزیون در نحوه نوردهی و نشان دادن تصویر است. OLED به معنی دیود ارگانیک باقابلیت خود نوردهی هر پیکسل است. این فناوری باعث میشود هر پیکسل بهتنهایی روشن و خاموش شود. قابلیت مستقل بودن هر پیکسل باعث شده که وقتی جریان الکتریکی از پیکسلی عبور نمیکند، پیکسل کاملاً سیاه بوده و درمجموع سیاهی عمیق و بینقصی را به نمایش میگذارد. امری که تلویزیون OLED مثل مدلهای پیشرفته شرکت الجی شهرت خود را مدیون آن است. در اصل مشکی این تلویزیونها از مدلهای پلاسما هم بهتر است و به خاطر اینکه هر پیکسل در لحظه خاموش میشود دیگر اثر بعد از روشنایی و نمایش نور کم در آن به وجود نمیآید.
در مقابل QLED تنها یک اصطلاح تاکتیکی بازاریابی است و در اصل در این تلویزیونها از همان فناوری LCD با نور پسزمینه LED استفاده میشود. این نور یا از کنارهها و یا از پسزمینه تابیده. نور تابیدهشده از LED از پنل اصلی عبور کرده و تصویر را به نمایش درمیآورد. به خاطر همین امر میزان سیاهی تصویر بسیار با تصویر OLED فاصله داشته و اصلاً قابلمقایسه با آن نیست. البته این پنلها از فناوریهای مختلف استفاده میکنند تا میزان سیاهی تصویر را افزایش دهند و در مواردی موفق هم شدهاند. ولی معمولاً این فناوریها باعث عملکرد ضعیفتر در بخشهای دیگر میشوند.
یکی از این فناوریها به اسم کاهش نور منطقهای شناخته میشود. در این فناوری صفحهنمایش به چند قسمت مختلف تقسیمشده و با توجه به تصویر، نور مناطقی که تیره هستند خاموش شده و میزان سیاهی تصویر بیشتری نشان میدهند. یکی از مشکلاتی که این فناوری دارد نشان دادن هاله نور دور تصاویر روشن در تصویر است. این امر به خاطر تداخل نوردهی دو منطقه کنار هم اتفاق میافتد. چاره این کار بیشتر کردن تعداد مناطق نوردهی است و حتی LCD هایی با 600 نقطه کاهش نور هم وجود دارند. ولی در مقایسه با فناوری OLED و 8 میلیون پیکسل که هرکدام مثل نقاط کاهش نور عمل میکنند، عددی حساب نمیشود. تلویزیون OLED الجی نهتنها سیاهی بینقصتری نشان میدهد بلکه دقت تفکیک نور بسیار بالاتری دارد.
ولی اگر سامسونگ از همان پنل LCD با نور پسزمینه LED استفاده میکند، چرا اسم جدیدی روی آن گذاشته است؟ حرف Q در عبارت QLED به خاطر قابلیت quantum dot است. بااینکه پوشش نانو ای که روی LED قرار میگیرد، فناوری جدیدی نیست، ولی سامسونگ حس میکند قابلیتهای تلویزیون LED LCD را گسترش داده و میتواند با OLED رقابت کند. آخرین نسخه از این فناوری نهتنها طیف رنگ وسیعتری را به نمایش میگذارد بلکه نور بیشتر و بهرهوری بالاتری نسبت به مدلهای قبلی دارد.
بههرحال فناوری OLED جدیدترین و پیشرفتهترین فناوری تلویزیونهای امروزی محسوب شده و پنلهای با اسم مشابه مثل QLED تنها همان LCD های قدیمی با ظاهری نو و فناوریهای نهچندان موفق هستند. الجی بهعنوان پیشروترین شرکت این صنعت به طرز چشمگیری این فناوری مبتکرانه را توسعه داده و هرساله آن را بهتر و باکیفیتتر از قبل میکند. بهگونهای که امسال شاهد نمایش تلویزیونهای OLED به باریکی کاغذدیواری توسط این شرکت بودیم که روی دیوار نصبشده و به خاطر کیفیت بالای تصویر توهم تماشا کردن یک پنجره را منتقل میکند.»