تکنولوژی

آقای اچ پی به هالیوود نمی رود

نام نویسنده: پارسا پيلتن

بی بی سی- متر از دو ماه بعد از اخراج کارلى فيورينا از رياست هيولت پاکارد، هيات رييسه اين شرکت بزرگ رايانه اى مارک هرد را که به عنوان خبره مديريت شناخته مى شود، مامور براه انداختن تحولى سازنده در شرکتى کرد که در سال ۲۰۰۴ بيش از ۸۰ ميليارد دلار فروش داشت ولى نياز مبرم به کاهش هزينه دارد.

معارفه ۴۵ دقيقه اى آقاى هرد که از شبکه اينترانت شرکت پخش شد، به ۱۵۱ هزار کارمند هيولت پاکارد (اچ پى) در سراسر جهان فرصت داد با شخصيت و فلسفه مدير اجرايى جديد خود آشنا شوند. اين شرکت تخمين مى زند نيمى از کارکنانش مراسم معارفه رييس جديد خود را تماشا کرده باشند.

در دفتر مرکزى اين غول کامپيترى در شهر پالوآلتو در کاليفرنياى آمريکا نيز ۱۵۰ نفر در يک آمفى تئاتر کوچک گردهم آمده بودند تا آقاى هرد را از نزديک ببينند و سوالاتى از وى درباره برنامه ها و اهدافش بپرسند. برخى از آنها گفتند او برخوردى دوستانه، بانشاط و جدى دارد.

آقاى هرد که ۴۸ سال دارد، ۲۵ سال درشرکت ان سى آر، ارايه دهنده دستگاه هاى خودپرداز، سابقه کار با فناورى رايانه را داشته است. هنگامى که يکى از حضار افزايش ارزش سهام شرکت ان سى آر در زمان مديريت وى را بالاتر از رقم واقعى بيان کرد، آقاى هرد عددش را اصلاح کرد.

‘ ورزش تيمى ‘

وى گفت که فلسفه مديريتش اين است که هر شرکت را بايد “مانند يک ورزش تيمى” اداره کرد. آقاى هرد همچنين افزود که مانند عادت بنيانگذاران اچ پى، بيل هولت و ديويد پاکارد، به گشتن در بخشهاى مختلف شرکت، وى به کارکنانى که احساس کند به کمکش نياز دارند، تلفن مى زند.

هنگامى که از آقاى هرد درباره شباهتهاى اچ پى با شرکت سابقش که وى عملکرد بيمار مالى آن را بهبود بخشيده بود، سوال شد، وى به کارکنان توصيه کرد درباره مقايسه وضعيت به ظاهر مشابه اين دو شرکت احتياط کنند. او گفت: “نمى توانيد راه حلى را که در يکجا موثر بوده، برداريد و تصور کنيد آن در جاهاى ديگر نيز مفيد خواهد بود.”

يک تحليلگر فنى اچ پى گفت: آقاى هرد خود را يک ابرقهرمان جلوه نداد. او قصد ندارد براى ما ژستهاى هاليوودى بگيرد.”

کارشناسان مى گويند اچ پى صرفا بخاطر گمنامى نسبى و گريز آقاى هرد از زرق و برق زندگى به سبک ستارگان سينما وى را جانشين خانم فيورينا کرد، مديرى که بارزترين چهره زن در دنياى تجارى آمريکا و جهان بود و حتى يکبار در يک آگهى تلويزيونى اين شرکت حضور يافته بود.

خانم فيورينا در ژوييه ۱۹۹۹ از شرکت لوسنت به اچ پى آمد و بر خريد ۱۹ ميليارد دلارى شرکت کامپک نظارت داشت، ولى اين معامله سبب شد وى با بسيارى از کارکنان و نيز والتر هولت، مدير اين شرکت اختلاف پيدا کند.

در اوت ۲۰۰۴ وى سه مدير ارشد را به دليل آنچه بى کفايتى خواند اخراج کرد و زيان ۲۰۸ ميليون دلارى اچ پى در سه ماهه سوم آن سال را به گردن آنها انداخت.

شهرت خانم فيورينا بقدرى بود که او با سياستمداران واشنگتن نهار مى خورد و حتى بعد از اخراجش در فوريه ۲۰۰۵ از وى به عنوان يکى از نامزدان رياست بانک جهانى نام برده مى شد، هر چند اين سمت بعدا به پل ولفوويتس رسيد.

در عوض آقاى هرد مديرى است که گفته مى شود کارش را بدون سروصدا انجام مى دهد و با مديران ارشد همکارى نزديکى دارد. وى هنگام انتصابش در اچ پى در وال استريت يا رسانه هاى تجارى آمريکا شناخته شده نبود، ولى در ميان کارشناسان تجارت به عنوان استاد کاهش هزينه و آشنا با تمام جنبه هاى مديريت از اعتبار محکمى برخوردار است.

جفرى آلن سوننفلد، معاون دانشکده مديريت دانشگاه ييل با اشاره به شناخت خود از آقاى هرد گفته است: “وى تفاوتى کامل و ۱۸۰ درجه اى با خانم فيورينا دارد و اهل خودنمايى نيست.”

بهترين تنيسور دانشگاه

ديگر خصلت اخلاقى آقاى هرد که براى هيات رييسه اچ پى درخور تحسين بوده، وفادارى وى است.

اين واقعيت که او ۲۵ سال از زندگى حرفه اى خود را صرف پيمودن پله هاى ترقى از يک فروشنده جزء به رييس و مديرعامل شرکت ان سى آر کرده، براى سهامداران اچ پى بسيار اطمينان بخش است، زيرا آنها يقيين دارند احتمال جدايى آقاى هرد بخاطر شغلى سودآورتر ندک است.

با وجود اين که حس وفادارى به شرکت در فرهنگ تجارى آمريکا منسوخ شده، اما بسيارى از کارکنان کهنه کار اچ پى نيز که زندگى حرفه اى خود را وقف اين غول رايانه اى کرده اند، از اين انتصاب دلگرم شدند.

آقاى هرد حتى ريسک کرد و گفت که اگر روزى از اين شرکت برود و جانشين وى از بيرون اچ پى بيايد، آنگاه بايد درباره مديريت وى تامل کرد زيرا به عقيده وى شرکتهاى بزرگ مديران آينده شان را خود پرورش مى دهند.

آقاى هرد خودش پرورش يافته مکتب کلاسيک مديريت است. وى که در شهر نيويورک به دنيا آمده، از نوجوانى علاقه وافرى به تنيس داشت و با گرفتن يک بورسيه از تيم دانشگاه بيلور در تگزاس به تحصيل در رشته مديريت بازرگانى پرداخت.

او در سال ۱۹۸۰ به ان سى آر پيوست و فروشنده رايانه در تگزاس شد. آقاى هرد به تدريج ترقى کرد و سمتهايى در واحدهاى بازاريابى، خدمات حرفه اى و فروش اين شرکت داشت.

وى نقش موثرى در تقويت حضور ان سى آر در چين ايفا کرد. اکنون اين شرکت بيش از هزار کارمند در پرشتاب ترين بازار جهان و يک کارخانه توليد دستگاه هاى خودپرداز در پکن دارد. آقاى هرد به عنوان رييس ان سى آر نيمى از ساعات کارش را در پکن يا اروپا گذرانده است.

از زمانى که وى رياست ان سى آر را در مارس ۲۰۰۳ برعهده گرفت، سود خالص اين شرکت که ۲۸ هزار کارمند دارد، از ۵۸ ميليون دلار در سال ۲۰۰۳ به ۲۵۸ ميليون دلار افزايش يافت. همچنين ارزش سهام شرکتش در دوره رهبرى وى ۳۳۲ درصد رشد يافت.

در نامه اى به سهامداران شرکتش در پايان سال ۲۰۰۴، آقاى هرد خبر داد که ان سى آر از سال ۲۰۰۳ حدود ۲۰۰ ميليون دلار در هزينه ها صرفه جويى کرده و پيش بينى کرد ۱۵۰ ميليون دلار ديگر در دو سال بعد از هزينه ها بکاهد.

در نتيجه حق جذب وى در سال گذشته ۳۳ درصد افزايش يافت و به ۲ ميليون و بيست هزار دلار بالغ شد. وى همچنين قريب به ۹۰۰ هزار دلار دستمزد و يک ميليون و ۱۲۰ هزار دلار در سال پاداش مى گرفت.
بى تجربه
پاتريشا دان، مدير اچ پى هنگام معارفه آقاى هرد با تاکيد ر سختکوشى و جديت وى گفت: “او دوست دارد آستينهايش را بالا بزند و با تيمش و مشتريان کار کند و وقت خود را با کارکنان بگذراند.”

آقاى هرد هنگام امضاى قرداد با اچ پى در اواخر مارس ۲۰۰۵ يک پاداش دو ميليون دلارى دريافت کرد که در اصطلاحات تجارى آمريکا به “سلام طلايى” معروف است. پايه حقوق ساليانه وى يک ميليون و چهارصد هزار دلار تعيين شد. وى بر اساس برنامه هاى تشويقى کوتاه و بلند مدت پاداشهاى چشمگيرى از حداقل دو و نيم تا هشت و نيم ميليون دلار دريافت خواهد کرد.

رييس جديد اچ پى در اولين جلسه خود با تحليلگران وال استريت حاضر نشد بگويد که استراتژى اش براى احياى اين غول رو به زوال چيست و چگونه مى خواهد بر رقابت تنگاتنگ شرکت “دل” فايق آيد. او خواستار چندين ماه زمان براى مطالعه درباره ساختار و واحد هاى اچ پى و احتمال کاهش پرسنل شده است.

مديريت اچ پى که از زمان خريد کامپک در سال ۲۰۰۲ ناگزير به اخراج بيش از ۱۷ هزار نفر شده، مى گويد که هيچ جدول زمانى براى آقاى هرد جهت کسب نتايج محسوس تعيين نکرده است.

در حالى که گردش مالى شش ميليارد دلارى ان سى آر در سال گذشته با درآمد ۸۰ ميليارد دلارى اچ پى قابل قياس نيست، برخى از تحليلگران وال استريت درباره توانايى آقاى هرد براى اداره چنين شرکت بزرگ ابراز ترديد کرده اند.

استيو فورچونا، از گروه پرودنشال گفت: “وى تجربه اداره شرکتى به عظمت، پيچيدگى و چالشهاى رقابتى اچ پى را ندارد. ما چشم انداز رقابت فراروى اچ پى را صرفا بى رحمانه مى خوانيم زيرا هم “دل” و هم “آى بى ام” بازار سخت افزار را تقريبا بدون عيب اداره مى کنند.”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا