تکنولوژی

افسردگی پس از الکام استارز

نام نویسنده: وحید حجه‌فروش*

آندره ژید در کتاب مائده‌های زمینی می‌نویسد: اندوه چیزی جز اشتیاق فرومرده نیست.

الکام استارز امسال از همه نظر بزرگ‌تر و درخشان‌تر از سال‌های پیش بود، 340 استارتاپ کوچک و بزرگ در بهترین سالن نمایشگاه گردهم آمده بودند و نزدیک به هزار جوان، ایده‌ها و فعالیت‌های‌شان را روزانه به هزاران نفر ارائه می‌کردند. تفاوتی نمی‌کرد چه کسی در چه زمینه‌ای و چه اندازه پیشرفت کرده است، عنصر ثابت در تمام این مراودات اشتیاق بود. اشتیاق یک مدیر برای توسعه ارتباطات کسب‌وکارش، اشتیاق غرفه‌داران برای حصول بهترین نتیجه ممکن از حضور در نمایشگاه و اشتیاق بازدیدگنندگان به کشف حوزه‌ای که بسیاری می‌گویند آینده این سرزمین را رقم خواهد زد.

آمارها می‌گویند بین 80 تا 90 درصد استارتاپ‌ها شکست می‌خورند. یعنی با یک محاسبه سرانگشتی از این هزار نفر حاضر در سالن الکام استارز، 800 تا 900 نفر طعم شکست را طی یک یا دو سال آینده خواهند چشید. شکستی که در فضای «تو می‌توانی» روی می‌دهد و به تبع آن منابع مالی شخص، خانواده یا یک منبع مالی دیگر مانند شتاب‌دهنده یا سرمایه‌گذار از بین خواهد رفت، انگیزه برای شروع مجدد به شدت کاهش خواهد یافت و مهم‌تر از همه فرد خود را در معرض مقایسه با دو گروه می‌یابد: استارتاپ‌های رقیب موفق و افرادی که راهی مانند کارمندی را در پیش گرفته و در این مدت حداقل درآمدی کسب کرده‌اند و بدهکار هم نشده‌اند؛ این مقایسه می‌تواند مخرب‌تر از خود شکست باشد.

می‌گویند در سیلیکون ولی چیزی به نام کارآفرین شکست‌خورده وجود ندارد، به مدیران استارتاپ‌هایی که شکست می‌خورند کارآفرین باتجربه می‌گویند و اعتماد عمومی اکوسیستم به آن‌ها بیشتر است؛ از شتاب‌دهنده‌ها تا سرمایه‌گذاران و شرکای تجاری و حتی کارمندان. در ایران نمونه‌های چندی از استارتاپ‌های شکست خورده می توان یافت، البته سرنوشت اکثر آن‌ها انتخاب زندگی کارمندی بوده است. معدودی هم در کنار کارمندی، نیم‌نگاهی به راه‌اندازی یک استارتاپ دیگر دارند. به نظر می‌رسد مثل تمام بخش‌های دیگر اکوسیستم استارتاپی، ما در شکست خوردن هم نابالغ هستیم و هنوز کسی به درستی نمی‌داند چه‌گونه تجربه شکست استارتاپ خود را مدیریت کند و گام بعدی را محکم‌تر بردارد.

بی‌راه نیست اگر از همین امروز به سندروم افسردگی ناشی از فرومردن اشتیاق الکام استارز بیندیشیم و دست کم ذهنیت اکوسیستم را به سمت خلق پیروزی از شکست سوق دهیم.

* وحید حجه فروش مسئول روابط عمومی و رسانه در الکام استارز بوده است. 

منبع : روزنامه فناوران

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا