سرقت مطالب اينترنتى
شرق – دانشگاه هاى انگليس نسبت به خطر تقلب و سرقت مطالب تاليفات و اسناد اينترنتى توسط دانشجويان كه باعث كاهش اعتبار علمى دانشگاه هاى انگليس مى شود هشدار داده اند. راهنمايان و مشاوران به همه دانشگاه ها اخطار فرستاده اند كه سرقت تاليفات و تحقيقات از طريق اينترنت كه به آسانى امكان پذير است به خاطر افزايش فشار كار برروى دانشجويانى بوده كه ناگزير به انجام كار پاره وقت در حين تحصيل هستند.
گزارش كميته «سيستم اطلاع رسانى» كه به دانشكده هاى فنى مشاوره مى دهد اعلام كرد: مداركى وجود دارد كه نشان مى دهد سرقت و تقلب دانشجويان در انگليس از مطالب موجود در اينترنت عمومى شده و تقريباً در حال افزايش است.اين گزارش اخطار داد كه اقليتى از دانشجويان عامدانه تقلب كرده اند هر چند اعلام كرد كه راهى براى سنجش اين مشكل وجود ندارد.اين گزارش تصريح كرده است كه «ما تنها مى توانيم كثرت وقوع اين كارها را مثل دانلود كردن تمام مطالب درسى ترم هاى تحصيلى يا كپى كردن مطالب از ديگر دانشجويان حدس بزنيم.»
براساس اين گزارش كه به بررسى خريد و فروش تاليفات سرقت شده توسط دانشجويان پرداخته «يك دليل اقدام به سرقت تاليفات از طريق اينترنت ممكن است به خاطر افزايش فشارها روى دانشجويان ناشى از مسائلى چون تعهدات كارى فشار كار و يا فقدان مهارت هاى كارى در آنها باشد.» اين گزارش مى افزايد: هنگامى كه استرس دانشجويان افزايش مى يابد آنها سرقت تاليفات از اينترنت را مناسب ترين و معقولانه ترين راه براى كم كردن مشكلاتشان مى يابند.گزارش تحقيقات سال ۲۰۰۲ كه با نرم افزار «ضد تقلب» به تجزيه و تحليل يك هزار و ۷۷۰ مطلب تهيه شده دانشجويان از پنج دانشگاه استراليايى پرداخته نشان مى دهد كه ۸/۸ درصد از اين مطالب داراى ۲۵ درصد مطالب بدون ذكر منبع اصلى آن بوده است. ۷۵ درصد اين مطالب نيز دانلود شده از اسناد موجود در اينترنت بوده است.
كميته مشاوره سرقت تاليفات مستقر در دانشگاه Northumbria برآورد كرده است كه ۲۵ درصد از دانشجويان اقدام به سرقت و كپى كردن مطالب از اينترنت كرده اند. گزارش كميته «سيستم اطلاع رسانى» اعلام كرده كه بيشتر سرقت هاى اينترنتى تصادفى و اتفاقى بوده است به اين دليل كه يا دانشجويان ندانسته اين كار مى كردند يا از اصول تحقيقات در زمينه ضورت ذكر منابع مطلع نبودند.
اما تقلب هاى آگاهانه و عامدانه بيشترين نگرانى را ايجاد كرده است زيرا آنها تهديدكننده اعتبار و رتبه دانشگاهى انگليس هستند. اين گزارش اضافه كرده است دانشجويانى كه عامدانه و آگاهانه تقلب كرده اند و يا مشغول كلاهبردارى در اين زمينه هستند نشانه هاى تهديدآميزى براى ارزش ها و اعتقاداتى هستند كه دانشگاه ها براساس آن پى ريزى شده اند. اين امر موجب عصبانيت و دلسردى ديگر دانشجويانى مى شود كه اين رويه را اتخاذ نكرده اند. اين رويه درستى و اعتبار دانشگاه هاى انگليس را به تاراج مى برد و باعث تخريب تلاش دانشمندانى مى شود كه آرزوى آنان آموختن به ديران است نه كنترل و تعقيب كردن كلاهبرداران. اين گزارش از دانشگاه ها خواسته است گروههايى را تشكيل دهند كه موضوع سرقت تاليفات از اينترنت يا معامله آن را پيگيرى كنند.
در عين حال توصيه هم كرده است كه دانشگاه ها گفت وگو كردن در اين باره را به جاى بازداشت و تنبيه و اعمال فشار بر روى دانشجويان در پيش بگيرند. ماه گذشته رئيس يك دانشگاه بانفوذ و مهم انگليس اعلام كرد كه رشد سرقت تاليفات ناشى از آن بوده است كه دانشگاه ها ابزار و اصول اخلاقى را به دانشجويان نياموخته اند.
« استيون شووارتز» رئيس دانشگاه Brunel كه رياست مركز دولتى پذيرش دانشجو را نيز به عهده دارد گفت: «متاسفاه دزدى تاليفات رفتارهاى غيرمودبانه و به دور از احترام و بى توجهى نسبت به پرداخت قرض هاى مالى در ميان دانشجويان افزايش يافته است.» به اعتقاد وى اكنون وقت آن رسيده است كه دانشگاه ها بار ديگر نتيجه اخلاقى تصور از آنچه كه در حال تلاش براى رسيدن به آن هستند را مورد بررسى قرار دهند.
منبع : اينديپندنت