توسعه زير ساختى آموزش در جامه دانايى محوربخش هشتم و پايانى
نام نویسنده: فرنود حسنى*
بخش مقاله ITiran – برنامه توسعه سازمان ملل با تکيه بر تجربيات مدل هاى گوناگون توسعه از مفهوم و جايگاه توسعه انسانى به عنوان روندى که دامه انتخاب مردم را وسعت مى بخشد ياد مى کند و در اين تعريف فرهنگ را به عنوان مولفه اى مهم در استراتژى توسعه به رسميت شناخته است.
گسترش و تنوع ابزارها و امکانات اطلاعاتى و ارتباطى و تبديل شدن دنياى حاضر به دهکده اى جهانى که در آن سرعت انتقال اطلاعات و دانش تا حد زيادى بالا رفته است به طرز غير قابل باورى ساختارهاى فرکرى و فرهنگى جوامع را همسان و همگون ساخته است. به گونه اى که کاربرى يک تکنولوزى جديد به سرعت در ميان جمع کثيرى از مردم دنيا پذيرفته مى شود.با اين توضيح بسيار غير قابل منطقى است که ما درهاى جامعه را بر روى فناورى هاى نوين در امور مختلف ارتباطى و اطلاعاتى بسه نگه داريم تنها به صرف اينکه مى خواهيم از ساختارهاى فرهنگى خود حفاظت نماييم. از سوى ديگر مى دانيم که براى کاربردى شدن هر فناورى يا دانشى به صورت عام و پذيرش آن بايد در چهارچوب هاى فرهنگى تلاش و تحقيق بسيارى انجام داد تا موضوع ما به عنوان يک فرهنگ در جامعه مورد بررسى و کاربرى قرار گيرد.
با اين تفاسير وقتى به يک جامعه در حال گذار به سوى دانايى محورى و پذيرش ساختارهاى يک جامعه اطلاعاتى برخورد مى کنيم چالش ها و مشکلات فراوانى نيز در بررسى و پياده سازى اين فرآيند پيش روى خواهيم داشت. مشکلاتى از قبيل عدم سازگارى ابزارها و محيط و عدم سازگارى ابزارها با مردم.
که نمونه دوم ناشى از مشکلات و معضلات فرهنگى جوامع مى باشد که در حال گذار از شکل کلاسيک به شکل مدرن مى باشند. توسعه زير ساختى آموزش براى دست يابى به جامعه دانايى محور با توجه به مسائل و اولويتهاى فرهنگى اين امکان را مى دهد تا گزينش و توسعه ابزارهاى مورد نياز با توجه به مسائل و چهارچوب هاى فرهنگى مردم صورت گيرد و همچينين باعث بوجود آمدن احساس نياز به مسائل و ابزارهاى مختلف اطلاعاتى و ارتباطى هستند.
جمع بندى نهايى
سلسله مقالاتى که تحت عنوان توسعه زير ساختى آموزش در جامعه دانايى محور در هشت بخش تهيه شد نگاهى گذرا به مسئله ابزارها وامکانات مورد نياز براى ايجاد ساختاهاى آموزشى پيشرو و پويا در غالب مدل توسعه دانايى محورى داشت. از آنجا که عصر اطلاعات و جامعه دانايى محور با مفهوم آموزش ارتباطى متقابل و تنگاتنگ دارند لذا به مسئله آموزش به عنوان يک عنصر کليدى در توسعه اطلاعاتى با توجه به استانداردهاى يک جامعه دانايى محور نگاه شد و نقش دانشگاهها به عنوان توسعه دهندگان آموزش هاى عالى در جامعه دانايى محور مورد بررسى و توچه قرار گرفت. اين مقاله با بررسى نقش توسعه سواد عمومى و تکنولوزيک در گسترش عمومى دانش زيرساختهاى اطلاعاتى جامعه و عوامل و مسائل تاثير گذار در آن را مورد دقت و توجه و تحليل قرار داده و مديريت دانش در جامعه دانايى محور را به عنوان شاخص و عنصرى مهم در هدايت اطلاعاتى دو طرفه جامعه معرفى کرد. از زير ساختهاى ارتباطى به عنوان عاملى مهم در توسعه جوامع دانايى محور ياد شد و نقش آنها در توسعه نهادهاى آموزش عالى على الخصوص نهادهاى آموزش عالى مجازى مورد توجه قرار گرفت.
بررسى نقش فناورى اطلاعات و ارتباطات در آموزش از ديگر مسائلى بود که در اين مقاله به آن توجه شد و در انتها نيز دو عامل توسعه منابع انسانى و همچنين فرهنگ پذيرى آموزش در جامعه دانايى محور مورد تحليل قرار گرفت.
اميد است با توجه به مطالب و موضوعات مطرح شده بستر مناسبى براى ايجاد چالش در ميان علاقمندان به مبحث دانايى محورى فراهم شده باشد.
*روابط عمومى همايش توسعه دانايى محور، آموزش عالى و مناطق آزاد
www.khf2004.com