9 رویداد مهم سال 89 در حوزه اینترنت پرسرعت
حوزه اینترنت پرسرعت آن هم از نوع ADSL یکی از پرسروصداترین حوزههای خبری سال 1389 بود. پس از مرور عناوین خبری سال 1389 در حوزه اینترنت پرسرعت میتوان گفت 9 اتفاق مهم در حوزه ADSL به وقوع پیوسته است که در این گزارش ميخوانید.
تشکیل کمیته نظارت بر انتقال داده
فناوران-تشکیل کمیته نظارت بر انتقال دادههای پرسرعت از نظر شرکتهای ندا شاید مهمترین رویداد سال باشد. این کمیته با حضور چند نماینده از گروه شرکتهای ندا و یک نماینده تامالاختیار از شرکت مخابرات ایران و یک نماینده از شرکت مخابرات استان تهران، تقریبا هر هفته تشکیل شد. دستاورد این کمیته توسعه نزدیک به نیم میلیون پورت ADSL در مراکز تهران و کرج درست در آخرین روزهای سال 89 است.
تصویب آييننامه شماره 97 کمیسیون رگولاتوری
تصویب آييننامه شماره 97 کمیسیون تنظیم مقررات را میتوان یکی از مهمترین اتفاقات این حوزه دانست. این مصوبه که به آيينناه تعاملی شرکت مخابرات ایران با شرکتهای ندا معروف است از نظر کارشناسان و تحلیلگران حوزه ICT اولین گام جدی سازمان تنظیم مقررات در مورد واگشایی سیم مسی بود که در انحصار شرکت مخابرات ایران است. مدیران شرکتهای ندا که از تصویب چنین آييننامهای مسرور شدند، با برگزاری دو نشست خبری و انتشار یک بیانیه، تشکر و رضایت خود را نسبت به این مصوبه و کمیسیون تنظیم مقررات اعلام کردند. به قول عبدالمجید بیدختینژاد، مسوول دبیرخانه این گروه، برای اولین بار بود که کلمه «تعامل» به صورت مکتوب در آييننامهای رسمی از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نوشته شده است.
تخفیف 20 درصدی پهنای باند
مساله تخفیف پهنایباند ارايه شده توسط شرکت ارتباطات زیرساخت نیز یکی از جنجالیترین مسايل سال بود که در روز 22 اردیبهشت 1389 برای اولین بار مطرح شد. این تخفیف 20 درصدی در واقع مربوط به دو نوع تخفیف در پهنای باند است. اولین نوع 20 درصد تخفیف مربوط به تمام مشتریان عمده پهنای باند است یعنی PAPها و ISDPها و دومین 20 درصد ویژه شرکت های PAP است.
چندی پس از اعلان این خبر وزیر ICT اعمال این تخفیف را مشروط بر کاهش قیمت اینترنت ارايه شده به مردم و وظیفه نظارت بر این کاهش قیمت را به سازمان تنظیم مقرارات محول کرد. محمود خسروی، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در شست مطبوعاتی روز خبرنگار گفت :تخفیف پهنایباند از نظر شرکت ارتباطات زیرساخت مشروط نیست و شرطی که تقیپور تعیین کرده حاکی از دغدغه شان برای کاربران نهایی اینترنت ADSL است که رگولاتوری به این امر رسیدگی میکند. این داستان که از اردیبهشت ماه شروع شد تا اواخر سال ادامه داشت و شرکتها مدعی بودند که به هیچ وجه نتوانستهاند از این تخفیف استفاده کنند. در اواخر بهمن ماه بود که اولین شرکت ندا توانست این تخفیف را استفاده کند و اوایل اسفند هم محمود خسروی به خبرنگاران گفت که این تخفیف در دو نوبت اجرا شده است . این تخفیف که در آخرین روزهای دومین ماه سال 89 منتشر شد، در آخرین روزهای دومین ماه پایانی سال 89 اجرا شد.
طرح برداشته شدن محدودیت سرعت اینترنت 128 کیلوبیت
تقریبا در مهرماه سالجاری بود که کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامیبه طرح برداشته شدن محدودیت سرعت اینترنت 128 کیلوبیت برای کاربران خانگی رای مثبت داد و اعلام كرد که در صورت تصویب این طرح در کمیسیون تلفیق مجلس، به زودی محدودیت سرعت اینترنت برای کاربران خانگی برای همیشه برداشته خواهد شد. از اردیبهشتماه سال 89 وزیر ارتباطات در گفتوگوهای مختلف خود وعدههایی از برداشته شدن محدودیت سرعت اینترنت برای کاربران خانگی داده و اظهار کرده بود که در برنامه پنجم پیشنهاد برداشتن محدودیت برای كاربران خانگی داده شده كه در صورت تصویب، این ظرفیت در داخل كشور توسعه خواهد یافت. همین خبر نیز انتقادات زیادی را به دنبال خود داشت؛ چرا که اکثر کارشناسان معتقد بودند که ایجاد محدودیت در سرعت اینترنت با تصویب مجلس ایجاد نشده که حالا هم با تصویب مجلس برداشته شود.
با تمام انتقادات اما اکثر کاربران و فعالان این حوزه منتظر بودند تا مجلس بتواند کاری انجام دهد و این محدودیت چند ساله سرعت اینترنت برای کاربران خانگی را حذف کند و این درحالی است که بعد از ماهها انتظار در اواخر بهمن ماه اعلام شد که با افزایش نرخ سقف پهنایباند مصرفکنندگان خانگی اینترنت، از میزان کنونی آن یعنی 128 کیلوبیت در ثانیه به نرخ بالاتری مخالفت شد و سرعت 128 کیلوبیت در ثانیه، کماکان سقف حداکثر سرعت مجاز کاربران خانگی باقی خواهد ماند و در عوض در ماده46 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه كشور بر موضوع گسترش شبكه ملی اطلاعات یا اینترانت (اینترنت داخلی) تاكید شد.
افزایش تصاعدی آبونمان خطوط E1
شرکت مخابرات ایران در ابتدای سال اعلام کرد که برای بهبود وضعیت بازار و جلوگیری از بازار سیاهی که در مورد خطوط E1 وجود دارد، آنچه را که روال قبلی بود تغییر داده ودر نهایت این تغییر به نفع همه خواهد بود. تغییر این بود که مبلغ ودیعه خطوطE1 به دو بخش هزینه + ودیعه به صورت نصف نصف تبدیل شد. این اقدام از سوی مدیران شرکتهای خدمات گیرنده از مخابرات و چندی از مسوولان نهادهایی چون سازمان نظام صنفی، غیرقانونی خوانده شد. اما شرکت مخابرات ایران هم در پاسخ به معترضان، این اقدام را کامل قانونی دانست. کار به جایی رسید که جز شرکت مخابرات ایران سروصدای تمام نهادهای موثر حوزه ICT، از سازمان تنظیم مقررات گرفته تا شورای رقابت، نظام صنفی رایانهای، انجمن ISPها و غيره بر مدمت این اقدام بلند شد. شرکت مخابرات حرفش این بود که چون خطوط E1 هم ارز 30خط تلفن ثابت است و از آنجا که پس از خصوصیسازی ودیعه تلفن ثابت هم به هزینه تبدیل شد، برا یک خط E1هم باید معادل ودیعه به هزینه 30 خط تلفن ثابت لحاظ شود. تا اینکه در 27 بهمن ماه، خبری منتشرشد با این عنوان: “تعرفههای E1 به حالت اول بازگشت، مشکل تعرفههای خطوط اینترنت حل شد.”
اعلام مناقصههای شرکتهای مخابراتی استانی
اعلام مناقصههای شرکتهای مخابراتی استانی برای ورود به حوزه ADSL از طریق فراخوان و جلب همکاری نمایندگان فروش شرکتهای ISP ،ISDP و PAP برای اعطای نمایندگی فروش اینترنت ADSL مخابرات استانی، یکی دیگر از خبرسازترین وقایع سال بود. این اتفاق با واکنش شدید شرکتهای PAP مواجه شد. کارشناسان از این اقدام شرکت مخابرات ایران، به عنوان دور زدن تماي پروانههای صادره سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی یادکرده و شرکت مخابرات ایران را به نشستن در جایگاه رگولاتور متهم کردند.
مساله مالیات تکلیفی اضافه بر سازمان
مساله مالیات تکلیفی اضافه بر سازمان که شرکتهای PAP یک بار به شرکت مخابرات ایران و یک بار دیگر + جریمه به وزارت دارایی میپردازند نیز از جنجالیترین موضوعات سال 89 در حوزه اینترنت ADSL بود.
هدفمند سازی یارانه ها وتاثیر آن بر حوزه اینترنت پرسرعت
واقعه مهم دیگر سال 89 که به صورت دومینویی (غیرمستقیم) بر همه چیز تاثیرگذار بوده و خواهد بود، هدفمندسازی یارانههاست. در حوزه اینترنت پرسعت، افزایش قیمت برق میل کاربران اینترنت پرسرعت را به اینترنت با سرعت کم کاهش داد و عده زیادی به سمت راه حل اینترنت فراخ باند رفتند که نتیجه آن استقبال از خدمات شرکتهای PAP و اینترنت ADSL ارايه شده توسط خود مخابرات ایران بود. در این میان اما تعداد کاربرانی که از اینترنت ADSL استفاده میکردند و رایانهشان 24 ساعته روشن بود، با افزایش قیمت برق، به خرید سرویس با سرعت بیشتر و حجم دانلود کمتر تمایل نشان دادند. اما ثابت ماندن سقف 128 کیلوبیت در ثانیه عملا کاربران خانگی را با یک گزینه مواجه کرد: کم کردن حجم دانلود که شاید همین مساله موجب خشنودی وزیر ICT و مدیرعامل شرکت مخابرات یران باشد چرا که پیشتر، تقیپور و فیضی هر کدام به نوبه خود از دانلود کاربران، مخصوصا کاربرانی که رایانه خود را خاموش نمیکنند ابراز ناراحتی کرده بودند.
امضای قرارداد بین زیرساخت و شرکت پارس گیتی ارتباط
9 اسفند سال 89 شركت ارتباطات زیرساخت و شركت پارس گیتی ارتباط (PGE) برای ایجاد درگاه بینالملل جدید در بندرعباس قرارداد امضا كردند.طبق این قرارداد شرکت پارس گیتی ارتباط(کنسرسیومی متشکل از 11 شرکت pap) مجری سرمایهگذاری در زمینه پهنای باند بینالملل در منطقه است. به این ترتیب که پارس گیتی خودش ظرفیت را خریداری کرده و با قیمت روز به شرکت ارتباطات زیرساخت میفروشد اما توزیع این پهنایباند در اختیار خود شرکت زیرساخت است.