تکنولوژی

آغاز مرحله دوم حمايت از ايده‌ها و طرح‌هاى ICT بخش خصوصى

نام نویسنده: دانيال رمضانى

دنياى اقتصاد – بيست و هفتم اسفند ماه سال گذشته بود كه مرحله اول طرح حمايت از ايده و ارتقاى محصولات فناورى اطلاعات و ارتباطات (ICT) به پايان رسيد به اين ترتيب به دنبال يك بخشنامه بررسى هرگونه ايده و پيشنهاد جديد براى ارتقاى محصول متوقف شد.
در مرحله اول اين طرح مبلغ 4/2 ميليارد تومان از رديف بودجه اعتبار تكفا جهت كمك بلاعوض به شركت‌هاى خصوصى تعلق گرفت. بر اين اساس نيز كل مبلغ حمايت از ايده‌هاى منجر به توليد محصولات جديد (اجراى 98 پروژه توسط 73 شركت)، يك ميليارد و 815 ميليون تومان و كل مبلغ حمايت از پروژه‌هاى ارتقاء محصولات جديد ( اجراى 13 پروژه توسط 10 شركت) 129 ميليون تومان اعلام شد.
باقى اعتبار نيز در بخش‌هايى همچون كمك به برگزارى نمايشگاه، پاداش ايده‌هاى برتر و هزينه‌ اجرا و داورى هزينه شده است.
اما سال گذشته و براى جذب كمك بلاعوض دولت، 1665 ايده از سوى شركت‌هاى خصوصى به 6 كار گروه تخصصى تشكيل شده رسيد. اما از مجموع اين تعداد سرانجام 66 ايده پذيرفته شد.
از سوى ديگر 54 تقاضا نيز جهت ارتقاى محصول از سوى شركت‌هاى خصوصى به دبيرخانه شوراى راهبردى حمايت از بخش خصوصى رسيد كه از اين تعداد نيز با 13 تقاضا موافقت شد.

آسيب شناسى اوليه دوره اول طرح
اما در مرحله اول به مسائل مهمى جهت جذب اين اعتبار از سوى بخش خصوصى اشاره شد كه بايد در مرحله دوم توجه بسيار بيشترى به آنها شود.
از جمله آنكه حضور شركت‌هاى ستانى و شهرستانى ضعيف ارزيابى شد. پايبندى به زمانبندى در اثر مشكلات و اصلاح روش‌ها همزمان با اجراى طرح ضعيف بوده، بخش خصوصى نيز در تعريف و تأكيد بر ايده‌هاى بازارگرا و تكميل محصولات ضعيف عمل كرده است.
از سوى ديگر مكانيزم مناسبى جهت ثبت محصولات ICT در بخش ارتقاى محصول طرح نيز وجود نداشته است.
اين مواردى بوده كه دفتر پژوهشى سازمان مديريت و برنامه‌ريزى در طول اجراى دوره اول طرح به آن دست يافته و همچنين اعلام شده كه سعى خواهد شد تا در دوره دوم اين مشكلات مرتفع شود.

آغاز خاموش مرحله دوم طرح
اما به طور اتفاقى خبردار شديم كه مرحله دوم اين طرح نيز چند رزى است كه آغاز شده است.
بر اساس اطلاعاتى كه روى يكى از سايت‌هاى وابسته به سازمان مديريت منتشر شده اعتبار لازم براى دوره دوم طرح پيش‌بينى و ابلاغ شده است و اين در حالى است كه هنوز هيچ‌كدام از مسوولانى كه ما مى‌شناسيم رقم دقيق آن را نمى‌دانند.
اما معلوم نيست كه چرا براى آغاز چنين طرحى كه ظاهرا بخش خصوصى نيز علاقه‌مند به مشاركت آن هست، هيچ‌گونه اطلاع‌رسانى به عمل نيامده است. بر اساس برنامه‌زمان‌بندى اجراى مرحله دوم طرح حمايت، ثبت شركت‌هاى متقاضى استفاده از مزاياى طرح و ارائه مستندات لازم از ده روز قبل آغاز شده و اينكه چه كسانى از اين مسأله خبر دارند معوم نيست.
اين در حالى است كه زمان ثبت شركت‌هاى متقاضى از 31/1/83 تا 31/3/83 اعلام شده كه به اين ترتيب شركت‌هايى كه موفق به ارائه طرح و يا ايده خود در مقطع زمانى مذكور نشوند بايد تا سال آينده منتظر بمانند، و اين در حالى است كه عنصر زمان در صنعت IT از اهميت و حساسيت فوق‌العاده‌اى برخوردار است.
ظاهرا در دوره اول طرح ثبت‌نام‌ها در زمان خاصى انجام نمى‌شود.

زمان يكماهه تصويب طرح‌ها
اما پس از اعلام ساير زمانبندى‌ها كه در سايت Mporo.com قرار گرفته، يك ماه زمان (1/8/83 تا 1/9/83) جهت بررسى و تصويب نهايى در شوراى راهبرى طرح و اعلام انتخاب شدگان نهايى در نظر گرفته شده است.
شوراى راهبردى را كارشناسان و مسوولانى از بخش خصوصى و دولتى تشكيل مى‌دهند كه كار آنها نيز صرفا حضور در اين شورا نيست. از سوى ديگر و بر اساس اطلاعات موجود اين شورا در سال گذشته نيز به علت مسووليت‌ها و مشغلات اعضاى آن به صورت مرتب تشكيل نمى‌شده است.
در سال 82 شوراى مذكور و در طول سال حدود 600 طرح را بررسى كرد. لذا پرسش جدى و تامل برانگيزى كه در اين ميان وجود دارد اين است كه آيا واقعا با برنامه جديد زمانبندى آيا شوراى مذكور يك ماهه قادر به انجام مسووليت خود خواهد بود؟

عقد قرارداد ظرف 15 روز
باز هم طبق برنامه اعلام شده 1/9/83 تا 15/9/83 نيز به عقد قرارداد و آغاز فعاليت‌ها اختصاص يافته است.
اين در حالى است كه يك كارشناس آگاه در مرحله اول طرح مذكور با توجه به تجربيات قبلى انجام چنين كارى را تقريبا غيرممكن مى‌دانند كه در اين صورت شايد مسوولان تدابير خاص و جديدى را انديشيده‌اند.
مجموع اين موارد از جمله مسايلى است كه متوليان طرح مذكور بايد به آن پاسخ دهند و مهم‌تر از همه آنكه چرا براى آغاز مرحله دوم اين طرح هنوز هم هيچ‌گونه اطلاع‌رسانى نشده‌است؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا